Túrós csusza

Túrós csusza - Kész, tányérban.

Hozzávalók:

  • 25 dkg széles metélt
    vagy csuszatészta (ami olyan káró alakú nagykockaféle)
  • 50 dkg túró
  • kb. 10 dkg Kolozsvári (vagy más, húsos) szalonna
  • kb. 10 dkg füstölt szalonna
  • kb. 5 dkg Ráma
  • pár csepp olaj a főzővízbe
  • 3 fakanál só a főzővízbe
  • 3 csipet só a főtt tésztára
  • tejföl
  • bors
Túrós csusza - Hozzávalók

Elkészítés:

Érdemes otthon tartani széles metéltet, nagykockát, pennét, spagettit; és ha valamelyiket felhasználod, akkor pótolni kell. Ugyanis, ha gyorsan kell valamit főzni, akkor szóba jöhet a túrós csusza (széles metélt), krumplis tészta (nagykocka), mexikói chilis bab (penne) vagy a milánói makaróni egyszerűsített változata: spagetti – fűszeres paradicsomos szósszal és reszelt sajttal.

Szóval a túrós csusza hamar megvan, és finom is.
Először  is egy nagy fazékba tégy oda főni 3 liter vizet. Tégy a vízbe 3 fakanál sót, és csorgass bele pár csepp olajat.

Túrós csusza - Tégy oda főni 3 liter vizet! Túrós csusza - Tégy a vízbe 3 fakanál sót! Túrós csusza - Csorgass bele pár csepp olajat!

Amíg fő a víz, darabold fel a szalonnákat. Vágj le 4 rövid (vagy 2 hosszabb) szelet Kolozsvári húsos szalonnát. (Ennek a darabnak már le volt vágva a bőre, de ha még megvan a bőre, akkor először vágd le a 4 szeletet a bőrig, utána vízszintesen nyiszáld le a 4 szelet szalonnát a bőrről.) Aztán vágd a szeleteket csíkokra, majd kockákra. Kapard át a vágódeszkáról a serpenyőbe, amiben sütni fogod.

Túrós csusza - Vágj le 4 szelet Kolozsvári húsos szalonnát! Túrós csusza - Vágd fel a szalonnát kockákra! Túrós csusza - Tedd a szalonnakockákat egy serpenyőbe!

Mivel a Kolozsvári szalonnából nagyon nehezen sül ki a zsír, jó, ha teszel mellé sima füstölt szalonnát is, amiből jó sok zsír kiolvad. Vágj le 2 szeletet a szalonnabőrig, aztán vízszintesen vágd le a bőrről a szeleteket.

Túrós csusza - Vágj le 2 szelet füstölt szalonnát a bőréig! Túrós csusza - Vágd le a bőrről a 2 szelet szalonnát! Túrós csusza - A 2 levágott szelet füstölt szalonna

Vágd a 2 szeletet együtt hosszában 3 csíkra, aztán keresztben kockákra. Kapard a serpenyőbe, a többihez.

Túrós csusza - Vágd a 2 szalonnaszeletet hosszában 3 csíkra! Túrós csusza - Vágd a 3 csík szalonnát kockákra! Túrós csusza - Kapard a füstölt szalonnakockákat a többihez, a serpenyőbe!

Ha felforrt a víz, csúsztasd bele a zacskóból a szélesmetéltet. Először még mereven meredeznek a tésztaszálak, de aztán átmelegszenek és meghajlanak. Azért segíts a fakanállal a víz alá tuszkolni a szálakat! 10 percig főzd. Ha közben újra felforr a víz, akkor vedd lejjebb a lángot.

Túrós csusza - Csúsztasd a tésztát a zacskóból a forró vízbe! Túrós csusza - Fakanállal nyomkodd a víz alá a kilógó tésztaszálakat! Túrós csusza - 10 percig főjön a tészta!

Amíg fő a tészta, süsd meg a szalonnát. Egész lángon kezdd el sütni, de ha már jön belőle a zsír, akkor vedd takarékra, hogy ne égjen meg. A nagyon fehér szalonnakockákat fakanállal jól megnyomva segítheted a zsír kipréselését. Egy kicsit hamarabb zárd el a gázt, mint ahogy jónak gondolnád, mert még utána is fog pirulni egy kicsit. Pár perc múlva kapard át a pirult szalonnát egy kis tálkába, és abban tálald majd fel.

Túrós csusza - Süsd meg a szalonnát! Túrós csusza - A fehér szalonnakockákat fakanállal nyomd meg, hogy kipréseld belőlük a zsírt! Túrós csusza - A megpirult szalonnakockákat öntsd át egy tálkába!

Ha már 8 perce fő a tészta, akkor megnézheted, hogy jó-e már. Ehhez halássz ki egy szálat, vágódeszkán vágd ketté, és nézd meg, hogy van-e még fehér csík a tészta közepén. (Ezen itt még van!) Ha nincs, akkor már jó. Ha van, akkor még várd ki azt a 2 percet. Persze fehér csík ide vagy oda, az a biztos, ha megkóstolod. Mindenesetre az se jó, ha túlfő a tészta, mert akkor szinte szétmegy, nincs semmi rugalmas tartása. Én amondó vagyok, hogy inkább ne legyen teljesen megfőve, mintsem hogy egy nagy ragacs legyen!

