Tökfőzelék

Tökfőzelék - Kész, tányérban, rántott krumplival.

Hozzávalók:

  • 1 kisebb tök
  • olaj
  • 1 fej hagyma
  • 3 cikk fokhagyma
  • 4 fakanál liszt
  • 1 fakanál pirospaprika
  • 4 dl víz
  • 1 dl tej
  • 1 fakanál Vegeta
  • 1 nagy csokor kapor
  • 1 evőkanál 6%-os ecet
  • 3 evőkanál tejföl
Tökfőzelék - Hozzávalók

Elkészítés:

Tökfőzelék - A töktermés a bokron. A komposzt mellett kinőtt egy tökbokor; nagyon megörültem neki. 🙂 Igaz, hogy a termése nagyon cukkinigyanús volt, de azért olyan tökformájú. Mivel megígértem Hagrid nevű kedves olvasómnak, hogy felteszem ide a tökfőzelék tudnivalóit, elérkezettnek láttam az időt kérése teljesítésére. 🙂
A sárga tökkel is ugyanazt kell csinálni, mint amit itt leírok. 🙂
A tök nagyon hamar megfő, ezért semmilyen részmunkálatot nem lehet hagyni arra az időre, amíg a tök fő. Mindent előre el kell készíteni:

  • kapormosás, kaporvágás
  • hagymapucolás, hagymavágás
  • fokhagymapucolás

Ha veszünk a piacon egy csokor zsenge kaporlevelet, akkor sokkal egyszerűbb; de nekem végre összejött a saját kapor projekt a fűszerkertemben, 🙂 így hosszadalmasabban jutottam el a csokor kaporig. 🙁
Egy tálcára teszem a leszedett kaprokat, egy tálkába a lecsippentett zöld leveleket, egy másik tálcára a csupasz kaporszárakat – mert az még jó lesz kovászos- vagy csemege uborkához –, végül egy harmadik tálcára a szemetet. Szóval a kaprot nem szárastul-virágostul vagdossuk a főzelékbe, hanem csak a zöld leveleit. Egy kaporszál minden mellékágáról le kell csippenteni a puha leveleket.

Tökfőzelék - Kapor a fűszerkertben. Tökfőzelék - Kaporcsipegető munkahely Tökfőzelék - Csippentsd le a finom leveleket a pucér szárról!

Tökfőzelék - Végül ennyi kapor lett. Végül ennyi kaporlevél gyűlt össze. Most ott vagyunk, mintha a piacról vettél volna egy csokor kaprot. 🙂 Mosd meg folyó víz alatt a kaprot, jól nyomkodd ki, és vágd össze apróra.

Tökfőzelék - Mosd meg a kaprot! Tökfőzelék - Nyomkodd ki a vizet a megmosott kaporból! Tökfőzelék - Vagdosd össze apróra a kaprot!

A hagyma előtt célszerű előbb a tökkel foglalkozni, hogy ne csípje a szemünket az apróra vágott hagyma.
Egy nagy késsel vágd le a tök két végét, aztán egy kis késsel csíkonként hámozd meg a tököt.

Tökfőzelék - Vágd le a tök két végét! Tökfőzelék - Csíkonként hámozd meg a tököt! Tökfőzelék - A meghámozott tök.

Állítsd a talpára a tököt, és egy nagy késsel hasítsd ketté függőlegesen. Egy evőkanállal kanyarints ki félgömböket a fél tök magházából. Utána óvatosan kaparj ki minden puhát a tök kemény húsáról. Könnyen meg lehet érezni, hogy meddig tart a magház, és hol kezdődik a hús.

Tökfőzelék - Hosszában vágd ketté a tököt! Tökfőzelék - Egy kanállal kanyarints ki félgömböket a magházból! Tökfőzelék - Óvatosan kaparj le minden puhát a tök húsáról!

A másik féltökből is vájj ki csónakot! Hosszában vágd ketté mindkét megtisztított féltököt.

Tökfőzelék - A másik féáltökből is faragj csónakot! Tökfőzelék - Az előkészített két féltök. Tökfőzelék - Vágd ketté a féltököket!

Tökfőzelék - Nagy lyukú reszelőn gyaluld le a tököt! Tökfőzelék - Egy fél tökből 40 dkg gyalult tök lett; elég ez!

Nagy lyukú reszelőn gyaluld le a tököt. 2 db negyed tök lereszelése után megmértem, 40 dkg volt. Ha te sem akarsz 3 napig tökfőzeléket enni, akkor ennyi elég is. 🙂 A másik 2 darabot is lereszelheted, de azt tedd a mélyhűtőbe, egy nájlonban.
Akkor most jöhet a hagyma. Pucold meg, vágd fel apróra. Pucolj meg 3 cikk fokhagymát is.

