Sóska

Sóska - kész, tányérban

Hozzávalók:

  • kb. 1/4 kg sóska
  • (esetleg 2 dl tej)
  • 1 kis pohár tejföl (kb. 2 dl)
  • 5 púpos fakanál liszt
  • 1 fakanál Vegeta
  • 1/2 kávéskanál só
  • olaj
  • 2-3 evőkanál cukor (ezt lefelejtettem a képről)
Sóska - Hozzávalók

Elkészítés:

Alaposan mosd meg a sóskát! Jól mosd ki a mosogatót, borítsd bele a sóskát, engedj rá bőven vizet, és mosd át. Ha hosszú szárral adták, akkor csippentsd le a szárakat. Amit megmostál, tedd egy tálba. Engedd le a vizet, mosd megint tisztára a mosogató-medencét, engedj bele új vizet, borítsd bele a sóskát, és megint mosd meg. Most már egy maroknyit moshatsz egyszerre, nyomkodd ki, tedd a tálba.

Teflonban főzd, hogy ne ragadjon le. Önts egy kevés olajat az edénybe, és a kezedből vagdosd bele a sóskát. Markolj ki annyit a tálból, amennyi elfér a bal kezedben, jól nyomkodd ki belőle a vizet, és vagdoss le belőle kis darabokat, míg el nem fogy a csomó.

Sóska - Mosás -1. Sóska - Mosás -2. Sóska - Vagdosás

Két-három csomó belevagdosása után kavard meg. Ha mindet belevagdostad, jó soknak néz ki, de ha elkevered, összeesik. Tégy rá egy fakanál Vegetát és egy kevés sót.

Sóska - Mind benne Sóska - Elkeverni Sóska - Vegeta hozzá

Öntsd fel egy bögre vízzel, adj hozzá 3 evőkanál cukrot, és kavard el. Fedd le, és ha forr, vedd takarékra a lángot, és húzd félre a fedőt.

Sóska - Vízzel felönteni, keverni Sóska - Cukor bele Sóska - Lefedni

Kb. 10 percig főzd. Közben elkészítheted a habarást. Azt hiszem, máskor tejjel szoktam felönteni a lisztet, és a tejfölt csak a végén teszem bele; de valamiért most tejföllel csináltam a habarást. Így is jó. Tehát egy nagy bögrébe vagy egy literes kancsóba tégy 5 fakanál lisztet, tedd rá a 2 dl tejfölt, és keverd el. (Így tejföllel nehezen keveredik. Tejjel könnyebb. Akkor 2 dl tejjel öntsd fel a lisztet, a tejfölt pedig a végén tedd bele.) Aztán végy ki a sóskából egy merőkanálnyit (próbáld kihalászni a sűrűjét), és azt is add a liszthez.

Sóska - Bögrébe liszt Sóska - Bögrébe tejföl Sóska - Merj ki sóskát

Először keverd el fakanállal, aztán a botmixerrel. Így nem lesznek majd a sóskában liszt-csomók.

Sóska - Bögrébe sóska Sóska - Keverd el Sóska - Botmixerrel kidolgozni

Kapard le a botmixerről nagyjából a sóskát a fakanállal, a maradékot pedig az edény fölött vízzel öblítsd le. Utána öntsd a sóskás-tejfölös (vagy tejes) lisztet a többi sóskához. Kapargasd ki, és ami még a bögrében maradt, arra önts vizet, a fakanállal vakard le a bögre faláról a kulimászt, és öblítsd a sóskához.

Sóska - Botmixert leöblíteni Sóska - Bögréből visszaönteni Sóska - Bögrét öblíteni

Sóska - Kevergetni Jól keverd el, és kavargatva főzd fel. Főzd még vagy 5 percig, hogy elmenjen a liszt íze. Ha tejjel készítetted a habarást, akkor a tejfölt a kész sóskába tedd bele.
Sóska - Kész, tálban

Kész!

Mélytányérból esszük.

Valamilyen krumpli és tükörtojás illik hozzá. Mi héjában főtt, dinsztelt hagymára karikázott, sózott és kicsit pirított krumplival szoktuk enni.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.