Tejberizs
Hozzávalók:
Az evéshez:
|
|
Elkészítés:
Mérd ki a 15 dkg rizset. (A barátnőm mindig kijavít, hogy nem rizset, hanem rizst, de nekem így kényelmesebb. 🙂 ) Utána borítsd ki az asztalra, készíts az öledbe egy tálat, és válogasd át a rizset. Konkolyt kell benne keresni, ami olyan fényes, sötétszürke, pici, rögbilabda alakú magocska. Ebben nem volt ilyen, csak néhány barna végű rizs-szem.
Most egy kb. 2 literes lábosba tedd oda főni a tejet. (Ha forralt tejed van, akkor elég csak megmelegíteni.) Szórj bele egy csipet sót. (A cica kinézte magának a szakácskönyvet mint ideális alvóhelyet. 🙂 )
Amíg melegszik a tej, a csapnál mosd meg a rizset, markolászással. Aztán szűrd le. Ha felforrt a tej (vagy ha a forralt tej megmelegedett), akkor a szűrő riszálásával óvatosan öntsd a tejbe a rizset.
Majd gőz fölött kell hagyni megpuhulni, ezért egy nagy fém tálba önts a harmadáig vizet, és forrald fel. (Biztonságosabb, ha egy hátsó gázégőn fő a rizs, ezért levettem a tűzről a rizset, és a tálat tettem a helyébe.) Utána tedd át a rizses lábost a melegvizes tálba, és vedd lejjebb a lángot, de csak annyira, hogy épp ne bugyogjon ki a víz.
Jó sokáig tart, míg megduzzadnak a rizs-szemek! 40 percig biztosan kell neki főni. Csak néha kell megkavarni.
Ha a rizs félpuha (kóstold meg!), akkor tedd bele a 2 evőkanál kristálycukrot. Keverd el, aztán hadd főjön tovább! A vége felé tegyél bele egy vajdarabot (kb. 2 dkg Ráma), attól krémesebb lesz.
Készíts egy konyharuhát az asztalra, amire majd a vizes aljú lábost teszed. Ha letelt az idő, akkor kóstold meg, hogy puha-e már a rizs. Ha nem, akkor főzd tovább, ha igen, akkor vedd ki a lábost a konyharuhára.
Cukrozott kakaóval, vagy fahéjjal és porcukorral hintsd meg! (De majd csak ha kiszedted tányérba!) Jó étvágyat!
|