Túrós szelet

Túrós szelet - Kész, tányéron

Hozzávalók:

Tészta

 • 25 dkg liszt
 • 5 dkg Ráma
 • 5 dkg porcukor
 • 2 egész tojás
 • 1 kávéskanál sütőpor
 • 1 kávéskanál szalalkáli

Krém

 • 1/2 kg túró
 • 20 dkg Ráma
 • 20 dkg porcukor
 • 1-2 vaníliacukor
 • 1 citrom reszelt héja (a fotóról lemaradt)

A fotón 2 adag hozzávalói láthatók.

Túrós szelet - Hozzávalók

Elkészítés:

A sütés utáni napon finomabb, mert megpuhul!

Egy adagból 1 tepsi süti lesz. Én most 2 adagot sütöttem, ennek a lépéseit mutatom be.

Vedd ki a Rámát a hűtőből! Végy elő egy nagy tálat. Mérd ki az 50 dkg lisztet, add hozzá a 2 kávéskanál sütőport és 2 kávéskanál szalalkálit. Mérd le a 10 dkg porcukrot, és add azt is a liszthez. Keverd össze ezeket a porféléket.

Túrós szelet - Mérd ki a lisztet! Túrós szelet - Adj a liszthez 2 kávéskanál sütőport! Túrós szelet - Adj a liszthez 10 dkg porcukrot!

Túrós szelet - Mérj ki 10 dkg Rámát!Túrós szelet - Dolgozd bele a vajat a lisztbe!

Most mérj le 10 dkg Rámát – használhatod a csomagolásán lévő 50 g-os beosztásokat! Tedd a vajat a lisztbe, és jól dolgozd össze vele.

Túrós szelet - Üsd bele a tojásokat!Túrós szelet - Dolgozd bele a tojásokat a lisztbe!

Kotorj egy kis mélyedést a lisztbe, és – előbb egy kis tálkába felütve – egyenként pottyintsd bele a tojásokat. Keverd össze a tojást, és apránként húzz bele mindig egy kevés lisztet, amivel aztán jól dolgozd ki.

Túrós szelet - Ameddig tudod, fakanállal dolgozd ki a tésztát!Túrós szelet - Utána kézzel gyúrd!

Ameddig lehet, fakanállal dolgozd ki a tésztát, de aztán már kézzel kell gyúrnod. Eléggé hozzáragad a kezedhez, de aránylag könnyen le is jön. A végén hints egy kis lisztet a tenyeredbe, és “mosd meg” vele a kezed; akkor szépen lepereg róla minden tészta.

Gyúrd gömbbé a tésztát, és tedd át egy kisebb tálba, mert ebben majd a krémet kell kikavarnod. Takard le a tésztát, amíg a krémmel foglalkozol.

Túrós szelet - Formálj gömböt a meggyúrt tésztából! Túrós szelet - Tedd át egy kisebb tálba a tészta-gömböt! Túrós szelet - Takard le a tésztát!

Mérd le a 40 dkg Rámát, 40 dkg porcukrot, és tedd a nagy tálba (még túró is jön majd hozzá). Szórd hozzá a 2 csomag vaníliacukrot. A fakanállal nyomkodd szét a vajat, és keverd simára a cukorral.

Túrós szelet - Tedd a tálba a krém hozzávalóit! Túrós szelet - Fakanállal nyomkodd szét a vajat! Túrós szelet - Keverd simára a krémet!

Tedd bele az 1 kg túrót, és jól keverd össze. Reszeld bele a citrom héját. Ha a túró durva szemcsés, akkor botmixerrel keverd krémesre a vajas-cukros túrót.

Túrós szelet - Tedd bele az 1 kg túrót! Túrós szelet - Reszeld bele a citrom héját! Túrós szelet - Botmixerrel keverd krémesre a vajas túrót!

Túrós szelet - Kapard ki a túrót a botmixerből!Túrós szelet - A fakanállal felezd meg a krémet!

Egy kiskanállal kapard ki a botmixerből a túrókrém nagyját, a többit pedig “sajnos”, le kell nyalni az eszközről. A fakanállal húzz egy felezővonalat a krémbe, hogy majd tudd, mennyit használhatsz fel egy tésztalapra.

Túrós szelet - Takard ki a tésztát! Túrós szelet - Negyedeld el a tésztát!

Kezdődhet a tészta-nyújtás! (Gyújtsd be a sütőt, állítsd 200 fokra.)

Takard ki a tésztát, és negyedeld meg.

Ugyanis 4 lapot sütünk, a tepsi hátán. Vond be sütőpapírral vagy zsírpapírral a tepsi hátát. (Ha egyik sincs, akkor vajazd-lisztezd, mint ahogy a belsejét szoktuk. Így még nem próbáltam ugyan, de szerintem nem ragad majd le a tészta. Ha így csinálod, írd meg a tapasztalatodat!)

