Túrós pogácsa

Túrós pogácsa - Kész, tálban.

Hozzávalók:

1 adaghoz

 • 35 dkg liszt
 • 25 dkg Ráma
 • 1 tojás (plusz 1 a megkenéshez)
 • 0,5 dl tej (vagy még kevesebb)
 • 3 dkg élesztő
 • fél pohár kis tejföl (kb. 1 dl)
 • 2 csapott kiskanál só
 • 25 dkg túró
Túrós pogácsa - Hozzávalók

Elkészítés:

Ha osztogatni is szeretnél, akkor 2 adagot süss! Én ezt az utcabálra sütöttem, úgyhogy itt most 2 adag elkészítését írom le.

Túrós pogácsa - Tedd az élesztőt egy kis edénybe!Túrós pogácsa - Önts az élesztőre kb. fél dl tejet, és langyosítsd meg!

Mérj le 6 dkg élesztőt, tedd egy kis edénybe, önts rá kb. fél dl tejet, és langyosítsd meg. Egy hegyes késsel korcsolyáztasd végig az élesztőt az ibrik meleg alján, hogy olvadjon el (mármint az élesztő). Ha teljesen felolvadt, akkor mérd ki a 70 dkg lisztet, borítsd egy nagy tálba, amiben majd gyúrod a tésztát. Végy el belőle 2 evőkanállal, és hintsd az élesztőre. Takard le az élesztőt, és tedd napos vagy meleg helyre, hogy felfusson.

Túrós pogácsa - Mérd le a 70 dkg lisztet!  Túrós pogácsa - A kimért lisztből 2 evőkanálnyit tégy az élesztőre! Túrós pogácsa - Takard le az élesztőt, és tedd meleg helyre!

Tégy a liszthez 4 csapott vagy 3 púpos kiskanál sót, és keverd el. Lisztezd be az 50 dkg Rámát, hogy ne olvadjon meg a kezed melegétől, és vagdosd a lisztbe. Közben mindig mártogasd a lisztbe a vajtömböt, és időnként szórd meg liszttel a vajdarabokat. (A Ráma margarint mondom vajnak az egyszerűség kedvéért.)

Túrós pogácsa - Tégy a liszthez 3 púpos kiskanál sót! Túrós pogácsa - Vagdald a lisztbe a Rámát! Túrós pogácsa - Ráma belevagdosva.

Túrós pogácsa - Morzsold el a vajat a liszttel!A két tenyered között morzsold el a vajat a liszttel. Óvatosan, hogy ne olvadjon meg a vaj! Mindig jó lisztesek legyenek a vajak, amiket morzsolsz! Három sodrás után ejtsd le, végy fel újabb vajdarabot stb. Ne várd, hogy tökéletes legyen, mert úgyse lehet rendesen elmorzsolni. Ez itt a képen már készen van. Majd lesz még alkalom szétnyomkodni a vajakat.

Simítsd el a morzsalékot, kotorj egy kis gödröt a közepébe, a folyékony dolgok számára. Öntsd bele az élesztőt, és liszttel “mosd ki” az edénykét. Üsd a tésztába a 2 tojást (ne közvetlenül, hanem egy “zsilip”-tálkán keresztül), és kaparj a tészta-gödörbe szűk 2 dl tejfölt is. Keverd el a gödörben az élesztőt, tojást, tejfölt.

Túrós pogácsa - Borítsd az élesztőt a tésztához! Túrós pogácsa - Üss a tésztához 2 tojást, és kaparj bele kb. 2 dl tejfölt! Túrós pogácsa - Keverd el a gödörben az élesztőt, tojást, tejfölt!

Fokozatosan keverj lisztet a lágy részbe, mindig jól dolgozd el, csak utána omlassz hozzá a gödör falából egy újabb darabot. Ha már az egészet átkeverted, akkor tedd hozzá a fél kg túrót. Ezt már nem lehet csak fakanállal beledolgozni: bal kézzel gyúrj, jobb kézzel még kavarj. Készülj fel rá, hogy nagyon lágy, ragadós a tészta!

