Töltött káposzta

Töltött káposzta - Kész, tányérban.

Hozzávalók:

 • 1 fej savanyú káposzta
 • kb. 60 dkg savanyú aprókáposzta
 • kb. 50 dkg (inkább 80) sertéscomb
 • 15 dkg rizs
 • 1 fakanál pritaminpaprika
 • 1 fej hagyma
 • 2-3 cikk fokhagyma
 • kb. 10 dkg füstölt szalonna
 • 1 fakanál só
 • 1-1 fakanál Vegeta a rizsbe és a töltelékbe
 • 1 fakanál pirospaprika
 • 1 húsleveskocka
 • olaj
 • bors
 • tejföl
Töltött káposzta - Hozzávalók

Elkészítés:

Most, az elején jegyzem meg, hogy fél kg húsból csak 6 nagy káposztalevelet lehet rendesen megtölteni! Én 10 tölteléket csináltam, de meg is kaptam a férjemtől, hogy ebben több a levél, mint a hús. 🙁 Ugyanakkor a fiam lelkendezett, hogy milyen finom! 🙂
Tehát vagy az itt felsorolt mennyiségekkel dolgozol, és lesz 6 tölteléked, vagy 80 dkg húst és 20 dkg rizst használsz, és akkor 10 dagadt tölteléket készíthetsz. 🙂

A csapnál, meleg vízzel mosd meg a húst. Tedd vágódeszkára; a deszka alá tégy egy tálcát, hogy arra folyjon a húsból az esetleges víz. A combnak általában csak az egyik fele szép, a másik olyan össze-vissza darabos. Na, ebből a darabos feléből kanyarints le egy részt, valamelyik “árok” vonalát követve. Ezt a darabot tedd a kövérjével lefelé a deszkára, és told le a kövérről a húst. (Előre-hátra nyiszitálsz, miközben jobbra tolod le a húst.)

Töltött káposzta - Mosd meg a húst! Töltött káposzta - Vágj le egy darab húst egy természetes “árok” mentén! Töltött káposzta - A késsel told le a kövérről a húst!

A levágott sovány darabot vágd fel kisebb kockákra, hogy beférjen a húsdarálóba. A sima kövérjét, ami csak egy nagy zsír, azt nem kell levágnod a húsról, mert az jó puhára megfő. (Az inas részeket viszont feltétlenül vágd ki, mert az a főzés után is rágós marad.)

Töltött káposzta - A levágott sovány húst darabold fel! Töltött káposzta - Vágj le egy darab húst egy elválasztó hártya mentén! Töltött káposzta - A levágott húsdarabot kockázd fel!

Töltött káposzta - Én ennyi kövéret leszedtem! Én ennyi kövéret leszedtem. Ha nálatok mindenki szereti a kövérjét, akkor nem kell ennyit bajlódni a trancsírozással. 🙂

Töltött káposzta - Önts egy kevés olajat egy teflonedénybe, a rizsnek!A töltött káposzta töltelékében darált hús, félig főtt rizs és üvegesre párolt hagyma van. Először tehát önts egy kevés olajat egy teflonedénybe, és 1 perc melegítés után borítsd bele a 15 dkg rizset. Készíts oda fél bögre meleg vizet. Kevergesd egy kicsit a rizset, aztán öntsd hozzá a vizet.

Töltött káposzta - Borítsd a rizset az edénybe, az olajra! Töltött káposzta - Készíts oda fél bögre meleg vizet! Töltött káposzta - Öntsd fel a rizset a fél bögre meleg vízzel!

Fűszerezd meg: 1 csapott fakanál pritamin, 1 csapott fakanál Vegeta, egy csipetnyi bors.

Töltött káposzta - Adj a rizshez egy fakanál pritaminpaprikát! Töltött káposzta - Adj a rizshez egy fakanál Vegetát! Töltött káposzta - Szórj a rizsre egy kevés borsot!