Tökfőzelék - Vágd fel a hagymát apróra! Tökfőzelék - Az apróra vágott hagyma. Tökfőzelék - Pucolj meg 3 gerezd fokhagymát!

Egy kb. 3 literes lábosba önts egy kevés olajat (2-3 evőkanálnyit), kapard bele az apróra vágott hagymát, és nyomd hozzá a fokhagymát is. Párold üvegesre, ne égesd meg!

Tökfőzelék - Önjts olajat a lábosba! Tökfőzelék - Kapard a lábosba a hagymát! Tökfőzelék - Fokhagymanyomóval préseld a 3 cikk fokhagymát a párolódó hagymára!

Szórj bele 4 fakanál lisztet, és pirítsd zsemleszínűre. Utána szórj rá 1 fakanál pirospaprikát, és gyorsan keverd el.

Tökfőzelék - Szórj bele 4 fakanál lisztet! Tökfőzelék - Pirítsd a rántást zsemleszínűre! Tökfőzelék - Szórj rá 1 fakanál pirospaprikát!

Állandó keverés közben önts a rántásra 4 dl hideg vizet, és továbbra is serényen kavard, amíg sima lesz az állaga. Borítsd a gyalult tököt a rántásra!

Tökfőzelék - Önts a rántáshoz 4 dl hideg vizet! Tökfőzelék - Szaporán keverd a rántást! Tökfőzelék - Borítsd a gyalult tököt a rántásba!

Kapard hozzá a finomra vágott kaprot is, aztán keverd össze a főzeléket.

Tökfőzelék - Kapard a főzelékbe a kaprot! Tökfőzelék - Tök, kapor benne. Tökfőzelék - Keverd össze a főzeléket!

Önts hozzá 1 dl tejet, keverd el. Szórj bele 1 fakanál Vegetát, keverd el. Önts hozzá 1 evőkanál 6%-os ecetet, keverd el. Az ecetnek köszönhetően nem lágyul el a tök, ezért tesszük bele most, és nem a végén.

Tökfőzelék - Önts a főzelékhez 1 dl tejet! Tökfőzelék - Sózd meg a főzeléket 1 fakanál Vegetával! Tökfőzelék - Önts hozzá 1 evőkanál ecetet!

Fedd le, és felforrástól főzd 10 percig. Közben egyszer-kétszer keverd meg, kapard fel az aljáról a leragadt főzeléket. Ha letelt az idő, keverj hozzá 3 evőkanál tejfölt, és kész is van.

Tökfőzelék - Fedd le a főzeléket! Tökfőzelék - Felforrástól 10 percig főzd! Tökfőzelék - Keverj hozzá 3 evőkanál tejfölt!

Tökfőzelék - Kész, tálban.

Sokféle feltét illik hozzá: sült virsli, sült kolbász, pörkölt, fasírt, lepcsánka, rántott ez-az stb.
Én most rántott krumplit csináltam mellé.

Jó étvágyat!

22 hozzászólás

  • A tökfőzeléket nem lehet elszúrni! A fennti leírás TÖKéletes. Charles

  • Charles Jambor

    Hogy csinalsz rakott krumplit?

  • Kis Gabi

    Kedves Mariann!

    Látom, lebuktam. 🙁 Még szerencse, hogy a konyhában jobban feltalálom magam, mint a technika világában. 😀

    A főzelék nagyon finom. Én eddig habarással és fehéren csináltam, de csak eddig. Még szerencse, hogy a családban csak én szeretem, így csak az én holnapi ebédem van veszélyben a kóstolgatás miatt.

    Üdv, Gabi

  • Kis Gabi

    Kész a főzelékem, de nekem valamiért nem jó…

    Folyton kóstolgatnom kell! 😀 😀 😀

    • Kedves Gabi!

      Köszönöm a hozzászólásodat, és különösen azt, hogy felfedezted: ha három vigyori fejet szeretnél, akkor nem elég egy kettőspont után három zárójelet írni, hanem háromszor be kell írni a kettőspont-zárójel párost. 🙂

      Jó étvágyat a főzelékhez!
      Mariann

  • Kis Gabi

    Míg az uborkám “dunsztolódik”, én megyek tökfőzeléket főzni… 🙂 🙂 🙂

  • Judit

    Kedves Mariann!

    Én nem vagyok kezdő, de a tökfőzelékkel mindig hadilábon álltam. Eddig 🙂

    Köszönöm!

    Judit

  • Ica

    Kedves Mariann!
    Csak annyit mondanék , hogy nagyon nagyon köszönöm! 🙂

  • Füle Anikó

    Kedves Mariann!

