Tökfőzelék

Tökfőzelék - Kész, tányérban, rántott krumplival.

Hozzávalók:

 • 1 kisebb tök
 • olaj
 • 1 fej hagyma
 • 3 cikk fokhagyma
 • 4 fakanál liszt
 • 1 fakanál pirospaprika
 • 4 dl víz
 • 1 dl tej
 • 1 fakanál Vegeta
 • 1 nagy csokor kapor
 • 1 evőkanál 6%-os ecet
 • 3 evőkanál tejföl
Tökfőzelék - Hozzávalók

Elkészítés:

Tökfőzelék - A töktermés a bokron. A komposzt mellett kinőtt egy tökbokor; nagyon megörültem neki. 🙂 Igaz, hogy a termése nagyon cukkinigyanús volt, de azért olyan tökformájú. Mivel megígértem Hagrid nevű kedves olvasómnak, hogy felteszem ide a tökfőzelék tudnivalóit, elérkezettnek láttam az időt kérése teljesítésére. 🙂
A sárga tökkel is ugyanazt kell csinálni, mint amit itt leírok. 🙂
A tök nagyon hamar megfő, ezért semmilyen részmunkálatot nem lehet hagyni arra az időre, amíg a tök fő. Mindent előre el kell készíteni:

 • kapormosás, kaporvágás
 • hagymapucolás, hagymavágás
 • fokhagymapucolás

Ha veszünk a piacon egy csokor zsenge kaporlevelet, akkor sokkal egyszerűbb; de nekem végre összejött a saját kapor projekt a fűszerkertemben, 🙂 így hosszadalmasabban jutottam el a csokor kaporig. 🙁
Egy tálcára teszem a leszedett kaprokat, egy tálkába a lecsippentett zöld leveleket, egy másik tálcára a csupasz kaporszárakat – mert az még jó lesz kovászos- vagy csemege uborkához –, végül egy harmadik tálcára a szemetet. Szóval a kaprot nem szárastul-virágostul vagdossuk a főzelékbe, hanem csak a zöld leveleit. Egy kaporszál minden mellékágáról le kell csippenteni a puha leveleket.

Tökfőzelék - Kapor a fűszerkertben. Tökfőzelék - Kaporcsipegető munkahely Tökfőzelék - Csippentsd le a finom leveleket a pucér szárról!

Tökfőzelék - Végül ennyi kapor lett. Végül ennyi kaporlevél gyűlt össze. Most ott vagyunk, mintha a piacról vettél volna egy csokor kaprot. 🙂 Mosd meg folyó víz alatt a kaprot, jól nyomkodd ki, és vágd össze apróra.

Tökfőzelék - Mosd meg a kaprot! Tökfőzelék - Nyomkodd ki a vizet a megmosott kaporból! Tökfőzelék - Vagdosd össze apróra a kaprot!

A hagyma előtt célszerű előbb a tökkel foglalkozni, hogy ne csípje a szemünket az apróra vágott hagyma.
Egy nagy késsel vágd le a tök két végét, aztán egy kis késsel csíkonként hámozd meg a tököt.

Tökfőzelék - Vágd le a tök két végét! Tökfőzelék - Csíkonként hámozd meg a tököt! Tökfőzelék - A meghámozott tök.

Állítsd a talpára a tököt, és egy nagy késsel hasítsd ketté függőlegesen. Egy evőkanállal kanyarints ki félgömböket a fél tök magházából. Utána óvatosan kaparj ki minden puhát a tök kemény húsáról. Könnyen meg lehet érezni, hogy meddig tart a magház, és hol kezdődik a hús.

Tökfőzelék - Hosszában vágd ketté a tököt! Tökfőzelék - Egy kanállal kanyarints ki félgömböket a magházból! Tökfőzelék - Óvatosan kaparj le minden puhát a tök húsáról!

A másik féltökből is vájj ki csónakot! Hosszában vágd ketté mindkét megtisztított féltököt.

Tökfőzelék - A másik féáltökből is faragj csónakot! Tökfőzelék - Az előkészített két féltök. Tökfőzelék - Vágd ketté a féltököket!

Tökfőzelék - Nagy lyukú reszelőn gyaluld le a tököt! Tökfőzelék - Egy fél tökből 40 dkg gyalult tök lett; elég ez!

Nagy lyukú reszelőn gyaluld le a tököt. 2 db negyed tök lereszelése után megmértem, 40 dkg volt. Ha te sem akarsz 3 napig tökfőzeléket enni, akkor ennyi elég is. 🙂 A másik 2 darabot is lereszelheted, de azt tedd a mélyhűtőbe, egy nájlonban.
Akkor most jöhet a hagyma. Pucold meg, vágd fel apróra. Pucolj meg 3 cikk fokhagymát is.

Tökfőzelék - Vágd fel a hagymát apróra! Tökfőzelék - Az apróra vágott hagyma. Tökfőzelék - Pucolj meg 3 gerezd fokhagymát!

Egy kb. 3 literes lábosba önts egy kevés olajat (2-3 evőkanálnyit), kapard bele az apróra vágott hagymát, és nyomd hozzá a fokhagymát is. Párold üvegesre, ne égesd meg!

Tökfőzelék - Önjts olajat a lábosba! Tökfőzelék - Kapard a lábosba a hagymát! Tökfőzelék - Fokhagymanyomóval préseld a 3 cikk fokhagymát a párolódó hagymára!

Szórj bele 4 fakanál lisztet, és pirítsd zsemleszínűre. Utána szórj rá 1 fakanál pirospaprikát, és gyorsan keverd el.

Tökfőzelék - Szórj bele 4 fakanál lisztet! Tökfőzelék - Pirítsd a rántást zsemleszínűre! Tökfőzelék - Szórj rá 1 fakanál pirospaprikát!

Állandó keverés közben önts a rántásra 4 dl hideg vizet, és továbbra is serényen kavard, amíg sima lesz az állaga. Borítsd a gyalult tököt a rántásra!

Tökfőzelék - Önts a rántáshoz 4 dl hideg vizet! Tökfőzelék - Szaporán keverd a rántást! Tökfőzelék - Borítsd a gyalult tököt a rántásba!

Kapard hozzá a finomra vágott kaprot is, aztán keverd össze a főzeléket.

Tökfőzelék - Kapard a főzelékbe a kaprot! Tökfőzelék - Tök, kapor benne. Tökfőzelék - Keverd össze a főzeléket!

Önts hozzá 1 dl tejet, keverd el. Szórj bele 1 fakanál Vegetát, keverd el. Önts hozzá 1 evőkanál 6%-os ecetet, keverd el. Az ecetnek köszönhetően nem lágyul el a tök, ezért tesszük bele most, és nem a végén.

Tökfőzelék - Önts a főzelékhez 1 dl tejet! Tökfőzelék - Sózd meg a főzeléket 1 fakanál Vegetával! Tökfőzelék - Önts hozzá 1 evőkanál ecetet!

Fedd le, és felforrástól főzd 10 percig. Közben egyszer-kétszer keverd meg, kapard fel az aljáról a leragadt főzeléket. Ha letelt az idő, keverj hozzá 3 evőkanál tejfölt, és kész is van.

Tökfőzelék - Fedd le a főzeléket! Tökfőzelék - Felforrástól 10 percig főzd! Tökfőzelék - Keverj hozzá 3 evőkanál tejfölt!

Tökfőzelék - Kész, tálban.

Sokféle feltét illik hozzá: sült virsli, sült kolbász, pörkölt, fasírt, lepcsánka, rántott ez-az stb.
Én most rántott krumplit csináltam mellé.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.