A lányom szólt, hogy jó lenne, ha lehetne látni, milyen kaják vannak az egyes kategóriákban. Ezért csináltam egy tartalomjegyzéket, amit majd mindig aktualizálok az újonnan felvitt receptekkel.
A felsorolásban az ételnevek linkként működnek, tehát ha kattintasz rajtuk, akkor előjön az adott kaja leírása.
(Ettől függetlenül az oldalsávban, a kategóriák között is megtalálod az adott ételt. Ott, ha kattintasz mondjuk a köreteken, akkor felsorolja a köreteket, többnyire a kész étel és a hozzávalók fotójával. Egy oldalon csak négyet sorol fel, lapozni a Következő oldal linken kattintva tudsz. A részletes leíráshoz kattintanod kell a kaja címére.)
Örülök, hogy segíthetek!
Egytálételek
Slambuc
Babgulyás
Paprikás krumpli
Gulyásleves
Krupapeto
Finomságok
Epres krémtúró muffinformában
Gyümölcsös jégkrém
Madártej
Tiramisu
Őszibarackos krémtúró
Főételek
Kínai zöldpaprikás karaj
Cukkinis aprópecsenye
Sült oldalas
Sárgaborsó-főzelék
Párolt céklalevél
Göngyölt cukkini
Zsályás csirkenyárs
Gyömbéres csirkemell
Töltött hagyma
Paradicsomszósz
Quiche – francia pizza
Juhtúróval töltött sült gomba
Rántott krumpli
Marhapörkölt
Csirkemelles töltelék
Káposztás kocka
Szójabrassói
Túrós csusza
Tökfőzelék
Sör-rolád
Csirkepörkölt
Paradicsomos káposztafőzelék
Savanyú krumplifőzelék
Fánk
Tofus tortilla
Rántott sajt
Zöldbabfőzelék
Almaszósz
Töltött káposzta
Fondüzés
Töltött paprika hús nélkül
Krumplis tészta
Császármorzsa
Aranygaluska
Zelleres zabpehelygolyó
Gombás rakott káposzta
Rántott hús
Tejberizs
Sajtos nokedli
Lángos
Fokhagymás hús
Lencsefőzelék
Andalúziai zöldbab
Gombapaprikás
Biokolbász
Mexikói tüzes húsgombócok
Szilvás gombóc
Rántott cukkíni
Diós tészta
Biofasírt
Sajtos padlizsán
Rakott krumpli
Bundás alma
Lepcsánka (tócsni)
Tejszínes, boros csirkemell
Túrós palacsinta
Tojásos nokedli
Borsófőzelék
Rántott szójaszelet
Rongyos lángos
Lábatlan tyúk
Rántott karfiol
Kelkáposztafőzelék
Párolt répa, gomba, cukkíni
Sóska
Sült töltelék
Zöldséges tofu
Pizza
Túrógombóc
Túrós krumpligaluska (sztrapacska)
Szójafasírt
Rakott karfiol
Töltött krumpli – egyszerűsített változat
Házilag – olcsóbban
Joghurtos gabonapehely 2.
Kefír – kefírgombából
Joghurtos gabonapehely
Natúr joghurt szaporítás
Köretek
Tarhonya
Sült krumpli
Párolt zöldbab
Petrezselymes újkrumpli
Párolt vöröskáposzta
Sütőben sült krumpli
Dinsztelt krumpli
Nokedli
Törtkrumpli
Párolt répa
Rozmaringos újkrumpli
Petrezselymes krumpli
Rizs
Levesek
Karfiolleves
Karalábéleves
Bakonyi betyárleves
Paradicsomos csicseriborsóleves
Kukoricaleves
Paradicsomleves
Gombaleves
Savanyú tojásleves
Savanyú krumplileves
Zöldbableves
Lebbencsleves
Húsleves
Köménymagleves
Nyári krumplileves
Paradicsomos zöldbableves
Meggyleves
Tavaszi zöldségleves
Borsóleves
Töltelékes zöldségleves
Gulyásleves
Frankfurti leves
Bableves
Pástétomok
Csirkemájkrém
Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta
Sajtkrém
Márványsajtos krém
Kacsazsír Rámából
Tojáskrém
Gombakrém
Paradicsomos krém
Padlizsánkrém (vinete)
Saláták
Fejes saláta répával
Krumplisaláta
Majonézes kukorica
Kovászos uborka
Reszelt cékla
Sopszka
Saláta saláta
Franciasaláta
Sütemények
Lila hagymás kifli
Rácsos almatorta
Diótorta
Piskótatorta eperrel
Pozsonyi patkó
Gyümölcskenyér
Vaníliás kifli
Darázsfészek
Diós, mákos beigli
Kókusz-kocka
Szilveszter sütemény
Túrós pogácsa
Almás pite
Túrós szelet
Zserbó
Szezámos rudacskák
Kókuszos keksztekercs
Szia!!!
