Sült töltelék
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Hideg vízbe tégy oda főni 2 tojást. Forrástól számítva 10 percig főzd.
Közben egy tál vízbe tedd bele a 2 kenyérdarabot, hadd ázzon. Pucold meg a hagymát, vágd fel apróra, és kevés olajon dinszteld meg egy teflonedényben. Amíg párolódik, foglalkozz a hagymaszárakkal. Amelyik nagyon széles, azt hosszában vágd ketté. Ha mindegyik szár ott van a vágódeszkán, akkor keresztben vágd át a köteget, tedd egymás mellé, és vágd apróra a szárakat. Kapard a párolt hagymára, keverd össze, és dinszteld még egy kicsit.
Vedd le a tűzről a hagymát, és tedd félre, hadd hűljön!
Közben biztos megfőtt a tojás. Öntsd le róla a meleg vizet, és önts hideg vizet a tojásokra. Hagyd úgy, majd később megpucolod.
Most kezdd el összeállítani a tölteléket! Végy egy tálat, és morzsold bele a jól kinyomkodott áztatott kenyereket. Aztán egyesével üsd fel a tojásokat egy tálkába, és csak akkor tedd a töltelékhez, ha jó szagú. Keverd el őket, és a fakanállal nyomkodd szét a kenyérdarabokat. (Ezen a ponton áttettem az egészet egy másik tálba, mert a sárga tálban nem látszott jól a sárga töltelék.) Tedd hozzá a fűszereket: 1 fakanál Vegeta, 1/2 kávéskanál só, egy kis bors, egy kis borsikafű; végül reszelj bele egy fél szerecsendiót.
Most pucold meg a 2 főtt tojást. Üsd az asztalhoz, majd sodord meg a tenyered közt. Ekkor elválik a hártya a héjtól, és könnyű lesz pucolni. Ha kész, hosszában negyedeld, és vagdosd a töltelékhez, apró darabkákban. Keverd el!
Aztán kapard bele a párolt hagymát, és megint keverd el. Reszeld bele a sajtot, keverd el.
Már csak a petrezselyem van hátra. Ha nagy szálakat használsz, akkor előbb tépd le minden szálról a két oldalágat, és tövüket illeszd a főszál tövéhez. (Így kevesebb szár kerül a levelek közé.) Ezt csináld meg minden szállal, aztán a levelek tövében vágd le a szárakat. A leveleket vágd fel apróra, tedd a töltelékhez.
Ja! Még a tejfölt is hozzá kell adni! Még egy utolsó keverés, és mindjárt átkaparhatod a hőálló tepsibe, csak előbb olajozd ki. Csak kevés olajat önts a tepsibe, azt oszlasd el az edény alján, de még az oldalát is olajozd meg, hogy ne ragadjon hozzá a töltelék. Tehát most borítsd a tölteléket a tepsibe, és amit fakanállal már nem tudsz kiszedni, azt az ujjaddal kapard ki a tálból. Kár veszni hagyni! Tedd a tepsit a meleg sütőbe, és süsd 30 percig. Az utolsó 5 percben add rá a légkeverést, ha tud ilyet a sütőd, mert akkor hamar szép piros lesz a töltelék.
Ilyen szép, ha kész! Úgy vágj belőle, hogy a kb. 5 cm széles csíkokat még 3 darabra vágod. |
Valamilyen savanyú feltétlenül legyen hozzá! Jó étvágyat! |