Túrós csusza

Túrós csusza - Kész, tányérban.

Hozzávalók:

  • 25 dkg széles metélt
    vagy csuszatészta (ami olyan káró alakú nagykockaféle)
  • 50 dkg túró
  • kb. 10 dkg Kolozsvári (vagy más, húsos) szalonna
  • kb. 10 dkg füstölt szalonna
  • kb. 5 dkg Ráma
  • pár csepp olaj a főzővízbe
  • 3 fakanál só a főzővízbe
  • 3 csipet só a főtt tésztára
  • tejföl
  • bors
Túrós csusza - Hozzávalók

Elkészítés:

Érdemes otthon tartani széles metéltet, nagykockát, pennét, spagettit; és ha valamelyiket felhasználod, akkor pótolni kell. Ugyanis, ha gyorsan kell valamit főzni, akkor szóba jöhet a túrós csusza (széles metélt), krumplis tészta (nagykocka), mexikói chilis bab (penne) vagy a milánói makaróni egyszerűsített változata: spagetti – fűszeres paradicsomos szósszal és reszelt sajttal.

Szóval a túrós csusza hamar megvan, és finom is.
Először  is egy nagy fazékba tégy oda főni 3 liter vizet. Tégy a vízbe 3 fakanál sót, és csorgass bele pár csepp olajat.

Túrós csusza - Tégy oda főni 3 liter vizet! Túrós csusza - Tégy a vízbe 3 fakanál sót! Túrós csusza - Csorgass bele pár csepp olajat!

Amíg fő a víz, darabold fel a szalonnákat. Vágj le 4 rövid (vagy 2 hosszabb) szelet Kolozsvári húsos szalonnát. (Ennek a darabnak már le volt vágva a bőre, de ha még megvan a bőre, akkor először vágd le a 4 szeletet a bőrig, utána vízszintesen nyiszáld le a 4 szelet szalonnát a bőrről.) Aztán vágd a szeleteket csíkokra, majd kockákra. Kapard át a vágódeszkáról a serpenyőbe, amiben sütni fogod.

Túrós csusza - Vágj le 4 szelet Kolozsvári húsos szalonnát! Túrós csusza - Vágd fel a szalonnát kockákra! Túrós csusza - Tedd a szalonnakockákat egy serpenyőbe!

Mivel a Kolozsvári szalonnából nagyon nehezen sül ki a zsír, jó, ha teszel mellé sima füstölt szalonnát is, amiből jó sok zsír kiolvad. Vágj le 2 szeletet a szalonnabőrig, aztán vízszintesen vágd le a bőrről a szeleteket.

Túrós csusza - Vágj le 2 szelet füstölt szalonnát a bőréig! Túrós csusza - Vágd le a bőrről a 2 szelet szalonnát! Túrós csusza - A 2 levágott szelet füstölt szalonna

Vágd a 2 szeletet együtt hosszában 3 csíkra, aztán keresztben kockákra. Kapard a serpenyőbe, a többihez.

Túrós csusza - Vágd a 2 szalonnaszeletet hosszában 3 csíkra! Túrós csusza - Vágd a 3 csík szalonnát kockákra! Túrós csusza - Kapard a füstölt szalonnakockákat a többihez, a serpenyőbe!

Ha felforrt a víz, csúsztasd bele a zacskóból a szélesmetéltet. Először még mereven meredeznek a tésztaszálak, de aztán átmelegszenek és meghajlanak. Azért segíts a fakanállal a víz alá tuszkolni a szálakat! 10 percig főzd. Ha közben újra felforr a víz, akkor vedd lejjebb a lángot.

Túrós csusza - Csúsztasd a tésztát a zacskóból a forró vízbe! Túrós csusza - Fakanállal nyomkodd a víz alá a kilógó tésztaszálakat! Túrós csusza - 10 percig főjön a tészta!

Amíg fő a tészta, süsd meg a szalonnát. Egész lángon kezdd el sütni, de ha már jön belőle a zsír, akkor vedd takarékra, hogy ne égjen meg. A nagyon fehér szalonnakockákat fakanállal jól megnyomva segítheted a zsír kipréselését. Egy kicsit hamarabb zárd el a gázt, mint ahogy jónak gondolnád, mert még utána is fog pirulni egy kicsit. Pár perc múlva kapard át a pirult szalonnát egy kis tálkába, és abban tálald majd fel.