Sztem szuper Anyuka vagy sokunkat úgy engednek a nagybetűsbe manapság hogy nem tanítanak meg főzni ezért ez az oldal egy Áldás!!!!mindig is utaltam mikor azt mondtak mikor főzni tanítottak hogy ránézésre tudod,hat Nem nem tudom mert ha tudnám akkor nem kellene segítség ezért áldás ez az oldal minden képével!!!!
És azóta igaz pár év eltelt és mar gyakorlott anyuka révén minden nap főzök de azért meg mindig vissza vissza terek az oldalakra és az új receptek nem pedig nagyon nagyon örültem!!!!
További erőt és egészséget és kívánom sokáig legyen kedved ezt folytatni!!!????
Edit
Nagyon szuper ez az oldal. 🙂 Hamarosan a párommal kiutazunk Angliába, csakúgy zsuppsz bele a nagyvilágba, az önálló életbe; tehát számomra ezek a receptek nagyon hálásak lesznek 😀 köszönöm szépen 🙂
Kedves Lina!
Angliában bizony jól fog jönni ez a honlap! 🙂
Jó utat és sok szerencsét a munkavállalással!
Mariann
Isteni ez az oldal! Amolyan anyukapotlo :))
Köszönöm, Timi! 🙂
Kedves Anyuka,
Lehetne kerni egy jo lecso receptet?
Udvozlet Argentinabol! 🙂
Szia Éva!
Tudom, ezzel még adós vagyok; de pont úgy csinálom, ahogy a “Lecsó eltevése” bejegyzésben le van írva. Csak persze kevesebb anyagból. A végén pedig ütök rá 2 személy részére 3 tojást. Akkor kész, ha a tojás kipelyhesedik, vagyis különválik a létől.
Én nem teszek bele kolbászfélét. Rizset se. Egyszerű tojásos lecsót szoktam csinálni. Fel fogom tenni, jó? Csak nem most.
Addig is kíséreld meg, biztos jó lesz! 🙂
Jó nyarat!
Mariann
én is 62 éves vagyok!
Nahát! 🙂
Nagyon jó ez az oldal, a tojásrántottán kívül mást nem tudtam eddig összedobni, de a receptek alapján már több finom ételt is készítettem és a konyha sem robbant fel közben.
Gratula, csak így tovább, csak jót tudok mondani az oldalról!
Egyben kellemes Húsvéti Ünnepeket! 🙂
Bandi
Köszönöm, Bandi! 🙂
Nem lesz jóváhangyás? Mottó, amiről nem tudsz, az még vígan létezhet, amit tudsz, azt senki sem veheti el tőled!
http://www.foodandwine.hu/2011/03/17/izfokozok-natrium-glutamat-msg-imp-gmp-crs
ha ennek olvasasa megnyugtatott, akkor baj van! Az illeto szakertonek adja ki magat mert egyetemen kemiat tanult es nem ert semmit az idegrendszerhez es a biokemiahoz, egyebkent nem merne leirni ami az oldalan van, jol nezd meg az arcat, es ne higgy neki. Az arca mindent elarul.
Szeretnem, ha kerdeznel, oly sok az info, amit at tudok adni.
Nem hazudtam, hogy regen ismertek a karos hatasok, raadasul fuggoseghez is vezet, nem tudod abbahagyni, mert nem izlik nelkule a kaja, ez a legaljasabb az egeszben!!
http://www.jomtom.hu/glutamat_szuletestol_halalig.html
Ebben is az angol orvos konyvere hivatkoznak.
http://www.candidainfo.hu/natrium-glutamat-e-621-hatasa-az-idegrendszerre
a tudas hatalom
ezt elolvasva bolcsebb leszel, remelem, a sejtingerlest nem becslik, muszerrel objektiven merheto, nem velemeny kerdese, hanem teny! Es mindezt nem en talaltam ki, vagy almodtam meg!
