Zserbó

Zserbó - Kész, tányéron

Hozzávalók:

Tészta

 • 35 dkg rétesliszt
 • 35 dkg rendes liszt
 • 2 csipet sütőpor
 • 30 dkg Ráma
 • 2 dkg élesztő
 • 10 dkg kristálycukor
 • 1 – 1,5 dl tej
 • 2 egész tojás

Töltelék

 • 1/2 üveg baracklekvár (rendes 7 dl-es befőttesüveg)
Zserbó - Hozzávalók

Máz

 • 10 dkg por- vagy kristálycukor
 • 2 evőkanál kakaó
 • 2 evőkanál víz
 • 1-2 dkg Ráma
 • 30 dkg dió
 • 30 dkg kristálycukor
 • 1 cs. vaníliacukor
 • 1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

Először is vedd ki a hűtőből a vajat. Aztán az élesztő következik. Mérd le a 2 dkg-ot, tedd egy melegíthető kis edénykébe. Önts rá 1 dl tejet. Mérj ki 10 dkg cukrot, és azt is add hozzá (mindet). Langyosítsd meg a gázon, és egy fakanállal addig kavard az élesztőt, míg feloldódik. Akkor takard le az edényt egy konyharuhával.

Zserbó - Mérd le az élesztőt! Zserbó - Mérd ki a tejet! Zserbó - Öntsd a cukrot a tejbe!

Zserbó - Diódarálóval daráld le a diót! Diódarálóval daráld le a diót.

Vedd elő a tálat, amiben gyúrod a tésztát, és mérd le bele a liszteket. (Először tedd rá e mérlegre a tálat, aztán kapcsold be, akkor nullát mutat majd. 35 dekáig menj a réteslisztnél, 70 dekáig a sima liszt mérésénél.) Tégy bele két csipet sütőport, és keverd össze az egészet. Vágj le 30 dkg Rámát a csomagolásán jelzett 50 grammonkénti vonalkák segítségével.

Zserbó - Mérd le a réteslisztet! Zserbó - Mérd le a sima lisztet! Zserbó - Mérd le a Rámát!

A Rámát vagdald bele a lisztbe. Lisztezd be a vajdarabokat, és a két tenyered között nagyjából gyorsan morzsold szét. Halászd ki a nagyobb rögöket, és vágd ketté őket. A friss vaj-felületet egyből lisztezd be, és folytasd a morzsolást. A kezed sose érintkezzen közvetlenül vajjal! Nem baj, ha marad néhány vaj-csomó, lesz még alkalmad eldolgozni.

Zserbó - Vagdald bele a Rámát a lisztbe! Zserbó - Forgasd meg a vajdarabokat a lisztben! Zserbó - A nagyobb vaj-rögöket vágd ketté!

Csinálj a tésztában egy kis gödröt a folyékony összetevőknek! Üsd fel a két tojást egyenként egy kis tálba, és ha jó, akkor öntsd a “gödörbe”. Borítsd hozzá a felfutott élesztőt. Ezt is keverd el a tojással, és a fakanállal apránként kaparj hozzá lisztet a gödör faláról. Így egyre tágul a folyékony rész.

Zserbó - Add a tojásokat a tésztához! Zserbó - Add a cukros-tejes élesztőt a tésztához! Zserbó - Tágítsd a gödröt!

Mire az összes lisztet bedolgozod, már szilárd lesz a massza. Ameddig csak lehet, addig fakanállal gyúrd, nyomogasd szét vele a vajrögöket. Végül azonban kézzel kell kidolgoznod. Ha nehezen formázható, akkor adj hozzá még egy kis langyos tejet. Hajtsd rá a tésztát, és gyúrd. Ha túllőttél a célon, és ragacsos lesz a tészta, akkor egy kis rétesliszttel javíts a helyzeten. Ha elégedett vagy a tészta állagával, akkor formálj belőle gömböt, és vágd 3 darabra. Ne legyenek egyformák, legyen egy nagyobb darab, amit majd legfelülre teszel, ebből lesz majd a végén az alja.

Zserbó - Amíg lehet, addig fakanállal gyúrd a tésztát! Zserbó - Ha nehezen gyúrható, adj hozzá még langyos tejet! Zserbó - A kész tészta-gömböt harmadold meg!

