Szójabrassói

Szójabrassói - Kész, tányérban.

Hozzávalók:

A szója főzéséhez:

 • 20 dkg szójakocka
 • 1 fakanál só
 • 1 fakanál Vegeta
 • bors
 • 3 cikk fokhagyma

A krumplisütéshez:

 • 1 kg krumpli
 • 8 dl olaj
 • 3 csipet só a sült krumplira

A szója sütéséhez

 • kb. 3 evőkanál olaj
 • fél fakanál só
 • 1 fakanál pirospaprika
 • kb. 5 cikk fokhagyma
Szójabrassói - Hozzávalók

Elkészítés:

Kb. 1 óra alatt van meg. Ebből fél óra a szója előkészítése.
A szójakockát jó fűszeres vízben meg kell főzni, leszűrni, kinyomkodni, és onnantól kezdve már úgy lehet kezelni, mintha nyers hús lenne.

Egy 2-3 literes fazékban tégy oda főni 1,5 liter vizet. Sózd meg 1 fakanál sóval, 1 fakanál Vegetával. Szórj bele kb. 4 csipetnyi borsot.

Szójabrassói - Sózd meg a vizet 1 fakanál sóval! Szójabrassói - Sózd tovább a vizet 1 fakanál Vegetával! Szójabrassói - Fűszerezd a vizet 4 csipetnyi borssal!

Fedd le, hogy hamarabb felfőjön a víz. Közben pucolj meg 3 cikk fokhagymát, és fokhagymanyomóval préseld a fűszeres vízbe. (Fedő le – fedő vissza.)

Szójabrassói - Fedd le a vizet! Szójabrassói - Pucolj meg 3 cikk fokhagymát! Szójabrassói - Fokhagymanyomóval préseld a vízbe a fokhagymát!

Szójabrassói - Mosd meg a héjas krumplit!Szójabrassói - Pucold meg a krumplit, és tedd egy tál vízbe!

Amíg fő a víz, kezdd el a krumplipucolást! Készíts a csaphoz egy tálcát, mosd meg a krumplikat, és tedd a tálcára. Önts vizet egy tálba, hámozd meg a krumplikat, a pucolt krumplit tedd a tálba.
Ha hibás a krumpli, akkor pucolás után a hiba közepén hosszában vágd ketté, aztán a fél krumplikat megint vágd ketté a hiba közepén; így már könnyen ki tudod vágni a hibás részt.

Szójabrassói - Hibás krumpli Szójabrassói - A hiba közepében vágd ketté a krumplit! Szójabrassói - A negyed krumpliból könnyen kivághatod a hibás részt.

Közben, ha felforrt a víz, borítsd a szójakockákat a fazékba. Keverd el, hogy mindet járja át a víz. 10 percig főzd.

Szójabrassói - Borítsd a szójakockákat a forró vízbe! Szójabrassói - Könnyű a szója, lebeg a víz tetején. Szójabrassói - 10 percig főzd a szóját!

Szójabrassói - 5 perc fövés után kavard meg a szóját! Közben egyszer – mondjuk félidőben – kavard meg.

Akkor most folytasd a krumplipucolást. Ha kész, mosd meg, hosszában negyedeld, és kockázd fel kis darabokra – ferdén vágva, váltakozva: egyszer a cikk jobb oldaláról, egyszer a bal oldaláról vágj le egy kis piramist. Kb. akkorák legyenek, mint a szójakocka.

Szójabrassói - Mosd meg a pucolt krumplit! Szójabrassói - A negyed krumplikat kockázd fel kis darabokra! Szójabrassói - Ekkorák legyenek a krumplikockák!

A krumplit a sütés előtt szárazra kell törölni, ezért készíts az asztalra egy tiszta konyharuhát, és borítsd ki rá a krumplikockákat. Fogd össze a konyharuha 4 sarkát a krumplihalom fölött, hogy egy jó kis batyut kapj, amiből nem potyognak ki a krumplikockák.

Szójabrassói - Borítsd ki a krumplikockákat egy tiszta konyharuhára! Szójabrassói - A krumplikockák a konyharuhán. Szójabrassói - Fogd össze a konyharuha 4 sarkát, így csomagold be a krumplikockákat!

