Szilvás gombóc

Szilvás gombóc - Kész, tányéron.

Hozzávalók:

  • 1 kg héjában főtt, áttörve mért krumpli
  • 20-25 szem (lehetőleg kicsi és érett) szilva
  • 25 dkg liszt
  • egy kevés kristálycukor
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 7 dkg Ráma
  • prézli
  • porcukor az evéshez
  • tejföl az evéshez
Szilvás gombóc - Hozzávalók

Elkészítés:

(Ez a szilva nekünk a kertben termett, és se kicsi nem volt, se érett. De csak szilvás gombóccal lehetett hazacsalogatni a fiamat, úgyhogy kénytelen voltam leszedni a kissé még éretlen szilvát, mert látni akartam a gyereket.)

Kisebb krumplikat válassz. Jól mosd meg őket, és tedd a kuktába, a párolóbetétre. Önts rá kb. fél liter vizet, tégy hozzá 1 fakanál sót, mozgasd meg az edényt, hogy elkeveredjen a só. Zárd le a kuktát, és nagy lángon tedd oda főni. Sípoláskor vedd takarékra, és 8 percig főzd. (Beállítottam az órát 8 percre, de el is indítottam, és mire lefotóztam, már eltelt 1 perc.)

Szilvás gombóc - Mosd meg a krumplit, tedd kuktába! Szilvás gombóc - Tedd oda főni a krumplit! Szilvás gombóc - Sípolástól 8 percig főzd a krumplit!

Amíg fő a krumpli, mosd meg a szilvát, és magozd ki.

Szilvás gombóc - A szilván van egy ‘varrás’, a mentén vágd fel! Szilvás gombóc - Vágd ketté a szilvát! A szilvákon van egy varrás-szerű csík, a mentén vágd ketté őket, de ne teljesen, csak annyira, hogy ki tudd magozni. Előfordul, hogy kukac fordul ki a szilvából. Ha amúgy nincs különösebb baja a szilvának, akkor csak dobd ki a kukacot, vágd ki a gyanús részeket, és a többit nyugodtan használd fel.
Szilvás gombóc - Kukac a szilvában.

Ha letelt a krumpli fövési ideje, akkor csatold ki a kukta fedelét, várd meg, míg beesik a tető.

Szilvás gombóc - Ha zöld a krumpli, vágd le róla a zöldet! Szedd ki a krumplit egy tálcára, és várd meg, míg kihűl. Akkor húzd le a héját. Ha látsz ilyen zöld részt a pucolt krumplin (bal felső kép), akkor vágd le (bal alsó kép), mert az nem jó ízű. Szilvás gombóc - A szilva és a krumpli készen áll!
Szilvás gombóc - A zöld rész le lett vágva a krumpliról.

Ha megpucoltad a krumplikat, akkor kettesével préseld át krumplinyomón. (Ha nincs krumplinyomód, akkor villával törd össze a krumplit.) Ha áttörted a krumplit, és kinyitod a nyomót, egy csomó krumplit látsz majd a préselőkorongra ragadva. Ezt szedd le, és dobd vissza a nyomóba.

Szilvás gombóc - Krumplinyomón préseld át a főtt krumplit! Szilvás gombóc - Krumplipréselés krumplinyomóval Szilvás gombóc - A nyomóra ragadt krumplit tedd vissza a nyomóba!

Szilvás gombóc - Kapard le a nyomókorongra tapadt főtt krumplit!Szilvás gombóc - Kapard le a nyomóhengerből kilógó krumplikukacokat!

Ha az utolsó krumplit is átnyomtad, akkor még kapard vissza a hengerbe a nyomókorongra tapadt krumplit, és azt is nyomd át. Utána kapard le a nyomóhengerből kilógó krumplikukacokat.

Szilvás gombóc - Vedd ki a nyomóhengert! Szilvás gombóc - Kapard ki a krumplit a nyomóhengerből! Forgasd a nyomóhenger bütykét a nyélen lévő nyílásba, és emeld ki a hengert. Kapard ki a henger belsejéből is a krumplit.

Mikor lesz már ebből gombóc?!