Csak most gyújtsd be a sütőt, állítsd 200 fokra! Utána készítsd el a diótölteléket. Mérd le a 30 dkg kristálycukrot, borítsd a dióhoz. Tedd bele a csomag vaníliacukrot. (Én kilósat szoktam venni a Metróban, abból 3 teáskanál felel meg egy kis csomagnak.) Jól mosd meg a citromot, és reszeld a dióhoz a héját. Nem kell túl vastag réteget lereszelni, mert a fehér rész már nem jóízű. Keverd össze, és húzz bele egy felezővonalat, hogy tudd, mennyit tehetsz az első tésztalapra.

Zserbó - Mérd le a 30 dkg cukrot! Zserbó - Add a cukrot a darált dióhoz! Zserbó - Felezd meg a diótölteléket!

Vedd elő a nyújtódeszkát, lisztezd be, és készítsd rá az egyik darab tésztát. (A legnagyobbat a végére hagyd!) Jó, ha a tepsi is ott van már előtted, hogy lásd, mekkorára kell nyújtani a tésztát. Lehetőleg teflon aljú tepsiben süsd. Vajazd ki az alját és az oldalát is, hintsd meg liszttel, oszlasd el a lisztet az alján, és az oldalán, az esetleges fölösleget borítsd a nyújtódeszkára. Vedd elő a sodrófát, és nyújtsd ki tepsi méretűre a tésztát. (A tepsit emeld a kinyújtott tészta fölé, méretróbaképpen.) Inkább nagyobb legyen, mint kisebb! Ha nem sikerül szabályos téglalap alakúra a tészta, akkor azt nézd, hogy kitelik-e belőle egy tepsinyi darab. Ha kész, akkor magad felől kiindulva tekerd fel a sodrófára a tésztát. (Én ilyenkor magam elé veszem a tepsit, de oda is gyalogolhatsz hozzá.) Fordítsd keresztbe a tepsit, és a túlsó oldalától magad felé vezetve a sodrófát, tekerd le róla a tésztát a tepsibe.

Zserbó - Nyújtsd ki tepsi méretűre az első tésztadarabot! Zserbó - Tekerd fel a kinyújtott tésztát a sodrófára! Zserbó - Tekerd le a tésztát a sodrófáról a tepsibe!

Óvatosan odébbhúzhatod, ha kell, nem szakad el. Persze lesz, ahol lelóg, és lesz, ahonnan hiányzik még tészta. Ilyenkor tépkedj le a fölöslegből, és nyomkodd a sarokba, vagy ahonnan hiányzik. Most jön rá a lekvár. Ha nem nyílik a lekvárosüveg teteje, feszítsd fel egy villa szélső fokával. Ez nekem mindig bejön (csak a villák görbülnek el kissé)!

Zserbó - Az első réteg tészta a tepsiben Zserbó - Tépj le a tészta-fölöslegből, és pótold a sarkokat!! Zserbó - Nyisd ki a lekvárosüveget!

Egy kanállal terítsd be lekvárral a tésztát. Óvatosan bánj vele, mert ez a nagy felület “eszi” a lekvárt! Erre jön a dió. Ha sok, ha kevés, a felét tedd rá, ameddig bejelölted. (Az az igazság, hogy én 40 dkg diót pucoltam, ez jó sok lett!) Először úgy szórd a diót, hogy minden lekvárt befedjen, utána már akár egy kupacba is teheted, szét tudod simítani egyenletesen.

Zserbó - Kend meg lekvárral a tésztát! Zserbó - Szórd rá a tésztára a dió felét! Zserbó - Simítsd el a diót egyenletesen a tésztán!

Most már csak a leírt műveleteket kell ismételni (a kisebbik darab tésztával):

Zserbó - Tekerd fel a második réteg tésztát a sodrófára! Zserbó - Tekerd le a második réteg tésztát a sodrófáról a tepsibe! Nyújt, felteker, leteker, …
Zserbó - Kend meg lekvárral a második réteg tésztát! Zserbó - Szórd rá a tésztára a dió másik felét! sarokpótlás, lekvároz, dióz.