A krumplibatyut gyúrogasd az asztalon, hogy a konyharuha jól átvegye a nedvességet a krumplikockákból. Csak lazán fogd össze a ruhát, hogy a krumplik minél nagyobb ruhafelülettel érintkezzenek, ahogy görgeted a batyut. (Te 2 kézzel görgesd, én az egyikkel fotóztam.) Mielőtt visszaöntenéd a száraz krumplit a tálba, a bugyolával töröld szárazra a tálat. A felszabadult konyharuhával takard le a krumplit, amíg sor kerül a sütésére.

Szójabrassói - Görgesd meg a krumplibatyut, hogy a konyharuha átvegye a nedvességet! Szójabrassói - A bugyolával töröld ki a nedves tálat! Szójabrassói - Öntsd vissza a krumplit a konyharuhából a tálba!

Szójabrassói - Hagyd ázni a főzőlében a szóját!Szójabrassói - 10 percig hagyd ázni a főzőlében a szóját!

Ha letelt a 10 perc főzési idő, akkor még 10 percig hagyd ázni a főzőlében a szóját – hideg helyen, hadd hűljön a víz, mert majd ki kell nyomkodni a szójából.
Utána szűrd le egy nagy szűrőben, és megint tedd hideg helyre hűlni 10 percre. Néha forgasd át a szóját, hogy az alul lévők kerüljenek felülre, és azok is tudjanak hűlni.

Szójabrassói - Szűrd le a szóját! Szójabrassói - Hűtsd ki a leszűrt szóját! Szójabrassói - 10 percig hűtsd a leszűrt szóját!

Amíg hűl a szója, foglalkozz a krumplival. Önts kb. 8 dl olajat egy nagy lábosba vagy fazékba – annyit, hogy beleférjen majd az 1 kg krumpli. (Kíváncsi voltam, hogy hány cm magasan áll az olaj az edényben, ezért – ahogy az autóknál szokás – olajszintmérést csináltam, fakanállal. 🙂 Jó szögből nézve szépen látszott a fakanálon, hogy meddig olajos. Csak mivel a fakanálon nincsenek beosztások, egy mérőszalaggal tudtam megmérni az olajszintet: 2,5 cm. 🙂 ) Nagy lángon forrósítsd fel.

Szójabrassói - Önts olajat egy nagy fazékba! Szójabrassói - Olajszintmérés fakanállal. Szójabrassói - Olajszint leolvasás - mérőszalaggal.

Ha jó forró az olaj – 1 szemet dobj bele; akkor jó, ha serceg -, akkor borítsd bele a krumplit, de 5 percig ne keverd meg! Kb. ennyi idő kell neki, hogy a felülete megkeményedjen. Ha már zörög, akkor meg lehet keverni, nem sérül meg a felülete, és nem issza magába az olajat. Végig nagy lángon süsd.

Szójabrassói - 1 szem krumplit dobj az olajba, ha serceg, akkor már elég forró. Szójabrassói - Borítsd a krumplit a forró olajba! Szójabrassói - 5 percig nem szabad megkeverni!

Szójabrassói - Tégy egy lángelosztó vaslapot a gázra!Szójabrassói - Önts kb. 3 evőkanálnyi olajat a serpenyőbe!

Amíg sül a krumpli, tedd oda sülni a szóját is. Ha gáztűzhelyed van, akkor tégy egy lángelosztó vaslapot a szójasütő serpenyő alá. Önts kb. 3 evőkanálnyi olajat a serpenyőbe, és amíg kinyomkodod a szóját, addig felforrósodik az olaj.

Szójabrassói - Szójanyomkodó munkahely Szójabrassói - Egy marék szójából nyomkodd ki a vizet!

Vidd a szójakockákat a csaphoz, és úgy helyezd el a mosogatóban, hogy legyen mellette hely, ahová kinyomkodod belőle a levet. (Mert ne a többire nycsöpögjön a kinyomkodott lé.) Készíts oda egy tálat, amibe a kinyomkodott szóját teszed. Végy egy marék szóját a két kezed közé, és jól nyomd össze, hogy kicsöpögjön belőle a lé, aztán mehet a tálba. Azért kell jól lehűteni a szóját, mert egyébként égeti a kezedet, amikor kinyomod belőle a vizet.

