Sült töltelék

Sült töltelék - kész

Hozzávalók:

  • 5 nyers tojás
  • 2 főtt tojás
  • 2 db száraz kenyér v. zsemle
  • kb. 15 dkg sajt
  • 1 fej hagyma
  • zöldhagyma szár
  • petrezselyem zöldje
  • 2 evőkanál tejföl
  • őrölt bors
  • borsikafű
  • egész szerecsendió
  • 1 fakanál Vegeta
  • 1/2 kávéskanál só
  • olaj
Sült töltelék - Hozzávalók

Elkészítés:

Hideg vízbe tégy oda főni 2 tojást. Forrástól számítva 10 percig főzd.

Sült töltelék - Áztasd be a kenyeret! Sült töltelék - Dinszteld meg a hagymát!

Közben egy tál vízbe tedd bele a 2 kenyérdarabot, hadd ázzon. Pucold meg a hagymát, vágd fel apróra, és kevés olajon dinszteld meg egy teflonedényben. Amíg párolódik, foglalkozz a hagymaszárakkal. Amelyik nagyon széles, azt hosszában vágd ketté. Ha mindegyik szár ott van a vágódeszkán, akkor keresztben vágd át a köteget, tedd egymás mellé, és vágd apróra a szárakat. Kapard a párolt hagymára, keverd össze, és dinszteld még egy kicsit.

Sült töltelék - A hagymaszárakat hosszában vágd ketté! Sült töltelék - A hagymaszárakat keresztben vágd ketté! Sült töltelék - A hagymaszárakat tedd a sülő hagymához!

Sült töltelék - Dinsztelt hagyma kész! Vedd le a tűzről a hagymát, és tedd félre, hadd hűljön!

Közben biztos megfőtt a tojás. Öntsd le róla a meleg vizet, és önts hideg vizet a tojásokra. Hagyd úgy, majd később megpucolod.

Most kezdd el összeállítani a tölteléket! Végy egy tálat, és morzsold bele a jól kinyomkodott áztatott kenyereket. Aztán egyesével üsd fel a tojásokat egy tálkába, és csak akkor tedd a töltelékhez, ha jó szagú. Keverd el őket, és a fakanállal nyomkodd szét a kenyérdarabokat. (Ezen a ponton áttettem az egészet egy másik tálba, mert a sárga tálban nem látszott jól a sárga töltelék.) Tedd hozzá a fűszereket: 1 fakanál Vegeta, 1/2 kávéskanál só, egy kis bors, egy kis borsikafű; végül reszelj bele egy fél szerecsendiót.

Sült töltelék - Nyomd ki a kenyérből a vizet, és morzsold a tálba! Sült töltelék - Üsd a tojásokat a tálba! Sült töltelék - Reszeld bele a szerecsendiót!

Most pucold meg a 2 főtt tojást. Üsd az asztalhoz, majd sodord meg a tenyered közt. Ekkor elválik a hártya a héjtól, és könnyű lesz pucolni. Ha kész, hosszában negyedeld, és vagdosd a töltelékhez, apró darabkákban. Keverd el!

Aztán kapard bele a párolt hagymát, és megint keverd el. Reszeld bele a sajtot, keverd el.

Sült töltelék - Vágd bele a főtt tojást! Sült töltelék - Kapard bele a dinsztelt hagymát! Sült töltelék - Reszeld bele a sajtot!

Már csak a petrezselyem van hátra. Ha nagy szálakat használsz, akkor előbb tépd le minden szálról a két oldalágat, és tövüket illeszd a főszál tövéhez. (Így kevesebb szár kerül a levelek közé.) Ezt csináld meg minden szállal, aztán a levelek tövében vágd le a szárakat. A leveleket vágd fel apróra, tedd a töltelékhez.

Sült töltelék - 1 szál petrezselyem! Sült töltelék - Tépd le a két oldalágat a petrezselyemszálról! Sült töltelék - Add a petrezselymet a töltelékhez!

