Sajt-tekercs
![]() |
Hozzávalók:
A franciasalátához:
A majonézhez:
|
![]() |
Elkészítés:
Ha rokonokat várunk, és szeretnénk őket megvendégelni egy kis harapnivalóval, akkor sikert arathatunk a hideg sajt-tekerccsel. Vajas pirítóssal, friss zöldséggel kínáljuk.
A sajt-tekercs lényege, hogy a sajtot egészben, lassú tűzön kb. 30 percig főzzük, és akkor megpuhul a belseje is. A leszűrt, meleg sajtot ki tudjuk nyújtani, megtöltjük valamilyen vaj alapú pástétommal – ami a hűtőben megszilárdul -, vagy éppen franciasalátával, ahogy most én tettem; feltekerjük, behűtjük, és hidegen tálaljuk-szeleteljük.
Az a lényeg, hogy a tölteléket elő kell készíteni, hogy mire a meleg sajtot kinyújtjuk, már mindent rá tudjunk halmozni. Ha még valamivel vacakolni kéne, a sajt megdermedne, és nem tudnánk feltekerni.
Ezért aztán a francia saláta elkészítésével kell kezdeni.
![]() |
Egy kb. 3 literes fazékba tégy oda főni 2 liter vizet. Szórj bele 2 kis fakanál sót. Mosd meg a zöldségeket, és tisztítsd meg őket: a petrezselyemgyökér és a répa héját kapard le, a zeller héját vágd le. |
![]() |
Mosd meg a pucolt zöldségeket! |
![]() |
![]() |
A petrezselyemgyökeret hosszában negyedeld fel, majd vágd apró darabkákra. |
![]() |
![]() |
A répákat is negyedeld fel hosszában, aztán vágd kis darabokra. |
A zellert szeleteld fel vékony lapokra, a lapokat csíkokra, a csíkokat apró darabkákra.
A vágott zöldséget dobd a forrásban lévő vízbe. Ha megint forr a víz, akkor mehet bele a borsó is. Újbóli forrás után vedd takarékra a lángot, és főzd 6-8 percig a zöldséget. (Kóstolj meg minden fajtából egy darabot, és ha mind puha, akkor kész. De ne főjön agyon!)
Amíg fő a zöldség, hámozd meg az almát, felezd, negyedeld, vágd ki a magházát, nyolcadold. A nyolcad-cikkeket szeleteld vékony lapocskákra.
A megfőtt zöldség levét szűrd át egy másik fazékba – ebben a lében fő majd a sajt is. Tedd a leszűrt zöldséget hideg helyre, hogy minél előbb kihűljön.
Készítsd el a franciasaláta öntetét! Végy elő egy mély tálat, tégy bele 3 evőkanál tejfölt, kb. 2 evőkanálnyi majonézt, és keverd el. Szórj hozzá 1 kiskanál cukrot…
…őrölt borsot, és adj még hozzá 1 kiskanál mustárt. Megint keverd el. Borítsd bele a felszeletelt almát.
Ha van friss borsikafüved, akkor mosd meg az ágat, szedd le róla az oldalágakat, és minden ágacskáról húzd le a leveleket felülről lefelé haladva. Az ág tetejétől olyan 3 cm-rel lejjebb kezdd a levélpergetést, mert feljebb olyan zsenge az ág, hogy eltörik. Ez a zsenge ágvég mehet vagdosásra. Tömörítsd egy kupacba a leveleket, vágd fel apróra, és kapard a majonézes öntetbe.
A petrezselymet mosd meg, rendezd el a szálakat, hogy minden szárat a levelek tövénél fogj meg, aztán vágd le a szárakat. Vágd fel apróra a leveleket, és kapard az öntethez.
Keverd bele a zöldet az öntetbe. Eddigre már biztosan kihűlt a franciasaláta. Ha sietsz, akkor az se baj, ha még nem hűlt ki teljesen, mehet az öntetbe. Jól keverd el! Tedd a hűtőbe, hadd dermedjen egy kicsit, amíg sor kerül rá.
Most már minden készen áll a sajt megtöltéséhez – jöhet a sajtpuhítás!
A leszűrt (2 liter) zöldséglét öntsd vissza a kb. 3 literes fazékba, és forrald fel a lét. Ha forr, tedd bele a sajtot egészben, és vedd takarékra a lángot. A víz lepje el a sajtot! Ha nem lepi el, akkor forralj még külön vizet, és öntsd hozzá. Fedd le a fazekat.
Így hagyd átmelegedni a sajtot kb. 30 percig. Közben készítsd ki a gyúródeszkát, és teríts rá egy felvágott nájlonzacskót. Tedd a kezed ügyébe a franciasalátát és a sonkát is. 20 perc fövés után már szurkáld meg a sajtot 5 percenként; és ha érzed, hogy már belül is puha, akkor kész.
Szűrd le a sajtot. A sajtot a szűrőből óvatosan borítsd ki a gyúródeszkára fektetett nájlonra.
Nyújtsd ki a sajtot nagyjából téglalap alakúra. (Nem baj, ha nem tökéletes a formája!) Előfordul, hogy valahol kilyukad, ha túl vékonyra nyújtjuk; de nem baj, mert úgyis sonkát fektetünk rá, az befoldja a lyukat. 🙂 (Én megsütöttem egy kicsit a sonkaszeleteket, mert már megkeményedett a szélük. Meg aztán finomabb is a sült sonka. 🙂 ) A forró sajttól kicsit összeugrik a nájlon, de szerencsére nem ragad rá.
A franciasalátát kanalazd rá a sonkával borított sajtlapra. Jól kapard ki a tálat! Egyenletesen oszlasd el a tölteléket a sajton.
Feltekerés előtt hajtsd be a sajtlap két oldalát, hogy majd ne folyjon ki a töltelék a tekercsből. A nájlon segítségével szorosan tekerd fel a sajtlapot.
Készíts oda egy hosszú vágódeszkát vagy tálcát, amire ráfér a sajt-tekercs. A nájlon segítségével emeld át a sajt-tekercset a tálcára vagy vágódeszkára. (Ki se kellett volna húzni alóla a nájlont, azzal is befedhettem volna.) Takard le egy megfelelő hosszú fóliával, készíts neki helyet a hűtőben, és tedd be legalább 2 órára hűlni.
![]() |
Szoktak neki örülni a vendégek! 🙂 Jó étvágyat! |