Zöldbabfőzelék

Zöldbabfőzelék - Kész, tányérban

Hozzávalók:

  • 50 dkg zöldbab
  • 1 fej hagyma
  • 3-4 cikk fokhagyma
  • 6 fakanál liszt
  • 1 fakanál pirospaprika
  • 1 fakanál Vegeta (a képről lemaradt)
  • 1/2 fakanál só (a képről lemaradt)
  • 1 nagy zellerlevél
  • 1-2 evőkanál 6%-os ecet
  • 3 evőkanál (kb. 2 dl) tejföl
  • kevés olaj (kb. 3 evőkanálnyi)
  • petrezselyemzöld
  • bors
Zöldbabfőzelék - Hozzávalók

Elkészítés:

Ha mirelitből csinálod, akkor nagyon hamar megvan; de friss zöldbabból azért finomabb.

Zöldbabfőzelék - Mérd ki az 50 dkg zöldbabot! Mérd ki az 50 dkg mirelit zöldbabot. Pucold meg a hagymát, és vágd fel apróra. Egy kb. 2 literes teflonedénybe önts egy kevés olajat (kb. 3 evőkanálnyit), tedd oda melegedni, és kapard bele az apróra vágott hagymát. Állandóan kevergetve fonnyaszd meg egy kicsit.

Zöldbabfőzelék - Pucold meg a hagymát, és vágd fel apróra! Zöldbabfőzelék - Önts egy kevés olajat egy kb. 2 literes teflonedénybe! Zöldbabfőzelék - Kapard bele az apróra vágott hagymát az edénybe!

Borítsd a zöldbabot az üvegesre párolt hagymára, keverd el, és fedő alatt párold 10 percig – azért néha keverd meg! (Ha úgy teszed rá a lisztet, hogy nem melegedett fel eléggé a zödbab, akkor nem fog pirulni a liszt, hanem ronda, csirizes masszát kapsz.)

Zöldbabfőzelék - Borítsd a zöldbabot a hagymára! Zöldbabfőzelék - Kevergetve 10 percig párold a zödbabot! Zöldbabfőzelék - Fedő alatt 10 percig párold a zödbabot!

Zöldbabfőzelék - Ha letelt a 10 perc… Ha letelt a 10 perc, akkor hints 6 fakanál lisztet a zöldbabra, keverd el, és pirítsd vagy 2 percig. Ha már van egy kis zsemleszíne a lisztnek, akkor szórj a zöldbabra 1 fakanál pirospaprikát.

Zöldbabfőzelék - Szórj rá 6 fakanál lisztet! Zöldbabfőzelék - Keverd el a lisztet a zödbabbal, és pirítsd egy kicsit! Zöldbabfőzelék - Szórj rá 1 fakanál pirospaprikát!

Keverd el, és öntsd fel a lisztes-paprikás zöldbabot fél liter hideg vízzel. Jó sokáig keverd a rántást, amíg szép sima nem lesz.

Zöldbabfőzelék - Keverd el a paprikát a lisztes zödbabbal! Zöldbabfőzelék - Öntsd fel a lisztes-paprikás zödbabot fél liter hideg vízzel! Zöldbabfőzelék - Keverd simára a rántást!

Most tedd bele a zellerlevelet, önts még kb. 3 dl vizet a főzelékhez, tégy bele 1 fakanál Vegetát és egy fél fakanál sót. Keverd el. 15 perc múlva jó is lesz. (Bár már elfelejtettem, hogy mennyi idő alatt puhult meg, mert márc. 8-án, a Nőnapon fotóztam, ami régen volt.)

Zöldbabfőzelék - Tedd bele a főzelékbe a zellerlevelet! Zöldbabfőzelék - Önts hozzá még 3 dl vizet! Zöldbabfőzelék - Szórj bele 1 fakanál Vegetát! Zöldbabfőzelék - Szórj bele fél fakanál sót!

Amíg fő a zöldbab, pucold meg a fokhagymát. Fokhagymanyomóval préseld a főzelékbe, aztán egy kis késsel kapard le a nyomó aljáról is meg, meg a belsejéből is az ottmaradt préselményt.

Zöldbabfőzelék - Pucold meg a 4 cikk fokhagymát! Zöldbabfőzelék - Préseld a 4 cikk fokhagymát a főzelékbe! Zöldbabfőzelék - Kapard le a fokhagymanyomóról a préselményt!

Mosd meg és vágd össze a petrezselymet, aztán kapard a főzelékbe. Ha letelt a 15 perc, kóstolj meg egy szem zöldbabot, hogy megpuhult-e már. Finomabb úgy, ha nincs agyonfőve, hanem csak épp hogy nem nyers.

Zöldbabfőzelék - Vágd össze a petrezselyemzöldet! Zöldbabfőzelék - Kapard a petrezselymet a főzelékbe! Zöldbabfőzelék - Kóstolj meg egy szem zödbabot, hogy puha-e már!

Ha kész, akkor tégy az asztalra egy edényalátétet, és hozd át rá a főzeléket. Készíts oda egy kistányért; ere tedd a főzelékből (fakanállal) kihalászott zellerlevelet. Önts bele egy evőkanál gyenge ecetet. Mielőtt megtejfölöznéd, kavard fel a tejfölt. Tégy a főzelékhez 3 evőkanállal.

Zöldbabfőzelék - A fakanállal halászd ki a főzelékből a zellerlevelet! Zöldbabfőzelék - Tégy egy evőkanál 6%-os ecetet a főzelékbe! Zöldbabfőzelék - Kavard fel a tejfölt, mielőtt tennél belőle a főzelékhez! Zöldbabfőzelék - Tégy 3 evőkanál tejfölt a főzelékbe!

Zöldbabfőzelék - Jól keverd el a tejfölt a főzelékkel! Zöldbabfőzelék - Szórj borsot a főzelékbe! Addig kavard, amíg az összes tejföl el nem oszlik benne. Szórj bele egy kis borsot, és kész.
Zöldbabfőzelék - Kész, tányérban; mellette lepcsánka.

Feltétnek jó hozzá lepcsánka (a képen az van), sült hagyma v. szalonna v. virsli, vagy valamilyen pörkölt.

Jó étvágyat!

Hozzászólás a(z) Névtelen bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.