Töltött káposzta

Töltött káposzta - Kész, tányérban.

Hozzávalók:

  • 1 fej savanyú káposzta
  • kb. 60 dkg savanyú aprókáposzta
  • kb. 50 dkg (inkább 80) sertéscomb
  • 15 dkg rizs
  • 1 fakanál pritaminpaprika
  • 1 fej hagyma
  • 2-3 cikk fokhagyma
  • kb. 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 fakanál só
  • 1-1 fakanál Vegeta a rizsbe és a töltelékbe
  • 1 fakanál pirospaprika
  • 1 húsleveskocka
  • olaj
  • bors
  • tejföl
Töltött káposzta - Hozzávalók

Elkészítés:

Most, az elején jegyzem meg, hogy fél kg húsból csak 6 nagy káposztalevelet lehet rendesen megtölteni! Én 10 tölteléket csináltam, de meg is kaptam a férjemtől, hogy ebben több a levél, mint a hús. 🙁 Ugyanakkor a fiam lelkendezett, hogy milyen finom! 🙂
Tehát vagy az itt felsorolt mennyiségekkel dolgozol, és lesz 6 tölteléked, vagy 80 dkg húst és 20 dkg rizst használsz, és akkor 10 dagadt tölteléket készíthetsz. 🙂

A csapnál, meleg vízzel mosd meg a húst. Tedd vágódeszkára; a deszka alá tégy egy tálcát, hogy arra folyjon a húsból az esetleges víz. A combnak általában csak az egyik fele szép, a másik olyan össze-vissza darabos. Na, ebből a darabos feléből kanyarints le egy részt, valamelyik “árok” vonalát követve. Ezt a darabot tedd a kövérjével lefelé a deszkára, és told le a kövérről a húst. (Előre-hátra nyiszitálsz, miközben jobbra tolod le a húst.)

Töltött káposzta - Mosd meg a húst! Töltött káposzta - Vágj le egy darab húst egy természetes “árok” mentén! Töltött káposzta - A késsel told le a kövérről a húst!

A levágott sovány darabot vágd fel kisebb kockákra, hogy beférjen a húsdarálóba. A sima kövérjét, ami csak egy nagy zsír, azt nem kell levágnod a húsról, mert az jó puhára megfő. (Az inas részeket viszont feltétlenül vágd ki, mert az a főzés után is rágós marad.)

Töltött káposzta - A levágott sovány húst darabold fel! Töltött káposzta - Vágj le egy darab húst egy elválasztó hártya mentén! Töltött káposzta - A levágott húsdarabot kockázd fel!

Töltött káposzta - Én ennyi kövéret leszedtem! Én ennyi kövéret leszedtem. Ha nálatok mindenki szereti a kövérjét, akkor nem kell ennyit bajlódni a trancsírozással. 🙂

Töltött káposzta - Önts egy kevés olajat egy teflonedénybe, a rizsnek!A töltött káposzta töltelékében darált hús, félig főtt rizs és üvegesre párolt hagyma van. Először tehát önts egy kevés olajat egy teflonedénybe, és 1 perc melegítés után borítsd bele a 15 dkg rizset. Készíts oda fél bögre meleg vizet. Kevergesd egy kicsit a rizset, aztán öntsd hozzá a vizet.

Töltött káposzta - Borítsd a rizset az edénybe, az olajra! Töltött káposzta - Készíts oda fél bögre meleg vizet! Töltött káposzta - Öntsd fel a rizset a fél bögre meleg vízzel!

Fűszerezd meg: 1 csapott fakanál pritamin, 1 csapott fakanál Vegeta, egy csipetnyi bors.

Töltött káposzta - Adj a rizshez egy fakanál pritaminpaprikát! Töltött káposzta - Adj a rizshez egy fakanál Vegetát! Töltött káposzta - Szórj a rizsre egy kevés borsot!

Töltött káposzta - Fedd le a rizset! Fedd le, és felforrástól számítva 10 percig főzd. Nem kell neki puhának lennie, lesz ideje megfőni a káposztalevélben.

Amíg a rizs puhul, daráld le a húst! Itt a képen látod, hogy milyen sorrendben kell összerakni a darálófejet. A spirálnak a hosszabbik tengelycsonkja megy a daráló üregébe, aztán jön a kereszt alakú kés, erre a húsdarabok nagyságát megszabó lyukas korong (van kisebb lyukú feltét is, de húshoz ez a nagyobb lyukú kell), és végül tekerd rá az egészet lezáró gyűrűt. (Ez itt elektromos daráló.)

Töltött káposzta - A húsdaráló részei. Töltött káposzta - Daráld le a húst!

Ha mindet ledaráltad, akkor szedd szét a darálót, és a részeiből is kapard ki a húsfoszlányokat.

Töltött káposzta - A rögzítőgyűrű meneteiből  kapard ki a húsfoszlányokat! Töltött káposzta - A lyukas korongból is kapard ki a húsfoszlányokat! Töltött káposzta - A forgó hengerről is szedd le a húsfoszlányokat!