A nátrium-glutamát széles körben elterjedt ízfokozó adalékanyag, érdekessége, hogy teljesen íztelen. Ízfokozó hatását úgy éri el, hogy stimulálja az ízlelőbimbókat. Nem az ételre, hanem az agyra hat, de az intenzív íz mellé fizikai tüneteket is kap a gyanútlan fogyasztó.
A Na-glutamát gyökerei egészen Japánig nyúlnak vissza. A japánok évezredek óta a tápanyagban gazdag tengeri hínárt használták ízfokozónak, egészen addig, amíg 1908-ban Dr. Kikunae Ikeda sikeresen izolálta a tengeri hínárban lévő ízfokozó anyagot. Ez volt a glutamát. Ezután Dr Ikeda céget alapított az anyag Na-glutamátként való forgalmazására. Idővel a nyugati világba is eljutott ez a színtelen, szagtalan, gyorsan oldódó kristályos por, ami az íztelen ételek „feljavítására” volt hivatott. Az élelmiszeripar kihasználta a nagy lehetőséget és a jelentős költségcsökkentés reményében minden komolyabb vizsgálat nélkül használni kezdte. Az 1970-es években, amikor a gyorsétkeztetés megkezdte piaci növekedését, a Na-glutamát használata óriási növekedésnek indult az élelmiszerekben. Ma már szinte mindenben megtalálható. A feldolgozott ételek többségében, valamint a gyorséttermi ételek több mint 90%-ban nagy mennyiségben Jelenlévő anyag. Levesporok, leveskockák, mártások, konzervek, fűszerkeverékek, fűszersók, fagyasztott készételek, virslik, felvágottak, szójatermékek, üdítőitalok, burgonya szirmok, snack-ek, stb. elengedhetetlen alkotóeleme. Ráadásul függővé tesz bizonyos ételek fogyasztására. Nem véletlen hogy a természetes ízű zöldségek, gyümölcsök nem ízlenek sok gyereknek, annyira hozzászoktak ennek az ízfokozónak az ételekben való jelenlétéhez. A média által közvetített reklámok ínycsiklandó ételei a „gondosan válogatott összetevőivel, íz varázslataival, íz rafinériájával”, szintén ezt függőséget erősítik.
Mi a gond vele?
A Na-glutamát egy neurotoxin, vagyis idegméreg. Tönkre teszi az agysejteket és többek között az agyalapi mirigy által irányított funkciókat. A következő tüneteket okozhatja: migrénes fejfájás, hányinger, hányás, hasmenés, asztmás rohamok, egyensúlyzavarok, mellkasi fájdalmak, erős szívdobogás, gyerekeknél viselkedési zavarok. Jelentkezhetnek allergiás tünetek is: bőrpír, orrfolyás, kiütések. Egyéni érzékenységnek megfelelően van, akinél a legkisebb mennyiség is azonnali reakciót vált ki van, akinél csendesen a felszín alatt munkálkodik. A gyerekek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, mert náluk a vér-agy gát fejletlenebb állapota miatt a mérgező anyagok könnyebben találnak utat az agyba. A legújabb kutatások szerint a Na-glutamát nem egyszerűen csak allergiát okoz, hanem idegi elváltozásokat is pl. Parkinson, vagy Alzheimer -kór. Káros hatásáról már 1968-ban lehetett cikket olvasni egy neves amerikai orvosi lapban, azóta számos kísérlet bizonyította sejtméreg mivoltát.
A glutamát ingerületátvivő aminosav, az agyi neuronok közötti információ átvitelben játszik szerepet. Ma már ismert, hogy a leggyakoribb daganatfajtáknak: mell, prosztata, bőr, vastagbél, tüdő, petefészekrák, valamint a fej és nyaki tumoroknak vannak glutamát receptoraik. Ha ezek a daganatok sok glutamátot választanak ki, sokkal gyorsabban nőnek és terjednek, valamint a szokásos kezelési eljárást is megzavarják.
Mégis minek köszönhető töretlen lendülete?