Töltött káposzta - Fedd le a rizset! Fedd le, és felforrástól számítva 10 percig főzd. Nem kell neki puhának lennie, lesz ideje megfőni a káposztalevélben.

Amíg a rizs puhul, daráld le a húst! Itt a képen látod, hogy milyen sorrendben kell összerakni a darálófejet. A spirálnak a hosszabbik tengelycsonkja megy a daráló üregébe, aztán jön a kereszt alakú kés, erre a húsdarabok nagyságát megszabó lyukas korong (van kisebb lyukú feltét is, de húshoz ez a nagyobb lyukú kell), és végül tekerd rá az egészet lezáró gyűrűt. (Ez itt elektromos daráló.)

Töltött káposzta - A húsdaráló részei. Töltött káposzta - Daráld le a húst!

Ha mindet ledaráltad, akkor szedd szét a darálót, és a részeiből is kapard ki a húsfoszlányokat.

Töltött káposzta - A rögzítőgyűrű meneteiből kapard ki a húsfoszlányokat! Töltött káposzta - A lyukas korongból is kapard ki a húsfoszlányokat! Töltött káposzta - A forgó hengerről is szedd le a húsfoszlányokat!

Töltött káposzta - Készen van a darált hús!Töltött káposzta - Kapard a rizset a darált húshoz!

Megvan tehát a darált hús. Közben már biztos lejárt a rizs ideje is; kapard a rizset a húshoz. (Most kivételesen nem buzdítalak mosogatásra; 🙂 a kiürült rizses edény jó lesz majd hagymát párolni!)

Töltött káposzta - Sózd meg a tölteléket 1 csapott fakanál sóval! Töltött káposzta - Szórj a töltelékbe 3 csipetnyi borsot! Keverd el a rizset a hússal, aztán sózd meg egy csapott fakanál sóval, és hints bele 3 csipetnyi borsot.

Már csak a dinsztelt hagyma és a fokhagyma hiányzik a töltelékből.
Pucold meg a hagymát, vágd fel apróra.

Töltött káposzta - A hagymának először a bajszos végét vágd le! Töltött káposzta - Miután lehúztad a hagyma héját, vágd le a szár felőli végét! Töltött káposzta - Aprítsd fel a hagymát!

Töltött káposzta - Önts egy kevés olajat a kiürült rizses teflonedénybe, a hagymának!Töltött káposzta - Sózd meg a hagymát 1 csipet sóval!

A kiürült rizses teflonedénybe önts egy kevés olajat a hagymának, tedd oda melegedni, és kapard bele az apróra vágott hagymát. Sózd meg egy csipet sóval. Kevergetve párold üvegesre a hagymát (inkább ne piruljon meg, mintsem hogy megégjen!). Ha kész, kapard a töltelékhez, és keverd össze vele.

Töltött káposzta - Kész a dinsztelt hagyma! Töltött káposzta - Kapard a párolt hagymát a darált húshoz! Töltött káposzta - Keverd össze a tölteléket!

Pucold meg a 2-3 gerezd fokhagymát, fokhagymanyomóval préseld a töltelékhez, és keverd el. Szórj bele egy fakanál Vegetát (vagy egy újabb csapott fakanál sót), és megint keverd el. (Nyald meg a fakanalat, hogy érezd a töltelék sósságát, és ha még kívánkozik bele, akkor mehet hozzá egy-két csipet só.)

Töltött káposzta - Pucold meg a fokhagymát! Töltött káposzta - Fokhagymanyomóval préseld a fokhagymát a töltelékhez! Töltött káposzta - Hints a töltelékre egy fakanál Vegetát!

Most akkor jöhet a káposzta! Az apró káposztát tedd egy külön tálba, és a csapnál engedj rá kb. 1 liter hideg vizet. Ebben a lében mosd át, aztán maréknyi adagokban nyomkodd ki, és tedd át egy másik tálba. A mosólét őrizd meg, hátha savanyítani kell majd a végén a töltött káposzta levét!

