Vaníliás kifli
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Nagyon egyszerű, és sokáig eláll.
Nyár elején akartam közzétenni, mert utazásokra jó ilyet magunkkal vinni…Na, majd jövőre visztek! 🙂 ( Pedig már márciusban lefotóztam.)
Egy nagyobb tálba mérd ki a 40 dkg lisztet. Mérd ki a 24 dkg Ráma margarint. (Ha 25 dkg-os Ráma-kockád van, akkor mehet bele az egész; az az 1 dkg plusz nem számít! A kiürült rámás papírt pedig tartsd meg a tepsi kivajazásához.) Tedd a Rámát a lisztbe.
Vágd fel a margarint kis darabokra, szórd le őket liszttel, és a két tenyered között morzsold el a vajdarabokat a liszttel. A pucér vaj lehetőleg ne érintkezzen a tenyereddel; mindig legyenek lisztesek a Ráma-darabok.
Most mérd ki a 10 dkg porcukrot, és öntsd a vajas liszthez.
Daráld le a 10 dkg dióbelet (lehet egy kicsit több is, még 15 dkg-ot is felvesz a tészta). Ha nincs diódarálód, egy kézi sajtreszelő is megteszi. Utána jól kapard ki az odaragadt olajos préselményt a darálóból. Borítsd a darált diót a tésztához.
Fakanállal keverd össze, szórj bele 1 csipet sót, és ezzel is keverd el. Meleg vízzel jól mosd meg a citromot, és reszeld a héját a tésztához. (Én elfelejtettem, csak később reszeltem bele. Ezért látsz a citromreszelős képen már meggyúrt tésztát.) Megint keverd el, és most már elkezdheted gyúrni.
Először úgy tűnik, hogy ez ugyan nem fog összeállni; hisz nincs is benne semmi folyékony, ami összetartaná. De egy kevés dögönyözés után már egyben marad. Ha keresztben elnyúlik a massza, akkor állítsd élire, és úgy lapítsd ki. Ha már nincsenek benne különálló darabkák, akkor formázz a tésztából gömböt, és kész is van.
Vajazd ki a tepsit a sütéshez. Ha van üres rámás papírod, akkor azzal, egyébként pedig hajtsd vissza a papírt a Rámáról, a vajjal rajzolj egy nagy S betűt a tepsibe, és a kezeddel mázold szét egyenletesen az S betűt. Utána hints egy kevés lisztet a tepsibe, és a tepsi forgatásával, kocogtatásával oszlasd el a lisztet a tepsiben.
Gyújtsd be a sütőt, állítsd közepesen melegre (175 fokra).
Elég egy nagy vágódeszka a kiflik sodrásához, nem kell elővenni a nagy nyújtódeszkát. Lisztezd be a deszkát, tépj le egy tojásnyi darabot a tésztából, és tedd a deszkára.
Mindkét kezed ujjaival sodorj egy csíkot a tésztából. Először zárt ujjakkal kezdd, aztán egyre jobban nyisd szét az ujjaidat, miközben előre-hátra mozgatod a kezedet, és jobb kézzel jobbra, bal kézzel balra nyújtod a csíkot. (Na, ez tipikusan olyan egyszerű művelet, amit nehéz leírni, viszont videón egyből látnád, hogy miről van szó. Lehet, hogy megkérem a lányomat, amíg itthon van, hogy vegye már fel…)
Vágd fel a tésztacsíkot kb. 7-8 cm-es darabokra, és hajlítsd meg őket kifli alakúra.
Előfordulhat, hogy darabolás után a szélső darab vége kettéválik. Ilyenkor egyszerűen nyomkodd össze az elvált részeket. |
Az egy csíkból készülő kifliket sorakoztasd a tepsibe, aztán tépj le megint egy darab tésztát, sodord-darabold-hajlítsd, tedd a tepsibe.
Ha elfogyott a tészta (vagy ha megtelt a tepsi), tedd be a sütőbe, és 15-20 perc alatt süsd meg. (Inkább szárításnak lehetne nevezni, hiszen csak a lisztnek kell benne átsülni.) Ha már van egy kis színe, akkor jó; nem kell barnára sütni.
Egy kis tálkába tégy porcukrot, és keverd össze vaníliacukorral. A kifliket rendezd egy szép süteményes tálcára, és rétegenként, azon melegében hintsd meg bőven vaníliás porcukorral egy teaszűrőn át.
Jóétvágyat! |