    Most borítottam ki egy egész lábas tökfőzeléket. Persze jobban jártam volna, ha először leellenőrzöm, hogy megtalálom-e a receptjeid közül és nem vaktában csinálom. Tiszta liszt szagú lett az egész 🙁 és sajnos várandósan elég finnyás vagyok így ezt a megoldást láttam célszerűnek.
    Megtennéd, hogy olyan olyan variációban is felrakod, hogy fagyasztott tökből és hogy szárított kaporral (már ha olyan létezik).
    Egyébként mondhatom, hogy a te receptjeid szerint főzök szinte mindent. Imádom az ízvilágát és ha tudnál tanácsot adni. Van egy 17 hónapos kislányom aki imádja a paradicsom szószban úszkáló tésztát (konzerves kaja), Valami variációt arra, hogy én tudjak neki finomat főzni, Pl. paradicsomos húsgombóc?! vagy csak hogy egy egyszerű paradicsomszószt hogy készítsek el amit tud enni burgonyapürével. Előre is köszönöm.
    Nagy Tisztelettel: Füle Anikó!

    • Kedves Anikó!

      Jó volt olvasni a beszámolódat! 🙂 Na nem azért, mert kiborítottad a tökfőzeléket, hanem mert hízelgő volt, hogy élvezed a receptjeim ízvilágát. 🙂
      Már lefotóztam a paradicsomszószt, hamarosan felteszem a honlapra a receptet. 🙂
      Tényleg jó lenne, ha te főznél a babának, mert a konzervek tele vannak tartósítóval, meg egyéb szörnyűségekkel.
      A zöldségleves is finom, ha sok lével összetöröd neki a főtt zöldségeket.

      A lepcsánka sikerednek is örülök! 🙂
      Jó gyerekezést és főzicskélést!
      Mariann

  • Betegségünk folytán most nem én föztem a tököt,DE Én először is megmosom,a tököt héjastól,a kaprot és csak utánna jön a tök hámozás,Gyalulom,sózom.Míg Áll a sóban,levet ereszt,Én megcsinálom a vékony rántást.Nem teszek bele csak kapor levelet,és nem vágva,mert van aki csak az izéért teszi bele,Én megeszem azt is.Teszek egy pici pirospaprikát a szine miatt,majd kicsavarom a sóléből a tököt,és beleteszem a KÉSZ rántásba,ráőntök annyi tejet,hogy ellepje,kavarom,míg elkezd főni,Fedő alatt lassú tűzön főzöm,mig megpuhul,˙(néhány perc),és JÓÉTVÁGYAT MINDENKINEK.naturba,virslivel ,pörkőlttel,vagy sült oldalassal,fasirttal,tükörtojással is finom.

  • Britta

    Nekem jóval több idő kellett hozzá, mint 10 perc. De ez lehet azért kellett, mert én nagyon szétfőve szeretem, ahogy anyukám csinálja. Picit utána is kellett sóznom, de első próbálkozásnak nem lett rossz. 🙂 Köszönöm

    • Szia Britta!

      Örülök, hogy megcsináltad! 🙂
      Ilyenkor mindenkitől tököt meg cukkinit kap ajándékba az ember.

      Kösz, hogy írtál!
      Jó lakmározást az első tökfőztödből!
      Mariann

  • Timonettika

    Hmmhmm. Én még épp főzöm, de az illata már most olyan, mint jó anyámé 🙂
    Alig várom, hogy kész legyen, köszönöm a receptet 🙂

  • trent

    nah, ma ezt csináltam, és jó hogy megint ide jutottam, mert finom lett ezzel a módszerrel a kaja, és megint láthattam az almás visszaszámlálót, ami még mindig tök vicces 😀
    köszi

  • Ungváriné Nagy Ágnes

    Kedves Mariann!
    Örömmel üdvözöltem a tökfőzeléket. Ezt az ételt az emberek vagy szeretik, vagy nem. Köztes nincs. Én az előbbiek közé tartozom.
    A remek tök csónakokból milyen guszta főzeléket varázsoltál! Nagyon ügyes vagy 🙂 A “végszó” viszont kíváncsivá tett: rántott krumpli?
    Lehet, hogy ez lesz a következő fotó sorozat? Várom!
    Puszi
    Ági

    • Szia Ági!

      Kösz a dicséretet! 🙂

      A rántott krumpli olyankor jó, ha nem krumpli a köret. 🙂
      De nem fotóztam le. Talán majd egyszer.
      Nyers krumpliból van, hosszában kell felvágni, fél cm-es szeletekre.
      A lisztbe lehet zöldfűszert keverni, én most megborsoztam a krumpliszeleteket.
      Ha félgőzzel sütjük, akkor jól átsül.

      Puszi
      Mariann

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.