Savanyú krumplifőzelék

Savanyú krumplifőzelék - Kész, tányérban

Hozzávalók:

  • kb. 1 kg krumpli
  • személyenként 2 kolbászdarab
  • 1 fej hagyma
  • 3-4 babérlevél
  • 1 evőkanál 6%-os ecet
  • 10 kis fakanál liszt
  • olaj
  • 1 fakanál pirospaprika
  • 1 fakanál só
  • 1 fakanál Vegeta
  • 1 dl tej
  • 1 kis pohár tejföl
  • őrölt bors
Savanyú krumplifőzelék - Hozzávalók

Elkészítés:

Szinte ugyanúgy kell csinálni, mint a savanyú krumplilevest, csak több liszt és kevesebb víz kell hozzá.

Tedd egy nagy tálcára a krumplikat, mosd meg őket, aztán pucold meg. A pucolt krumplinak készíts oda egy vízzel félig telt tálat. A megpucolt krumplikat mosd meg, hosszában negyedeld fel, és a negyed krumplikat vágd fel kockákra (ferdén vágva, hogy olyan piramis-szerű darabokat kapj).

Savanyú krumplifőzelék - Pucold meg a krumplit! Savanyú krumplifőzelék - Hoszában negyedeld fel a krumplit! Savanyú krumplifőzelék - A negyed krumplit kockázd fel!

Meleg vízzel mosd meg a kolbászt, vágd fel kb. 8 cm-es darabokra. Minden darabról húzd le a héjat úgy, hogy hosszában vágd végig egy vonalon a kolbászdarabot, aztán a vágás elején csippentsd meg a kolbászbőrt, válaszd el a kolbásztól a vonal mentén, aztán a teljes felületről húzd le a héjat. (Ha 4-en vagyunk, és másnap is ezt szeretnénk enni, akkor 8 kolbászdarab kell.)

Savanyú krumplifőzelék - Krumplidarabolás kész. Savanyú krumplifőzelék - Hasítsd végig a kolbászbőrt! Savanyú krumplifőzelék - Húzd le a kolbászbőrt!

Borítsd a krumplit egy kb. 4 literes lábosba. Öntsd fel annyi vízzel, hogy épp ellepje (kb. 1 liter), és tedd oda főni, nagy lángon.

Savanyú krumplifőzelék - Öntsd a krumplit egy kb. 4 literes lábosba! Savanyú krumplifőzelék - Öntsd fel a krumplit kb. 1 liter vízzel! Savanyú krumplifőzelék - A víz lepje el a krumplit!

Tedd bele a kolbászdarabokat, a 3-4 db babérlevelet, és önts hozzá kb. 1 dl tejet.

Savanyú krumplifőzelék - Tedd bele a kolbászdarabokat! Savanyú krumplifőzelék - Tedd bele a 3-4 db babérlevelet! Savanyú krumplifőzelék - Önts hozzá kb. 0,5 - 1 dl tejet!

Pucold meg a hagymát, mosd meg, vágd fel apróra. A felét kapard a főzelékhez, és keverd el benne.

Savanyú krumplifőzelék - Vágd fel apróra a hagymát! Savanyú krumplifőzelék - A hagyma felét kapard a főzelékbe! Savanyú krumplifőzelék - Keverd el a hagymát a főzelékben!

Sózd meg 1 fakanál sóval és 1 fakanál Vegetával. Ha felforr a főzelék, vedd takarékra a lángot.

Savanyú krumplifőzelék - Sózd meg 1 fakanál sóval! Savanyú krumplifőzelék - Mehet bele 1 fakanál Vegeta! Savanyú krumplifőzelék - Ha forr, vedd takarékra!

Amíg fő a krumpli, csináld meg a rántást. Egy teflon serpenyőbe önts egy kis olajat (kb. 5 evőkanálnyit), és pirítsd benne üvegesre a hagyma másik felét.

Savanyú krumplifőzelék - Önts olajat a serpenyőbe! Savanyú krumplifőzelék - Pirítsd meg a hagyma másik felét! Savanyú krumplifőzelék - Jöhet bele 10 fakanál liszt!

