Tavaszi zöldségleves

Tavaszi zöldségleves - Kész, tányérban.

Hozzávalók:

 • 1 kis fej karfiol
 • 2 új sárgarépa
 • 2 új petrezselyemgyökér
 • 1 kicsi új zeller a szártövekkel
 • 1/2 kis karalábé
 • 1 zöldpaprika
 • 1 fej új hagyma (vagy néhány zöldhagyma)
 • 1/2 fej fokhagyma
 • 1 húsleveskocka
 • 2 szelet szalonna
 • kb. 10 dkg sajt
 • Vegeta
 • bors
 • olaj (kiderült, hogy nem is kell, mert ott a szalonnazsír)
Tavaszi zöldségleves - Hozzávalók

Elkészítés:

Pucold meg a zöldségeket, tedd őket egy vizestálba. A zellerről a gumótól kb. 3 cm-re vágd le a leveleket. A kis szár-csonkokból jól mosd ki a földet! A petrezselyemgyökér csenevész végét ne kapargasd, vágd le, és tedd a szeméthez. A megpucolt zöldségeket jól mosd meg a csapnál.

Tavaszi zöldségleves - A petrezselyemgyökér végét dobd el! Tavaszi zöldségleves - A megpucoltakat tedd egy vizestálba! Tavaszi zöldségleves - A megmosott zöldségek.

Tavaszi zöldségleves - A répát darabold apróra!Tavaszi zöldségleves - A karfiolt szedd szét pici rózsákra!

A répát hosszában vágd négybe, aztán szeleteld lapokra. A karfiolt tépegesd szét egészen kis rózsákra. Közben egyre hosszabb szárak keletkeznek, ezeket szeleteld fel (jaj, mennyi “e” betű!) lapokra.

Tavaszi zöldségleves - A paprika talpát vágd le, a belét szedd ki!Tavaszi zöldségleves - A paprikát hosszában negyedeld, aztán szeleteld csíkokra!

A paprika talpát vágd le, a késsel vágd körbe az üreget, hogy kijöjjön a közepe. A szárán maradó karimát is pattintsd le, és használd fel! A paprikát vágd hosszában négybe, aztán szeleteld csíkokra a cikkeket.

Tavaszi zöldségleves - A karalábét először vágd lapokra! Tavaszi zöldségleves - A karalábé csíkokat vágd kis darabokra! A karalábét először vágd lapokra, aztán csíkokra, végül kis darabokra.
Tavaszi zöldségleves - A zelleren hagyott szár-csonkokat hosszában felezd meg! Tavaszi zöldségleves - A zelleren hagyott szár-csonkokat vágd apróra! A zelleren hagyott szár-csonkokat (jól megmostad, ugye?) hosszában felezd meg, aztán vágd kis szeletekre.

Ha az összes zöldség ott van a tálban felszeletelve, akkor vágd fel kockákra a két szelet (lehetőleg kolozsvári) szalonnát, és pirítsd meg. Most vedd elő a fazekat, amiben főzöd a levest, és a szalonnákat félrehúzva öntsd a fele zsírt a fazékba.

Tavaszi zöldségleves - A feldarabolt zöldségek főzésre készen. Tavaszi zöldségleves - Pirítsd meg a szalonnát! Tavaszi zöldségleves - Öntsd a szalonnazsír felét a fazékba!

A forró zsírba borítsd bele a zöldségeket, keverd el, szórj rá egy fakanál Vegetát, és kevergetve pirítsd 5 percig.

Tavaszi zöldségleves - A feldarabolt zöldségeket borítsd a fazékba! Tavaszi zöldségleves - Szórj rá egy fakanál Vegetát! Tavaszi zöldségleves - Kevergetve süsd 5 percig a zöldségeket!

Tavaszi zöldségleves - Önts rá 2,5 liter vizet!Tavaszi zöldségleves - Ha forr a víz, tedd bele a leveskockát!

Akkor öntsd fel 2,5 liter vízzel. Ha felforrt, akkor dobd bele a leveskockát, fedd le a fazekat, és főzd a levest még vagy 5 percig. Mivel kis darabokban van benne a züldség, hamar megfő. Úgy finom, ha nem puhul meg teljesen! Kóstolgasd, és ha nem kemény, akkor jó.

Amíg fő a leves, foglalkozz a petrezselyemmel és a fokhagymával. A petrezselymet mosd meg, vágd apróra. A fokhagymát pucold meg, szedd elő a fokhagymanyomót. A petrezselyemzöldet pirítsd egy kicsit a szalonnás zsírban, aztán nyomd hozzá a fokhagymát, és ezzel is keverd át.

Tavaszi zöldségleves - A petrezselymet pirítsd át a szalonnakockákban! Tavaszi zöldségleves - A fokhagymát pucold meg! Tavaszi zöldségleves - A fokhagymát nyomd a petrezselymes zsírba!

Kapard az egészet a leveshez, és forrald át vele. Tégy a levesbe borsot, ha szeretitek. Kész is van! Most még vágd apró kockákra a sajtot, és tedd egy kis tálkába. A tányérba kimert levesbe tesz mindenki magának belőle.

Tavaszi zöldségleves - A szalonnás petrezselymet kapard a levesbe! Tavaszi zöldségleves - Borsozd meg a levest! Tavaszi zöldségleves - Egy kb. 8-10 dekás sajtot vágj apró kockákra!

Tavaszi zöldségleves - Kész, tálban.

Még gőzölög a forró leves!

Én mindig ilyet csinálok, ha jönnek a rokonok. És mindig sikere van!

Jó étvágyat!

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.