Zöldbabfőzelék

Zöldbabfőzelék - Kész, tányérban

Hozzávalók:

  • 50 dkg zöldbab
  • 1 fej hagyma
  • 3-4 cikk fokhagyma
  • 6 fakanál liszt
  • 1 fakanál pirospaprika
  • 1 fakanál Vegeta (a képről lemaradt)
  • 1/2 fakanál só (a képről lemaradt)
  • 1 nagy zellerlevél
  • 1-2 evőkanál 6%-os ecet
  • 3 evőkanál (kb. 2 dl) tejföl
  • kevés olaj (kb. 3 evőkanálnyi)
  • petrezselyemzöld
  • bors
Zöldbabfőzelék - Hozzávalók

Elkészítés:

Ha mirelitből csinálod, akkor nagyon hamar megvan; de friss zöldbabból azért finomabb.

Zöldbabfőzelék - Mérd ki az 50 dkg zöldbabot! Mérd ki az 50 dkg mirelit zöldbabot. Pucold meg a hagymát, és vágd fel apróra. Egy kb. 2 literes teflonedénybe önts egy kevés olajat (kb. 3 evőkanálnyit), tedd oda melegedni, és kapard bele az apróra vágott hagymát. Állandóan kevergetve fonnyaszd meg egy kicsit.

Zöldbabfőzelék - Pucold meg a hagymát, és vágd fel apróra! Zöldbabfőzelék - Önts egy kevés olajat egy kb. 2 literes teflonedénybe! Zöldbabfőzelék - Kapard bele az apróra vágott hagymát az edénybe!

Borítsd a zöldbabot az üvegesre párolt hagymára, keverd el, és fedő alatt párold 10 percig – azért néha keverd meg! (Ha úgy teszed rá a lisztet, hogy nem melegedett fel eléggé a zödbab, akkor nem fog pirulni a liszt, hanem ronda, csirizes masszát kapsz.)

Zöldbabfőzelék - Borítsd a zöldbabot a hagymára! Zöldbabfőzelék - Kevergetve 10 percig párold a zödbabot! Zöldbabfőzelék - Fedő alatt 10 percig párold a zödbabot!

Zöldbabfőzelék - Ha letelt a 10 perc… Ha letelt a 10 perc, akkor hints 6 fakanál lisztet a zöldbabra, keverd el, és pirítsd vagy 2 percig. Ha már van egy kis zsemleszíne a lisztnek, akkor szórj a zöldbabra 1 fakanál pirospaprikát.

Zöldbabfőzelék - Szórj rá 6 fakanál lisztet! Zöldbabfőzelék - Keverd el a lisztet a zödbabbal, és pirítsd egy kicsit! Zöldbabfőzelék - Szórj rá 1 fakanál pirospaprikát!

Keverd el, és öntsd fel a lisztes-paprikás zöldbabot fél liter hideg vízzel. Jó sokáig keverd a rántást, amíg szép sima nem lesz.

Zöldbabfőzelék - Keverd el a paprikát a lisztes zödbabbal! Zöldbabfőzelék - Öntsd fel a lisztes-paprikás zödbabot fél liter hideg vízzel! Zöldbabfőzelék - Keverd simára a rántást!

Most tedd bele a zellerlevelet, önts még kb. 3 dl vizet a főzelékhez, tégy bele 1 fakanál Vegetát és egy fél fakanál sót. Keverd el. 15 perc múlva jó is lesz. (Bár már elfelejtettem, hogy mennyi idő alatt puhult meg, mert márc. 8-án, a Nőnapon fotóztam, ami régen volt.)

Zöldbabfőzelék - Tedd bele a főzelékbe a zellerlevelet! Zöldbabfőzelék - Önts hozzá még 3 dl vizet! Zöldbabfőzelék - Szórj bele 1 fakanál Vegetát! Zöldbabfőzelék - Szórj bele fél fakanál sót!

Amíg fő a zöldbab, pucold meg a fokhagymát. Fokhagymanyomóval préseld a főzelékbe, aztán egy kis késsel kapard le a nyomó aljáról is meg, meg a belsejéből is az ottmaradt préselményt.