Szójabrassói - Borítsd a szóját a serpenyőbe!Szójabrassói - Sózd meg a szóját egy csapott fakanál sóval!

A jól kinyomkodott szójákat borítsd a serpenyőbe. Keverd át, hogy mindenütt olajosak legyenek. Sózd meg egy csapott fakanál sóval, és megint keverd el. Vedd vissza a lángot közepes erősségűre, úgy süsd a szóját. Gyakran keverd meg.

Ha már van egy kis színe a krumpliknak, akkor forgasd át őket. Készítsd oda a tálat, amibe majd kiszeded. (Ne tegyél bele itatóspapírt, mert majd össze kell keverni a krumplit a sóval.) Nem kell pirosra sütni a krumplit, mert olyan kicsik, hogy hamar megkövülnek. A belseje már rég megsült, csak azért mégis, legyen egy kis színe. Lyukas kiszedőkanállal szedd ki a krumplit, jól csöpögtesd le róla az olajat, aztán mehet a tálba.

Szójabrassói - Forgasd meg a krumplit! Szójabrassói - Készítsd oda a tálat és a kiszedőkanalat! Szójabrassói - Szedd ki a krumplit, és csöpögtesd le róla az olajat!

Szójabrassói - Szórj a krumplira 3 csipet sót!Szójabrassói - 2 kanálféle segítségével keverd össze a krumplit a sóval!

Szórj a krumplira 3 csipet sót, és 2 kanálféle segítségével keverd össze a krumplit a sóval. (A kanalakkal két oldalról alányúlunk, kimarkolunk egy keveset, aztán leejtjük a rakományt. Így jól át lehet forgatni.)

Szójabrassói - Már színesedik a sült szója! Közben szépen pirul a szója; gyakran keverd meg, hogy le ne égjen. Ha úgy látod, hogy égésre hajlamos, akkor önts még alá egy kis olajat.

Pucolj meg jó sok fokhagymagerezdet – mondjuk 5 nagyot -, és ha már majdnem kész a szója, akkor fokhagymanyomón át préseld hozzá a gerezdeket. Keverd össze, és már csak vagy 5 percig süsd a szóját.

Szójabrassói - Pucolj meg sok fokhagymacikket! Szójabrassói - Fokhagymanyomón át préseld a gerezdeket a szójára! Szójabrassói - Keverd össze a fokhagymát a szójával!

Szórj rá 1 fakanál pirospaprikát, jól keverd el, és mehet hozzá a sült krumpli. Ezzel is keverd el, hogy ne legyenek benne külön szója- meg krumpliszigetek. Most már csak addig süsd, amíg a krumpli is újra átmelegszik, aztán oltsd el alatta a gázt. Borsozd meg, és kész.

Szójabrassói - Hints a szójára egy fakanál pirospaprikát! Szójabrassói - Borítsd a krumplit a szójához! Szójabrassói - Borsozd meg az ál-Brassóit!

Szójabrassói - Kész, tányérban.

Valami saláta feltétlenül kell hozzá! Ez itt most fejessaláta.
Jó fűszeresen még finom is a szója! 🙂 Ja!

Jó étvágyat!

2 hozzászólás

 • Ungváriné Nagy Ágnes

  Kedves Mariann!
  Olyan jó, hogy gondoltál a nem húsevőkre ezzel a recepttel.
  Nagyon tetszik a szép őszi dekoráció, gondolom, hogy “saját szedés”.
  A fokhagyma tartód pedig egyenesen gyönyörűséges és különleges.
  Ha egyszer lesz hozzá kedved és időd, a rakott krumplit szívesen megnézném, hogy Te hogyan készíted. Nekem gyermekkorom óta a kedvencem.
  Puszi
  Ági

  • Szia Ági!

   Téged senki sem tud megelőzni a friss recept kommentálásában! 🙂
   Mindig találsz valami dicsérnivalót, amivel megörvendeztetsz. 🙂
   A rakott krumpli már fent van, nézd csak meg a jobb oldalon: Főételek – Rakott (a 3 közül a 2.)
   Ugyanis mi is nagyon szeretjük – és te meg én még azt is tudjuk, hogy a nagyi rakottkrumplija hozzájárult gyermekeink kapcsolatának kivirágzásához. 😉

   Puszi
   Mariann

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.