Ja! Még a tejfölt is hozzá kell adni! Még egy utolsó keverés, és mindjárt átkaparhatod a hőálló tepsibe, csak előbb olajozd ki. Csak kevés olajat önts a tepsibe, azt oszlasd el az edény alján, de még az oldalát is olajozd meg, hogy ne ragadjon hozzá a töltelék. Tehát most borítsd a tölteléket a tepsibe, és amit fakanállal már nem tudsz kiszedni, azt az ujjaddal kapard ki a tálból. Kár veszni hagyni! Tedd a tepsit a meleg sütőbe, és süsd 30 percig. Az utolsó 5 percben add rá a légkeverést, ha tud ilyet a sütőd, mert akkor hamar szép piros lesz a töltelék.

Sült töltelék - Add a tejfölt a töltelékhez! Sült töltelék - Kapard a tölteléket a tepsibe! Sült töltelék - Tedd a tepsit a sütőbe!

Sült töltelék - Ilyen szép, ha kész! Ilyen szép, ha kész! Úgy vágj belőle, hogy a kb. 5 cm széles csíkokat még 3 darabra vágod.
Sült töltelék - tányérban

Valamilyen savanyú feltétlenül legyen hozzá!

Jó étvágyat!

3 hozzászólás

  • Boni

    Mi pirított májat teszünk bele, szerintem gombát is lehet.

  • Kedves Dalia!

    Ez tényleg hasonlít a lábatlan tyúkhoz, csak ez sokkal szellősebb, puhább.
    A lábatlan tyúk a liszt miatt tömöttebb.

    A tölteléket persze, hogy bővítheted más zöldséggel! A paradicsomot nem ajánlom, mert attól plötty lesz az egész. De gombát, borsót simán tehetsz bele. Vagy ilyenkor, nyár derekán reszelt cukkínit is. Vagy pl. zellert. Ajánlom a zelleres zabpehelygolyó receptjét is itt az oldalon, annak is különleges íze van.

    Ami a fűszereket illeti:
    szerecsendió – töltelékekbe, húslevesbe
    szegfűbors – húslevesbe
    fahéj – almás édességekhez, tejbegrízre, tejberizsre
    gyömbér – a kínai kaják elmaradhatatlan fűszere
    koriander, mustármag – én csak savanyúságba teszem
    kömény – kelkáposztás dolgokba (a majorannával együtt), krumpli köretre
    chili – csípős paprika, sok mindenbe teheted, ha szereted a csípőset.

    Az indiai fűszereket nem nagyon ismerem.
    A többi fűszert se tanulmányoztam, úgy használom, ahogy anyukámtól tanultam.
    Lehet, hogy akadnak itt, akik jobban tudnak neked válaszolni; ha nem, nézz utána az Interneten, biztos rengeteg találat van ezeknek a fűszereknek az alkalmazására.

    Majd gondolkodok egy fórumon, ahol a látogatók beszélgethetnek egymással. 🙂

    Örülök, hogy így érdeklődsz a főzés iránt!
    Biztos rátalálsz a neked legmegfelelőbb ízvilágra!

    Sok örömet kívánok a szeretteiddel közös étkezésekhez!

    Mariann

  • Dalia

    hasonlit a labatlan tyukhoz, 😛 de a kerdesem az, hogy esetleg lehet valami mas zoldseggel boviteni, peldaul paradicsom vagy gomba( tudom, hogy nem zoldseg)
    vagy borso. 😀 Hogy legyen kicsit egeszsegessebb

    es van nehany fuszerem, amire kernem tanacsodat, hogy hogy hasznaljam hogy aromasabb legyen a kaja
    pl
    szerencsedio
    szegfu bors
    fahej
    gyomber
    koriander
    currypor ami mustarmagot, curcumat, korandert, valami schinduc mago, komeny, fokhagyma, chilli stb
    ja meg van chilli por
    es valami kinai fuszer keverek
    tudom hogy ezek a tasakra kaphatok nem a legjobbak, de meg nem volt alkalmam bejarni Indiat, 😀 esetleg megkerhetek valakit ra, aki epp ott vakaciozik de megis. 😛

    Bocsanat a hosszu velemenyemert. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.