Túrós szelet - Fordítsd fel a tepsit! Túrós szelet - Vond be sütőpapírral a tepsi hátát! Túrós szelet - Sütőpapír a tepsi hátán.

Túrós szelet - Nyújtsd tepsi méretűre az egyik darab tésztát!Túrós szelet - Tepsi méretűre nyújtva az egyik darab tészta.

Most vedd elő a nyújtódeszkát, lisztezd be, és az egyik darab tésztát nyújtsd tepsi méretűre. Eleinte minden irányban nyújtsd (úgy, hogy nyújtasz egyet, forgatsz egyet a tésztán), és ha a kör alakú tészta átmérője elérte a tepsi szélességét, csak akkor alakíts a tésztából tepsi alakú téglalapot. Nyújtás közben néha lisztezd be a deszkát a tészta alatt, és a tésztára is hinthetsz időnként egy kevés lisztet.

Ha elég nagy a tésztalap, akkor tekerd fel a sodrófára, aztán meg tekerd le a sodrófáról a tepsire. (Én a hosszabbik oldala mentén tekertem fel, de lehet, hogy a rövidebbik oldalánál fogva könnyebb lett volna. Próbáld ki!)

Túrós szelet - Tekerd fel a tésztát a sodrófára! Túrós szelet - Tekerd le a tésztát a sodrófáról a tepsi hátára! Túrós szelet - A tésztalap a tepsi hátán.

Túrós szelet - Tépd le a lelógó tésztát!Túrós szelet - A letépett tésztadarabokból pótold a sarkokat!

Persze, sosem sikerül pont akkorára nyújtani, mint a tepsi, ezért a lelógó darabokat tépd le, és abból pótold a sarkoknál hiányzó részt. Jól nyomkodd oda a pótlást a nagy tésztához.

Túrós szelet - Tedd forró sütőbe a tésztát!Túrós szelet - 6 percig süsd a tésztalapot!

Tedd a forró sütőbe a tésztát, és süsd 6 percig! (Vigyázz, ha majd a végén kinyitod a sütőt, mert a szalalkáli borzasztó csípős szagú! De szerencsére a kész tészta már nem. 🙂 )

Túrós szelet - Végy elő egy nagy tálcát!Túrós szelet - Fedd le konyharuhával a nagy tálcát!

A megsült tésztalapokat egy tálca hátuljára tesszük majd, konyharuhával elválasztva őket. Ezért amíg sül az első lap, végy elő egy nagy tálcát, amin elfér a tészta; valamint hozz vagy 3 tiszta konyharuhát. Takard le a konyharuha felével a tálca hátulját (a másik felét majd ráhajtod a tésztára).

A 6 perc leteltével vedd ki a sütőből a tésztát egy deszkára. (Nem kell sötétebbre sütni!) Aztán úgy fogd meg a tepsit, hogy le tudd róla borítani a tésztalapot a konyharuhával letakart tálcára. A konyharuha másik felét hajtsd rá a tésztalapra.

Túrós szelet - Megsült az első tésztalap! Túrós szelet - Borítsd a megsült tésztalapot a tálcára! Túrós szelet - A konyharuha másik felével takard be a tésztalapot!

Túrós szelet - Tépd le a lelógó tésztát a második lapról is!Túrós szelet - A letépett tésztadarabokból pótold a sarkokat (2. tésztalap)!

Nyújtsd ki a 2. lapot is. Tépd le a lelógó tésztát, pótold belőle a sarkokat. Süsd ki a tésztát, fordítsd rá a konyharuhára. Ugynígy csináld a 3. és 4. tésztalapnál is.

Túrós szelet - A 4. tésztáról letépett tésztadarabok galacsinja. Túrós szelet - Az utolsó maradék tésztát süsd ki! Az utolsó tésztáról letépkedett darabokat (illetve, ami a sarokpótlás után marad belőlük) nyújtsd ki és süsd meg!
Túrós szelet - A tésztalapokat konyharuhástul húzd át egy ideiglenes falapra vagy tálca hátuljára! A tésztalap megkenéséhez valószínűleg szükséged lesz a nagy tálcára, amin most vannak a lapok, ezért konyharuhástul húzd át őket egy ideiglenes sima felületre (itt egy nagy vágódeszkára). Az sem baj, ha kicsit lelógnak róla, mert nem ez lesz a végleges helyük.

Túrós szelet - Az egyik tésztalapra kupacokban oszd el a túrókrém felét!Túrós szelet - A túrókrém felét hagyd meg!

Az egyik tésztalapra (a szépeket felülre hagyd) kupacokban adagold ki a túrókrém felét. Egyenletesen kend szét a túrót, aztán borítsd be a túrós tésztalapot egy másik tésztalappal. Készen van az első túrós sütemény-tábla!

Túrós szelet - Egyenletesen kend szét a túrót a tésztalapon! Túrós szelet - A túrókrémmel megkent tésztalapot fedd le egy másik tésztalappal! Túrós szelet - Készen van az első túrós sütemény-tábla!

