Zsályás csirkenyárs

Zsályás csirkenyárs - Kész, tepsiben.

Hozzávalók:

  • 1 db dupla csirkemellfilé (kb. 60 dkg)
    vagy 2 db szimpla
  • 2 közepes paradicsom
  • 2 közepes hagyma
  • 5-6 frissen szedett zsályaág (30-40 db nagyobb levél)
  • 1 csomag szeletelt bacon (kb. 10 szelet), 10 dkg elég
  • bors
  • (olíva)olaj
Zsályás csirkenyárs - Hozzávalók

Elkészítés:

Mikor június elején lefotóztam ezt a kaját, akkor még virágpompájában díszelgett a zsályabokor. Aztán egy hónappal később eszembe jutott, hogy nem fotóztam le a zsályát. Gyorsan pótoltam, de már majdnem teljesen elvirágzott. Aztán eltelt még három hét, és most végre felteszem ezt a rövid, de nagyszerű receptet, amit – sok más kajához hasonlóan – a Gabula-Halmos szerzőpáros Nagy Szakácskönyvéből vettem.. 🙂

Szedjél le 5-6 friss zsályaágat.

Persze, ha nincs, akkor szárított zsálya is jó, vagy más friss levél; pl. bazsalikom, aminek szintén nagy levelei vannak, és ezt általában lehet kapni a nagyáruházakban.

Csippentsd le egy tálba a nagyobb leveleit, és mosd meg a csapnál.

Zsályás csirkenyárs - Szedj le 5-6 zsályaágat! Zsályás csirkenyárs - Csippentsd le a zsályaágról a leveleket! Zsályás csirkenyárs - Mosd meg a zsályaleveleket!

Zsályás csirkenyárs - Tedd a vizes zsályaleveleket egy konyhai törlőlapra!Zsályás csirkenyárs - A zsályalevelek tetejére is teríts egy itatóst!

A vizes zsályaleveleket terítsd szét egy konyhai papírtörlőn, és a tetejükre is tégy egy itatóst. A tenyereddel nyomkodd rá a papírtörlőt a levelekre, hogy a papír feligya a vizet.

Zsályás csirkenyárs - Egyik hosszanti oldala mentén vágd fel lapjában a csirkemellet, de ne vágd át teljesen!Zsályás csirkenyárs - A majdnem kettévágott csirkemell, kiterítve.

A csirkemellet lapjában vágd ketté, de ne teljesen, hogy maradjon egyben. Képzeld el, hogy a csirkemell egy csukott könyv. A késsel úgy vágj bele, mintha egy vonalzót tennél a könyv felénél a lapok közé, egészen a lapok tövéig. A tövéig vágott csirkemellet is úgy tudod kinyitni, mint egy könyvet a felénél. Így lett egy szép nagy szelet csirkemell! 🙂

Nem mindegy, hogy melyik végénél kezded kettévágni a csirkemellet! A foszlányos oldalánál vágj bele, hogy a másik, ép oldalánál maradjon egyben.

Zsályás csirkenyárs - Egy kés hátuljával klopfold ki a húst!Zsályás csirkenyárs - A másik irányban is klopfold ki a húst!

Egy nagy kés tompa élével klopfold ki a húst. (Ütögesd végig, hogy laposabb legyen.) Aztán fordítsd el egy negyed fordulattal a deszkát, és így is klopfold végig a húst. Ugyanezt a két irányú lapítást ismételd meg a kiterített csirkemell másik oldalával is.
A hús egyik oldalát sózd, a másikat sózd-borsozd, és borítsd be szeletelt baconcsíkokkal (Ha nincs, akkor a lehető legvékonyabbra vágott szalonnaszeletekkel.) A szalonnát a csirkemell formájához igazodva vágd el, ahol kell. A levágott részt tedd a következő sorba, egyáltalán nem fontos, hogy egyben legyen egy hosszú csík bacon.

Zsályás csirkenyárs - Sózd meg a kiterített csirkemell mindkét oldalát! Zsályás csirkenyárs - Szórd meg borssal a csirkemell egyik oldalát! Zsályás csirkenyárs - Fedd be szalonnaszeletekkel a csirkemellet!

Fektesd végig sűrűn zsályalevelekkel a baconnel borított csirkemellet. Helyezd úgy a deszkát, hogy a hússzelet keskenyebb és szakadozottabb vége nézzen feléd, és magadtól elfelé haladva szorosan göngyöld fel a húst.

Zsályás csirkenyárs - Borítsd be zsályalevelekkel a baconös csirkemellet! Zsályás csirkenyárs - A csirkemellszelet zsályával befedve. Zsályás csirkenyárs - A keskenyebb végénél fogva göngyöld fel a csirkemellet!

Zsályás csirkenyárs - Az egyik tekercs kész!Az egyik tekercs kész!
A másik csirkemellet is vágd ketté lapjában, nyisd ki a csirke-könyvet (a cafatokat nyomd a nagy darab húshoz, hogy ne legyen hézag), és csináld meg ugyanazokat, amiket az első szelettel: klopfolás, sózás-borsozás, szalonnával majd zsályalevéllel befedés.

