Szilveszter sütemény

Szilveszter sütemény - Kész, tálcán.

Hozzávalók (2 adag):

  • 1 kg liszt
  • 50 dkg porcukor
  • 2 cs. sütőpor
  • 2 cs. vaníliacukor
  • 40 dkg Ráma margarin
  • 4 egész tojás
  • lekvár, ami nem folyik
Szilveszter sütemény - Hozzávalók

Elkészítés:

Fontos tudni, hogy csak másnapra puhul meg, akkor finom! Tehát előző nap süsd meg!

Egy nagy tálba borítsd bele az 1 kg lisztet, mérd hozzá a fél kg porcukrot, tedd bele a 2 csomag sütőport és a 2 csomag vaníliacukrot. (Én kilósat szoktam venni, ebből 3 teáskanál felel meg 1 csomagnak.) Ezeket keverd el.

Szilveszter sütemény - Önts a liszthez fél kg porcukrot! Szilveszter sütemény - Szórj hozzá 2 csomag sütőport (6 kiskanál)! Szilveszter sütemény - Szórj hozzá 2 csomag vaníliacukrot (6 kiskanál)!

Szilveszter sütemény - Mérd le a 40 dkg Rámát!Szilveszter sütemény - Darabold a lisztbe a 40 dkg Rámát!

Mérd le a 40 dkg Rámát. A rámás papíron 5 dekánként van beosztás, azt is használhatod. Ellenőriztem, pontos. Darabold a Rámát a liszthez, aztán a két tenyered között morzsold el a vajdarabokat a cukros liszttel. (Vigyázz, mert a porcukros liszt nagyon röpköd; olyan selymes az egész. Jó, ha előtte letörlöd az asztalt ill. az aktuális munkafelületet, mert akkor összegyűjtheted, ami mellé megy, és visszateheted a tálba.) Tökélyre nem kell törekedned, maradhatnak benne kis vajcsomók. Ezek majd úgyis szétmennek a gyúráskor.

Kotorj egy kis gödröt a liszt közepébe, és abba üsd a 4 tojást (de egyenként vizsgáld meg őket, hogy jók-e). Keverd össze a tojásokat, és mindig húzz hozzá egy kis lisztet a gödör falából. Egyre nő a tojásos gödör, egyre csökken a lisztfal. Ameddig csak tudod, fakanállal dolgozd ki a tésztát.

Szilveszter sütemény - Üss a liszt közepébe 4 tojást! Szilveszter sütemény - Keverd el a tojásokat! Szilveszter sütemény - Ameddig tudod, fakanállal dolgozd ki a tésztát!

De utána már kézzel kell gyúrni. Jó tészta, nem olyan ragacsos. Formálj belőle gömböt, aztán tedd be egy nájlonzacskóba, és félórára tedd be a hűtőbe (egy kisebb tálban).

Szilveszter sütemény - Kézzel jól gyúrd meg a tésztát! Szilveszter sütemény - Tedd be egy nájlonba a tésztát, mert megy a hűtőbe! Szilveszter sütemény - Félórára tedd hűtőbe a tésztát!

Ha már csak 5 percet mutat az óra, akkor készítsd oda  a gyúródeszkát, és lisztezd be. Vedd ki a tésztát a hűtőből, szedd le róla a nájlont, és vágd 4 részre (a tésztát). Egy negyed részből formálj gömböt, ezt fogod majd kinyújtani.

Szilveszter sütemény - Félóra múlva vedd ki a hűtőből a tésztát! Szilveszter sütemény - A tésztagömböt először felezd el, aztán negyedeld! Szilveszter sütemény - Egy negyedből formálj megint gömböt, ezt fogod kinyújtani!

Most készítsd elő a tepsit is! Rajzolj bele valamit Rámával, aztán egy darab vajpapírral kend szét egyenletesen a Rámát. Utána szórj a tepsibe egy kis lisztet, és kocogtatva, mozgatva oszlasd el a lisztet a tepsi alján. Gyújtsd be a sütőt, állítsd 180 fokra. Mire az első tepsit telerakod, felmelegszik a sütő.