Aztán jöhet az utolsó réteg tészta. Ez inkább legyen nagyobb, mert ha nem elég, nincs honnan pótolni! A fölösleges rész letépkedése és a hézagok pótlása után szurkáld meg villával a tésztát, és tedd a sütőbe.

Zserbó - Az utolsó réteg tészta Zserbó - Szurkáld meg a felső réteg tésztát! Zserbó - Tedd a sütőbe a tésztát!

Zserbó - 25 percig 200 fokon süsd! 25 percig 200 fokon süsd, utána vedd le a sütő hőmérsékletét 150 fokra, úgy süsd még 10 percig. Zserbó - Újabb 10 percig 150 fokon süsd!

Ha letelt az idő, vedd ki a tepsit egy edényalátétre. Készíts oda egy nagy, sima aljú tálcát (vagy egy vágódeszkát), amire ráfér a tészta. A tálca alját fogd a tepsihez, és fordítsd fel a tepsit. A tészta szépen kijön a tepsiből a tálca aljára. Itt kell majd bevonnod a mázzal.

Zserbó - Megsült a tészta! Zserbó - Fordítsd fel a tepsit, borítsd a tésztát egy tálca hátuljára! Zserbó - A tészta alja kerül felülre

Egy gázra tehető tálban vagy kis edényben készítsd el a mázt: 10 dkg kristálycukor (porcukor is jó, az jobban olvad), 2 evőkanál kakaó, 2 evőkanál víz. Ezeket keverd el, aztán tégy még hozzá egy kis darab Rámát vagy vajat. Most tedd a gázra, és állandó keverés mellett addig melegítsd, míg el nem olvad benne a cukor és a vaj, és szép sima nem lesz.

Zserbó - Mázhoz cukor, kakaó Zserbó - Mázhoz Ráma, víz Zserbó - Kész a máz!

A forró mázat a kanál hátával kend a zserbó tetejére, a széleket is fedje be. Inkább csurogjon le az oldalára, mint hogy fedetlenül maradjon egy rész. Ha kenés közben megszáradna a máz, akkor melegítsd fel a gázon.

Legalább fél órát várj, mielőtt levágnád a szélét! Én ilyen kitologatós módzserrel szoktam felszeletelni a szélét. Mindig csak annyit tolok ki, amennyit levágok belőle. A nagy tábla felszeletelésével várj, míg teljesen megszárad a máz. Ha megvizezed a kést, akkor szép sima lesz a vágásvonal.

Zserbó - Kend be a tészta tetejét a mázzal! Zserbó - Körben vágd le a tészta szélét! Zserbó - A kész zserbó-tábla

Zserbó - A maradék mázra önts tejet, melegítsd meg: kész a forró csoki! A kiürült mázas edényt nehogy beáztasd! – Önts bele egy kis tejet, melegítsd meg, egy kanállal tisztítsd meg az edény falát a máztól, keverd el a lekapart mázakat a meleg tejben: kiváló forró csoki italt kapsz!
Zserbó - A kész zserbó kistányérra rendezve

Ennek a finom zserbónak minden vendég örül!

Jó étvágyat!

5 hozzászólás

 • Nagyon tetszik a recepted Anyuka!
  A párom kedvenc sütije, még sohasem készítettem, de ilyen pontos leírás alapján bízom benne, hogy sikerül és ízleni fog neki!
  Köszönöm neked, puszi

 • Képzeld, Szidi!
  Én se régen sütök zserbót, mert azt hittem, macerásabb. Pedig egy nagy adag pogácsa rosszabb, mert sok tepsivel kell sütni, a zserbó meg megvan egyszerre. 🙂

  Sok sikert a jövő héten!

  Mariann

 • szidi

  Húúú, nem is bírom nézni a képet az elkészült zserbóról! Olyan guszta! Már enném….nyam-nyam..

 • szidi

  Jajjj, ez zseniális! Nekem is ez a kedvenc sütim! Még min. egy hetet várnom kell az elkészítésével, mert a sütőmet épp a héten v. a jövő héten fogjuk kicserélni, mert csak egy hőfokon süt (éget). De utána…hajrá zserbósütés!!!

 • Molnár Hilda

  Ez a kedvenc süteményem. 🙂 Köszönöm, hogy ez a recept is megtalálható 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.