Mérd le az áttört krumplit, és tégy hozzá negyedannyi lisztet. (Pl. 1 kg krumplihoz 25 dkg liszt.) Akkora tálban gyúrd a tésztát, amelyikbe belefér a krumpli meg a liszt is, és még a gyúráshoz is marad tér.

Szilvás gombóc - Mérd le az áttört krumplit! Szilvás gombóc - Mérj le negyedannyi lisztet, mint a krumpli! Szilvás gombóc - Nagyobb tálba öntöttem a krumplit!

Borítsd a lisztet a krumplihoz, adj hozzá 1 kiskanál sót, keverd össze, és gyúrd meg a tésztát. Készítsd ki a nyújtódeszkát, lisztezd le, és tedd ki rá a tésztát. A tálból egy kis liszttel dörzsöld ki az odaragadt tésztát.

Szilvás gombóc - Borítsd a lisztet a krumplihoz! Szilvás gombóc - Gyúrd meg a tésztát! Szilvás gombóc - Tedd ki a tésztát lisztezett nyújtódeszkára!

Szilvás gombóc - Tedd oda főni a vizet! Most tedd oda főni a vizet egy nagy lábosba. A 3/4 részénél ne legyen jobban tele, hogy elférjenek a gombócok.

Vajazd meg a sodrófát, hogy ne tapadjon a tésztához, és a jó lisztes deszkán nyújtsd ki a tésztát. Nyújtás közben emelgesd meg a tésztát, és lisztezd meg alatta a deszkát. Kb. fél cm vastagra nyújtsd ki a tésztát, és kockázd fel olyan 8*8 – 10*10 cm2 nagyságú négyzetekre. Kb. 4*5 = 20 db négyzet telik ki belőle.

 Szilvás gombóc - Vajazd meg a sodrófát! Szilvás gombóc - Nyújtás közben emelgesd meg a tésztát, és lisztezd be alatta a deszkát! Szilvás gombóc - A kinyújtott tésztát kockázd fel!

Szilvás gombóc - Egy kistányérba készíts oda fahéjas cukrot! Mindjárt jön a gombóckészítés, csak előbb egy kistányérba tégy vagy 2 evőkanál kristálycukrot, és keverd el 1 kiskanál őrölt fahéjjal. Ebből teszel majd a szilvába, a mag helyére.

Végy egy kisebb szilvát, a mag helyére tégy egy kis fahéjas cukrot, csukd be a szilvát (a másik felével), és hajtsd rá a tészta sarkait. Egy-egy csippentéssel tüntesd el a lyukakat, aztán a két tenyered között formálj gombócot. Lisztezett deszkára tedd le, a szélek eldolgozása kerüljön lefelé.

Szilvás gombóc - Cukrozd meg a szilvát, mielőtt bebugyolálnád! Szilvás gombóc - Hajtsd rá a szilvára a tészta sarkait! Szilvás gombóc - A két tenyered között sodorj gombócot!

Szilvás gombóc - Ha nagy a tészta-négyzet, vágj le belőle!Szilvás gombóc - A sarkokon ragaszd össze a tésztát!

Nem jó, ha túl nagy a tészta-négyzet, mert vastag lesz a gombóc. Ezért inkább vágj le a tésztából! A nyesedéket tedd félre, fel lehet még használni. Tedd rá a tésztára a szilvát, cukrozd meg, hajtsd rá a szilvára a sarkokat. Ragaszd össze a sarkoknál a tésztát, aztán gömbölygess a tenyereid között gombócot.

Szilvás gombóc - Van úgy, hogy a fél szilva is nagy. Ilyenkor felezd meg! Szilvás gombóc - Hajtsd rá a szilvára a tésztát! Ha még a fél szilva is nagy, nyugodtan felezd meg! Egyik negyedbe cukor, másik negyed rá, bugyolálás stb.

Szilvás gombóc - Egész szilva felezése, mert hosszú.Szilvás gombóc - Előfordul, hogy leragad a tészta. Óvatosan vakard fel!

Ha egészben van a szilva, de túl nagy, akkor is vágd ketté. Elég egy fél szilva is a gombócba! Ha hajtanád rá a szilvára a tésztát, de nem jön, mert leragadt, akkor késsel óvatosan nyúlj alá, és vakard fel.