Ahol csillapíthatatlan a profitéhség, ott könnyen eltűnnek a tömeges fogyasztói panaszok és könnyű szőnyeg alá söpörni a kutatási eredményeket. Tény azonban, hogy az emberek zöme érzékenyen reagál a glutamátra. A nyugati orvosi modell nem veszi figyelembe az élelmiszer bevitelt és az élelmiszereken keresztül felhalmozódott kémiai anyagok hatását, ezért sokáig az FAO vagy az EU szakértői elbagatellizálták a jelenséget mondván, nincs tudományos bizonyíték a glutamát egészségügyi kockázatára. A vitatott ízfokozók legújabb megítélése már sokkal szigorúbb. A Független Egészségtanács Fórumában megjelent cikk szerint a glutamát kerülendő, egészségkárosító hatású adalékanyag. Addig is, amíg eltűnik az élelmiszerekből – erre sok esélyt nem látok, figyeljünk az összetevőkre. Ma már sokan tisztában vannak a glutamát káros hatásával, ezért a glutamátot cselesen különböző nevek alatt rejtik el az ételek összetevőiben. Ha ezekkel találkozik, ne vegye meg: E-621, hidrolizált növényi fehérje, élesztő kivonat, autogénezett élesztő, ízfokozók, kálcium kazein, nátrium kazein, texturált fehérje. Ha ezeket látja az élelmiszer címkén, akkor biztos, hogy glutamáttal akarják megetetni.
Óvja önmaga és gyermeke egészségét.
https://www.healthpress.com/wp-content/uploads/wpsc/downloadables/Excitotoxins2011.pdf
letoltheto konyv angolul
Na igen, elso alkalommal nem ismerhetem az oldal szerkezetet ezt talan megbocsajtod? De a lenyegre koncentralj, ne arra hol szoltam hozza! Ugye nem gondolod komolyan, hogy valaminek az artalmassaga az velemeny kerdese? Ez nem irodalmi mu, amirol az izlesek alapjan lehet megengedett velemenykulonbseg! Ezen azert gondolkozz el kerlek. Itt tenyekrol van szo. Annak aki eladja sohase higgy! Nekem nem fuzodik hozza semmilyen anyagi sem mas erdekem, hogy ijesztgetesben kejelegjek! Informaciot csak tiszta forrasbol, el nem kotelezett szakvelemeny formajaban bolcs beszerezni. Egyelore hirtelen csak angol forrast talaltam , de majd utana nezek magyarnak is. Ket egymasnak ellentmondo allitas nem lehet egyszerre igaz (art vagy nem), kodosites azt allitani, hogy a tema ellentmondasos vagy a velemenyek megoszlanak, ergo nem erdemes aggodni, amig bele nem doglunk, akkor meg mar ugyis keso a banat, a gyarto az alkalmazo meg kozben megszedi magat.
a cikk egy orvostol, aki mas orvosok eredmenyeire hivatkozik:
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/04/21/msg-is-this-silent-killer-lurking-in-your-kitchen-cabinets.aspx
idezet:
Why MSG is so Dangerous
One of the best overviews of the very real dangers of MSG comes from Dr. Russell Blaylock, a board-certified neurosurgeon and author of “Excitotoxins: The Taste that Kills.” In it he explains that MSG is an excitotoxin, which means it overexcites your cells to the point of damage or death, causing brain damage to varying degrees — and potentially even triggering or worsening learning disabilities, Alzheimer’s disease, Parkinson’s disease, Lou Gehrig’s disease and more.
Az iz, ami gyilkol (na nem ugy mint a cian) izgatotoxin ami tulizgatja a sejteket egeszen a sejtkarosodasig vagy sejthalalig elmenoen, ezzel kulonbozo foku agykarosodast okozva es potencionalisan tanulasi keptelenseget nehezseget kivaltva vagy azt fokozva. Alzheimer, Parkinson, Lou Gehrig es egyeb idegrendszeri betegseget okozva. Most egy pillanatra fogadd el, hogy mindez igaz (feltetelesen)! Kerdesem az, hogy akkor tovabb mergezed magad es a csaladod? Ha csak minimalis eselye van, hogy veszelyes, akkor kockazatosan elsz tovabb mert igy izgalmasabb? A medicina alaptorvenye az (manapsag ezt elhallgatjak), hogy ha a legkisebb gyanu van artalomra, akkor addig mig tokeletesen nem bizonyitott az ellenkezoje azt igenis artalmasnak kell elfogadni. Ma azt uvoltik, hogy csak ennyi meg annyi szazalek halt meg benult le stb. nincs bizonyitva az artalmassaga!!! Horribile dictum az alaptorvenynek ez a megtiprasa, kiforgatasa aljas anyagi erdekbol!! Ezt nem lehet konnyen venni lelkiismeretfurdalas nelkul! Van ehhez erdemi hozzaszolasod, vagy az altudomanyos velemenyeknek hiszel? Miert hiszed, hogy egy idegsebesz szakorvosnak az a hobbija, hogy riogassa a nepet, es ezert kepes egy fiktiv konyvet is megirni. Vagy eppen azt, hogy ven fejjel es elettapasztalattal en is maniakus riogato vagyok, estleg valaki penzel is ezert. Gondolkozz el azon mi a kulonbseg az informacio es a tudas kozott. Ha erre van helyes valaszod, akkor mar jo nyomon haladsz. Vagy maradsz a pokhendi modinal a mergezo alapanyagok hasznalataval, nincs is miert mentegetozni, csak magad es esetleg csaladod mergezed, nem engem, az biztos. Ne legyen ebgondolat. Tokeletes ertes helyett tokeletes felreertes. Csak az a meresz az egeszseg teren, kinek keves a tudasa.
