Savanyú krumplileves

Savanyú krumplileves - Kész, tányérban.

Hozzávalók:

  • fejenként 2 szem krumpli (ez itt 60 dkg)
  • füstölt kolbász
  • 1 fej hagyma
  • 3 babérlevél
  • 2 fakanál liszt
  • 1 fakanál pirospaprika
  • 2 fakanál só
    (vagy 1 fakanál só + 1 fakanál Vegeta)
  • 0,5 dl tej
  • 1 evőkanál enyhe ecet (6 %-os)
  • 1 kis poharas tejföl
  • olaj
  • őrölt bors
Savanyú krumplileves - Hozzávalók

Elkészítés:

Savanyú krumplileves - Hámozd meg a krumplit! Savanyú krumplileves - Mosd meg a pucolt krumplit! Mosd meg a krumplit, hámozd meg, a pucoltat tedd egy vízzel félig telt tálba. A pucolt krumplit is mosd meg.

Savanyú krumplileves - Negyedeld fel a hámozott krumplit! Savanyú krumplileves - A negyed krumplit ferdén kockázd fel!

Savanyú krumplileves - A kockákra vágott krumpli. Vágd fel kockákra úgy, hogy hosszában negyedeld fel, és a negyed krumplikat ferdén, háromszögszerűen vagdosd darabokra. Aztán pucold meg a hagymát, mosd meg, és vágd fel apróra.

Savanyú krumplileves - Pucold meg a hagymát! Savanyú krumplileves - Aprítsd fel a hagymát!

Most még készítsd elő a kolbászt is. Mosd meg meleg vízzel, hasítsd végig a bőrét egy hegyes késsel (épp hogy csak a kolbász felszínét vágd be), és  a vágásnál elkezdve nyúzd meg a kolbászt, laposan húzva a bőrt. Vágd fel a kolbászt kb. 8 cm-es darabokra, és tedd félre.

Savanyú krumplileves - Mosd meg a kolbászt! Savanyú krumplileves - Hasítsd végig a kolbászbőrt! Savanyú krumplileves - Húzd le a bőrt a kolbászról!

Most már minden elő van készítve, kezdheted főzni a levest. Önts egy kevés olajat egy kb. 4 literes fazékba, és tedd a gázra, közepes lángra. Kapard a fazékba az apróra vágott hagymát, kevergetve párold üvegesre. Aztán hints rá egy fakanál pirospaprikát, és azzal is keverd el.

Savanyú krumplileves - Önts egy kevés olajat a fazékba! Savanyú krumplileves - A felaprított hagymát kapard a fazékba! Savanyú krumplileves - Szórj a hagymára egy fakanál pirospaprikát!

Markold ki a vízből a krumplikat, és tedd a fazékba. Keverd el, aztán öntsd fel 2 liter vízzel.

Savanyú krumplileves - Szedd a krumplikockákat a fazékba! Savanyú krumplileves - Keverd meg a paprikában a krumplikat! Savanyú krumplileves - Öntsd fel vízzel a krumplit!

Jöhet a fűszerezés: tégy bele 3 babérlevelet, 1 fakanál sót, 1 fakanál Vegetát.

Savanyú krumplileves - Tégy a levesbe babérlevelet! Savanyú krumplileves - Szórj bele 1 fakanál sót! Savanyú krumplileves - Szórj bele 1 fakanál Vegetát!

Tedd bele a fazékba a kolbászdarabokat, szórj a levesbe borsot, fedd le, és 10 percig hadd főjön!

Savanyú krumplileves - Tedd bele a kolbászt a levesbe! Savanyú krumplileves - Szórj borsot a levesbe! Savanyú krumplileves - 10 percig főzd a levest!

Közben készítsd el a habarást. Egy nagy bögrébe vagy kis kancsóba tégy 2 fakanál lisztet, önts rá kb. fél dl tejet, és botmixerrel turmixold össze.

Savanyú krumplileves - Egy nagy bögrébe tégy 2 fakanál lisztet! Savanyú krumplileves - Önts a liszthez fél dl tejet! Savanyú krumplileves - Botmixerrel turmixold össze a tejet a liszttel!

A botmixert mártsd a levesbe, hogy ne a csapnál kelljen lemosni róla a habarást. Öntsd a habarást lassan a leveshez, miközben a másik kezeddel fakanállal gyorsan elkevered a levesbe csorgó habarást. Ha újra felforr a leves, akkor még vagy 3 percig főzd, és kész.

Savanyú krumplileves - Mosd le a botmixert a levesben! Savanyú krumplileves - Öntsd a habarást a leveshez! Savanyú krumplileves - Újraforrástól számítva még 3 percig főzd a levest a habarással!

Egy tányérba tégy egy kis pohár tejfölt (kb. 3 evőkanálnyi), keverd el, és szedj rá egy merőkanál levest.

Savanyú krumplileves - Egy tányérba tégy 4 kanál tejfölt! Savanyú krumplileves - Keverd el a tányérban a tejfölt! Savanyú krumplileves - Keverd el a tejfölt egy merőkanál levessel!

Keverd simára a meleg levest a hideg tejföllel, aztán merj rá még egy merőkanál levest, és azzal is keverd el. Öntsd a levesesfazékba a tejfölös keveréket, és a merőkanállal oszlasd el egyenletesen a levesben.

Savanyú krumplileves - A levessel simára kevert tejföl. Savanyú krumplileves - Merj még egy merőkanál levest a tejfölre! Savanyú krumplileves - Öntsd a tejfölös keveréket a levesesfazékba!

Mérj ki egy evőkanál ecetet, és öntsd a leveshez! Jól keverd el a levesben az ecetet. Amennyi kolbász jut egy személynek, azt vágd fel karikákra, úgy tedd kinek-kinek a tányérjába mert levesébe.

Savanyú krumplileves - Mérj ki egy evőkanál ecetet! Savanyú krumplileves - Öntsd az 1 evőkanál ecetet a levesesfazékba! Savanyú krumplileves - Karikázd fel a főtt kolbászt!

Savanyú krumplileves - Kész, tányérban.

Jó étvágyat!

Hozzászólás a(z) Névtelen bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.