Sóska

Sóska - kész, tányérban

Hozzávalók:

  • kb. 1/4 kg sóska
  • (esetleg 2 dl tej)
  • 1 kis pohár tejföl (kb. 2 dl)
  • 5 púpos fakanál liszt
  • 1 fakanál Vegeta
  • 1/2 kávéskanál só
  • olaj
  • 2-3 evőkanál cukor (ezt lefelejtettem a képről)
Sóska - Hozzávalók

Elkészítés:

Alaposan mosd meg a sóskát! Jól mosd ki a mosogatót, borítsd bele a sóskát, engedj rá bőven vizet, és mosd át. Ha hosszú szárral adták, akkor csippentsd le a szárakat. Amit megmostál, tedd egy tálba. Engedd le a vizet, mosd megint tisztára a mosogató-medencét, engedj bele új vizet, borítsd bele a sóskát, és megint mosd meg. Most már egy maroknyit moshatsz egyszerre, nyomkodd ki, tedd a tálba.

Teflonban főzd, hogy ne ragadjon le. Önts egy kevés olajat az edénybe, és a kezedből vagdosd bele a sóskát. Markolj ki annyit a tálból, amennyi elfér a bal kezedben, jól nyomkodd ki belőle a vizet, és vagdoss le belőle kis darabokat, míg el nem fogy a csomó.

Sóska - Mosás -1. Sóska - Mosás -2. Sóska - Vagdosás

Két-három csomó belevagdosása után kavard meg. Ha mindet belevagdostad, jó soknak néz ki, de ha elkevered, összeesik. Tégy rá egy fakanál Vegetát és egy kevés sót.

Sóska - Mind benne Sóska - Elkeverni Sóska - Vegeta hozzá

Öntsd fel egy bögre vízzel, adj hozzá 3 evőkanál cukrot, és kavard el. Fedd le, és ha forr, vedd takarékra a lángot, és húzd félre a fedőt.

Sóska - Vízzel felönteni, keverni Sóska - Cukor bele Sóska - Lefedni

Kb. 10 percig főzd. Közben elkészítheted a habarást. Azt hiszem, máskor tejjel szoktam felönteni a lisztet, és a tejfölt csak a végén teszem bele; de valamiért most tejföllel csináltam a habarást. Így is jó. Tehát egy nagy bögrébe vagy egy literes kancsóba tégy 5 fakanál lisztet, tedd rá a 2 dl tejfölt, és keverd el. (Így tejföllel nehezen keveredik. Tejjel könnyebb. Akkor 2 dl tejjel öntsd fel a lisztet, a tejfölt pedig a végén tedd bele.) Aztán végy ki a sóskából egy merőkanálnyit (próbáld kihalászni a sűrűjét), és azt is add a liszthez.

Sóska - Bögrébe liszt Sóska - Bögrébe tejföl Sóska - Merj ki sóskát

Először keverd el fakanállal, aztán a botmixerrel. Így nem lesznek majd a sóskában liszt-csomók.

Sóska - Bögrébe sóska Sóska - Keverd el Sóska - Botmixerrel kidolgozni

Kapard le a botmixerről nagyjából a sóskát a fakanállal, a maradékot pedig az edény fölött vízzel öblítsd le. Utána öntsd a sóskás-tejfölös (vagy tejes) lisztet a többi sóskához. Kapargasd ki, és ami még a bögrében maradt, arra önts vizet, a fakanállal vakard le a bögre faláról a kulimászt, és öblítsd a sóskához.

Sóska - Botmixert leöblíteni Sóska - Bögréből visszaönteni Sóska - Bögrét öblíteni

Sóska - Kevergetni Jól keverd el, és kavargatva főzd fel. Főzd még vagy 5 percig, hogy elmenjen a liszt íze. Ha tejjel készítetted a habarást, akkor a tejfölt a kész sóskába tedd bele.
Sóska - Kész, tálban

Kész!

Mélytányérból esszük.

Valamilyen krumpli és tükörtojás illik hozzá. Mi héjában főtt, dinsztelt hagymára karikázott, sózott és kicsit pirított krumplival szoktuk enni.

Jó étvágyat!

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.