Töltött káposzta - Készen van a darált hús!Töltött káposzta - Kapard a rizset a darált húshoz!

Megvan tehát a darált hús. Közben már biztos lejárt a rizs ideje is; kapard a rizset a húshoz. (Most kivételesen nem buzdítalak mosogatásra; 🙂 a kiürült rizses edény jó lesz majd hagymát párolni!)

Töltött káposzta - Sózd meg a tölteléket 1 csapott fakanál sóval! Töltött káposzta - Szórj a töltelékbe 3 csipetnyi borsot! Keverd el a rizset a hússal, aztán sózd meg egy csapott fakanál sóval, és hints bele 3 csipetnyi borsot.

Már csak a dinsztelt hagyma és a fokhagyma hiányzik a töltelékből.
Pucold meg a hagymát, vágd fel apróra.

Töltött káposzta - A hagymának először a bajszos végét vágd le! Töltött káposzta - Miután lehúztad a hagyma héját, vágd le a szár felőli végét! Töltött káposzta - Aprítsd fel a hagymát!

Töltött káposzta - Önts egy kevés olajat a kiürült rizses teflonedénybe, a hagymának!Töltött káposzta - Sózd meg a hagymát 1 csipet sóval!

A kiürült rizses teflonedénybe önts egy kevés olajat a hagymának, tedd oda melegedni, és kapard bele az apróra vágott hagymát. Sózd meg egy csipet sóval. Kevergetve párold üvegesre a hagymát (inkább ne piruljon meg, mintsem hogy megégjen!). Ha kész, kapard a töltelékhez, és keverd össze vele.

Töltött káposzta - Kész a dinsztelt hagyma! Töltött káposzta - Kapard a párolt hagymát a darált húshoz! Töltött káposzta - Keverd össze a tölteléket!

Pucold meg a 2-3 gerezd fokhagymát, fokhagymanyomóval préseld a töltelékhez, és keverd el. Szórj bele egy fakanál Vegetát (vagy egy újabb csapott fakanál sót), és megint keverd el. (Nyald meg a fakanalat, hogy érezd a töltelék sósságát, és ha még kívánkozik bele, akkor mehet hozzá egy-két csipet só.)

Töltött káposzta - Pucold meg a fokhagymát! Töltött káposzta - Fokhagymanyomóval préseld a fokhagymát a töltelékhez! Töltött káposzta - Hints a töltelékre egy fakanál Vegetát!

Most akkor jöhet a káposzta! Az apró káposztát tedd egy külön tálba, és a csapnál engedj rá kb. 1 liter hideg vizet. Ebben a lében mosd át, aztán maréknyi adagokban nyomkodd ki, és tedd át egy másik tálba. A mosólét őrizd meg, hátha savanyítani kell majd a végén a töltött káposzta levét!

Töltött káposzta - A csapnál mosd át az apró káposztát! Töltött káposzta - Nyomkodd ki az apró káposztát! Töltött káposzta - A mosólét még ne öntsd ki, hátha savanyítani kell majd a töltött káposzta levét!

Mielőtt hozzáfognál a levelek megtöltéséhez, tégy oda vizet főni, amivel majd felöntöd a töltelékeket.

Töltött káposzta - Önts egy kevés olajat egy kisebb (2 literes) fazékba! Töltött káposzta - Tégy egy fakanál pirospaprikát az olajba! Töltött káposzta - Keverd el a paprikát az olajban! Töltött káposzta - Öntsd fel 1 liter vízzel a paprikás olajat!

Készítsd oda a nagy lábost, amiben a káposztát főzöd! Az aljára majd szalonnaszeletek kerülnek, ezért először is vágd le a kiszemelt darab szalonnáról a bőrt (és tedd a lábos aljára), aztán pedig szeleteld fel a szalonnát.

Töltött káposzta - Készítsd oda a nagy lábost, amiben a töltött káposztát főzöd majd! Töltött káposzta - Vágd le a káposztába szánt kolozsvári szalonnadarabról a bőrt! Töltött káposzta - Szeleteld fel lapokra a szalonnát!

Ha már nem tudod jól megfogni a szalonnát, akkor fordítsd keresztbe, és úgy vágd lapokra a maradék részt. Rendezd el egyenletesen a szalonnaszeleteket (meg a bőrt) a lábos alján. Terítsd szét rajta a kinyomkodott apró káposzta felét. A másik fele majd a tetejére jön.

Töltött káposzta - Fordítsd keresztbe a szalonnát, és úgy folytasd a szeletelését! Töltött káposzta - Rendezd el a lábos alján a szalonnaszeleteket! Töltött káposzta - Terítsd szét az apró káposztát a lábos aljára!