Töltött káposzta - A csapnál mosd át az apró káposztát! Töltött káposzta - Nyomkodd ki az apró káposztát! Töltött káposzta - A mosólét még ne öntsd ki, hátha savanyítani kell majd a töltött káposzta levét!

Mielőtt hozzáfognál a levelek megtöltéséhez, tégy oda vizet főni, amivel majd felöntöd a töltelékeket.

Töltött káposzta - Önts egy kevés olajat egy kisebb (2 literes) fazékba! Töltött káposzta - Tégy egy fakanál pirospaprikát az olajba! Töltött káposzta - Keverd el a paprikát az olajban! Töltött káposzta - Öntsd fel 1 liter vízzel a paprikás olajat!

Készítsd oda a nagy lábost, amiben a káposztát főzöd! Az aljára majd szalonnaszeletek kerülnek, ezért először is vágd le a kiszemelt darab szalonnáról a bőrt (és tedd a lábos aljára), aztán pedig szeleteld fel a szalonnát.

Töltött káposzta - Készítsd oda a nagy lábost, amiben a töltött káposztát főzöd majd! Töltött káposzta - Vágd le a káposztába szánt kolozsvári szalonnadarabról a bőrt! Töltött káposzta - Szeleteld fel lapokra a szalonnát!

Ha már nem tudod jól megfogni a szalonnát, akkor fordítsd keresztbe, és úgy vágd lapokra a maradék részt. Rendezd el egyenletesen a szalonnaszeleteket (meg a bőrt) a lábos alján. Terítsd szét rajta a kinyomkodott apró káposzta felét. A másik fele majd a tetejére jön.

Töltött káposzta - Fordítsd keresztbe a szalonnát, és úgy folytasd a szeletelését! Töltött káposzta - Rendezd el a lábos alján a szalonnaszeleteket! Töltött káposzta - Terítsd szét az apró káposztát a lábos aljára!

Készíts oda magad elé egy lapos tányért, amin majd a leveleket töltöd. Óvatosan tépj le egy káposztalevelet a fejes káposztáról. Ha a torzsája van felül a fejnek, akkor emeld meg, szedd ki alulról a levelet, és törd le a torzsáról. Ha a levelek vannak felül, akkor válaszd le a felső levelet, és nyúlj alulra, hogy le tudd törni a torzsájáról. Ha megvan a levél, akkor fektesd a tányérra, és V-alakban vágd ki a közepéről a nagyon vastag eret. De csak kicsit vágj be, hogy egyben maradjon a levél!

Töltött káposzta - Szedj le egy levelet a káposztafejről! (torzsa felül) Töltött káposzta - Szedj le egy levelet a káposztafejről! (torzsa alul) Töltött káposzta - V-alakban vágd ki a vastag eret a levél közepéről!

Tégy 5 evőkanál tölteléket a káposztalevél felső, középső részére, a kivágás alá. (Én csak 3 kanállal tettem, azért lett “liha”.) Hajtsd rá balról is, jobbról is a levelet…

Töltött káposzta - Tégy a levél középső, felső részére 5 kanál tölteléket! Töltött káposzta - Hajtsd rá balról a levelet a töltelékre! Töltött káposzta - Hajtsd rá jobbról a levelet a töltelékre!

…és felülről lefelé kezdd el felgöngyölni. Ha a göngyölés kipréselné a tölteléket, akkor a hüvelykujjaddal tartsd vissza! A kész tölteléket tedd a lábosba.

Töltött káposzta - Kezdd el felgöngyölni a töltött levelet, felülről lefelé! Töltött káposzta - Göngyöld tovább a levelet! Töltött káposzta - Tedd az első tölteléket a lábosba!