Szilveszter sütemény - Vajjal írj valamit a tepsibe! Szilveszter sütemény - Vajpapírral kend szét a vajat a tepsiben! Szilveszter sütemény - Lisztezd ki a tepsit!

Nyújtsd ki a tésztát vékonyra (kb. fél centisre), miközben néha emeld meg, és lisztezd be alatta a deszkát. Ha kész, akkor kis pogácsaszaggatóval szaggass kis karikákat a tésztából.

Szilveszter sütemény - Nyújtás közben emeld meg a tésztát, és szórd meg alatta liszttel a deszkát! Szilveszter sütemény - Nyújtsd ki vékonyra a tésztát! Szilveszter sütemény - Pogácsaszaggatóval szúrj ki kis karikákat a tésztából!

A leeső tésztavégeket gyűjtsd egy kupacba, majd hozzágyúrod a következő negyedgömbhöz. Késsel nyúlj a karikák alá, és a késről fektesd őket a tepsibe.

Szilveszter sütemény - A tésztavégeket gyűjtsd egy kupacba a deszka sarkán! Szilveszter sütemény - Egy késsel egyenként nyúlj a tésztakorongok alá, így vidd őket a tepsibe! Szilveszter sütemény - A tésztakorongokat csúsztasd a késről a tepsibe!

Ha megtelt a tepsi, tedd be a sütőbe sülni, 15 percre. Közben szaggasd ki az első kinyújtott negyed-tészta megmaradt részét. Ebből is lesz még egy tepsire való!  A váltó-tepsit is vajazd-lisztezd ki, és rendezd bele a karikákat.

Szilveszter sütemény - Megtelt a tepsi! Szilveszter sütemény - A tele tepsi mehet a sütőbe! Szilveszter sütemény - Negyedórát süsd!

Szilveszter sütemény - Megsült az első tepsi karika!Megsült az első tepsi sütemény! Majdnem úgy néz ki, mint amikor odatettem. Lehet, hogy sülhetett volna még pár percet,…de így is jó. Tedd oda sülni a második adag karikát. Utána az első tepsiből szedd ki valami lapátszerű eszközzel egy tálra vagy tálcára (lehetőleg ne műanyagra!) a karikákat. Jó lenne, ha valaki segítene összeragasztani a karikákat, amíg te kinyújtod a következő negyed-gömböt, aztán pedig még ki is szaggatod és a kiürült tepsibe rendezed a következő adag süteményt! Ha nincs segítséged, akkor hagyd a ragasztást későbbre, előbb készítsd elő a következő tepsi süteményt. A Szilveszter sütemény tehát úgy nyeri el végleges kinézetét, hogy fogsz egy karikát, az aljára egy késsel kensz egy kevés lekvárt (ha sok a lekvár, akkor a ragasztáskor kibuggyan a fölösleg), aztán ráteszel egy másik karikát, az aljával a lekvár felé. A kész süteményeket rendezd egy szép tálcára.

Szilveszter sütemény - Kenj lekvárt a karika aljára! Szilveszter sütemény - A lekvárra ragassz egy másik karikát! Szilveszter sütemény - Rendezd egy szép tálcára az összeragasztott karikákat!

Az 1 kg lisztből 8 tepsi tészta lett, 8 x  36 = 288 db karika, vagyis ennek a fele, 144 db összeragasztott sütemény. Ha úgy gondolod, hogy 70 db süti is elég, akkor csak 1 adagot süss, vagyis minden hozzávalóból  a felét vedd!

Szilveszter sütemény - Kész, tálcán, közelről.

Másnap nagyon finom volt!

Úgy jó, ha többféle lekvárt is használsz (na nem keverve, hanem egymás után). Itt van málnalekváros, füge-szeder lekváros és szederlekváros karika is.

Jó étvágyat!

Egy megjegyzés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.