Készíts oda magad elé egy lapos tányért, amin majd a leveleket töltöd. Óvatosan tépj le egy káposztalevelet a fejes káposztáról. Ha a torzsája van felül a fejnek, akkor emeld meg, szedd ki alulról a levelet, és törd le a torzsáról. Ha a levelek vannak felül, akkor válaszd le a felső levelet, és nyúlj alulra, hogy le tudd törni a torzsájáról. Ha megvan a levél, akkor fektesd a tányérra, és V-alakban vágd ki a közepéről a nagyon vastag eret. De csak kicsit vágj be, hogy egyben maradjon a levél!

Töltött káposzta - Szedj le egy levelet a káposztafejről! (torzsa felül) Töltött káposzta - Szedj le egy levelet a káposztafejről! (torzsa alul) Töltött káposzta - V-alakban vágd ki a vastag eret a levél közepéről!

Tégy 5 evőkanál tölteléket a káposztalevél felső, középső részére, a kivágás alá. (Én csak 3 kanállal tettem, azért lett “liha”.) Hajtsd rá balról is, jobbról is a levelet…

Töltött káposzta - Tégy a levél középső, felső részére 5 kanál tölteléket! Töltött káposzta - Hajtsd rá balról a levelet a töltelékre! Töltött káposzta - Hajtsd rá jobbról a levelet a töltelékre!

…és felülről lefelé kezdd el felgöngyölni. Ha a göngyölés kipréselné a tölteléket, akkor a hüvelykujjaddal tartsd vissza! A kész tölteléket tedd a lábosba.

Töltött káposzta - Kezdd el felgöngyölni a töltött levelet, felülről lefelé! Töltött káposzta - Göngyöld tovább a levelet! Töltött káposzta - Tedd az első tölteléket a lábosba!

Ha göngyölés közben szétmászna a levél, az nem baj, legalább van mit bedugdosni oldalról, a göngyöleg közepébe. Ez aztán jó erősen egybetartja a tölteléket! (Viszont csak akkor megy, ha jó érett a káposzta, és szép vékonyak a levelek. Mert a vastag levél nem hajlik. Nem baj, ha csak simán felgöngyölöd, akkor se esik szét a töltelék, csak a szedéskor kell vigyázni.)

Töltött káposzta - Göngyöléskor kicsit szélesedik lefelé a levél. Töltött káposzta - A töltelék oldalról, göngyölés közben. Töltött káposzta - Dugd be a szétmászó levelet oldalról a göngyöleg közepébe!

Szaporodnak a töltelékek. Ha betelt a földszint, akkor jöhet az emelet. 🙂 Oda már csak 2 töltelék jutott. Rendezd el a tetején a maradék apró káposztát. (Mivel nekem csak 2 töltelék került a második rétegbe, az aprót ezek köré rendeztem.)

Töltött káposzta - 4 töltelék a lábosban. Töltött káposzta - Ebbe a lábosba 8 töltelék fért egymás mellé. Töltött káposzta - A második rétegbe már csak 2 töltelék jutott.

Közben, ha forr a víz, óvatosan dobj bele egy húsleveskockát. Vedd lejjebb a lángot, és addig főzd a lét, amíg felolvad benne a leveskocka.

Töltött káposzta - Forr a paprikás víz. Töltött káposzta - Végy elő egy húsleveskockát! Töltött káposzta - Pottyintsd a forró vízbe a húsleveskockát!

Akkor öntsd rá a káposztára. Nem kell megkeverni!

Töltött káposzta - A tetejére is került egy réteg apró káposzta. Töltött káposzta - Öntsd rá a paprikás lét a töltött káposztára! Töltött káposzta - Főzésre készen áll a lével felöntött káposzta!

Tégy a gázra egy lapot (azt hiszem, lángelosztó a neve), arra tedd a lábost főni. Fedd le, felforrásig egész lángon főzd.

Töltött káposzta - Tégy a gázra egy vaslapot! Töltött káposzta - Tedd oda a lapra főni a töltött káposztát! Töltött káposzta - Fedd le a töltött káposztát, úgy főzd!

Töltött káposzta - 50 percig főzd, takarékon! Ha forr a leve, vedd takarékra a lángot, és 50 percig főzd. 50 perc múlva vegyél ki egy tölteléket egy kistányérra, és kóstold meg, hogy megfőtt-e a káposzta és a töltelék. Valószínűleg nem, mert én még 30 percig főztem, mire jó lett! (A hús már egész puha volt, de a káposzta még nyers.)

Töltött káposzta - Letelt az 50 perc…jön a kóstoló! Töltött káposzta - Végy ki kóstolóba egy tölteléket egy kistányérra! Töltött káposzta - Ez bizony még fövetlen!

Töltött káposzta - Kész, tálban - 80 percig főtt! Végül is 80 perc alatt puhult meg!
Kenyér és tejföl legyen az asztalon!
Remélem, karácsonykor ilyet főztök! 🙂





Jó étvágyat!

Hozzászólás a(z) Névtelen bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.