Jol demonstralt oldal, egyetlen felelmem az egeszsegkarosito szoja, MSG es margarinok hasznalata, ami szinte reklam. A szoja nagy valoszinuseggel genmodositott, ami szinten veszelyes. Jol dokumentalt artalmakrol beszelek, nezz utana az interneten. Rossz dolgokat ajanlani akkor se mentseg, ha nem tudsz rola.
Carolina
Kedves Carolina!
Örülök, hogy rátaláltál a honlapomra, és – a félelmedtől eltekintve – kedvező a véleményed! 🙂
Ami a szóját, margarint, MSG-t illeti, az a véleményem, hogy mindenki olyan alapanyagokkal dolgozzon, amilyennel szeretne, vagy amilyennel tud.
Egyébként azt se tudtam, mi az az MSG, ezért kíváncsiságból utánanéztem. Ezt a cikket olvastam el:
http://www.foodandwine.hu/2011/03/17/izfokozok-natrium-glutamat-msg-imp-gmp-crs/
Megtudtam, hogy az MSG a nátrium-glutamát ízfokozó angol rövidítése. 🙂
Ezzel kapcsolatban ajánlom figyelmedbe a “Zsírfélék, sófélék” című írásomat itt a honlapon; a jobb sávban, az Oldalak címszó alatt találod meg a linkjét.
Honlapomnak az a célja, hogy segítsen az ételek elkészítésében – nem pedig az, hogy élelmiszereket ajánljon.
A fotók természetesen azokat az alapanyagokat mutatják, amit jómagam használok az adott recepthez. Mindenkinek joga van rossznak tartani ezeket az alapanyagokat. Ekkor nincs más teendője, mint mással helyettesíteni őket. Olyannal, amiket egészségesnek tart. Mentegetőzni az általam használt alapanyagokért eszem ágában sincs!
A hozzászólásokból úgy látom, hogy elértem a célomat – sokak vették a bátorságot, hogy nekiálljanak egy-egy kaja megfőzésének, és sikerült nekik! 🙂
Kívánom neked, hogy találd meg a tudomány mai állása szerinti egészséges alapanyagokat a főzéshez, és azokat alkalmazva bátran használd a leírásaimat! 🙂
Szép napot!
Mariann
Nagyon örülök, hogy megtaláltalak, sokszor kerestem “lépésről-lépésre” leírt, fényképekkel illusztrált recepteket, és most teljesen véletlenül bukkantam Rád. Bekerültél a kedvencekbe, hogy újra, meg újra visszataláljak. További sok sikert és kitartást kívánok az oldal szerkesztéséhez!
Szia Verus!
Köszönöm szépen lelkes hozzászólásodat! 🙂 Ez megerősít abban a hitemben, hogy vannak, akiknek jól jön ez a részletesség. 🙂
Még mindig szeretem csinálni. 🙂
Igaz is, mindjárt szerkesztek egy “5 éves a honlap” bejegyzést. 🙂
Sok sikert a főzésben!
Mariann
Nagyon hálás vagyok ennek az oldalnak, hisz 20 éves létemre semmit nem tudok összedobni, és épp készülök összeköltözni a párommal. Nagyon félek attól, hogy csalódást okozok neki, de amióta ezt az oldalt megtaláltam, sok reményt fűzök a főzőcskézéshez 🙂 a részletes magyarázat és a számtalan kép sokat segített, régóta keresek olyan oldalt, ahol szinte minden mozdulatról van egy fotó. Köszönöm még egyszer, rengeteg segítséget nyújtott nekem.