Savanyú tojásleves

Savanyú tojásleves - Kész, tányérban.

Hozzávalók:

  • 8-10 tojás
  • 1 fej hagyma (a nagy képről lemaradt )
  • 3-4 babérlevél
  • 2 fakanál liszt
  • 1 csapott evőkanál kristálycukor
  • 1 fakanál pirospaprika
  • 1 fakanál só
  • 1 fakanál Vegeta
  • 2 l víz
  • 1-2 evőkanál gyenge ecet (6%-os)
  • olaj
  • kb. 2 dl tejföl
Savanyú tojásleves - Hozzávalók
Savanyú tojásleves - Hozzávalók: hagyma

Elkészítés:

Egyszerre egy személy 1 tojást kap, a levest 2 napig esszük, ezért személyenként 2 tojás lesz majd egészben, plusz 2 tojást felverve csurgass bele. Itt most 3 személynek készült a leves, ezért 3*2 = 6 egész tojás, plusz 2 tojás felverni; összesen 8 tojás kell hozzá.

Egy kb. 4 literes fazékba önts egy kevés olajat, közepes lángon melegítsd. Szórj bele 2 fakanál lisztet. Kis kevergetés után szórd bele a csapott evőkanál cukrot.

Savanyú tojásleves - Önts olajat a fazékba! Savanyú tojásleves - Szórj bele 1 fakanál lisztet! Savanyú tojásleves - Szórj bele 1 csapott evőkanál cukrot!

Savanyú tojásleves - Pirítsd világosbarnára a lisztes cukrot! Savanyú tojásleves - Szórj bele 1 fakanál pirospaprikát!

Készíts oda egy mércés kancsóban 1 liter vizet, hogy ott legyen, amikor kell. Kevergetve pirítsd világosbarnára a liszt-cukor keveréket, aztán hints bele egy fakanál pirospaprikát.

Savanyú tojásleves - Gyorsan keverd el a paprikát! Savanyú tojásleves - Öntsd fel a rántást kb. 3 dl vízzel!

Ezzel már nem kell pirítani, hanem ahogy elkeverted, máris öntsd fel az odakészített vízből kb. 3 decivel. Ezzel keverd simára a rántást, és csak utána töltsd hozzá a többi vizet (ami maradt az 1 literből, plusz még egy litert). Most jönnek a fűszerek: babérlevél, 1 fakanál só, 1 fakanál Vegeta.

Savanyú tojásleves - Dobd a fazékba a babérleveleket! Savanyú tojásleves - Szórj bele 1 fakanál sót! Savanyú tojásleves - Szórj bele 1 fakanál Vegetát!

Savanyú tojásleves - Pucold meg a hagymát! Savanyú tojásleves - Pottyintsd a fazékba az egész hagymát! Pucold meg a hagymát, és úgy egészben pottyintsd a levesbe.

Fedd le a levest, és nagy lángon főzd. Ha felforrt, akkor vedd vissza egy kicsit a lángot, hogy ne zubogjon a leves, mert ez a “jacuzzi” szétroncsolná a beleengedett egész tojást.

Savanyú tojásleves - Üss fel egy tojást egy kis tálkába! Savanyú tojásleves - Óvatosan csúsztasd a tojást a levesbe!

Most egyesével üsd fel a tojásokat egy kis tálkába, és a tálkából – egészen közel a leves felszínéhez – óvatosan csúsztasd az egész tojást a levesbe. Ezt ismételd meg még 5-ször, de igyekezz mindig más helyre beleengedni a tojásokat. Aztán fedd le a levest, hadd főjenek meg a tojások. Kb. 5 perc múlva fakanállal óvatosan piszkáld meg a tojásokat, és ha valamelyik leragadt, azt kapard fel.  A maradék 2 tojást üsd fel egy nagyobb tálkába, villával verd fel, és miközben jobb kézzel gyorsan mozgatod a villát a leves felszínén, bal kézzel lassan csorgasd a felvert tojást a levesbe, a villára. (Harmadik kezem nem lévén, ezt a műveletet nem tudtam lefotózni.)

Savanyú tojásleves - A maradék 2 tojást üsd fel egy nagyobb tálkába! Savanyú tojásleves - Verd fel villával a maradék 2 tojást! Savanyú tojásleves - A felvert tojást csorgasd a levesbe!

Pár perc főzés után készen is van. Halászd ki az egész hagymát – hacsak nem tart rá valaki igényt, ez megy a szemétbe -, és tégy a levesbe 1 evőkanál 6%-os ecetet.

Savanyú tojásleves - Elkészült a leves. Savanyú tojásleves - Halászd ki a levesből az egész hagymát! Savanyú tojásleves - Tégy bele 1 evőkanál ecetet!

A saját (üres) tányérodba tedd bele a levesbe szánt kb. 2 dl tejfölt. Egy kanállal keverd el, aztán merj rá levest – lehetőleg sűrűje nélkül, ezért a fazék oldalánál töltsd fel a merőkanalat lével.

Savanyú tojásleves - Az üres tányérodba tedd bele a levesbe szánt tejfölt! Savanyú tojásleves - A levesesfazék oldalánál töltsd meg a merőkanalat sűrűje nélküli levessel! Savanyú tojásleves - A merőkanál levest öntsd a tányérodban lévő tejfölre!

Keverd simára a tejfölt a rámert levessel, aztán tégy hozzá még egy merőkanál levest, és azzal is keverd el; végül ezt a keveréket öntsd a fazékba. Még az összes levessel is keverd el, és kész. Ha vendéged van, szedd át a levest egy tálalótálba.

Savanyú tojásleves - Keverd el a levest a tejföllel! Savanyú tojásleves - Öntsd a tejfölt a fazékba! Savanyú tojásleves - Szedd át a levest egy szebb tálba!

Savanyú tojásleves - Kész, tálban.

Tégy az asztalra egy “szemetes” kistányért a babérleveleknek.

Jó étvágyat!

Hozzászólás a(z) Névtelen bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.