Tofus tortilla

Tofus tortilla - Kész, tányéron

Hozzávalók:

 • 8 db tortilla-korong
 • 30 dkg tofu
 • 4 fakanál liszt
 • 2 fakanál pirospaprika
 • 2 db pici chilipaprika
 • olaj
 • 2 db piros kaliforniai paprika
 • 4 gerezd fokhagyma
 • 2 fej hagyma
 • 2  db paradicsom
 • 1 csapott fakanál só
 • 1/2 fakanál Vegeta
 • 1-2 db  avokádó
 • 1/2 citrom leve
 • 1 nagy doboz tejföl
 • 1 konzerv (400 g) darabolt paradicsom
 • morzsolt bazsalikom
 • morzsolt oregánó
 • 2 csipetnyi só a paradicsomszószba
 • kb. 15-20 dkg reszelt sajt
Tofus tortilla - Kész, tepsiben
Tofus tortilla - Hozzávalók

Elkészítés:

Ezt a kaját a lányom egyik couchsurfinges barátja főzte egy vacsora-partin. Annyira ízlett neki, hogy elkérte a receptjét, és megcsinálta itthon is. Tényleg finom! Esetleg a paradicsomszósz lehetett volna több; lehet, hogy 2 konzervet is elbírt volna. Ez tulajdonképpen egy töltött palacsintaszerűség; a tortilla lapokat apróra vágott párolt zöldségek és sült tofu keverékével megtöltjük, és sütőben megsütjük.

Vágd fel a tofu-tömböt kb. 1 cm vastag lapokra (3 lapra).  Aztán mindegyik lapot 1 cm széles csíkokra, végül a csíkokat 1 cm-es kockákra.

Tofus tortilla - Vágd fel a tofu tömböt 1 cm vastag lapokra! Tofus tortilla - Vágd fel a tofu-lapokat 1 cm széles csíkokra! Tofus tortilla - Vágd fel a tofucsíkokat kis kockákra!

Tofus tortilla - Egy tálba szórj 4 fakanál lisztet! Tofus tortilla - Szórj a lisztre 2 fakanál pirospaprikát! Egy közepes nagyságú tálba szórj 4 fakanál lisztet, 2 fakanál pirospaprikát, és keverd össze. Borítsd bele a tofukockákat, és forgasd meg őket a paprikás lisztben.
Tofus tortilla - Borítsd a tofukockákat a paprikás lisztbe! Tofus tortilla - Forgasd meg a tofukockákat a paprikás lisztben!

Vágd fel egészen apró darabokra a 2 chilipaprikát. Egy akkora serpenyőbe, amekkorába majd a tofu is belefér, önts egy kevés olajat (kb. 3 evőkanálnyit), és rövid melegítés után kapard bele a chilipaprikát. Kevergetve süsd 1 percig.

Tofus tortilla - Vágd apróra a 2 chilipaprikát! Tofus tortilla - Önts 3 evőkanálnyi olajat egy serpenyőbe! Tofus tortilla - Pirítsd egy percig a chilit!

Tofus tortilla - Forgasd meg a tofut a chilis olajban! Tofus tortilla - Pirítsd meg a tofut! Kapard az olajba a lisztes tofut, jól forgasd meg benne, és meg-megkeverve süsd 10 percig.

Amíg sül a tofu, mosd meg a 2 kaliforniai paprikát, szeleteld fel, és a paprikacsutkáról is vágd le a paprikadarabokat. Minden szelet paprikát még vágj ketté hosszában.

Tofus tortilla - Szeleteld fel a kaliforniai paprikákat! Tofus tortilla - A paprikacsutkáról is vágd le a nagyobb paprikadarabokat! Tofus tortilla - A paprikaszeleteket vágd ketté hosszában!

A paprikacsíkokat vágd fel kis kockákra, és tedd egy tálba.

Tofuss tortilla - Darabold fel a paprikacsíkokat! Tofus tortilla - Tedd egy tálba a paprikakockákat! Tofus tortilla - A feldarabolt paprikák a tálban

Közben ugye, kavargattad a tofut? Egy tányérba tegyél 2 réteg konyhai törlőt – itatósnak -, és  kapard ki rá a megsült tofut.

Tofus tortilla - Egy tányérra tégy 2 réteg konyhai törlőt, itatósnak! Tofus tortilla - Kapard az itatósra a megsült tofut! Tofus tortilla - A megsült tofukockák a törlőpapíron

A kiürült serpenyőben majd megsütjük a fokhagymát-paprikát-hagymát. Tehát pucold meg a 4 gerezd fokhagymát, és tedd félre. Pucold meg a 2 hagymát, vágd fel apróra, és kapard a paprikakockákhoz.