Túrós pogácsa - Fakanállal dolgozd el a tésztát! Túrós pogácsa - Add hozzá a fél kiló túrót! Túrós pogácsa - A túró beledolgozásához egyik kezeddel gyúrd, másik kezeddel fakanállal keverd a tésztát!

Ha meg tudod állni, akkor ne tegyél hozzá lisztet, mert akkor nem lesz olyan könnyű a pogácsa. Nem baj, ha nem tudsz szép gömböt formálni a tésztából! Készítsd oda a gyúródeszkát, lisztezd le, és kapard ki rá a masszát.

Túrós pogácsa - Készen van a tészta - ilyen lágy! Túrós pogácsa - Lisztezd be a gyúródeszkát! Túrós pogácsa - Kapard ki a tésztát a gyúródeszkára!

Túrós pogácsa - A túrós pogácsa lágy tésztája a nyújtódeszkán.

Nem valami bizalomgerjesztő ez a tészta, de meglásd, nem is olyan vészes!

Mielőtt átgyúrnád a tésztát, szórj lisztet az üres tálba, és tisztítsd le vele a tál falát. Az így keletkező galacsinokat borítsd a tésztához.

Túrós pogácsa - Az üres tálat “mosd ki” liszttel! Túrós pogácsa - A liszt jól leszedi a tésztát a tál faláról! Túrós pogácsa - A tálból kapard a galacsinokat a tésztára!

Hú, már nem emlékszek, hogy szórtam-e rá egy kevés lisztet, vagy sem…mindenesetre először próbáld meg liszt nélkül átgyúrni a tésztát. Szerintem elég, ha a nyújtódeszkára szórt lisztet felveszi! Egész jó állagú tészta lesz belőle! Megint lisztezd le a deszkát, és sodrófával nyújtsd ki a tésztát. Közben gyakran emelgesd meg, és szórj alá lisztet, hogy ne ragadjon le.

Túrós pogácsa - Gyúrd át a tésztát - egész jó állagú lett! Túrós pogácsa - Lisztezett sodrófával nyújtsd ki a tésztát! Túrós pogácsa - Nyújtás közben emelgesd meg a tésztát, és szórj alá lisztet!

Most következik a hajtogatás! Képzeletben oszd fel a tésztát egy 3×3-as négyzetre: 3 sor, 3 oszlop. A hajtogatás első lépéseként hajtsd a felső sort a középsőre (felülről lefelé).

Túrós pogácsa - Hajtogatás - 1. lépés: felülről lefelé! Túrós pogácsa - Hajtogatás - 2. lépés: alulról felfelé! Aztán az alsó sort hajtsd rá alulról felfelé a többire. Utána a 3 rétegű csík jobb oszlopát hajtsd rá a középső harmadra. Végül a bal harmadot hajtsd jobbra a kupacra.
Túrós pogácsa - Hajtogatás - 3. lépés: jobbról balra! Túrós pogácsa - Hajtogatás - 4. lépés: balról jobbra!
Túrós pogácsa - Takard le a hajtogatott tésztát! Túrós pogácsa - 10 percig pihentesd a tésztát! Takard le tiszta konyhruhával a hajtogatott tésztát, és 10 percig hagyd pihenni.

Ha letelt a 10 perc (több lehet, kevesebb ne), akkor megint nyújtsd ki a tésztát, vigyázva, hogy az esetleges hólyagok ne pukkanjanak ki. Aztán megint hajtogasd: felülről lefelé, alulról felfelé, jobbról balra, balról jobbra. Megint takard le 10 percre!

Túrós pogácsa - Nyújtsd ki az egyszer hajtogatott tésztát! Túrós pogácsa - Nyújtás közben vigyázz, ne pukkanjanak ki a hólyagok a tésztán! Túrós pogácsa - Hajtogasd megint fentről le, lentről fel, jobbról balra, balról jobbra!

Túrós pogácsa - Vajazd ki a tepsit!Túrós pogácsa - Lisztezd ki a tepsit!

Amíg a tészta pihen, gyújtsd be a sütőt, hogy mire elkészülsz a szaggatással, már jó forró legyen. Állítsd 200 fokra. Vedd elő a tepsit is, amiben sütsz, és először vajazd ki, aztán szórj bele egy kevés lisztet, és oszlasd el a tepsi alján. (Forgatod a tepsit, miközben kocogtatod az alját.)

