Tarhonya

Tarhonya - Kész, tányérban

Hozzávalók:

  • 50 dkg tarhonya
  • 5 evőkanál olaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 fakanál pirospaprika
  • 1 liter forró víz
  • 1 fakanál Vegeta
  • 0,5 fakanál só



Tarhonya - Hozzávalók

Elkészítés:

Először is tedd oda főni a vizet. Ha nem fél kiló tarhonyából csinálod, akkor úgy számold a vizet, hogy 10 dkg tarhonyához 2 dl kell. (Így jön ki az 50 dkg tarhonya – 5 x 2 dl = 1 liter víz.) Aztán pucold meg a hagymát, és vágd fel apróra.

Tarhonya - Tedd oda főni a vizet! Tarhonya - Pucold meg a hagymát! Tarhonya - Vágd fel apróra a hagymát!

Egy legalább 3 literes lábosba önts kb. 5 evőkanálnyi olajat. (10 dkg tarhonya – 1 evőkanál olaj) Forrósítsd fel, és akkor zúdítsd bele a tarhonyát. De ekkor vedd takarékra a lángot, mert (a szakácskönyv szerint) ha nagy lángon pirul a tarhonya, akkor csak megég, de a közepét nem járja át a hő. Állandóan kevergetve pirítsd szép aranyszínűre (kb. 8 perc).

Tarhonya - Önts olajat a lábosba! Tarhonya - Borítsd bele a tarhonyát! Tarhonya - Pirítsd meg a tarhonyát, közben kevergesd!

A pirult tarhonyához kapard hozzá az apróra vágott hagymát. Keverd el, és még 2 percig pirítsd így, együtt. Akkor szórj bele 1 fakanál pirospaprikát, keverd el, és máris öntheted rá a forró vizet. Ne lepődj meg, ha ilyen gőzfelhő keletkezik. 🙂

Tarhonya - Kapard a pirult tarhonyához a hagymát! Tarhonya - Mehet hozzá az 1 fakanál pirospaprika! Tarhonya - Öntsd fel a forró vízzel!

A paprikázást úgy szokta javasolni a szakácskönyv, hogy vegyük le a tűzről az edényt, szórjuk rá a kajára a paprikát, keverjük el, öntsük fel vízzel, és csak akkor tegyük megint vissza főni – mindezt azért, hogy ne égjen meg a paprika. De itt most a sok tarhonya között szinte le se ér a paprika az edény aljára, ezért nem fontos variálni a lánggal. 🙂

Tarhonya - Mehet bele 1 fakanál Vegeta!Tarhonya - Plusz fél fakanál só!

Mehet bele az 1 fakanál Vegeta, plusz fél fakanál (vagy inkább csapott fakanál) só. Ha újra felforr a víz, akkor fedd le a lábost, és kis lángon főzd 25-30 percig a tarhonyát. Közben azért keverd meg 2-3-szor, nehogy leragadjon!

Tarhonya - Várd meg, míg újra felforr a víz! Tarhonya - Ha megint felforrt a víz, akkor fedd le! Tarhonya - Főzd a tarhonyát 25-30 percig!

Tarhonya - Kész, lábosbanTarhonya - Sok szaftot tegyél rá!

Akkor van készen, ha jó puha. 25 perc után kóstold meg, és főzd még egy kicsit, ha nem elég puha. A pörköltök kiváló körete, jó sok szaftot tegyél rá!

Tarhonya - Kész, tányérban 2.

Ez itt csirkemell a csirkepörköltből, de bármilyen pörkölt mellé finom a tarhonya! Savanyúság legyen hozzá!

Jó étvágyat!

6 hozzászólás

  • Kedves Tarhonyázók!

    Néha megnézem, hogy milyen kulcsszavakra kerestek rá. Így láttam, hogy valaki arra keresett rá a Google-ban, hogy fél kg tarhonyához mennyi víz kell.
    Igen, a tarhonyát többféle kiszerelésben árulják: van 20, 25, 40, 50 dkg-os is. Ezért úgy számold a vizet, hogy minden 10 dkg tarhonyához 2 dl (forró) víz kell. Tehát 50 dkg-hoz 5*2 dl, azaz 1 liter. 25 dkg-hoz 2,5*2 dl, azaz 5 dl. 40 dkg-hoz 8 dl.

    (És jobb a szabálytalan alakú tarhonya, mint a szabályos kis gömböcskék.)

    Boldog Új Évet nektek!
    Mariann

  • Judit

    Tetszik az oldal.
    Kérdésem, hogy a kenyérsütésnél miért ragad sokszor a tészta?
    J.

    • Szia Judit!

      Örülök, hogy tetszik a honlap! 🙂
      A kenyérsütéssel még csak kacérkodok; géppel szoktam sütni.
      De már nagyon érlelődik bennem, hogy mindig saját sütésű kenyeret egyek. 🙂
      Pizzát viszont gyakran sütök, és a pizzatészta nagyon hasonlít a kenyértésztára, úgyhogy az a tippem a ragadás miértjére, hogy még nincs eléggé kidolgozva a tészta. Én ilyenkor öntök egy-két csepp olajat a tenyerembe, “kezet mosok” vele (persze csak a két tenyeremet dörzsölöm össze), és így gyúrom tovább a tésztát. Ez az olajozás a megkelés utáni ragadásra is érvényes.
      Ha ez nem jön be, akkor szórj még hozzá egy nagyon kevés lisztet.
      Más ötletem nincs.
      Esetleg megírhatnád, hogy sikerült-e a kenyered…

      Jó kenyérsütést!
      Mariann

  • hagrid

    Kedves Mariann! Szinte családtagomnak érezlek már. Rengeteg felvágott fogy, ezért gondoltuk a kolbász akciót. A gyerekek teljes erőbedobással dolgoztak az ügyön. Ha magunk megcsináljuk, akkor igy lehet egy kicsit spórolni, no az sem megvetendő, hogy tudjuk mit eszünk!!!! Nehéz kitalálni minden nap, hogy “már megint mit főzzek??”
    Ezért imádom ezt az oldalt!!!! Naponta ellátogatok ide. Hátha van valami uj, netán
    irtál valamit .
    Sok puszi: Hagrid

  • hagrid

    Drága Anyuci!
    Ez a recept igy a tökéletes!!!!!! Köszönöm ismételten!!!!!
    Sonka projekt befejeződött. Jól sikerült. Finom lett. Puha kenyér és lilahagyma nem hiányozhat.
    Szombaton az egyik multinál jó árban volt a darálthús. Vettem a családom unszolására 20 kilót, amiből 40 pár füstölt kolbit gyártottunk. Volt kipróbált recept, ami alapján fűszereztünk. Jókis buli lett belőle. A kislányaim ugy fujták a belet mint a lufit!!!!! Az is a füstön van már.
    Pusssz. Hagrid

    • Kedves Hagrid!

      Örülök, hogy tetszik a tarhonyarecept!
      Na és a sonka!! Bátor vagy, hogy ilyennek neki mersz vágni! Jó, hogy sikerült! Majd megmondom anyukámnak is. 🙂
      Az meg, hogy a kolbásztöltést jó bulinak élted meg – és nem munkának, ami elveszi az idődet kellemesebb dolgoktól –, irigylésre méltó hozzáállás! 🙂

      Sok örömöt kívánok a családban, kajákban!
      Mariann

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.