Túrós szelet
Hozzávalók:Tészta
Krém
A fotón 2 adag hozzávalói láthatók. |
|
Elkészítés:
A sütés utáni napon finomabb, mert megpuhul!
Egy adagból 1 tepsi süti lesz. Én most 2 adagot sütöttem, ennek a lépéseit mutatom be.
Vedd ki a Rámát a hűtőből! Végy elő egy nagy tálat. Mérd ki az 50 dkg lisztet, add hozzá a 2 kávéskanál sütőport és 2 kávéskanál szalalkálit. Mérd le a 10 dkg porcukrot, és add azt is a liszthez. Keverd össze ezeket a porféléket.
Most mérj le 10 dkg Rámát – használhatod a csomagolásán lévő 50 g-os beosztásokat! Tedd a vajat a lisztbe, és jól dolgozd össze vele.
Kotorj egy kis mélyedést a lisztbe, és – előbb egy kis tálkába felütve – egyenként pottyintsd bele a tojásokat. Keverd össze a tojást, és apránként húzz bele mindig egy kevés lisztet, amivel aztán jól dolgozd ki.
Ameddig lehet, fakanállal dolgozd ki a tésztát, de aztán már kézzel kell gyúrnod. Eléggé hozzáragad a kezedhez, de aránylag könnyen le is jön. A végén hints egy kis lisztet a tenyeredbe, és “mosd meg” vele a kezed; akkor szépen lepereg róla minden tészta.
Gyúrd gömbbé a tésztát, és tedd át egy kisebb tálba, mert ebben majd a krémet kell kikavarnod. Takard le a tésztát, amíg a krémmel foglalkozol.
Mérd le a 40 dkg Rámát, 40 dkg porcukrot, és tedd a nagy tálba (még túró is jön majd hozzá). Szórd hozzá a 2 csomag vaníliacukrot. A fakanállal nyomkodd szét a vajat, és keverd simára a cukorral.
Tedd bele az 1 kg túrót, és jól keverd össze. Reszeld bele a citrom héját. Ha a túró durva szemcsés, akkor botmixerrel keverd krémesre a vajas-cukros túrót.
Egy kiskanállal kapard ki a botmixerből a túrókrém nagyját, a többit pedig “sajnos”, le kell nyalni az eszközről. A fakanállal húzz egy felezővonalat a krémbe, hogy majd tudd, mennyit használhatsz fel egy tésztalapra.
Kezdődhet a tészta-nyújtás! (Gyújtsd be a sütőt, állítsd 200 fokra.) Takard ki a tésztát, és negyedeld meg. |
Ugyanis 4 lapot sütünk, a tepsi hátán. Vond be sütőpapírral vagy zsírpapírral a tepsi hátát. (Ha egyik sincs, akkor vajazd-lisztezd, mint ahogy a belsejét szoktuk. Így még nem próbáltam ugyan, de szerintem nem ragad majd le a tészta. Ha így csinálod, írd meg a tapasztalatodat!)
Most vedd elő a nyújtódeszkát, lisztezd be, és az egyik darab tésztát nyújtsd tepsi méretűre. Eleinte minden irányban nyújtsd (úgy, hogy nyújtasz egyet, forgatsz egyet a tésztán), és ha a kör alakú tészta átmérője elérte a tepsi szélességét, csak akkor alakíts a tésztából tepsi alakú téglalapot. Nyújtás közben néha lisztezd be a deszkát a tészta alatt, és a tésztára is hinthetsz időnként egy kevés lisztet.
Ha elég nagy a tésztalap, akkor tekerd fel a sodrófára, aztán meg tekerd le a sodrófáról a tepsire. (Én a hosszabbik oldala mentén tekertem fel, de lehet, hogy a rövidebbik oldalánál fogva könnyebb lett volna. Próbáld ki!)
Persze, sosem sikerül pont akkorára nyújtani, mint a tepsi, ezért a lelógó darabokat tépd le, és abból pótold a sarkoknál hiányzó részt. Jól nyomkodd oda a pótlást a nagy tésztához.
Tedd a forró sütőbe a tésztát, és süsd 6 percig! (Vigyázz, ha majd a végén kinyitod a sütőt, mert a szalalkáli borzasztó csípős szagú! De szerencsére a kész tészta már nem. 🙂 )
A megsült tésztalapokat egy tálca hátuljára tesszük majd, konyharuhával elválasztva őket. Ezért amíg sül az első lap, végy elő egy nagy tálcát, amin elfér a tészta; valamint hozz vagy 3 tiszta konyharuhát. Takard le a konyharuha felével a tálca hátulját (a másik felét majd ráhajtod a tésztára).
A 6 perc leteltével vedd ki a sütőből a tésztát egy deszkára. (Nem kell sötétebbre sütni!) Aztán úgy fogd meg a tepsit, hogy le tudd róla borítani a tésztalapot a konyharuhával letakart tálcára. A konyharuha másik felét hajtsd rá a tésztalapra.
Nyújtsd ki a 2. lapot is. Tépd le a lelógó tésztát, pótold belőle a sarkokat. Süsd ki a tésztát, fordítsd rá a konyharuhára. Ugynígy csináld a 3. és 4. tésztalapnál is.
Az utolsó tésztáról letépkedett darabokat (illetve, ami a sarokpótlás után marad belőlük) nyújtsd ki és süsd meg! |
A tésztalap megkenéséhez valószínűleg szükséged lesz a nagy tálcára, amin most vannak a lapok, ezért konyharuhástul húzd át őket egy ideiglenes sima felületre (itt egy nagy vágódeszkára). Az sem baj, ha kicsit lelógnak róla, mert nem ez lesz a végleges helyük. |
Az egyik tésztalapra (a szépeket felülre hagyd) kupacokban adagold ki a túrókrém felét. Egyenletesen kend szét a túrót, aztán borítsd be a túrós tésztalapot egy másik tésztalappal. Készen van az első túrós sütemény-tábla!
A második sütemény-tábla elkészítéséhez egy újabb tálcára van szükséged. (Az én második nagy tálcám alja nem volt sima, ezért egy reggeliző-alátétet tettem rá, és arra tettem a 3. tésztalapot.) A harmadik lapra halmozd rá a maradék túrót, kend szét egyenletesen, és fedd be a negyedik tésztalappal. Készen van a második sütemény-tábla is!
A tálból még összekaparhatsz annyi túrót, amivel megkenheted a maradék darab tésztát. A sütemény-tábla széleit vágd le, kitolásos módszerrel. (Csík vágás – 6 cm kitolás – szelet vágás) A széleket külön kistányérra tedd. A szép szeleteket teaszűrőn át hintsd meg porcukorral.
Ha áll egy napot, finomabb, mert megpuhul! Jó étvágyat! |