Ha göngyölés közben szétmászna a levél, az nem baj, legalább van mit bedugdosni oldalról, a göngyöleg közepébe. Ez aztán jó erősen egybetartja a tölteléket! (Viszont csak akkor megy, ha jó érett a káposzta, és szép vékonyak a levelek. Mert a vastag levél nem hajlik. Nem baj, ha csak simán felgöngyölöd, akkor se esik szét a töltelék, csak a szedéskor kell vigyázni.)

Töltött káposzta - Göngyöléskor kicsit szélesedik lefelé a levél. Töltött káposzta - A töltelék oldalról, göngyölés közben. Töltött káposzta - Dugd be a szétmászó levelet oldalról a göngyöleg közepébe!

Szaporodnak a töltelékek. Ha betelt a földszint, akkor jöhet az emelet. 🙂 Oda már csak 2 töltelék jutott. Rendezd el a tetején a maradék apró káposztát. (Mivel nekem csak 2 töltelék került a második rétegbe, az aprót ezek köré rendeztem.)

Töltött káposzta - 4 töltelék a lábosban. Töltött káposzta - Ebbe a lábosba 8 töltelék fért egymás mellé. Töltött káposzta - A második rétegbe már csak 2 töltelék jutott.

Közben, ha forr a víz, óvatosan dobj bele egy húsleveskockát. Vedd lejjebb a lángot, és addig főzd a lét, amíg felolvad benne a leveskocka.

Töltött káposzta - Forr a paprikás víz. Töltött káposzta - Végy elő egy húsleveskockát! Töltött káposzta - Pottyintsd a forró vízbe a húsleveskockát!

Akkor öntsd rá a káposztára. Nem kell megkeverni!

Töltött káposzta - A tetejére is került egy réteg apró káposzta. Töltött káposzta - Öntsd rá a paprikás lét a töltött káposztára! Töltött káposzta - Főzésre készen áll a lével felöntött káposzta!

Tégy a gázra egy lapot (azt hiszem, lángelosztó a neve), arra tedd a lábost főni. Fedd le, felforrásig egész lángon főzd.

Töltött káposzta - Tégy a gázra egy vaslapot! Töltött káposzta - Tedd oda a lapra főni a töltött káposztát! Töltött káposzta - Fedd le a töltött káposztát, úgy főzd!

Töltött káposzta - 50 percig főzd, takarékon! Ha forr a leve, vedd takarékra a lángot, és 50 percig főzd. 50 perc múlva vegyél ki egy tölteléket egy kistányérra, és kóstold meg, hogy megfőtt-e a káposzta és a töltelék. Valószínűleg nem, mert én még 30 percig főztem, mire jó lett! (A hús már egész puha volt, de a káposzta még nyers.)

Töltött káposzta - Letelt az 50 perc…jön a kóstoló! Töltött káposzta - Végy ki kóstolóba egy tölteléket egy kistányérra! Töltött káposzta - Ez bizony még fövetlen!

Töltött káposzta - Kész, tálban - 80 percig főtt! Végül is 80 perc alatt puhult meg!
Kenyér és tejföl legyen az asztalon!
Remélem, karácsonykor ilyet főztök! 🙂

Jó étvágyat!

17 hozzászólás

 • Böbe

  Köszönöm szépen ezt a fantasztikus receptet!
  Ma készítettem el életem első töltött káposztáját e recept alapján! A végeredményre ugyan még várni kell de az illatok azt sejtetik, hogy nagyon finom lesz 🙂
  Többször is jártam már az oldalon mivel minden nagyon részletesen le van írva és ez irtó nagy segítség nekem.
  Valamint így édesanyámat sem kell folyton hívogatnom. 🙂
  Köszönöm mégegyszer!
  Üdvözlettel:
  Böbe

  • Szia Böbe!

   Ez volt a karácsony előtti próbakáposzta? 😉
   Remélem, az íze is olyan jó lesz, mint az illata!

   Ugye, találó a blog alcíme?

