Vaníliás kifli

Vaníliakifli - Kész, tálcán.

Hozzávalók:

 • 40 dkg liszt
 • 24 dkg Ráma
 • 10 dkg darált dió
 • 10 dkg porcukor a tésztába
 • 1 csipet só
 • 1 citrom reszelt héja
 • porcukor a meghintéshez
 • 1 csomag vaníliacukor a hintőcukorba
Vaníliakifli - Hozzávalók

Elkészítés:

Nagyon egyszerű, és sokáig eláll.
Nyár elején akartam közzétenni, mert utazásokra jó ilyet magunkkal vinni…Na, majd jövőre visztek! 🙂 ( Pedig már márciusban lefotóztam.)

Egy nagyobb tálba mérd ki a 40 dkg lisztet. Mérd ki a 24 dkg Ráma margarint. (Ha 25 dkg-os Ráma-kockád van, akkor mehet bele az egész; az az 1 dkg plusz nem számít! A kiürült rámás papírt pedig tartsd meg a tepsi kivajazásához.) Tedd a Rámát a lisztbe.

Vaníliás kifli - Mérd ki9 a 40 dkg lisztet! Vaníliás kifli - Mérd ki a 24 dkg Rámát! Vaníliás kifli - Tedd a margarint a lisztbe!

Vágd fel a margarint kis darabokra, szórd le őket liszttel, és a két tenyered között morzsold el a vajdarabokat a liszttel. A pucér vaj lehetőleg ne érintkezzen a tenyereddel; mindig legyenek lisztesek a Ráma-darabok.
Most mérd ki a 10 dkg porcukrot, és öntsd a vajas liszthez.

Vaníliás kifli - Morzsold el a vajat a liszttel! Vaníliás kifli - Mérd ki a 10 dkg porcukrot! Vaníliás kifli - Borítsd a porcukrot a vajas liszthez!

Daráld le a 10 dkg dióbelet (lehet egy kicsit több is, még 15 dkg-ot is felvesz a tészta). Ha nincs diódarálód, egy kézi sajtreszelő is megteszi. Utána jól kapard ki az odaragadt olajos préselményt a darálóból. Borítsd a darált diót a tésztához.

Vaníliás kifli - Daráld le a diót! Vaníliás kifli - A daráló betétjéből kapard ki a diót! Vaníliás kifli - Öntsd a darált diót a tésztához!

Fakanállal keverd össze, szórj bele 1 csipet sót, és ezzel is keverd el. Meleg vízzel jól mosd meg a citromot, és reszeld a héját a tésztához. (Én elfelejtettem, csak később reszeltem bele. Ezért látsz a citromreszelős képen már meggyúrt tésztát.) Megint keverd el, és most már elkezdheted gyúrni.

Vaníliás kifli - Szórj bele 1 csipet sót! Vaníliás kifli - Reszeld bele a citrom héját! Vaníliás kifli - Gyúrd meg a tésztát!

Először úgy tűnik, hogy ez ugyan nem fog összeállni; hisz nincs is benne semmi folyékony, ami összetartaná.  De egy kevés dögönyözés után már egyben marad. Ha keresztben elnyúlik a massza, akkor állítsd élire, és úgy lapítsd ki. Ha már nincsenek benne különálló darabkák, akkor formázz a tésztából gömböt, és kész is van.

Vaníliás kifli - Jól nyomkodd össze a tészta porszerű összetevőit! Vaníliás kifli - Itt az élén áll a tészta. Vaníliás kifli - Készen van a tésztagömb!

Vajazd ki a tepsit a sütéshez. Ha van üres rámás papírod, akkor azzal, egyébként pedig hajtsd vissza a papírt a Rámáról, a vajjal rajzolj egy nagy S betűt a tepsibe, és a kezeddel mázold szét egyenletesen az S betűt. Utána hints egy kevés lisztet a tepsibe, és a tepsi forgatásával, kocogtatásával oszlasd el a lisztet  a tepsiben.
Gyújtsd be a sütőt, állítsd közepesen melegre (175 fokra).

Vaníliás kifli - Vajazd ki a tepsit! Vaníliás kifli - Lisztezd ki a tepsit! Vaníliás kifli - Oszlasd el a lisztet a tepsi alján!

Elég egy nagy vágódeszka a kiflik sodrásához, nem kell elővenni a nagy nyújtódeszkát. Lisztezd be a deszkát, tépj le egy tojásnyi darabot a tésztából, és tedd a deszkára.