Túrós csusza - Süsd meg a szalonnát! Túrós csusza - A fehér szalonnakockákat fakanállal nyomd meg, hogy kipréseld belőlük a zsírt! Túrós csusza - A megpirult szalonnakockákat öntsd át egy tálkába!

Ha már 8 perce fő a tészta, akkor megnézheted, hogy jó-e már. Ehhez halássz ki egy szálat, vágódeszkán vágd ketté, és nézd meg, hogy van-e még fehér csík a tészta közepén. (Ezen itt még van!) Ha nincs, akkor már jó. Ha van, akkor még várd ki azt a 2 percet. Persze fehér csík ide vagy oda, az a biztos, ha megkóstolod. Mindenesetre az se jó, ha túlfő a tészta, mert akkor szinte szétmegy, nincs semmi rugalmas tartása. Én amondó vagyok, hogy inkább ne legyen teljesen megfőve, mintsem hogy egy nagy ragacs legyen!

Túrós csusza - Próbaképpen végy ki egy szál tésztát, hogy megfőtt-e! Túrós csusza - A próbatésztát vágd ketté egy vágódeszkán! Túrós csusza - Még van fehér csík a közepén: nem jó!

Ha megfőtt a tészta, a csapnál szűrd le (borítsd egy tésztaszűrőbe). A szűrő lehet nagyobb lyukú is, mert a szélesmetélt elég széles ahhoz, hogy ne tudjon kisiklani a lyukon. 🙂 Mindig marad a fazék aljához odaragadva 1-2 szál tészta, ezért öblítsd ki a fazekat, és fakanállal (vagy urambocsá’ kézzel) kapard fel a leragadt tésztákat, és öntsd a többihez, a szűrőbe. Hideg vízzel jól mosd át a tésztát – közben fakanállal kevergesd.

Túrós csusza - Szűrd le a megfőtt tésztát! Túrós csusza - Öblítsd ki a fazekat! Túrós csusza - Jól mosd át a tésztát hideg vízzel!

Túrós csusza - Hagyd egy ideig a szűrőben lecsepegni a tésztát!Tedd vissza a szűrőt a fazékra – nekem a tésztaszűrőm jól fennakad a 2 fülénél fogva a kisebbik mosogatótartály falain -, és hagyd jól lecsepegni a tésztát.
Vágj le 5 dekányi Rámát, és egy nagy – lehetőleg teflon – serpenyőben olvaszd meg. Óvatosan kapard a jól lecsepegtetett tésztát a serpenyőbe, az olvadt vajra. Keverd meg a tésztát, és pirítsd egy kicsit a vajon. (Egyszerűbb lenne a sült szalonna zsírjába forgatni a tésztát, de azt mi valahogy túl töménynek tartjuk.)

Túrós csusza - Tégy egy serpenyőbe kb. 5 dkg Rámát! Túrós csusza - Olvaszd meg a vajat! Túrós csusza - Borítsd a lecsepegtetett tésztát a serpenyőbe!

Sózd meg a tésztát 3 csipet sóval, kóstold meg, és ha még kívánkozik hozzá, akkor csipetenként sózd-keverd-kóstold. 6 csipet só biztos elég hozzá. Szórd rá a fél kiló túrót a zacskóból, és jól keverd össze. (Általában nem szokták melegíteni a túrót a tésztával, de nekünk így jobban ízlik.)

Túrós csusza - Sózd meg a tésztát 3-6 csipet sóval! Túrós csusza - Szórd a túrót a tésztára! Túrós csusza - Keverd el a túrót a tésztával!

Túrós csusza - Kész, serpenyőben. Túrós csusza - Ha szereted, bátran borsozd meg! Tejfölt és szalonnát mindenki ízlése szerint tesz a tányérba szedett túrós csuszájára. Aki szereti, borsot is szórhat rá.
Túrós csusza - Kész, tányérban.

Jó étvágyat!

Hozzászólás a(z) Névtelen bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.