Túrós krumpligaluska (sztrapacska)

Sztrapacska - Tálalva

Hozzávalók:

  • kb. 80 dkg krumpli
  • kb. 25 dkg liszt
  • kb. 5 dkg Ráma
  • kb. 25 dkg túró
    (vagy fele-fele arányban rendes túró és juhtúró). Legjobb, ha kimérőset veszünk a piacon.

Sztrapacska - Hozzávalók Sztrapacska - Túrót a piacon vegyünk!

Elkészítés:

Egy nagy fazékban tégy oda kb. 3 liter vizet főni. Adj hozzá 2 fakanál sót.

Pucold meg a krumplit (közepes szemeket válassz, ezek itt nagyon kicsik, egy nagy héj volt az egész), tedd egy vízzel teli tálba. Aztán mosd meg, és kockázd fel egy másik tálba. (Eredetileg reszelni kellene, de ezt a műveletet nem szeretem, mert a krumpli vége felé már a körmömet is le szoktam reszelni. Ezért inkább ledarálom az elektromos dió- vagy húsdarálóval.)

Sztrapacska - Tegyünk oda vizet főni Sztrapacska - Pucoljuk meg a krumplit Sztrapacska - A krumplit vágjuk kockákra

Daráld le a krumplikockákat elektromos diódarálón. Ahogy nyomod a krumplit lefelé a dugóval, a másik kezeddel tarts ellent, nehogy a nyomástól letörjön a darálófeltét. (Ha kész, akkor egyből szedd szét a levehető részt, és mosd el. A darálóbetét pereme alól késsel piszkáld ki a beragadt krumplit. Ha későbbre hagyod az elmosást, akkor rászárad, és több dolgod lesz vele.)

Sztrapacska - Daráljuk le a krumplit Sztrapacska - Daráljuk le a krumplit Sztrapacska - Utána egyből mossuk el a daráló betétjét!

Adj a krumplihoz kb. 10 dkg lisztet, és jól keverd el.

Sztrapacska - A ledarált krumpli Sztrapacska - Adjunk hozzá lisztet Sztrapacska - Jól dolgozzuk el a lisztet a krumplival

Utána megint adj hozzá kb. 10 dkg lisztet, és ezzel is jól kavard el. Nokedli keménységű legyen a tészta. Az se jó, ha nagyon lágy, de az se, ha túl kemény, mert akkor nehéz szaggatni. (Ha szaporítani szeretnéd a tésztát, akkor lehet hozzá tenni egy tojást, mert úgy több lisztet fel tud venni a massza.) Tégy hozzá egy fakanálnyi sót. (Azt hiszem, szerencsésebb a liszt nélküli masszát megsózni, mert akkor még könnyebb elkeverni.)

Sztrapacska - Megint adjunk hozzá lisztet Sztrapacska - Megint jól dolgozzuk el Sztrapacska - Sózzuk meg a masszát

Ha forr a víz, akkor vedd lejjebb a gázt, hogy ne bugyogjon a víz, tedd a fazékra a nokedliszaggatót, és tégy bele annyi galuskatésztát, hogy kényelmesen tudj szaggatni. (Kb. a massza negyedrészét.) A lapátot csuklóból mozgatva húzd és told , miközben lefelé is nyomod, hogy az összes tészta kipotyogjon a lyukakon. Ez a szaggatás.

Sztrapacska - Forr a víz Sztrapacska - Egy adag massza a nokedliszaggatóra Sztrapacska - Az első adag massza kiszaggatása

Most még nem kell minden kis tésztadarabkát eltüntetni a szaggatóról, mert úgyis jön még 3 adag.

Sztrapacska - Most még nem kell vacakolni vele, hogy alaposan kiürítsd a szaggatót. Sztrapacska - Ne tégy túl sok galuskatésztát a szaggatóba, mert túlcsordul!

Még ne szűrd le a galuskát, előbb szaggass hozzá még egy adagot! De ne tégy túl sok masszát a szaggatóba, mert ahogy tologatod a lapátot, könnyen lefolyik oldalt a tészta.

A második adag kiszaggatása után egy kicsit még hagyd főni a krumpligaluskát, és közben készíts oda egy másik nagy fazekat és abba egy tésztaszűrőt. Azután oltsd el a gázt a galuska alatt, és borítsd a fazék tartalmát a szűrőbe. (De úgy is csinálhatod, hogy egy teaszűrővel kihalászod a galuskákat a fazékból.)

Sztrapacska - Fő a krumpligaluska Sztrapacska - A megfőtt krumpligaluska leszűrése Sztrapacska - A megfőtt krumpligaluska a szűrőben

Mielőtt folytatnád a szaggatást, borítsd a szűrőből egy tál hideg vízbe a krumpligaluskát.

Sztrapacska - A szűrőből öntsd egy tál vízbe a krumpligaluskát Sztrapacska - A krumpligaluska a mosóvízben

Most a leszűrt vizet öntsd vissza az eredeti fazékba, és várd meg, míg forr.

Kezdődik elölről a szaggatás. A maradék masszát két részletben szaggasd a vízbe, és utána szűrd le. Most már nem fontos fazékba szűrni a meleg vizet, mert nincs rá többé szükség. (De így könnyebb, mert valamire tenni kell a tésztaszűrőt.)

Sztrapacska - A szaggatás után egyből mosd el az eszközöket!

Ha az összes tésztát kiszaggattad, áztasd be a kulimázos eszközöket (tésztás tál, szaggató, lapátka, fakanál), mert egyébként rászárad, és nehéz lesz elmosni.

A második adag leszűrt galuskát borítsd vissza a most már üres fazékba, és engedj rá vizet.

Most következik a sztrapacska elkészítése.

Először is egy nagyobb teflonedényben olvaszd meg a Rámát. Utána tedd hozzá a túrót, és fakanállal nyomkodd szét. Kevergesd, nehogy leégjen. Közben szűrd le az első adag galuskát a vizestálból, és borítsd a jól átmelegedett túróhoz.

Sztrapacska - Olvaszd meg a vajat! Sztrapacska - Tedd hozzá a túrót! Sztrapacska - Borítsd a galuskát a túróra!

Sztrapacska - Sózd meg a kész krumpligaluskát! Sztrapacska - Készen van a sztrapacska

Kavard jól át, sózd meg, keverd el megint, és kész!
(A második adag galuskát is szűrd le, és tedd el a hűtőbe. )

Sztrapacska - A sztrapacska tálalva

Most céklasalátával ettük, de bármilyen savanyúság jó mellé; talán a fejessaláta megy hozzá a legjobban.

Jó étvágyat!

Megjegyzés 2011 októberében: A fiamék nyáron a Felvidéken bicikliztek, és ettek igazi sztrapacskát! Most láttam csak a fotóit az útról, lefényképezte a sztrapacskát is. 🙂 Ez itt egy valódi felvidéki sztrapacska, úgy látszik, sült szalonnakockákat is tesznek rá. Próbáld ki te is így! Sztrapacska - Egy valódi felvidéki.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.