Tavaszi zöldségleves
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Pucold meg a zöldségeket, tedd őket egy vizestálba. A zellerről a gumótól kb. 3 cm-re vágd le a leveleket. A kis szár-csonkokból jól mosd ki a földet! A petrezselyemgyökér csenevész végét ne kapargasd, vágd le, és tedd a szeméthez. A megpucolt zöldségeket jól mosd meg a csapnál.
A répát hosszában vágd négybe, aztán szeleteld lapokra. A karfiolt tépegesd szét egészen kis rózsákra. Közben egyre hosszabb szárak keletkeznek, ezeket szeleteld fel (jaj, mennyi “e” betű!) lapokra.
A paprika talpát vágd le, a késsel vágd körbe az üreget, hogy kijöjjön a közepe. A szárán maradó karimát is pattintsd le, és használd fel! A paprikát vágd hosszában négybe, aztán szeleteld csíkokra a cikkeket.
A karalábét először vágd lapokra, aztán csíkokra, végül kis darabokra. |
A zelleren hagyott szár-csonkokat (jól megmostad, ugye?) hosszában felezd meg, aztán vágd kis szeletekre. |
Ha az összes zöldség ott van a tálban felszeletelve, akkor vágd fel kockákra a két szelet (lehetőleg kolozsvári) szalonnát, és pirítsd meg. Most vedd elő a fazekat, amiben főzöd a levest, és a szalonnákat félrehúzva öntsd a fele zsírt a fazékba.
A forró zsírba borítsd bele a zöldségeket, keverd el, szórj rá egy fakanál Vegetát, és kevergetve pirítsd 5 percig.
Akkor öntsd fel 2,5 liter vízzel. Ha felforrt, akkor dobd bele a leveskockát, fedd le a fazekat, és főzd a levest még vagy 5 percig. Mivel kis darabokban van benne a züldség, hamar megfő. Úgy finom, ha nem puhul meg teljesen! Kóstolgasd, és ha nem kemény, akkor jó.
Amíg fő a leves, foglalkozz a petrezselyemmel és a fokhagymával. A petrezselymet mosd meg, vágd apróra. A fokhagymát pucold meg, szedd elő a fokhagymanyomót. A petrezselyemzöldet pirítsd egy kicsit a szalonnás zsírban, aztán nyomd hozzá a fokhagymát, és ezzel is keverd át.
Kapard az egészet a leveshez, és forrald át vele. Tégy a levesbe borsot, ha szeretitek. Kész is van! Most még vágd apró kockákra a sajtot, és tedd egy kis tálkába. A tányérba kimert levesbe tesz mindenki magának belőle.
Még gőzölög a forró leves! Én mindig ilyet csinálok, ha jönnek a rokonok. És mindig sikere van! Jó étvágyat! |