Túrós pogácsa - Nyújtsd ki a kétszer hajtogatott tésztát!Túrós pogácsa - A harmadszorra hajtogatott tészta.

Nyújtsd ki a második hajtogatás után is a tésztát, és hajtogasd harmadszor is. A harmadik hajtogatás után már nem kell pihentetni, egyből nyújtsd ki megint! A kinyújtott tésztát egy hegyes késsel, merész mozdulatokkal rácsozd be.

Túrós pogácsa - Nyújtsd ki a háromszor hajtogatott tésztát! Túrós pogácsa - Hegyes késsel csíkozd be a tésztát! Túrós pogácsa - Hegyes késsel rácsozd be a tésztát!

Most jön a szaggatás. A tésztától balra lisztezd be a deszkát, oda teszed majd a kiszaggatott pogácsákat. Ha kiszúrod a szaggatóval a pogácsát, általában benne marad, ezért erősen üsd a tenyeredhez a szaggatót, hogy kiessen a pogácsa. A leeső tésztamaradékokat gyűjtsd össze egy kupacba.

Túrós pogácsa - Szaggass ki 6-7 pogácsát! Túrós pogácsa - Erőteljes koppíntással üsd ki a pogácsát a szaggatóból ! Túrós pogácsa - A tészta-maradékokat gyűjtsd össze egy kupacba!

Ha kiszaggattál egy sorra való pogácsát, akkor mindegyiket sodorintsd meg a két tenyered között (ellentétes irányban mozogjon a két kezed), hogy magasabb legyen a pogácsa, és rendezd őket a tepsibe. Hagyjál köztük kb. egy pogácsányi hézagot, mert meg fognak kelni. Ha tele van a tepsi, akkor készíts elő két kisebb csészét, üss fel egy tojást, és válaszd külön a sárgáját és a fehérjét a két csészébe. Egy kenőtollal kend meg a pogácsákat tojássárgájával. (Házi használatra felvert tojás is megteszi, akkor nem kell vacakolni a szétválasztással.)

Túrós pogácsa - A két tenyered között sodord meg a pogácsákat! Túrós pogácsa - Egy csészébe készíts oda egy tojássárgáját! Túrós pogácsa - Kend meg a pogácsákat tojássárgájával!

Itt van a tele tepsi, a megkent pogácsákkal. Mehet a forró sütőbe. 30 percig süsd!

Túrós pogácsa - Egy tepsi pogácsa sütésre kész! Túrós pogácsa - A tepsi pogácsa a sütőben. Túrós pogácsa - 30 percig süsd a pogácsát!

Amíg sül az első adag, készíts elő egy második tepsit: vajazd ki, lisztezd be.

Túrós pogácsa - Vajazd ki a második tepsit! Túrós pogácsa - Lisztezd ki a második tepsit! Túrós pogácsa - A belisztezett második tepsi.

Túrós pogácsa - A tésztamaradékok kupacát is nyújtsd ki, rácsozd be, szaggasd ki!Szaggasd ki a maradék tésztát, sodorj meg minden pogácsát, és rakd a tepsibe. A tésztamaradékok kupacát is nyújtsd ki, rácsozd be, szaggasd ki! Ha nem férne bele az összes pogácsa a második tepsibe, akkor majd a kiürült első tepsibe tedd a maradékot!

Túrós pogácsa - A kisült pogácsák és a sütésre váró pogácsák tepsije. Az első tepsi pogácsa kész, a második tepsit be lehet tenni sülni.

Az utcabálon nagy sikere volt!

Túrós pogácsa - A pogácsa az utcabálon - 1. Túrós pogácsa - A pogácsa az utcabálon - 2. Jó étvágyat!
Túrós pogácsa - Kész, esküvőn.

A fiam esküvőjére is ilyet sütöttem, ez volt a vendég-fogadó pogácsa. Jó volt látni, hogy mennyire ízlik mindenkinek!

(Nem volt ám ilyen sárga!)

6 hozzászólás

 • Bandey

  Kedves Anyuka!