Szilvás gombóc - Mi van, ha kilyukad a tészta a gombócon?Szilvás gombóc - A lyukas gombócot be kell foldozni!

Ha emiatt vagy más miatt lyukas lesz a gombóc, sebaj, tégy rá egy foltot! Varrás helyett itt nyomkodással tudod hozzádolgozni a foltot a foldandóhoz.

Ha készen van 10 gombóc, nézd meg, hogy mi van a vízzel. Ha forr, vedd lejjebb a gázt addig, amíg épp hogy nem forr. Ekkor ejtsd bele finoman a gombócokat.

Szilvás gombóc - 10 gombóc formázva! Szilvás gombóc - Forr a főzővíz. Szilvás gombóc - Először lesüllyednek a gombócok.

Szilvás gombóc - Az összes gombóc felemelkedett!Kb. 3 perc múlva feljön a víz színére az első gombóc, 5-6 perc alatt pedig az összes felszállingózik. Mindenesetre 3 perc elteltével mozgasd meg az edényt, hogy elősegítsd a gombócok felemelkedését.

Amíg az első adag gombóc fő, két dolgot is kellene csinálnod: prézlit pirítani, és a többi gombócot elkészíteni. A gombóc fontosabb. 🙂

Szilvás gombóc - Jobb, ha a szilva rátétele előtt vakarod fel a tésztát!Nem ismétlem meg a gombóckészítés lépéseit; talán csak azt tanácsolnám, hogy még mielőtt rátennéd a szilvát a tészta-négyzetre, egy kést húzz végig a tészta alatt, hogy nem ragadt-e le. És húzd lisztes helyre a tésztát, ott töltsd meg.

Aztán a végefelé lesznek majd csonka tészták; ezeket egészítsd ki normál méretre a levágott darabokból, vagy két csonka részt ragassz össze eggyé. Az utolsó darabkákból pedig sodorj nudlit.

Szilvás gombóc - Két kis darab tésztát toldozz össze egy normál méretűvé! Szilvás gombóc - Két kis darab tészta összedolgozva. Szilvás gombóc - Az utolsó darabkákból sodorj nudlit!

Szilvás gombóc - Szedd ki a megfőtt gombócokat!Szilvás gombóc - A pucér gombócok a tálban.

Egy lyukas kiszedőkanállal szedd ki a kész gombócokat egy odakészített tálba. Jól csöpögtesd le őket. Óvatosan emeld ki, és óvatosan tedd le, mert könnyen kilyukad.

Tedd oda főni a második adag gombócot, és közben pirítsd meg a prézlit. Egy teflonedénybe tedd oda olvadni (takarékon) a 7 dkg vajat (Rámát), és ha elolvadt, akkor tegyél bele jó sok prézlit. (Jó, ha teszel egy vaslapot a gázra, mert akkor egyenletesebben melegszik az edény alja.) Kevergetve pirítsd arany színűre.

Szilvás gombóc - Olvaszd meg a 7 dkg Rámát! Szilvás gombóc - Várd meg, míg elolvad a vaj! Szilvás gombóc - A vajon pirítsd meg a prézlit!

Ötösével forgasd meg a gombócokat a prézliben. Mozgasd ide-oda az edényt, a gombócok forognak és beprézliződnek. Aztán tedd a prézlibe az öt pucér gombócot, mosd ki a tálat, és tedd vissza bele az öt prézlis gombócot. Most már van hely a következő öt megforgatására.

Szilvás gombóc - 5 gombócot tegyél át a prézlis edénybe! Szilvás gombóc - Ürítsd ki a tálat, mosd ki, és mehet bele a prézlis gombóc! Szilvás gombóc - A következő ötöt is forgasd meg a prézliben!

Szilvás gombóc - Ha a gombócok feljönnek a víz tetejére, akkor dobd bele a nudlikat! Közben, ugye, fő a második adag gombóc. Ha feljönnek a víz tetejére, dobd bele a nudlikat. Azoknak 2 perc fövés is elég.
Szilvás gombóc - Kész, tálban.

A második adagot is forgasd meg a prézliben.

Legyen az asztalon tejföl és porcukor!

Nem fáradoztál hiába, nagyon finom!

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.