   Jó étvágyat a töltött káposztádhoz!
   Mariann

 • Andi

  Kedves Anyuka!
  Soha életemben még nem csináltam töltött káposztát, sajnos nincs már segítségem ilyen téren, aki mellettem állna és mutatná, hogy kell, így nem mertem belekezdeni ebbe még. Viszont ez a recept olyan részleletesen, szépen le van írva, hogy megpróbálkozom vele. Lenne viszont két kérdésem. Nekem a fűszerezés mindig gond a töltelékeknél, mert ugyebár azt nem nagyon tudom megkóstolni, ezért örültem, hogy te leírtad, hogy mennyi só, vegeta, bors kell a töltelékhez. Viszont most azt nem tudom, hogy az a 80 dkg hús és 20 dkg rizshez való, vagy az eredeti 50-15 dkg arányú cucchoz? Meg a másik, hogy én fejes káposztából csinálnám, mert itt nem nagyon lehet kapni sajna levelet, ami savanyítva lenne és szerinted azt forrázzam le előtte, ecetes, sós vízzel, vagy főzzem picit és úgy tekerjem majd fel? Üdvözlettel: Andi

  • Szia Andi!

   Jó kérdés, hogy a leírt só melyik mennyiségű húshoz való! Most már késő van, majd holnap megnézem. De szerintem az eredetihez. A sima káposzta forrázását se tudom, de azt is megkérdem holnap anyukámtól, mert ő is szokott rendes káposztából tölteni.
   Nagyon örülök, hogy belevágsz a töltésbe!! 🙂

   Sok sikert hozzá!
   Mariann

  • Szia Andi!

   Na, megkérdeztem anyukámat… de előbb a sózásról: A leírt sómennyiségek az 50 dkg hús + 15 dkg rizshez valók. Ha 80 dkg hússal csinálod, akkor csapott fakanál helyett legyen teljes fakanál a pritaminból és Vegetából a rizshez, és teljes fakanál só a húshoz. 1 csipet bors helyett 2 csipet a rizshez, 3 csipet bors helyett 4 csipet a húshoz.
   Ami a savanyítatlan fejes káposztát illeti, anyukám úgy szokta, hogy hideg vízben felteszi melegedni az egész fej káposztát. Nem kell a vízbe se ecet, se só. Mikor elkezd melegedni a víz, akkor egyesével levágja a leveleket a fejről; a torzsájánál. Nem tudom, hány perc alatt puhul meg a felső levél, mert még nem csináltam így. Anyu szerint nem kell neki főni. Aztán már hajlik a levél, ugyanúgy kezelhető, mint a savanyú káposzta. Bele kell göngyölni a tölteléket, oda kell tenni főni – persze ízesített vízzel felönteni -, és mikor félpuha a töltelék (meg kell kóstolni egyet), akkor mehet a főzővízbe az ecet. Anyu szerint az ecet keményít, ezért nem szabad előbb a lébe tenni. Egy liter felöntőléhez elég fél evőkanál 6%-os ecet. (De ezt már csak úgy saccra mondom, mert én 2 liter leveshez egy evőkanál ecetet szoktam tenni.)

   Remélem, sikerülni fog ezek alapján a töltött káposztád!
   Esetleg majd írd meg!
   Minden jót!
   Mariann

 • Hajnal

  Kedves Mariann,
  Szerintem is így van jól, ha csak egyszer – egyszer írnak köszönet és visszajelzés képen, vagy éppen ha kérdés adódna . Mindenképpen köszönet illet Téged , mert nagyon színvonalas és jók a receptek, mindenkit csak buzdítani tudok, hogy próbálja ki, az eredmény megéri. Barátnőim is ismerik és használják az oldalt! Írni meg nem írtak, de dicsérni igen! 🙂
  Köszönettel, Hajnal

 • Hajnal

  Javítás : Tényleg használom az oldalt, bár nem írtam eddig minden elkészült étel után hozzászólást.

