Tiramisu
Hozzávalók:
A fotóról lemaradt a dió, a rum és a tejszínhab. 🙁 |
|
Elkészítés:
Tégy oda főni egy adag feketekávét. Vedd le a mascarponés doboz fedelét, alatta ott van a Tiramisu receptje. (De csak ebben a típusban! Ez olasz, nem magyar.) (A Mascarpone a Tescóban a sajtok között van, ott lent.)
A tojásokat törd fel, és válaszd szét a sárgáját és a fehérjét. A fehérjét egy kis tálkába csorgasd, a sárgája maradjon az egyik fél tojáshéjban. Csak akkor tedd őket a helyükre, ha rendben vannak (nincs szaguk). A sárgáját egy nagyobb tálfélébe, a fehérjét egy kisebbe tedd.
Kapard át a mascarponét a dobozából a tojássárgájákhoz. Keverd össze, tégy hozzá egy evőkanál porcukrot meg egy csomag vaníliacukrot, és ezzel is keverd el. Most a fehérjéhez is tégy egy kis porcukrot…
…és a mixergép habverőjével verd kemény habbá. Akkor jó, ha az edényt felfordítva se esik ki a hab. A habverés végén koppintsd oda a habverőket az edény széléhez, hogy lemenjen róluk a hab.
A habot kis adagokban kapard a mascarponéhoz, és mindig keverd el vele. (Nekem a kis adag az a fele volt, de jobb, ha apránként kaparod-kevered.) Ezzel készen is van a mascarponés krém.
Innen már nagyon könnyű és kellemes: csak kávéban áztatott piskóta – mascarpone – kakaó rétegeket kell egymásra rendezned egy szép tálban.
Az időközben lefőtt feketekávét öntsd ki egy kisebb tálba, amibe majd mártogatod a piskótákat. Önts hozzá 1-2 dl tejet, és adj hozzá egy evőkanál porcukrot. Keverd el. (A fotón a tejeskávét öntöttem a tálba, de te ne így csináld!) Rumot is önthetsz hozzá, ha senki se vezet a vendégeid közül. Egyébként majd csak a végén, ha poharakba teszed, akkor locsold meg rummal azét, aki nem vezet egy darabig.
Vedd elő a tálat (üvegtálban szépen látszanak a rétegek), amibe a tiramisut szeretnéd tenni. Forgasd meg a piskótákat a tejeskávéban, és szorosan egymás mellé rakva őket, borítsd be velük az edény alját. Utána vond be a piskótaréteget vékonyan mascarponéval, majd erre hints bőven kakaót.
Ezt a rétegezést folytasd (piskóta – krém – kakaó), míg el nem fogy a mascarpone-krém. A tetejére kakaó kerüljön.
Ezt még hintsd meg darált dióval, aztán fedd le, és tedd a hűtőbe vagy egy órára. Tejszínhabbal jó enni! Jó étvágyat! |