Szilveszter sütemény
Hozzávalók (2 adag):
|
|
Elkészítés:
Fontos tudni, hogy csak másnapra puhul meg, akkor finom! Tehát előző nap süsd meg!
Egy nagy tálba borítsd bele az 1 kg lisztet, mérd hozzá a fél kg porcukrot, tedd bele a 2 csomag sütőport és a 2 csomag vaníliacukrot. (Én kilósat szoktam venni, ebből 3 teáskanál felel meg 1 csomagnak.) Ezeket keverd el.
Mérd le a 40 dkg Rámát. A rámás papíron 5 dekánként van beosztás, azt is használhatod. Ellenőriztem, pontos. Darabold a Rámát a liszthez, aztán a két tenyered között morzsold el a vajdarabokat a cukros liszttel. (Vigyázz, mert a porcukros liszt nagyon röpköd; olyan selymes az egész. Jó, ha előtte letörlöd az asztalt ill. az aktuális munkafelületet, mert akkor összegyűjtheted, ami mellé megy, és visszateheted a tálba.) Tökélyre nem kell törekedned, maradhatnak benne kis vajcsomók. Ezek majd úgyis szétmennek a gyúráskor.
Kotorj egy kis gödröt a liszt közepébe, és abba üsd a 4 tojást (de egyenként vizsgáld meg őket, hogy jók-e). Keverd össze a tojásokat, és mindig húzz hozzá egy kis lisztet a gödör falából. Egyre nő a tojásos gödör, egyre csökken a lisztfal. Ameddig csak tudod, fakanállal dolgozd ki a tésztát.
De utána már kézzel kell gyúrni. Jó tészta, nem olyan ragacsos. Formálj belőle gömböt, aztán tedd be egy nájlonzacskóba, és félórára tedd be a hűtőbe (egy kisebb tálban).
Ha már csak 5 percet mutat az óra, akkor készítsd oda a gyúródeszkát, és lisztezd be. Vedd ki a tésztát a hűtőből, szedd le róla a nájlont, és vágd 4 részre (a tésztát). Egy negyed részből formálj gömböt, ezt fogod majd kinyújtani.
Most készítsd elő a tepsit is! Rajzolj bele valamit Rámával, aztán egy darab vajpapírral kend szét egyenletesen a Rámát. Utána szórj a tepsibe egy kis lisztet, és kocogtatva, mozgatva oszlasd el a lisztet a tepsi alján. Gyújtsd be a sütőt, állítsd 180 fokra. Mire az első tepsit telerakod, felmelegszik a sütő.
Nyújtsd ki a tésztát vékonyra (kb. fél centisre), miközben néha emeld meg, és lisztezd be alatta a deszkát. Ha kész, akkor kis pogácsaszaggatóval szaggass kis karikákat a tésztából.
A leeső tésztavégeket gyűjtsd egy kupacba, majd hozzágyúrod a következő negyedgömbhöz. Késsel nyúlj a karikák alá, és a késről fektesd őket a tepsibe.
Ha megtelt a tepsi, tedd be a sütőbe sülni, 15 percre. Közben szaggasd ki az első kinyújtott negyed-tészta megmaradt részét. Ebből is lesz még egy tepsire való! A váltó-tepsit is vajazd-lisztezd ki, és rendezd bele a karikákat.
Megsült az első tepsi sütemény! Majdnem úgy néz ki, mint amikor odatettem. Lehet, hogy sülhetett volna még pár percet,…de így is jó. Tedd oda sülni a második adag karikát. Utána az első tepsiből szedd ki valami lapátszerű eszközzel egy tálra vagy tálcára (lehetőleg ne műanyagra!) a karikákat. Jó lenne, ha valaki segítene összeragasztani a karikákat, amíg te kinyújtod a következő negyed-gömböt, aztán pedig még ki is szaggatod és a kiürült tepsibe rendezed a következő adag süteményt! Ha nincs segítséged, akkor hagyd a ragasztást későbbre, előbb készítsd elő a következő tepsi süteményt. A Szilveszter sütemény tehát úgy nyeri el végleges kinézetét, hogy fogsz egy karikát, az aljára egy késsel kensz egy kevés lekvárt (ha sok a lekvár, akkor a ragasztáskor kibuggyan a fölösleg), aztán ráteszel egy másik karikát, az aljával a lekvár felé. A kész süteményeket rendezd egy szép tálcára.
Az 1 kg lisztből 8 tepsi tészta lett, 8 x 36 = 288 db karika, vagyis ennek a fele, 144 db összeragasztott sütemény. Ha úgy gondolod, hogy 70 db süti is elég, akkor csak 1 adagot süss, vagyis minden hozzávalóból a felét vedd!
Másnap nagyon finom volt! Úgy jó, ha többféle lekvárt is használsz (na nem keverve, hanem egymás után). Itt van málnalekváros, füge-szeder lekváros és szederlekváros karika is. Jó étvágyat!
|