  Szeretettel, Hajnal

 • Hajnal

  Kedves Mariann,

  újra itt vagyok, és készül a töltött káposzta! Karácsonyra a húsleves is elkészült, és az is nagyon finom lett a recepted alapján. Eddig bármit készítettem innen, mindig jól, és finomra sikerült!
  Tényleg használom az oldalt, bár nem írtam eddig én sem :). Szerintem sokan használjuk :))
  Gombával is nagyon finom lehet, nagyon szeretem a gombát!
  Legjobbakat kívánom,
  köszönettel, Hajnal

  • Kedves Hajnal!

   Kösz, hogy megírtad, hogy használod az oldalt!
   Megnyugtató, hogy biztos sokan használják, csak nem irkálnak folyton, ha valamit elkészítenek.
   A te neveddel már találkoztam, és szerintem elég is, ha valaki csak egyszer jelentkezik. 🙂
   Szóval kösz a nyugtatást! 🙂

   További jó főzéseket, és minden jót!
   Mariann

 • Hajnal

  Kedves Anyuka,

  most tettem oda a töltött káposztát , holnap a húsleves készül majd el :)).
  Már régen felfedeztem a weboldalt, első a rakott karfiol volt 🙂 azóta sok recept elkészült :), és mind nagyon jó , köszönöm Neked !!
  Kívánok áldott, békés Karácsonyi Ünnepeket!
  Köszönettel, Hajnal

  • Kedves Hajnal!

   Örülök, hogy írtál! 🙂
   Valahogy, ha nem írnak az emberek, akkor azt hiszem, hogy nem is használják a leírásokat…
   Ezért most jó volt látni, hogy már több mindent is néztél innen. 🙂

   Én is ma főztem a töltött káposztát, de most 1,3 kg volt a hús ledarálva.
   Ráadásul még egy adagot csináltam a lányom vegán barátja számára, ebben a hús helyett pirult gomba volt. Szerintem ez is finom. 🙂 Remélem, ízlik majd neki! A múltkor a gombás rakott káposztáért odáig volt. 🙂

   Köszönöm a jókívánságot, én is hasonló Ünnepeket kívánok nektek!
   Mariann

 • Orsolya

  Szia!

  Jéééé..mi egészen másképpen készítjük:)
  De nagyon érdekes ez a mód is. Igazából az arányokat mindig elrontom, mert az én ízlésem szerint túl káposztásan készítem, aztán rájöttem, hogy az öcsém inkább a káposztát eszi, nekünk emiatt sok, most az arányokat jöttem meglesni, hogy más mennyi húshoz mennyit tesz:)
  (nálunk a hagyma is és a rizs is nyersen kerül a töltelékbe, ráadásul a pirospaprika is abba kerül, ami később kifő majd, és a végén rántjuk is….az egészet, itt lehet javítani ha nem elég paprikás…)

 • Szia Gréti!

  Nézte bizony! 🙂
  Még jó, hogy most nem csorgott a nyála! 🙂

  Jó nézegetést! (és talán főzést is 😉 )
  Mariann

 • Huhu a kutyus nagyon nézte a szalonnát!:)

 • Kedves Gabika!

  Örülök, hogy sikerült elkészítened, és a párodnak is ízlett! 🙂
  Kösz, hogy említetted a cicát, jólesett!

  Kívánom, hogy még sok dicséretet kapjál a főztjeidre! 🙂
  Mariann

 • Gabika

  Kedves Anyuka!

  Életem első töltött káposztáját köszönhetem neked!!! Nagyon finom lett, a páromnak is nagyon ízlett pedig ő nagy ínyenc 🙂 Várom, hogy legközelebb mit raksz fel, addig pedig ezekől a receptekből csipegetek, az almáslepényed egy héten kétszer kell sütnöm annyira ízlik. A cicusod pedig nagyon sajnálom, én is nagy állatbarát vagyok.
  Köszönöm mégegyszer a töltött káposzta receptet!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.