Kevergetve pirítsd a rántást halványbarnára. Ekkor tégy bele 1 csapott fakanál pirospaprikát, oltsd el a gázt, és gyorsan keverd el a paprikát a liszttel. Öntsd fel a rántást kb. 3 dl hideg vízzel, és alaposan keverd el, hogy csomómentes legyen.

Savanyú krumplifőzelék - Kevergetve pirítsd a rántást halványbarnára! Savanyú krumplifőzelék - Tégy a rántásba 1 fakanál pirospaprikát! Savanyú krumplifőzelék - Öntsd fel a rántást kb. 3 dl vízzel!

Savanyú krumplifőzelék - Jól keverd el a rántást!Savanyú krumplifőzelék - Kapard a rántást a főzelékbe!

A csomókat lapítsd el a fakanállal. Ha már jónak ítéled a rántás állagát, akkor kapard a rántást a főzelékhez. (Itt már átöntöttem egy nagyobb lábosba az egészet, mert láttam, hogy a kisebb annyira tele van, hogy nem fog elférni benne még a rántás is.) Jól keverd el a rántást a főzelékben! Merj egy kis lét az üres rántásos serpenyőbe, szedd össze vele a maradékot, és azt is borítsd a főzelékhez.

Savanyú krumplifőzelék - Merj egy kis lét a főzelékből a merőkanálba! Savanyú krumplifőzelék - Öntsd a lét az üres rántásos serpenyőbe, és öblítsd ki vele! Savanyú krumplifőzelék - A berántott főzelék.

Önts hozzá 1 evőkanál gyenge (6%-os) ecetet. Egy tányérba öntsd át a főzelékbe szánt tejfölt (legalább 1 kis poharasat), és először úgy magában keverd simára, aztán merj hozzá egy szedőkanál főzeléket, és azzal is keverd el. Ha fér a tányérba, akkor még egy merőkanállal szedhetsz rá főzeléket, és megint keverd el.

Savanyú krumplifőzelék - Tégy bele 1 evőkanál ecetet! Savanyú krumplifőzelék - Egy tányérba kapard ki a kis pohár tejfölt! Savanyú krumplifőzelék - Merj egy kevés főzeléket a tejfölre, és jól keverd el vele!

Savanyú krumplifőzelék - Borítsd a tejfölt a főzelékhez!

Kapard a hígított tejfölt a főzelékhez.

Először mindenki szedjen ki egy darab kolbászt a tányérjába, és vágja fel karikákra. Erre szedjük a főzeléket.

Savanyú krumplifőzelék - Kész, tányérban (2)

A kolbászt külön kistányérba is tehetjük, ott karikázzuk fel, és vagy a főzelék tetejére tesszük, vagy onnan a kistányérból veszünk mindig belőle.

Jó étvágyat!

13 hozzászólás

  • Beregszászi Balázs

    Köszönöm szépen a segítséget!
    Ma ezt főztem a családomnak! 🙂

    Üdvözlettel,
    egy 16 éves fiú

    • Szia Balázs!

      Örülök, hogy segíthettem, és – remélhetőleg – sikerült a főzelék!
      Biztos értékelte a család! 🙂

      További jó konyhai sürgést!
      Mariann

  • Szia!

    Bocsi, de már nem emlékeztem, hogy mutattam-e vagy még nem 🙂 Nekünk mindenki azt mondja, hogy klónoztuk Dorkát mert olyanok mint az ikrek. Hát, szerintünk azért nem :)))) Amúgy természetre Karina tiszta apja (türelemes, nyugodt, fát lehet a hátán vágni, Dorka meg tiszta én. Örökké menni, pörögni, csinálni, sosem nyugszik meg/le ) :DDDDD

    Igen, melegen kevertem hozzá. Én féladaggal csináltam elsőre és olyan kevés volt így a gríz, meg hideg volt a túró, szóval pont oké volt a dolog.

    Sorry, hogy ide írtam, nem volt időm keresgélni a gombócos receptet.