Tofus tortilla - Pucold meg a fokhagymagerezdeket! Tofus tortilla - Vágd fel apróra a hagymát! Tofus tortilla - Kapard a hagymát a paprikakockákhoz!

Önts egy kevés olajat abba a serpenyőbe, amiben a tofu sült. Fokhagymanyomóval préseld bele a 4 cikk fokhagymát, és kevergetve pirítsd egy percig. Öntsd hozzá a paprika-hagyma keveréket, és időnként megkeverve addig süsd, míg a paprika megpuhul (kb. 8-10 percig).

Tofus tortilla - Önts olajat a serpenyőbe! Tofus tortilla - Nyomd a fokhagymát az olajba! Tofus tortilla - Borítsd a paprika-hagyma keveréket az olajba!

Amíg a paprika sül, dolgozd fel a paradicsomokat. Mosd meg, vágd félbe, és egy kiskanállal kapard ki a belüket egy lábosba. Az üres fél paradicsomokból vágd ki a kemény tönkszerű részt.

Tofus tortilla - Vág félbe a paradicsomokat! Tofus tortilla - Egy kiskanállal vájd ki a fél paradicsomok belét! Tofus tortilla - A kikapart fél paradicsomból vágd ki a kemény torzsaszerű részt!

Tofus tortilla - A kivájt paradicsomokat kockázd fel! A kivájt fél paradicsomokat először vágd csíkokra, aztán a csíkokat kockákra. Hagyd a deszkán, majd a megsült paprikához kell tenni.

Ha megsült a paprika, kapard vissza abba a tálba, amelyikben volt. Most kapard hozzá a felkockázott paradicsomot! A sült tofut is borítsd hozzá!

Tofus tortilla - Kapard vissza a sült paprikát a tálba! Tofus tortilla - Most kapard a paprikához a paradicsomkockákat! Tofus tortilla - Kapard a tofut is a tálba, a paprika-hagyma-paradicsomhoz!

Már csak az avokádó meg egy kis reszelt sajt kell a töltelékbe. Egy nagy késsel hosszában vágd körbe az avokádót, mintha ketté szeretnéd vágni – persze nem tudod a magjától. Tekerd el a két felét egymáson, akkor elválik a magjától, és könnyen ketté lehet választani. Jó nagy magja van! 🙂

Tofus tortilla - Hosszában vágd ketté az avokádót! Tofus tortilla - Tekerd el egymáson az avokádó két felét! Tofus tortilla - Válaszd ketté az avokádót!

Tofus tortilla - Az érett avokádó héja könnyen lejön 1. Tofus tortilla - Az érett avokádó héja könnyen lejön 2. Fejtsd le az avokádó héját – az éretté könnyen lejön.

Szeleteld fel az avokádót, aztán a szeleteket vágd fel apró kockákra, és kapard át egy tálkába.

Tofus tortilla - Szeleteld fel az avokádót! Tofus tortilla - Darabold fel az avokádószeleteket! Tofus tortilla - A feldarabolt avokádó

Moss meg egy citromot, vágd ketté, és csavard ki egy fél citrom levét. Öntsd az avokádóra, keverd el. A citromos avokádót borítsd a paprika-hagyma-paradicsom-tofu keverékhez.

Tofus tortilla - Facsard ki egy fél citrom levét! Tofus tortilla - Öntsd a fél citrom levét az avokádóra! Tofus tortilla - Borítsd az avokádót a többi zöldséghez!

Már majdnem kész a töltelék! (Már csak reszelt sajt kell bele!) Jól keverd össze! Sózd meg egy csapott fakanál sóval és egy fél fakanál Vegetával, és megint keverd el.

Tofus tortilla - Keverd össze a zöldség-tölteléket! Tofus tortilla - Szórj rá egy csapott fakanál sót! Tofus tortilla - Adj hozzá fél fakanál Vegetát!

Most vedd elő azt a lábost, amibe a paradicsomok közepét kikapartad. Bontsd fel a darabolt paradicsom konzervet, és borítsd a lábosba. Adj hozzá kb. 2 csipet sót.

Tofus tortilla - Vedd elő azt a lábost, amibe a paradicsomok közepét kapartad! Tofus tortilla - Borítsd a paradicsomkonzervet a lábosba! Tofus tortilla - Tégy hozzá egy fél fakanál sót!

Szórj bele morzsolt bazsalikomot és oregánót, és tedd oda főni takarékon. Fedd le, és néha keverd meg.