Zöldbabfőzelék - Pucold meg a 4 cikk fokhagymát! Zöldbabfőzelék - Préseld a 4 cikk fokhagymát a főzelékbe! Zöldbabfőzelék - Kapard le a fokhagymanyomóról a préselményt!

Mosd meg és vágd össze a petrezselymet, aztán kapard a főzelékbe. Ha letelt a 15 perc, kóstolj meg egy szem zöldbabot, hogy megpuhult-e már. Finomabb úgy, ha nincs agyonfőve, hanem csak épp hogy nem nyers.

Zöldbabfőzelék - Vágd össze a petrezselyemzöldet! Zöldbabfőzelék - Kapard a petrezselymet a főzelékbe! Zöldbabfőzelék - Kóstolj meg egy szem zödbabot, hogy puha-e már!

Ha kész, akkor tégy az asztalra egy edényalátétet, és hozd át rá a főzeléket. Készíts oda egy kistányért; ere tedd a főzelékből (fakanállal) kihalászott zellerlevelet. Önts bele egy evőkanál gyenge ecetet. Mielőtt megtejfölöznéd, kavard fel a tejfölt. Tégy a főzelékhez 3 evőkanállal.

Zöldbabfőzelék - A fakanállal halászd ki a főzelékből a zellerlevelet! Zöldbabfőzelék - Tégy egy evőkanál 6%-os ecetet a főzelékbe! Zöldbabfőzelék - Kavard fel a tejfölt, mielőtt tennél belőle a főzelékhez! Zöldbabfőzelék - Tégy 3 evőkanál tejfölt a főzelékbe!

Zöldbabfőzelék - Jól keverd el a tejfölt a főzelékkel! Zöldbabfőzelék - Szórj borsot a főzelékbe! Addig kavard, amíg az összes tejföl el nem oszlik benne. Szórj bele egy kis borsot, és kész.
Zöldbabfőzelék - Kész, tányérban; mellette lepcsánka.

Feltétnek jó hozzá lepcsánka (a képen az van), sült hagyma v. szalonna v. virsli, vagy valamilyen pörkölt.

Jó étvágyat!

27 hozzászólás

  • Szilvi

    Köszönöm szépen a választ és a receptet is 🙂 Nagyon finom lett!

  • Szilvi

    Szia!
    Feltétlenül kell bele a tejföl?
    Nem vagyunk pajtik a laktózzal,még a mentes változatokkal sem.

    • Szia Szilvi!

      Nem muszáj bele tejföl. A fiam barátnője se eszik tejtermékeket, ha jön, akkor nem tejfölözöm meg a főzelékeket, hanem aki akar, tesz bele magának.

      Nyugodtan csináld meg!
      Mariann

  • Vizi Kati

    Fantasztikus ez az oldal! Nemcsak a kezdőknek, hanem a felejtőknek is 🙂 Szívesen belenézek máskor is, bár én csak most fedeztem fel. Gratulálok 🙂

  • zsi

    Megcsináltam, és nagyon jól sikerült. Köszönjük a sok munkát, és a segítséget… 😀

  • morci

    Elkeszitettem, nagyon jo lett, tettem bele egy paradicsomot is, mert az mindenbe jo:)
    Koszi hogy ilyen reszletesen leirtad, Udv.

  • morci

    Szia!

    Termeszetesen csak viccnek szantam, viszont holnap megprobalom elkesziteni. Udv. Csaba.

  • morci

    Ezt nem hiszem el. A fakanal nem egyezmenyes mertekegyseg, tovabba a kiskanal, a keshegynyi es az “amennyit felvesz” sem. Miert nincs leirva szamokkal, pl. gramban hogy mibol mennyi kell?!

    • Kedves Morci!

