Zelleres zabpehelygolyó
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Egy közepes nagyságú tálban készítsd majd el a masszát. A mérlegre tedd rá az üres tálat, nullázd ki. Mérj bele 15 dkg zabpelyhet. Mást nem is kell lemérni, elteheted a mérleget. Önts a zabpehelyre 2 dl meleg vizet, keverd el.
Hámozd meg a zellert, egyelőre ne törődj az ott maradó hibákkal. Mivel a zeller ronda rücskös, a kést kúposan kanyarintva vágd ki a barna pöttyöket a zellerből. (Ha mély árok is van benne, akkor az árok közepénél vágd ketté a zellert, úgy könnyebb kivágni a megbúvó héjakat.)
Mosd meg a zellert, és vágd fel kb. fél cm vékony lapokra. Három-négy zellerlapot fektessle, és vágd fel vékony csíkokra. Fordítsd el a csíkokat egy negyed fordulattal, és vágd fel őket apró kockákra.
A felvágott zellerkockákat kapard a zabpehelyhez, és folytasd a vagdosást. Jó sok aprított zeller lesz! Aztán jön a petrezselyem. Vágd lea vastagabb végének a tövét, aztán késsel kapard le a héját. A vékonyabb végének a legvégét már ne pucold meg; vágd le, ott már alig van húsa.
Most keresztben vágd ketté a petrezselymet. Aztán a vastagabb felét hosszában vágd ketté.
Most az egyik felső felet hasítsd 2 lapra, és ezt a 2 lapot hosszában vágd vékony csíkokra.
A petrezselyemcsíkokat vágd apró kockákra, és kapard a zabpehelyhez, a tálba. Aztán ugyanezt ismételd meg a másik felső fél petrezselyemmel: Hasítsd 2 lapra, vágd csíkokra, vágd kockákra. Az alsó felet elég csak negyedelni hosszában, utána már lehet kockákra vágni, és mehet a többihez, a tálba. Keverd el.
A hagymát pucold meg, vágd fel apróra, és kapard a többihez, a tálba. |
Pucold meg a fokhagymát, és fokhagymanyomóval préseld a zabpehelyhez, a tálba. |
Adj hozzá egyenként 3 tojást (bár előbb inkább csak 2-t, és a végén, ha már minden benne van és nehezen keverhető, akkor még egyet). Keverd el. A petrezselymet mosd meg, vágd fel apróra, és kapard a masszához. Megint keverd el. Aztán jöhetnek a fűszerek: 1 fakanál só, 1 fakanál Vegeta és őrölt bors, amennyit szeretsz (nem egészséges, ezért inkább csak keveset tégy bele).
Na, most már minden benne van! Jól keverd el, és amíg előkészülsz a sütéshez, hadd pihenjen a massza. Egy fazékba tedd oda melegedni az olajat, legalább 4 cm mély legyen!
Mivel a 3 tojástól elég lágy lesz a massza, jobb, ha a zabpehelygolyókat megforgatjuk egy kis prézliben. Készíts hát oda egy kis tál prézlit. Végy a markodba egy kevés prézlit, mérj bele egy kanál (fakanál is jó) masszát, a másik tenyeredet is prézlizd be, és gömbölygess takaros golyócskát a zabpehelymasszából.
Mire az első adag golyót (7-8 db) megformálod, már forró is az olaj. Mindenesetre ellenőrizd egy kenyérhéjjal, hogy tényleg forró-e, mert ha nem kellően forró olajba teszed bele a golyót, akkor megszívja magát olajjal. Ha odatettél annyi golyót sülni, amennyi csak belefér a fazékba, akkor egy kicsit vedd lejjebb a lángot, hogy az odaégés veszélye nélkül jól átsüljön a zabpehelygolyó.
Amíg egy adag sül, addig formáld meg a következő adag zabpehelygolyót. Közben egyszer a fakanállal forgasd meg a sülő golyókat. Készíts a gáz mellé egy papírtörlővel kibélelt tálat, és ha szép pirosra sültek a golyók, akkor egy lyukas kiszedőkanállal emeld ki őket az olajból. Csöpögtesd le róluk az olajat, úgy tedd őket a tálba!
Különleges íze van! Hidegen, kenyérrel is finom. Jó étvágyat!
|