Tofus tortilla
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Ezt a kaját a lányom egyik couchsurfinges barátja főzte egy vacsora-partin. Annyira ízlett neki, hogy elkérte a receptjét, és megcsinálta itthon is. Tényleg finom! Esetleg a paradicsomszósz lehetett volna több; lehet, hogy 2 konzervet is elbírt volna. Ez tulajdonképpen egy töltött palacsintaszerűség; a tortilla lapokat apróra vágott párolt zöldségek és sült tofu keverékével megtöltjük, és sütőben megsütjük.
Vágd fel a tofu-tömböt kb. 1 cm vastag lapokra (3 lapra). Aztán mindegyik lapot 1 cm széles csíkokra, végül a csíkokat 1 cm-es kockákra.
Egy közepes nagyságú tálba szórj 4 fakanál lisztet, 2 fakanál pirospaprikát, és keverd össze. Borítsd bele a tofukockákat, és forgasd meg őket a paprikás lisztben. | ||
Vágd fel egészen apró darabokra a 2 chilipaprikát. Egy akkora serpenyőbe, amekkorába majd a tofu is belefér, önts egy kevés olajat (kb. 3 evőkanálnyit), és rövid melegítés után kapard bele a chilipaprikát. Kevergetve süsd 1 percig.
Kapard az olajba a lisztes tofut, jól forgasd meg benne, és meg-megkeverve süsd 10 percig. |
Amíg sül a tofu, mosd meg a 2 kaliforniai paprikát, szeleteld fel, és a paprikacsutkáról is vágd le a paprikadarabokat. Minden szelet paprikát még vágj ketté hosszában.
A paprikacsíkokat vágd fel kis kockákra, és tedd egy tálba.
Közben ugye, kavargattad a tofut? Egy tányérba tegyél 2 réteg konyhai törlőt – itatósnak -, és kapard ki rá a megsült tofut.
A kiürült serpenyőben majd megsütjük a fokhagymát-paprikát-hagymát. Tehát pucold meg a 4 gerezd fokhagymát, és tedd félre. Pucold meg a 2 hagymát, vágd fel apróra, és kapard a paprikakockákhoz.
Önts egy kevés olajat abba a serpenyőbe, amiben a tofu sült. Fokhagymanyomóval préseld bele a 4 cikk fokhagymát, és kevergetve pirítsd egy percig. Öntsd hozzá a paprika-hagyma keveréket, és időnként megkeverve addig süsd, míg a paprika megpuhul (kb. 8-10 percig).
Amíg a paprika sül, dolgozd fel a paradicsomokat. Mosd meg, vágd félbe, és egy kiskanállal kapard ki a belüket egy lábosba. Az üres fél paradicsomokból vágd ki a kemény tönkszerű részt.
A kivájt fél paradicsomokat először vágd csíkokra, aztán a csíkokat kockákra. Hagyd a deszkán, majd a megsült paprikához kell tenni. |
Ha megsült a paprika, kapard vissza abba a tálba, amelyikben volt. Most kapard hozzá a felkockázott paradicsomot! A sült tofut is borítsd hozzá!
Már csak az avokádó meg egy kis reszelt sajt kell a töltelékbe. Egy nagy késsel hosszában vágd körbe az avokádót, mintha ketté szeretnéd vágni – persze nem tudod a magjától. Tekerd el a két felét egymáson, akkor elválik a magjától, és könnyen ketté lehet választani. Jó nagy magja van! 🙂
Fejtsd le az avokádó héját – az éretté könnyen lejön. |
Szeleteld fel az avokádót, aztán a szeleteket vágd fel apró kockákra, és kapard át egy tálkába.
Moss meg egy citromot, vágd ketté, és csavard ki egy fél citrom levét. Öntsd az avokádóra, keverd el. A citromos avokádót borítsd a paprika-hagyma-paradicsom-tofu keverékhez.
Már majdnem kész a töltelék! (Már csak reszelt sajt kell bele!) Jól keverd össze! Sózd meg egy csapott fakanál sóval és egy fél fakanál Vegetával, és megint keverd el.
Most vedd elő azt a lábost, amibe a paradicsomok közepét kikapartad. Bontsd fel a darabolt paradicsom konzervet, és borítsd a lábosba. Adj hozzá kb. 2 csipet sót.
Szórj bele morzsolt bazsalikomot és oregánót, és tedd oda főni takarékon. Fedd le, és néha keverd meg.
Reszeld le a sajtot, és a felét szórd a tofus zöldségekre. Keverd el. |
Vajazz ki egy kisebb tepsit, ebben sülnek majd a tortilla-tekercsek. Mérd hozzá a tortillát; akkor jó a tepsi, ha van olyan széles, mint a tortilla. Gyújtsd be a sütőt, állítsd 180 fokra (középforró). Mire megtöltöd a tortillákat, felmelegszik a sütő. Bontsd fel a tortilla csomagot, és egy korongot készíts oda egy falapra vagy lapostányérra.
Egy kanállal szedj tölteléket a tortilla közepére, rakj végig egy csíkot. Keverd el a tejfölt, és pöttyintsd végig tejföllel a töltelék-csíkot. | ||
Hajtogasd rá a tortillát a töltelékre. Ha az egyik felét ráhajtod, nyomd le a tortilla közepét, míg a másikat is ráhajtod, mert elég merev a lap, hajlamos visszapattanni.
Tedd az első tekercset a tepsibe úgy, hogy a hajtás a tekercsnek a tepsi széle felőli oldalára essen. (Tehát se nem alulra, se nem a nyílt oldalra.) |
Mind a 8 tortilla lapot töltsd meg, göngyöld be, tedd a tepsibe. Ez a kis tepsi 31 cm hosszú, és pont olyan széles, mint a tortilla átmérője. |
||
A paradicsomszósz persze már rég megfőtt. 🙂 Egy fakanállal kapard a szószt a tortilla tekercsekre. Alaposan kapard ki a lábost! Egy kanál hátával oszlasd el egyenletesen a szószt a tekercseken.
Szórd rá a maradék reszelt sajtot, és tedd be a sütőbe. 40 percig süsd!
Négy embernek bőven elég. Jó étvágyat! |
|