Zelleres zabpehelygolyó

Zelleres zabpehelygolyó - Kész, tányéron.

Hozzávalók:

 • 15 dkg zabpehely
 • 2 dl meleg víz
 • 1 közepes fej zeller (vagy egy nagynak a fele)
 • 1 szál petrezselyemgyökér
 • 1 fej hagyma
 • 4 cikk fokhagyma
 • 3 tojás
 • 1 csokor petrezselyemzöld
 • 1 fakanál só
 • 1 fakanál Vegeta (a képről lemaradt)
 • őrölt bors
 • olaj a sütéshez
 • prézli, ha túl lágy lenne a massza (a képről lemaradt)
Zelleres zabpehelygolyó - Hozzávalók

Elkészítés:

Egy közepes nagyságú tálban készítsd majd el a masszát. A mérlegre tedd rá az üres tálat, nullázd ki. Mérj bele 15 dkg zabpelyhet. Mást nem is kell lemérni, elteheted a mérleget. Önts a zabpehelyre 2 dl meleg vizet, keverd el.

Zelleres zabpehelygolyó - Mérd ki a 15 dkg zabpelyhet! Zelleres zabpehelygolyó - Önts rá 2 dl vizet! Zelleres zabpehelygolyó - Keverd el a zabpelyhet a vízzel!

Hámozd meg a zellert, egyelőre ne törődj az ott maradó hibákkal. Mivel a zeller ronda rücskös, a kést kúposan kanyarintva vágd ki a barna pöttyöket a zellerből. (Ha mély árok is van benne, akkor az árok közepénél vágd ketté a zellert, úgy könnyebb kivágni a megbúvó héjakat.)

Zelleres zabpehelygolyó - Hámozd meg a zellert! Zelleres zabpehelygolyó - Vágd ki a zellerből a barna pöttyöket! Zelleres zabpehelygolyó - Zeller kész!

Mosd meg a zellert, és vágd fel kb. fél cm vékony lapokra. Három-négy zellerlapot fektessle, és vágd fel vékony csíkokra. Fordítsd el a csíkokat egy negyed fordulattal, és vágd fel őket apró kockákra.

Zelleres zabpehelygolyó - Vágd fel a zellert fél cm vékony lapokra! Zelleres zabpehelygolyó - Vágd fel a zellerlapokat vékony csíkokra! Zelleres zabpehelygolyó - Vágd fel a zellercsíkokat pici kockákra!

Zelleres zabpehelygolyó - Kapard a zellerkockákat a zabpehelyhez!Zelleres zabpehelygolyó - Az összes zellerkocka a tálban.

A felvágott zellerkockákat kapard a zabpehelyhez, és folytasd a vagdosást. Jó sok aprított zeller lesz! Aztán jön a petrezselyem. Vágd lea vastagabb végének a tövét, aztán késsel kapard le a héját. A vékonyabb végének a legvégét már ne pucold meg; vágd le, ott már alig van húsa.

Zelleres zabpehelygolyó - Vágd le a petrezselyemgyökér vastagabb végének tövét! Zelleres zabpehelygolyó - Kapard le a petrezselyemgyökér héját! Zelleres zabpehelygolyó - Vágd le a petrezselyemgyökér vékonyabb végének utolsó 5 cm-ét!

Most keresztben vágd ketté a petrezselymet. Aztán a vastagabb felét hosszában vágd ketté.

Zelleres zabpehelygolyó - Vágd ketté keresztben a petrezselyemgyökeret! Zelleres zabpehelygolyó - Vágd ketté hosszában a petrezselyemgyökér vastagabb felét!

Most az egyik felső felet hasítsd 2 lapra, és ezt a 2 lapot hosszában vágd vékony csíkokra.

Zelleres zabpehelygolyó - A petrezselyem felső felének a fele. Zelleres zabpehelygolyó - Petrezselyem fele ketté Zelleres zabpehelygolyó - Vágd fel hosszában a két petrezselyemlapot vékony csíkokra!

A petrezselyemcsíkokat vágd apró kockákra, és kapard a zabpehelyhez, a tálba. Aztán ugyanezt ismételd meg a másik felső fél petrezselyemmel: Hasítsd 2 lapra, vágd csíkokra, vágd kockákra. Az alsó felet elég csak negyedelni hosszában, utána már lehet kockákra vágni, és mehet a többihez, a tálba. Keverd el.