Zsályás csirkenyárs - Vágd ketté lapjában a másik csirkemellet is! Zsályás csirkenyárs - Húzd a nagy darabhoz a különálló cafatokat, hogy hézagmentes legyen a húszselet! Zsályás csirkenyárs - A szalonnával és zsályalevéllel befedett második csirkemellszelet.

Zsályás csirkenyárs - Mindkét tekercs kész! Tekerd fel ezt a szeletet is.
Készítsd elő a nyársra húzandó dolgokat: Pucold meg a hagymát, mosd meg a paradicsomot, vágd fel kb. másfél cm vastag szeletekre az egyik húsgöngyöleget. Készítsd oda a fanyársakat – én megőrzöm az előző sütés nyársait, mert úgyse arról eszünk, hanem letoljuk róla a falatokat. A tepsit is szedd elő. Ez egy rácsos tepsi, de ha nincs rácsod, úgy is jó, csak kend majd ki olajjal a tepsit. Gyújtsd be a sütőt, állítsd 200 fokra (8 fokozatból kb. 6-os, 7-es).

Zsályás csirkenyárs - Pucold meg a hagymát! Zsályás csirkenyárs - Készítsd oda a nyársalás kellékeit! Zsályás csirkenyárs - Vágd fel ujjnyi vastag szeletekre az egyik húsgöngyöleget!

Egy tekercsből 7-8 csigaszelet lesz. A két vége elég kicsi… Vágd fel a paradicsomot: előbb ketté, aztán a feleket 3-3 szeletre. (vagy ahogy gondolod; a lényeg, hogy legyen egy vastagabb héjrésze, mert ott szúrod majd fel a nyársra, pontosabban ott jön majd ki a nyárs.) A hagymát célszerű nyolcadolni: előbb szárirányban ketté, aztán a feleket fektesd lapjukra, és a hagymakupolákat negyedeld fel.  (Vastag karikákra is vághatod az egész hagymát, de úgy nem nyársalódik fel minden réteg, ha a karika közepébe szúrsz.) Először egy hústekercset húzz fel a nyársra, a lefektetett csiga oldalába döfd a nyársat, és szép vízszintesen vezesd végig az egész tekercsen. Utána jön egy hagyma, aztán megint hús, aztán egy paradicsom stb.

Zsályás csirkenyárs - Egy hústekercsből 7-8 szelet húscsiga lesz, ha felszeleteled. Zsályás csirkenyárs - Így húzd nyársra a hústekercset! Zsályás csirkenyárs - A hús után egy zöldséget húzz a nyársra!

Zsályás csirkenyárs - A hagymacikk nyársra húzása.Ha cikkekre vágod a hagymát, akkor a lapos felületébe szúrd a nyársat, ami ekkor a hagyma domború végén jön ki.
Az elkészült nyársakat fektesd a tepsibe, a rácsra. Egy nyársra 3 hústekercs jut, ebből a csirkemellből 5 nyársra futotta.

Zsályás csirkenyárs - Készen van egy nyárs. Zsályás csirkenyárs - A kész nyársat fektesd a tepsibe, a rácsra! Zsályás csirkenyárs - 5 nyársra futotta ebből a húsból.

(Elég lett volna két-két hagyma és paradicsom is, mert egy-egy kimaradt.) Kend meg olajjal a nyársakat. A zöldségeket sózd meg, a hús már meg van sózva.

Zsályás csirkenyárs - Egy-egy paradicsom és hagyma megmaradt. Zsályás csirkenyárs - Kend meg olajjal a nyársakat! Zsályás csirkenyárs - Sózd meg a zöldségeket!

Tedd a tepsit a sütőbe. Kb. 10 perc múlva – ha már jól átmelegedtek a nyársak -, fedd le, és még 20 percig süsd. (Akkor még mindig hátravan 10 perc a sütésből…)

Zsályás csirkenyárs - Tedd a tepsit a forró sütőbe! Zsályás csirkenyárs - Kb. 10 perc sütés után fedd le a tepsit! Zsályás csirkenyárs - Összesen kb. 40 percet süljön!

Tehát a 10 perc fedő nélküli és a további 20 perc fedő alatti sütés után vedd ki a tepsit, és fordítsd meg a nyársakat, hogy az alsó felük kerüljön felülre. Óvatosan, mert lehet, hogy a rácshoz ragadt valahol a hús; és akkor azt késsel piszkáld fel, hogy meg tudd fordítani a nyársat. Kend meg olajjal a nyársaknak most felülre került oldalát is, és még 10 percig pirítsd fedő nélkül!

Zsályás csirkenyárs - Így néz ki 30 perc sütés után. Zsályás csirkenyárs - Fordítsd meg a nyársakat! Zsályás csirkenyárs - A nyársaknak a most felülre került oldalát is kend meg olajjal, hadd piruljanak!

A nyársról egyszerűen a kezével húzza le mindenki, 2-3 részletben, mert ha az utolsó darabnál fogva tolnád le az összes falatkát, akkor nagyon összetömörülnének. 🙂

Zsályás csirkenyárs - Kész, tányéron. Zsályás csirkenyárs - Fogd meg a húst, és húzd le a nyársról! Zsályás csirkenyárs - Kész, tányéron, nyársról lehúzva.

Zsályás csirkenyárs - Tálalótálon, körettel.

Rendezd egy szép tálalótálra, a körettel együtt!
Valami zöldsaláta illik hozzá.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.