Tofus tortilla - Szórj bele morzsolt bazsalikomot! Tofus tortilla - Szórj bele morzsolt oregánót! Tofus tortilla - Tedd oda főni a paradicsomot!

Tofus tortilla - Reszeld le a sajtot! Tofus tortilla - A reszelt sajt felét szórd a zöldségkeverékbe! Reszeld le a sajtot, és a felét szórd a tofus zöldségekre. Keverd el.

Vajazz ki egy kisebb tepsit, ebben sülnek majd a tortilla-tekercsek. Mérd hozzá a tortillát; akkor jó a tepsi, ha van olyan széles, mint a tortilla. Gyújtsd be a sütőt, állítsd 180 fokra (középforró). Mire megtöltöd a tortillákat, felmelegszik a sütő. Bontsd fel a tortilla csomagot, és egy korongot készíts oda egy falapra vagy lapostányérra.

Tofus tortilla - Vajazz ki egy tepsit! Tofus tortilla - A tepsi kivajazva Tofus tortilla - Készíts ki egy tortilla-lapot!

Tofus tortilla - Rakj egy töltelék-csíkot a tortilla közepére! Tofus tortilla - Készen van a töltelék-csík Egy kanállal szedj tölteléket a tortilla közepére, rakj végig egy csíkot. Keverd el a tejfölt, és pöttyintsd végig tejföllel a töltelék-csíkot.
Tofus tortilla - Rakj tejfölt a töltelék-csík tetejére! Tofus tortilla - A tejfölös töltelék-csík

Hajtogasd rá a tortillát a töltelékre. Ha az egyik felét ráhajtod, nyomd le a tortilla közepét, míg a másikat is ráhajtod, mert elég merev a lap, hajlamos visszapattanni.

Tofus tortilla - Hajtsd rá a tortilla-lap egyik felét a töltelékre! Tofus tortilla - Nyomd le a ráhajtott részt, míg a másik felét is ráhajtod! Tofus tortilla - Készen van a töltött tortilla göngyöleg

Tofus tortilla - Tedd az első tekercset a tepsibe! Tedd az első tekercset a tepsibe úgy, hogy a hajtás a tekercsnek a tepsi széle felőli oldalára essen. (Tehát se nem alulra, se nem a nyílt oldalra.)
Tofus tortilla - Az ötödik tekercs is a tepsibe kerül Tofus tortilla - A kis tepsi 31 cm hosszú Mind a 8 tortilla lapot töltsd meg, göngyöld be, tedd a tepsibe.
Ez a kis tepsi 31 cm hosszú, és pont olyan széles, mint a tortilla átmérője.
Tofus tortilla - Mind a 8 tekercs a tepsiben

A paradicsomszósz persze már rég megfőtt. 🙂 Egy fakanállal kapard a szószt a tortilla tekercsekre. Alaposan kapard ki a lábost! Egy kanál hátával oszlasd el egyenletesen a szószt a tekercseken.

Tofus tortilla - Megfőtt a paradicsomszósz Tofus tortilla - Kapard rá a szószt a tortilla tekercsekre! Tofus tortilla - Jól kapard ki a paradicsomszószt a lábosból!

Szórd rá a maradék reszelt sajtot, és tedd be a sütőbe. 40 percig süsd!

Tofus tortilla - Szórd rá a maradék reszelt sajtot! Tofus tortilla - Rajta van a maradék reszelt sajt Tofus tortilla - Tedd be a 180 fokra felmelegített sütőbe!

Tofus tortilla - Kész, tepsiben (200)

Négy embernek bőven elég.

Jó étvágyat!

Tofus tortilla - Kész, tányéron (kettévágva)

2 hozzászólás

 • Zurelily

  Szuper ez a recept! Biztosan ki fogom próbálni. Anyukám vegetáriánus (én is az voltam 2 évig), úgyhogy nagyon megörültem ennek a receptnek, amikor megláttam. :))) Alig várom, hogy megcsinálhassam Anyának! 🙂

  Üdv, I.

  • Kedves I!

   Örülök, hogy örülsz a tortillának! 🙂
   Én is vegetáriánus voltam 20 évig, ezért van sok hús nélküli kaja a repertoáromban.
   Főleg a reggeli-vacsora volt probléma, mikor a húsevők a szalámiféléket variálják.
   Mi különféle pástétomokkal tettük változatossá az ennivalót a sajtok állandó jelenléte mellett.
   Esetleg írd majd meg, hogy hogy ízlett anyukádnak a főztöd!

   Sok sikert!
   Mariann

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.