Zelleres zabpehelygolyó - A petrezselyemcsíkokat vágd apró kockákra! Zelleres zabpehelygolyó - A petrezselyem alsó felét hosszában negyedeld fel! Zelleres zabpehelygolyó - A petrezselyem-kockák is a tálban vannak.

Zelleres zabpehelygolyó - Vágd fel apróra a hagymát! Zelleres zabpehelygolyó - Kapard az aprított hagymát a tálba! A hagymát pucold meg, vágd fel apróra, és kapard a többihez, a tálba.
Zelleres zabpehelygolyó - Pucolj meg 4 cikk fokhagymát! Zelleres zabpehelygolyó - Fokhagymanyomóval préseld a fokhagymát a tálba! Pucold meg a fokhagymát, és fokhagymanyomóval préseld a zabpehelyhez, a tálba.

Zelleres zabpehelygolyó - Üss bele egyenként 3 tojást!Zelleres zabpehelygolyó - Add hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet!

Adj hozzá egyenként 3 tojást (bár előbb inkább csak 2-t, és a végén, ha már minden benne van és nehezen keverhető, akkor még egyet). Keverd el. A petrezselymet mosd meg, vágd fel apróra, és kapard a masszához. Megint keverd el. Aztán jöhetnek a fűszerek: 1 fakanál só, 1 fakanál Vegeta és őrölt bors, amennyit szeretsz (nem egészséges, ezért inkább csak keveset tégy bele).

Zelleres zabpehelygolyó - Szórj bele 1 fakanál sót! Zelleres zabpehelygolyó - Szórj bele 1 fakanál Vegetát! Zelleres zabpehelygolyó - Szórj bele egy kevés őrölt borsot!

Na, most már minden benne van! Jól keverd el, és amíg előkészülsz a sütéshez, hadd pihenjen a massza. Egy fazékba tedd oda melegedni az olajat, legalább 4 cm mély legyen!

Zelleres zabpehelygolyó - Minden összetevő benne van a masszában! Zelleres zabpehelygolyó - A zabpehelygolyó masszája. Zelleres zabpehelygolyó - Tedd oda melegedni az olajat!

Zelleres zabpehelygolyó - Prézli, a golyóformáláshoz.Mivel a 3 tojástól elég lágy lesz a massza, jobb, ha a zabpehelygolyókat megforgatjuk egy kis prézliben. Készíts hát oda egy kis tál prézlit. Végy a markodba egy kevés prézlit, mérj bele egy kanál (fakanál is jó) masszát, a másik tenyeredet is prézlizd be, és gömbölygess takaros golyócskát a zabpehelymasszából.

Zelleres zabpehelygolyó - Végy a markodba egy kis prézlit! Zelleres zabpehelygolyó - Tégy a prézlis markodba egy kanál masszát! Zelleres zabpehelygolyó - A két tenyered között formálj golyót a masszából!

Mire az első adag golyót (7-8 db) megformálod, már forró is az olaj. Mindenesetre ellenőrizd egy kenyérhéjjal, hogy tényleg forró-e, mert ha nem kellően forró olajba teszed bele a golyót, akkor megszívja magát olajjal. Ha odatettél annyi golyót sülni, amennyi csak belefér a fazékba, akkor egy kicsit vedd lejjebb a lángot, hogy az odaégés veszélye nélkül jól átsüljön a zabpehelygolyó.

Zelleres zabpehelygolyó - 7 zabpehelygolyó sütésre kész! Zelleres zabpehelygolyó - Forró olajba tedd oda sülni a zabpehelygolyót! Zelleres zabpehelygolyó - 7 zabpehelygolyó sül.

Zelleres zabpehelygolyó - Egy lyukas kiszedőkanállal emeld ki a megsült zabpehelygolyókat az olajból!Amíg egy adag sül, addig formáld meg a következő adag zabpehelygolyót. Közben egyszer a fakanállal forgasd meg a sülő golyókat. Készíts a gáz mellé egy papírtörlővel kibélelt tálat, és ha szép pirosra sültek a golyók, akkor egy lyukas kiszedőkanállal emeld ki őket az olajból. Csöpögtesd le róluk az olajat, úgy tedd őket a tálba!

Zelleres zabpehelygolyó - Kész, tálban.

Különleges íze van!

Hidegen, kenyérrel is finom.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.