A második sütemény-tábla elkészítéséhez egy újabb tálcára van szükséged. (Az én második nagy tálcám alja nem volt sima, ezért egy reggeliző-alátétet tettem rá, és arra tettem a 3. tésztalapot.) A harmadik lapra halmozd rá a maradék túrót, kend szét egyenletesen, és fedd be a negyedik tésztalappal. Készen van a második sütemény-tábla is!

Túrós szelet - A harmadik tésztalapra kupacokban oszd el a túrókrém felét! Túrós szelet - Egyenletesen kend szét a túrót a harmadik tésztalapon! Túrós szelet - A túrókrémmel megkent 3. tésztalapot fedd le a 4. lappal!

A tálból még összekaparhatsz annyi túrót, amivel megkenheted a maradék darab tésztát. A sütemény-tábla széleit vágd le, kitolásos módszerrel. (Csík vágás – 6 cm kitolás – szelet vágás) A széleket külön kistányérra tedd. A szép szeleteket teaszűrőn át hintsd meg porcukorral.

Túrós szelet - A maradék túrót kend a maradék tésztára! Túrós szelet - Vágd le a tészta széleit! Túrós szelet - Szórd meg porcukorral a túrós szeleteket!

Túrós szelet - Kész, tányéron.

Ha áll egy napot, finomabb, mert megpuhul!

Jó étvágyat!

9 hozzászólás

 • Grof Monika

  Jó napot Anyuka
  Véletlenül bukkantam a honlapra es nagyon örülök. Rengeteg jó recept van es fantasztikus, hogy a teljesen kezdők is sok sikerélményben részesülhetnek.

  Én is Ausztráliából. Nekem nem a turoval van gondom, mivel itt Melbourne-ben lehet nagyon finomat kapni, hanem a margarinnal. “Ezer” fajta van. Vannak dobozosak, vannak csomagoltak, olívaolajbol…stb. de sosem tudom melyik jó sutihez . Helyettesithetem vajjal?
  Köszönettel
  Monika

  • Kedves Monika!

   Nagyon örülök, hogy rátaláltál a honlapomra! 🙂
   Persze, helyettesítheted vajjal a margarint!
   Manapság úgyis nagyon szidják a margarint; mondván, hogy sok benne az egészségtelen transz-zsír. Ezért aztán, ha mégis margarint használsz, nézd meg az összetevőiben a transz-zsír mennyiségét. Ha 100 g-ban <0,5 g, akkor már jó.
   De a vaj az finomabb! 🙂 Én azért használok margarint, mert olcsóbb. 🙂

   Jó sütést!
   Varázsold oda a messzi Ausztráliába a jó magyar ízeket! 🙂
   Mariann

 • zsuzsiiii

  Én is szoktam sütni ezt a túrós sütit,puhulás után pille könnyű,álom finom.Nálam annyi még a macera,hogy én áttöröm a túrót szitán mert akkor igazán selymes,finom a töltelék.A tészta sütése lehet talán a legfontosabb mert ha kicsivel is tovább sütöd akkor nem úgy puhul még a krémtől sem mint kellene.Megéri a fáradságot mert nagyon finom.

 • Koszi szepen a recept-et. Emlekszem amikor az anyukam regebben sutott hasonlo kalacsot, es hogyha sikerul venni turot itten Auszraliaba akkor meg is probalom sutni 🙂
  Nagyon klassz a sok fenykeppel olvasni az elokeszito szavakat. Bocsanat elore is a rosszab magyar nyelvemet, dehat igy van.

  Szabo Peter

  • Kedves Péter!

   Igazán örülök, hogy a távoli Ausztráliában is olvassák a receptjeimet! 🙂
   Nem baj az, ha nem is pont túró kerül bele, csak valami hasonló legyen! A fő, hogy semleges (ricotta) jellegű legyen, vagy édeskés; semmiképpen se savanykás.
   Már jött is az ötletem: le van nekem írva, hogy házilag hogy lehet túrót, tejfölt, vajat készíteni tejből; majd leírom ide.
   Külföldön általában nem lehet jó túrót kapni.

   Sok sikert a sütéshez! 🙂
   Mariann

 • Szia Dóri!
  Nagyon örültem a megjegyzésednek! (Na de gyerekfejjel 00:50-kor a gép előtt??!!)
  Most már kíváncsi vagyok, hogy sikerül-e, úgyhogy légy szíves, számolj be róla! 🙂
  Sok sikert!
  Mariann

 • Dóri

  Köszönöm, hogy ilyen részletesen elmagyaráztad ezt a receptet, mert nem hiszem, hogy gyerekfejjel, nekem ment volna a kibogozás, hogy miből mikor mennyit és hova 😀 Igaz még nem sütöttem meg a süteményt, de bízok benne, hogy sikerülni fog, így már nem lesz nehéz!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.