  • Szia Anyuka!

    Nem tudom a kisebbikemet láttad-e már?! Rég írtam Neked, azóta van egy féléves gyönyörűnk is: jandodorka.blog.hu

    Na, a lényeg: hoztam egy receptet. Mégpedig a világ legegyszerűbb túrógombócáét.
    Íme:

    Hozzávalók (kb. 20 gombóchoz):

    3 dl tej
    kb. 6-7 evőkanál búzadara
    reszelt citromhéj
    cukor
    1 zacskó vaníliáscukor
    500 g túró
    zsemlemorzsa

    A tejet összekeverjük a búzadarával a citromhéjjal, kevés cukorral, és a vaníliáscukorral. Olyan sűrű tejbegrízt főzünk belőle hogy megálljon benne a kanál. Hozzákeverjük a túrót. Majd gombócokat formázunk belőle és meghempergetjük pirított zsemlemorzsában. És már tálalhatjuk is a nagyon puha és krémes gombócokat.

    (Saját vélemény: miután a morzsába bekerülnek már ne hevítsük nagyon, csak hempergessünk egyet és kész, különben újra tejbegríz formát öltenek és ellágyulnak :D)

    Remélem kedvet kapsz az elkészítéséhez!

    Szép napot!
    Csilla és a csajok

    • Szia Csilla!

      Persze, hogy láttam Karinát; írtam is neked az itt megadott email címedre. 🙂 Egy csomót nézegettem, hogy vajon kire hasonlít, és azt állapítottam meg, hogy az apukájára, Dorka pedig az anyukájára. 🙂

      Ezt a gombócot kipróbálom majd egyszer, kösz! 🙂 Még melegen keverjük hozzá a túrót?
      Azt hiszem, át kellene tennem ezt a hozzászólásodat a túrógombóchoz.
      Valahogy nem illik a savanyú krumplifőzelékhez. 😀

      Jó gyerekezést!
      Mariann

  • Szilágyi Sándor

    Nagyon szépen köszönöm, hogy ilyen részletesen leírta. Most csináltam először, és nagyon finom lett…Mondjuk én már 21 éves vagyok, de meg kell tanulnom főzni; ki tudja, még valamikor jól jöhet különben elég sok recept. Még egyszer nagyon szépen köszönöm a segítséget…

    • Szia Sanyi!

      Örülök, hogy szeretnél megtanulni főzni, és hogy ebben segítségedre lehetek! 🙂
      Úgy gondolom, ez a már 21 év nem olyan borzasztó kor a kezdéshez! 🙂
      Én igazán értékelem a szándékodat!

      Sok sikert és sok jó lakomát kívánok!
      Mariann

  • gabriella

    szia
    Nagyon jo ez az oldal, sok embert kisegitesz vele, nagyon köszönöm, hogy ennyit dolgozol vele, hogy minden egyes lépést lefotoz, de szerintem sokan hálával tartoznak. Ez a legjobb oldal, amit ideáig láttam.
    sok sikert, pusz

  • Nóra

    Szia Mariann!

    Én viszont most lettem kész a lencsefőzelékeddel. Isteni lett. Köszönöm.

    Nóra

  • Ungváriné Nagy Ágnes

    Szia Mariann!
    Lehet ennél szebben zárni az óévet? Felkerült a régen várt krumplifőzelék receptje. Nagyon örölök neki és köszönöm. Már a fotók nézegetésével is örömet szereztél.
    Kívánom Neked és magunknak, hogy az új esztendőben is sok recepttel és hangulatos fotókkal örvendeztess meg mindannyiunkat.
    Ági

    • Szia Ági!

      Már éppen akartam szólni, hogy fent van, de megelőztél! 🙂
      Te is nagy örömet szereztél az érdeklődéseddel! 🙂

      Köszönöm a hozzászólásodat és a jókívánságokat!
      Remélem, egyszer majd azt fogod megírni, hogy kipróbáltad! 😉
      Jó egészséget nektek!
      Mariann

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.