Vaníliás kifli - Lisztezd be a vágódeszkát! Vaníliás kifli - Tépj le egy tojásnyi darabot a tésztából! Vaníliás kifli - Tedd a tésztadarabot a vágódeszkára!

Mindkét kezed ujjaival sodorj egy csíkot a tésztából. Először zárt ujjakkal kezdd, aztán egyre jobban nyisd szét az ujjaidat, miközben előre-hátra mozgatod a kezedet, és jobb kézzel jobbra, bal kézzel balra nyújtod a csíkot. (Na, ez tipikusan olyan egyszerű művelet, amit nehéz leírni, viszont videón egyből látnád, hogy miről van szó. Lehet, hogy megkérem a lányomat, amíg itthon van, hogy vegye már fel…)

Vaníliás kifli - Sodorj csíkot a tésztadarabból! 1. Vaníliás kifli - Sodorj csíkot a tésztadarabból! 2. Vaníliás kifli - Sodorj csíkot a tésztadarabból! 3.

Vágd fel a tésztacsíkot kb. 7-8 cm-es darabokra, és hajlítsd meg őket kifli alakúra.

Vaníliás kifli - Egy darab kb. 7-8 cm hosszú legyen! Vaníliás kifli - Vágd fel a csíkot 7-8 cm hosszú darabokra! Vaníliás kifli - Hajlítsd meg a tésztadarabokat kifli alakúra!

Vaníliás kifli - Előfordulhat, hogy a szélső darab vége kettéválik. Vaníliás kifli - Nyomd össze a szétvált részeket! Előfordulhat, hogy darabolás után a szélső darab vége kettéválik. Ilyenkor egyszerűen nyomkodd össze az elvált részeket.

Az egy csíkból készülő kifliket sorakoztasd a tepsibe, aztán tépj le megint egy darab tésztát, sodord-darabold-hajlítsd, tedd a tepsibe.

Vaníliás kifli - Az első sor kifli a tepsiben. Vaníliás kifli - 4 sor kifli a tepsiben. Vaníliás kifli - Tele van a tepsi, mehet a sütőbe.

Vaníliás kifli - Tedd a tele tepsit a sütőbe!Vaníliás kifli - Megsültek a kiflik.

Ha elfogyott a tészta (vagy ha megtelt a tepsi), tedd be a sütőbe, és 15-20 perc alatt süsd meg. (Inkább szárításnak lehetne nevezni, hiszen csak a lisztnek kell benne átsülni.) Ha már van egy kis színe, akkor jó; nem kell barnára sütni.

Egy kis tálkába tégy porcukrot, és keverd össze vaníliacukorral. A kifliket rendezd egy szép süteményes tálcára, és rétegenként, azon melegében hintsd meg bőven vaníliás porcukorral egy teaszűrőn át.

Vaníliás kifli - Egy tálkában keverj össze porcukrot vaníliacukorral! Vaníliás kifli - Ha betelt egy réteg, hintsd meg bőven vaníliás porcukorral! Vaníliás kifli - Mindegyik réteget cukrozd meg!

Vaníliás kifli - Kész, tálcán. Vaníliás kifli - Itt eszik a gyerekek kiránduláson.

étvágyat!

5 hozzászólás

 • Laci

  Kedves anyuka. Bár nem vagyok kezdő, de nekiálltam. Gondoltam kipróbálom. Nagyon finom lett. Köszönöm a receptet. Igaz, dejóval csináltam, mert nálunk a feleségem allergiás a dióra, de így is finom lett.

 • Csaba

  Kedves Anyuka!

  Darált dió helyett lehet darált mogyorót használni?
  Üdv.: Csaba

 • Aniko

  Szia Anyuka!
  Kérdésem lenne, hogy tapasztalatod szerint meddig lehet a mélyhűtőben tárolni az élesztőt?
  Többnyire van a mélyhűtőmben, de mindig úgy ítélem meg, hogy már régóta benne van, és kidobom….
  köszi és üdv
  Aniko

  • Kedves Anikó!

   2-3 hónapig biztosan jó! De lehet, hogy tovább is. Olyan 5-ös csomagot szoktam venni.
   Ha édes sütibe kell, akkor jól felfut a cukornak köszönhetően, de ha nincs a tejben vagy vízben cukor is az élesztő mellett, akkor alig emelkedik. De azért, amikor beleteszem a lisztbe, meg szokott kelni a tészta. 🙂
   Szóval, szerintem ne dobd ki! 🙂

   Üdv
   Mariann

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.