Túrós csusza - Próbaképpen végy ki egy szál tésztát, hogy megfőtt-e! Túrós csusza - A próbatésztát vágd ketté egy vágódeszkán! Túrós csusza - Még van fehér csík a közepén: nem jó!

Ha megfőtt a tészta, a csapnál szűrd le (borítsd egy tésztaszűrőbe). A szűrő lehet nagyobb lyukú is, mert a szélesmetélt elég széles ahhoz, hogy ne tudjon kisiklani a lyukon. 🙂 Mindig marad a fazék aljához odaragadva 1-2 szál tészta, ezért öblítsd ki a fazekat, és fakanállal (vagy urambocsá’ kézzel) kapard fel a leragadt tésztákat, és öntsd a többihez, a szűrőbe. Hideg vízzel jól mosd át a tésztát – közben fakanállal kevergesd.

Túrós csusza - Szűrd le a megfőtt tésztát! Túrós csusza - Öblítsd ki a fazekat! Túrós csusza - Jól mosd át a tésztát hideg vízzel!

Túrós csusza - Hagyd egy ideig a szűrőben lecsepegni a tésztát!Tedd vissza a szűrőt a fazékra – nekem a tésztaszűrőm jól fennakad a 2 fülénél fogva a kisebbik mosogatótartály falain -, és hagyd jól lecsepegni a tésztát.
Vágj le 5 dekányi Rámát, és egy nagy – lehetőleg teflon – serpenyőben olvaszd meg. Óvatosan kapard a jól lecsepegtetett tésztát a serpenyőbe, az olvadt vajra. Keverd meg a tésztát, és pirítsd egy kicsit a vajon. (Egyszerűbb lenne a sült szalonna zsírjába forgatni a tésztát, de azt mi valahogy túl töménynek tartjuk.)

Túrós csusza - Tégy egy serpenyőbe kb. 5 dkg Rámát! Túrós csusza - Olvaszd meg a vajat! Túrós csusza - Borítsd a lecsepegtetett tésztát a serpenyőbe!

Sózd meg a tésztát 3 csipet sóval, kóstold meg, és ha még kívánkozik hozzá, akkor csipetenként sózd-keverd-kóstold. 6 csipet só biztos elég hozzá. Szórd rá a fél kiló túrót a zacskóból, és jól keverd össze. (Általában nem szokták melegíteni a túrót a tésztával, de nekünk így jobban ízlik.)

Túrós csusza - Sózd meg a tésztát 3-6 csipet sóval! Túrós csusza - Szórd a túrót a tésztára! Túrós csusza - Keverd el a túrót a tésztával!

Túrós csusza - Kész, serpenyőben. Túrós csusza - Ha szereted, bátran borsozd meg! Tejfölt és szalonnát mindenki ízlése szerint tesz a tányérba szedett túrós csuszájára. Aki szereti, borsot is szórhat rá.
Túrós csusza - Kész, tányérban.

Jó étvágyat!

5 hozzászólás

  • Andrea

    valószínűleg túlfőzöm, olajat is tettem a vízbe, forgattam is benne, az se segített, így marad a túlfőzési baj 🙁 hát frissen még finom, de másnap…….

  • Andrea

    Kedves Anyuka!
    imádom a túrós csuszát, de nekem sose sikerül, nem tudom, mit rontok el vele 🙁 🙁
    már amikor kiszedem a tálba és keverném hozzá a túrót, alig tudom összekeverni, összeáll az egész, ki lehetne borítani, egybe kijönne az tuti. Már többféle módszerrel próbáltam, sikertelenül. Mit rontok el? miért lesz egybefüggő?

    • Kedves Andrea!

      Lehet, hogy rossz minőségű a tészta. Vagy túlfőzöd. Nem mindegyik tésztának egyforma a főzési ideje. Közben kóstolgatni kell. Tégy egy pár csepp olajat a főzővízbe, az is jó összeragadás ellen. És főzés közben is kavard meg vagy kétszer. A kifőtt tésztát alaposan mosd át hideg vízzel, aztán jól csöpögtesd le. Utána pedig forgasd át olajban vagy olvasztott vajban/Rámában. Tehát a zsiradék az, ami gátolja az összetapadást.
      Egyébként meg biztos csak látszatra ronda akkor is, ha nem sikerül, de az íze azért finom, nem? 🙂

      Szép, különálló csuszákat kívánok neked! 🙂
      Mariann

  • Kedves Anyuka!

    Most találtam rá erre az oldalra, és nagyon tetszik, bár elmondhatom, hogy azért tudok főzni, vagy mi, de nagyon tetszik, hogy igazán igényes az oldal!

    Ha tehetem, mindig követni fogom!

    • Kedves Zsuzsa!

      Örülök, hogy tetszik az oldal! 🙂
      Megnéztem a blogodat…persze leragadtam. 🙂
      Ki fogom próbálni a zsemlét!

      Jó sütés-főzést!
      Mariann

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.