Tejberizs

Tejberizs - Kész, tányérban, kakaóval-cukorral.

Hozzávalók:

 • 1 liter tej
 • 15 dkg rizs
 • 1 csipet só
 • 2 evőkanál kristálycukor
 • egy kis darab Ráma (kb. 2 dkg)

Az evéshez:

 • porcukor
 • fahéj vagy
 • cukros kakaó
Tejberizs - Hozzávalók

Elkészítés:

Mérd ki a 15 dkg rizset. (A barátnőm mindig kijavít, hogy nem rizset, hanem rizst, de nekem így kényelmesebb.     🙂   ) Utána borítsd ki az asztalra, készíts az öledbe egy tálat, és válogasd át a rizset. Konkolyt kell benne keresni, ami olyan fényes, sötétszürke, pici, rögbilabda alakú magocska. Ebben nem volt ilyen, csak néhány barna végű rizs-szem.

Tejberizs - Mérd ki a rizset! Tejberizs - Válogasd át a rizset! Tejberizs - Tulajdonképpen nem is volt szemét, csak néhány hibás rizs-szem!

Most egy kb. 2 literes lábosba tedd oda főni a tejet. (Ha forralt tejed van, akkor elég csak megmelegíteni.)  Szórj bele egy csipet sót. (A cica kinézte magának a szakácskönyvet mint ideális alvóhelyet.     🙂   )

Tejberizs - Tedd oda főni a tejet! Tejberizs - Tégy egy csipet sót a tejbe! Tejberizs - Állat a szakácskönyvön!

Amíg melegszik a tej, a csapnál mosd meg a rizset, markolászással. Aztán szűrd le. Ha felforrt a tej (vagy ha a forralt tej megmelegedett), akkor a szűrő riszálásával óvatosan öntsd a tejbe a rizset.

Tejberizs - A csapnál mosd meg a rizset! Tejberizs - Szűrd le a rizset! Tejberizs - Óvatosan borítsd a tejbe a rizset!

Majd gőz fölött kell hagyni megpuhulni, ezért egy nagy fém tálba önts a harmadáig vizet, és forrald fel. (Biztonságosabb, ha egy hátsó gázégőn fő a rizs, ezért levettem a tűzről a rizset, és a tálat tettem a helyébe.) Utána tedd át a rizses lábost a melegvizes tálba, és vedd lejjebb a lángot, de csak annyira, hogy épp ne bugyogjon ki a víz.

Tejberizs - Melegíts vizet egy nagy tálban! Tejberizs - A tál vizet tedd át valamelyik hátsó gázra! Tejberizs - Tedd a tejberizses lábost a melegvizes tálba!

Jó sokáig tart, míg megduzzadnak a rizs-szemek! 40 percig biztosan kell neki főni. Csak néha kell megkavarni.

Tejberizs - Gőz fölött fő a tejberizs. Tejberizs - 40 percig főzd! Tejberizs - Csak néha kell megkeverni.

Ha a rizs félpuha (kóstold meg!), akkor tedd bele a 2 evőkanál kristálycukrot. Keverd el, aztán hadd főjön tovább! A vége felé tegyél bele egy vajdarabot (kb. 2 dkg Ráma), attól krémesebb lesz.

Tejberizs - Ha a rizs félpuha, tégy hozzá 2 evőkanál cukrot! Tejberizs - Keverd meg a rizset! Tejberizs - A vége felé tégy bele egy kis darab vajat!

Tejberizs - Ha letelt az idő, kóstold meg, hogy puha-e már a rizs!Tejberizs - A kész tejberizset emeld ki a tálból, és tedd egy konyharuhára!

Készíts egy konyharuhát az asztalra, amire majd a vizes aljú lábost teszed. Ha letelt az idő, akkor kóstold meg, hogy puha-e már a rizs. Ha nem, akkor főzd tovább, ha igen, akkor vedd ki a lábost a konyharuhára.

Tejberizs - Készen van a tejberizs!

Cukrozott kakaóval, vagy fahéjjal és porcukorral hintsd meg! (De majd csak ha kiszedted tányérba!)

Jó étvágyat!

6 hozzászólás

 • Attila

  Nem lett sajnos semmi belőle, akár rizsának nevezem békésiesen, akár rizsnek; – mert bizony mikor egy bögrényit mosni kezdtem, a tetejére egy rakatnyi molylepke kúszott fel… és a harmadik öblítésre is, tehát nem véletlen volt. Nos, ilyen rizset ( 😯 ) most nem kívántam. Ez már így csak köret lehetett volna a húsételhez… az “ifjabb” molyokhoz… 😕
  Jaj, most kapcsolok kedves Mariann, hogy receptek között ez nem éppen gusztusos, ha gondolod, ne tedd publikussá!
  De mára *csakazértis vettem máshol, másik rizset/rizsát 🙂 Megyek is, mert forr a víz…
  A.

  • Óóóóó!
   Pedig az olyan rossz, mikor már fenjük a fogunkat egy kajára, aztán valamiért nem jön össze.
   Sajnos, a molylepke átrágja magát a papír-, celofán- és nájlonborításokon. 🙁 Ezért én újabban üvegben tartom a magféléket. Persze, ha már a beleöntéskor benne volt a báb, akkor megette a fene a mégoly gondos tárolást is.
   Üdvözlöm a kitartásodat, hogy vettél másik rizsát (!), és újból nekifutottál! 🙂

   Hát akkor újfent jó étvágyat kívánok!
   Mariann

 • Kedves Attila!

  Mivel már többen megszólták a “rizset”-emet, megpróbálok áttérni arra a tárgyragos alakra, hogy “rizst”. Igaz, ez nem békésies… 🙂

  Jó étvágyat a saját készítésű tejberizsedhez!
  Mariann

 • Attila

  Nem *rizset* !
  Rizsát !!!
  (békésiesen)
  xD

 • Brigitta

  En nem igy szoktam ,ez egy kicsit bonyolult de igy is biztos finom (kiprobalom igy is ,igaz meg csak 14 vagyok de nem baj.) 🙂

  • Szia Brigitta!

   Vigyázz, le ne csússzon a gázról az az edény, amiben a vizet melegíted! Legjobb, ha egy hátsó lángra teszed.
   Elég sokáig fő…

   Sok sikert! 🙂
   Mariann

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.