Sütőben sült krumpli
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Mosd meg a krumplit, és hámozd meg. A pucolt krumplit tedd egy vízzel félig telt tálba. Az olyan krumplit, amelyikbe beleástak, hámozás után vágd ketté az ásónyomban. Úgy könnyen ki tudod vágni a hibás részt. A megpucolt krumplikat megint mosd meg.
Gyújtsd be a sütőt, állítsd forróra (220 fok).
Vedd elő a hőálló tepsit, amiben sütni fogod a krumplit, önts bele olajat, és futtasd körbe a tepsi alján. Tedd be a tepsit a sütőbe, mert forró olajba teszed majd a krumplit.
Teríts ki egy tiszta konyharuhát, és arra karikázd fel a krumplit. Vagy keresztben vágd jó vastag (kb. másfél cm) szeletekre, vagy hosszában egyszerűen vágd ketté. Utána fogd össze a konyharuhát a krumpli körül. Fél kézzel tartsd a bugyolát, másik kezeddel meg markolászd a krumplikat a ruhán keresztül, hogy leszárítsd őket. Aztán lógasd a batyut a tálba, és töröld vele szárazra a tálat. Most húzd ki a konyharuhát a krumpli alól. Végül egy edényalátétre vedd ki a sütőből a tepsit, és óvatosan borítsd bele a száraz krumpliszeleteket.
Amelyik krumplinak gömbölyű az egyik fele, azt fektesd a talpára. Szóval egyesével rendezd el a krumplszeleteket, mindegyik a sík felületével legyen az olajban. Utána egyesével sózd meg őket. Egyenletesen szórd meg durva őrlésű borssal. (Persze, ha nincs, akkor a finom őrlésű is jó ám!) Ha friss zöldfűszered van, akkor vágd apróra, ha szárított, akkor húzd le a leveleket az ágacskákról.
Egyenletesen morzsold (vagy szórd) a zöldfűszert a krumplira. Mehet is a sütőbe!
Állítsd be az órát 20 percre! Ha letelt az idő, vedd ki a tepsit, és egyenként fordíts meg minden szem krumplit. Így is süsd még 5 percig! Ha úgy látod, hogy elég piros, akkor egy kiszedővel szedd ki egy tálba. Ennyi! |
Annyira finom, porhanyós! És nem kell sózni, már magába itta a sót! Csak vigyázz, ne süsd túl pirosra, mert akkor kemény lesz! Jó étvágyat! |