Csalán-menta tea
![]() |
Hozzávalók:
|
![]() |
Elkészítés:
A csalánteát szokták ajánlani tavaszi fáradtság ellen, 1 hónapig, kúraszerűen. Vértisztító, általános élénkítő, erősítő hatású, jótékonyan hat a bélrendszerre is. A szára nem gyógyhatású, de nyugodtan bele lehet vagdosni az edénybe.
Mivel a csalántea nem valami kellemes ízű, én mindig teszek hozzá valami finomabb gyógynövényt is. Így mentával egész jó lett! 🙂
Mivel a csalán csíp, ezért elég körülményes a csalántea készítése. A csalánszedéshez vigyél 1 db kesztyűt, meg ollót, meg egy tálcát.
![]() |
![]() |
Húzz kesztyűt az egyik kezedre, fogd meg a kiszemelt csalán szárát, a másik kezeddel pedig vágd le a csalánt. Tedd a tálcára. Vágj 3-4 szál mentát is. |
![]() |
A csalánt úgy mosd meg, hogy egy nagy tálba tégy vizet, és kesztyűs kézzel bánva a csalánszálakkal, egyenként mártogasd őket a vízbe. Mindegyik szálat 3-4-szer nyomd a víz alá, aztán mehet abba a fazékba, amiben majd leforrázod a teát.
Ha végeztél a mosással, akkor szedd ki a fazékból a csalánszálakat (még mindig kesztyűvel) egy vágódeszkára. Öntsd ki a fazékból az alján összegyűlt vizet. Egy hosszú pengéjű késel vágd fel minél kisebb csíkokra a csalánt, és kapard a fazékba.
Megkérdezhetnéd, hogy miért nem egyből a vágódeszkára teszem a megmosott csalánszálakat. Hát azért – válaszolnám -, mert én nem vágódeszkán vagdosom össze a csalánt, hanem a megmosott szálakat egybefogva kiveszem a fazékból, és bal kézzel a fazék fölé lógatva őket, jobb kézzel, ollóval belenyiszálom a fazékba. Csak így nem lehet egészen kicsire vágni a leveleket.
A mentát már moshatod a csapnál, kesztyű nélkül. 🙂 Utána gyömöszöld össze egy kis csomóra, és vagdosd fel apróra. Kapard a fazékba, a csalánhoz.
Forralj kb 1,5 – 2 liter vizet, és forrázd le a leveleket. Fedd le, és 10 percig hadd ázzanak!
10 perc múlva szűrd le egy kancsóba a teát. Újabb 10 perc múlva tégy bele 1 evőkanál mézet, és jól keverd el.
![]() |
Vendégvárásra is jó; különlegesebb, mint egy bolti ital. Kellemes felfrissülést!
|