  Köszönöm szépen a receptet, 44 éves pasi vagyok, ez életem első pogácsája, mindent olyan jól leírtál, hogy még nekem is nagyon jól sikerült!!! 🙂 (Mondjuk így utólag egy kiskanál sóval többet nem bánnék, ha beletettem volna – de ez persze ízlés dolga, így is tökéletes). Négy tepsi lett, nem kettő, legközelebb tényleg csak a fele mennyiséget fogom megcsinálni. 🙂 De szerintem most karácsonykor el fog mind fogyni.

  Boldog Ünnepeket kívánok!
  Bandey

  • Kedves Bandey!

   Nagyon örülök, hogy férfi létedre nekiálltál! És még sikerült is! 🙂
   Javaslom, hogy írd fel magadnak, mennyi só kell bele, meg hogy hány fokon sütötted, és hány percig. Ezek fontos dolgok, és legközelebbig elfelejti az ember.
   Nálunk ezt a pogácsát mindenki szereti! Egész biztos, hogy nálatok is sikere lesz!

   Viszont kívánom a boldog Ünnepeket!
   Mariann

 • Tünde

  Kedves Anyuka!

  Sajnos nem volt módom anyámtól, vagy nagyszülőtől megtanulni. A sima pogácsa mindíg sikerült, de a hajtogatás valahogy nem fért a fejembe 😀
  Egyszerűen szeretném megköszönni, hogy képekkel illusztráltan tette fel a receptet, így már érthető.
  Nagyon köszönöm!

  • Kedves Tünde!

   Nagyon megörvendeztettél a hozzászólásoddal! 🙂
   Nálunk ugyanis mindenki odavan a túrós pogácsáért, és azt hittem, hogy az olvasóknak is tetszeni fog. Ehhez képest alig van hozzá megjegyzés. Talán azért, mert 25 dkg túróval és fél pohár tejföllel nagyon híg lesz a tésztája, és addig kell hozzá tenni apránként a lisztet, míg nyújtható nem lesz. De így, 20 dkg túróval és 1 kanál tejföllel már egyből jó a tésztája.
   A hajtogatás nekem is gondot okozott annak idején, azért is fotóztam le részletesen. 🙂
   Remélem, nálatok is ízlett mindenkinek! 🙂
   Ez másnap se kemény, ha egyáltalán marad belőle. 🙂

   Sok dicséretet kívánok a pogácsádhoz!
   Mariann

 • Edina

  Kedves Anyuka!

  Először is,köszönöm,hogy létrehoztad ezt a szuper receptgyűjteményt,mert nagyon sokat tanultam Tőled!
  kezdő háziasszony vagyok,egy 22hónapos és egy31 éves pocakját kell megtömnöm:)
  Szinte már mindent kipróbáltam és mondhatom jól sikerült,egy valamit kivéve!Mégpedig a túros pogi a hunyó!Nagyon sokszor csinálok kelt tésztát,de valahogy ott nem kell az élesztőt melegíteni a tejjel.Vagyis csak a langyos tejet öntöm az élesztőre.Én úgy csináltam a pogit ahogy leírtad(mindent úgy csinálok,ahogy leírod:))de valahogy nem sikerül!Próbáljam szerinted melegítés nélkül az én élesztős modszeremmel???

  Köszönöm
  Edina

  • Kedves Edina!

   Köszönöm, hogy megírtad a bajodat a pogácsával!
   Már régen módosítanom kellett volna, mert kb. 10 év után találkoztam Mártival, akitől kaptam, és kiderült, hogy vagy csak tejföl, vagy csak túró kell bele.
   Igaz, ez az élesztőt nem érinti. Nekem az élesztővel nem szokott bajom lenni.
   Íme az eredeti recept, ahogy Mártitól kaptam:

   Túrós pogácsa - Az eredeti recept

   Majd még írok, most mennem kell.

   Ha nem mirelit az élesztőd, akkor csináld úgy, ahogy te szoktad.
   Ha mirelit (mélyhűtőből kivett), akkor melegítsd, ahogy leírtam.

   Remélem, sikerülni fog! 🙂
   Mariann

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.