Túrós palacsinta

Túrós palacsinta - Kész, tányéron

Hozzávalók:

1 adaghoz

  • 1 bögre liszt
  • 1 bögre tej
  • 1 tojás
  • 1 kávéskanál só
  • 2 kávéskanál cukor
  • olaj a sütéshez

Túrótöltelék

  • 25 dkg túró
  • cukor
  • kb.2 evőkanál tejföl
  • 1 vaníliacukor
  • fél citrom reszelt héja
  • fél citrom leve
  • mazsola
Túrós palacsinta - Hozzávalók

Elkészítés:

Én most 3 adag tésztából sütöttem, ezért a túró-töltelék is fél kilóból van.

Először a krémtúrót kell megcsinálni. Egy tálba tedd ki a túrót, cukrozd meg, szórd bele a vaníliacukrot, aztán add hozzá a tejfölt. Nagyjából keverd el, utána turmixold simára.

Túrós palacsinta - Cukrozd meg a túrót! Túrós palacsinta - Tégy tejfölt a túróba! Túrós palacsinta - Turmixold össze a túrót!

Reszeld bele a citrom héját, csavard bele a citrom levét. Meleg vízzel mosd meg a mazsolát, tedd a túróhoz, és keverd el.

Túrós palacsinta - Citromhéj és citromlé a túróba Túrós palacsinta - Mosd meg a mazsolát! Túrós palacsinta - Tedd a mazsolát a túróhoz!

Most jöhet a tésztája! Egy kb. 2 literes, magas edénybe mérj bele 3 bögre lisztet. Egy kis tálka “zsilipen” keresztül üsd bele a 3 tojást. Add hozzá a 3 kiskanál sót és a 3*2 (azaz 6) kiskanál cukrot.

Túrós palacsinta - Mérd ki a 3 bögre lisztet! Túrós palacsinta - Üsd rá a 3 tojást! Túrós palacsinta - Só és cukor a palacsintatésztába

Öntsd hozzá a 3 bögre tejet, és egy fakanállal nagyjából keverd el. Most botmixerrel dolgozd simára a tésztát! Az edény oldaláról és aljáról is szedd le a lisztcsomókat a mixerrel.

Túrós palacsinta - Öntsd hozzá a 3 bögre tejet! Túrós palacsinta - Turmixold össze a dolgokat! Túrós palacsinta - Az edény oldaláról is kapard le a tésztát a botmixerrel!

Túrós palacsinta - Önts hozzá egy kevés szénsavas vizet!Túrós palacsinta - Ne legyen túl sűrű a tészta!

Ha kész, akkor még önts hozzá egy kevés szénsavas vizet (enyhe is jó), ettől keményebb lesz a tészta, könnyebb kezelni. Ne legyen túl sűrű a tészta!

Túrós palacsinta - Mindent készíts oda a gázhoz a sütéshez! Most már minden készen van a sütéshez, készítsd oda a dolgokat a gázhoz. Legyen ott a tészta (benne egy merőkanál az adagoláshoz), az olaj, a palacsinta-forgató széles falapát (a képen a fakanáltartóban van), a palacsintasütő, a túró (benne egy kanál) és egy lapos tányér a kész palacsintáknak.

Önts egy kevés olajat a palacsintasütőbe, és nagy lángon forrósítsd fel. Ha forró, akkor oszlasd el az olajat az edényben, és önts rá egy merőkanál palacsintatésztát, miközben körbeforgatod a tepsit, hogy a tészta egyenletesen szétterüljön a serpenyő alján. Folyton mozgasd a palacsintasütőt, nehogy leragadjon a tészta. Várd ki, míg mindenütt eltűnik a lágy tészta, akkor a falapáttal óvatosan nyúlj a palacsinta alá, és fordítsd meg.

Túrós palacsinta - Tégy egy merőkanál tésztát a forró serpenyőbe! Túrós palacsinta -Forgasd a serpenyőt, hogy a tészta beterítse az egész tepsit! Túrós palacsinta - A falapáttal fordítsd meg a palacsintát!

Túrós palacsinta - Tégy túrót a palacsinta egyik felére!Túrós palacsinta - Hajtsd rá a palacsinta másik felét!

Most a palacsinta egyik felére tégy túrót (kb. 2 kanállal), várj egy kicsit, aztán a falapáttal nyúlj az üres fele alá, és hajtsd rá a túrós felére.

Túrós palacsinta - Süljön így is egy kicsit! Túrós palacsinta - Csúsztasd a tányérra a palacsintát! Így is süljön egy kicsit, aztán csúsztasd a tányérra a kész palacsintát.
Túrós palacsinta - Fordíts egy negyedet a tányéron, úgy tedd rá a következő palacsintát! Mindig egy negyed fordulattal fordítsd el a tányért, úgy csúsztasd rá a következő palacsintát!
Túrós palacsinta - Kész, tányéron! (2)

Még meghintheted porcukorral, vagy kenhetsz rá juharszirupot.

Egy adagból 6 ilyen nagy palacsinta lesz. Csak annyit süss ki, amennyi elfogy, a tészta eláll a hűtőben egy fél napig.

Jó étvágyat!

8 hozzászólás

  • Hajnal Tibor

    Nagyon köszönöm, nagyon finom lett; és így a túrótöltelék finomabb, mint ha simán villával keveri össze az ember!

    • Kedves Tibor!

      Örülök, hogy sikerült a palacsinta és a túrótöltelék! 🙂
      A túrótöltelék összeállításakor oda kell figyelni, hogy még a mazsola beleszórása előtt turmixoljuk a túrót.

      Jó étvágyat hozzá, és remélem, sok elismerést begyűjtesz érte!
      Mariann

  • minek kell bele tejföl miért nem tojássárgája?

    • Szia Klaudia!

      Hát…mert nem szeretem a nyers tojást. De te nyugodtan tehetsz a tejföl helyett tojássárgáját – anyukám is úgy szokta. 🙂
      A hozzávalók meg fel vannak sorolva. A cukrot nem mértem le; mindig kóstolgatom a cukros túrót, hogy elég finom-e már, és ha nem, akkor még szórok hozzá cukrot.

      Remélem mindenkinek ízleni fog! 🙂
      Sok sikert hozzá!
      Mariann

  • Hali, nem-nem, rájöttem ám, hogy a lisztet is a bögrében méred.:) Életemben nem sikerült még rendes palacsintát csinálnom. Itt az ideje.

  • Anyukám, mennyi az egy bögre? két deci, három?

    • Szia Attila!

      3 decis bögrével szoktam csinálni.
      De akkor a következő kérdésed biztos a liszt lesz. 🙂
      Na, lemegyek, és lemérem, hogy hány dkg az a 3 decis bögre liszt. 🙂 …
      Lemértem: 18 dkg. 🙂

      Jó palacsintázást!
      Mariann

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.