Savanyú krumplifőzelék
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Szinte ugyanúgy kell csinálni, mint a savanyú krumplilevest, csak több liszt és kevesebb víz kell hozzá.
Tedd egy nagy tálcára a krumplikat, mosd meg őket, aztán pucold meg. A pucolt krumplinak készíts oda egy vízzel félig telt tálat. A megpucolt krumplikat mosd meg, hosszában negyedeld fel, és a negyed krumplikat vágd fel kockákra (ferdén vágva, hogy olyan piramis-szerű darabokat kapj).
Meleg vízzel mosd meg a kolbászt, vágd fel kb. 8 cm-es darabokra. Minden darabról húzd le a héjat úgy, hogy hosszában vágd végig egy vonalon a kolbászdarabot, aztán a vágás elején csippentsd meg a kolbászbőrt, válaszd el a kolbásztól a vonal mentén, aztán a teljes felületről húzd le a héjat. (Ha 4-en vagyunk, és másnap is ezt szeretnénk enni, akkor 8 kolbászdarab kell.)
Borítsd a krumplit egy kb. 4 literes lábosba. Öntsd fel annyi vízzel, hogy épp ellepje (kb. 1 liter), és tedd oda főni, nagy lángon.
Tedd bele a kolbászdarabokat, a 3-4 db babérlevelet, és önts hozzá kb. 1 dl tejet.
Pucold meg a hagymát, mosd meg, vágd fel apróra. A felét kapard a főzelékhez, és keverd el benne.
Sózd meg 1 fakanál sóval és 1 fakanál Vegetával. Ha felforr a főzelék, vedd takarékra a lángot.
Amíg fő a krumpli, csináld meg a rántást. Egy teflon serpenyőbe önts egy kis olajat (kb. 5 evőkanálnyit), és pirítsd benne üvegesre a hagyma másik felét.
Kevergetve pirítsd a rántást halványbarnára. Ekkor tégy bele 1 csapott fakanál pirospaprikát, oltsd el a gázt, és gyorsan keverd el a paprikát a liszttel. Öntsd fel a rántást kb. 3 dl hideg vízzel, és alaposan keverd el, hogy csomómentes legyen.
A csomókat lapítsd el a fakanállal. Ha már jónak ítéled a rántás állagát, akkor kapard a rántást a főzelékhez. (Itt már átöntöttem egy nagyobb lábosba az egészet, mert láttam, hogy a kisebb annyira tele van, hogy nem fog elférni benne még a rántás is.) Jól keverd el a rántást a főzelékben! Merj egy kis lét az üres rántásos serpenyőbe, szedd össze vele a maradékot, és azt is borítsd a főzelékhez.
Önts hozzá 1 evőkanál gyenge (6%-os) ecetet. Egy tányérba öntsd át a főzelékbe szánt tejfölt (legalább 1 kis poharasat), és először úgy magában keverd simára, aztán merj hozzá egy szedőkanál főzeléket, és azzal is keverd el. Ha fér a tányérba, akkor még egy merőkanállal szedhetsz rá főzeléket, és megint keverd el.
Kapard a hígított tejfölt a főzelékhez. Először mindenki szedjen ki egy darab kolbászt a tányérjába, és vágja fel karikákra. Erre szedjük a főzeléket. |
A kolbászt külön kistányérba is tehetjük, ott karikázzuk fel, és vagy a főzelék tetejére tesszük, vagy onnan a kistányérból veszünk mindig belőle. Jó étvágyat! |