      Az észrevételed jogos.
      Azért nem adom meg grammban a fakanál, kiskanál és késhegynyi mennyiséget, mert nincs kedvem mindig lemérni ezeket.
      Általában ebédre főzöm az ide feltett recepteket, és már a sok fotózás is nagyon lelassítja a folyamatot, hát még ha minden ilyesmit is méricskélnék. Említhetted volna a löttyintés olajat, a rántást felöntő vizet és biztos még sok egyéb olyan mennyiséget is, amit nem adok meg precízen grammban vagy dl-ben.
      Mégis, amikor veszem a fáradságot, hogy bajlódjak a recept leírásával, a fázisok fotózásával, akkor a segítő szándék vezérel.
      Ezért a felháborodás helyett talán barátságosabb lett volna megkérned, hogy mérjem le ezeket is, mert egyébként nem sok hasznát veszed a receptnek.
      Javaslom, fogd fel úgy, hogy a fakanál, a kiskanál és a késhegynyi: az ajándék ló foga… 🙂

      Szép napot! 🙂
      Mariann

  • trent

    komolyan halál vicces ez az oldal 😀

  • Sipos Tamás

    Ja még az is nagyon tetszett, hogy minden mozdulat le van fotózva!

  • Sipos Tamás

    Baleset ért ezért itthon vagyok. Eddig a feleségem főzött Én meg ettem. Most Ő dolgozik és én kontárkodom a konyhában. Sok embert kérdeztem, hogyan kell elkészíteni ezt vagy azt. Hááát, nem egy eddig nemfőző, 50 éves, építőiparban dolgozó ember nyelvén mondták el. Örülök hogy találtam egy szőkéknek készített főzést segítő oldalt, ahol még arra is figyelmeztetnek, hogy készítsek ki egy kistányért amire kiszedem a zeller levelet. Ez nem vicc! Tényleg köszönöm! Megcsináltam. Nagyon jó lett. Még nekem is ízlett.

    • Kedves Tamás!

      Nagyon megörvendeztettél az írásoddal! 🙂 Na nem a baleseted említése villanyozott fel, hanem a zelleres kistányéré! 🙂
      És még jó is lett a főzelék! Remélem, az asszony is értékelte.

      Gratulálok, és jobbulást!
      Mariann

  • A recept tökeletes sok sikert a tovabbiakhoz is………………

  • Attila

    Szia “Anyu” !

    Nagyon ízletes, és tápláló főzeléket sikerült a recepted alapján készítenem.
    Én mellé fasírozottat bacon-be tekerve készítettem és valami fenomenális ízbomba robbant az első falatkor 🙂

    Még egyszer nagyon szépen köszönöm a fáradozásodat a végletekig részletezett receptedért!

    Üdv.:
    Attila

  • Szuper!

    Nagyon szuper ez az oldal, nagyon köszönöm a recepteket! Kezdő fiatal asszonyka vagyok és most tanulgatom a főzés csínját-bínját, de eddig minden kaja sikerült, hála a részletes leírásoknak. Még egyszer köszönöm 🙂
    Tünde Erdélyből

  • Dr. Nagyné Bánfi Szilvia

    Most találtam rá erre a klassz honlapra, gratulálni szeretnék Önnek, hatalmas munka minden lépést fotózni, de nagyon hasznos az utókornak!
    Köszönöm, hogy olvashatom!

    Üdvözlettel: Dr. Nagyné Bánfi Szilvia

    • Kedves Szilvia!

      Jó, ha valaki észreveszi, hogy nagy munka minden lépést fotózni. 🙂
      Igazán hálás vagyok elismerő szavaiért! 🙂
      Köszönöm, hogy rászánta az idejét a (papír helyett) gépre vetésükre! 🙂

      Mariann

  • Kedves Olivér!

    Most különösen örülök a kommentednek, mert ebből látom, hogy akkor tényleg rendben van megint az oldal! 🙂

    Persze annak is örülök, hogy megcsináltad a zöldbabfőzeléket, és ízlett! 🙂

    Az oldalt nem tudom, miért törték fel, a férjem szerint nagyon sok oka lehet egy ilyennek. Mindenesetre hamar felfedeztük (külföldről indult ki), és a férjem újratelepítette az egészet..

    Mindjárt írok a szmájlik használatáról.

    További jó főzéseket!
    Mariann

  • Olivér

    Ezt a receptet is elkészítettem, nagyon finom lett! Kicsit hasonlított a kukoricalevesre ízből, de gondolom a hasonló zöldségek miatt 🙂

    Hogy-hogy feltörték egyébként az oldalt? Nem értem, kinek lehetne szálka a szemében.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.