Savanyú krumplifőzelék

Savanyú krumplifőzelék - Kész, tányérban

Hozzávalók:

 • kb. 1 kg krumpli
 • személyenként 2 kolbászdarab
 • 1 fej hagyma
 • 3-4 babérlevél
 • 1 evőkanál 6%-os ecet
 • 10 kis fakanál liszt
 • olaj
 • 1 fakanál pirospaprika
 • 1 fakanál só
 • 1 fakanál Vegeta
 • 1 dl tej
 • 1 kis pohár tejföl
 • őrölt bors
Savanyú krumplifőzelék - Hozzávalók

Elkészítés:

Szinte ugyanúgy kell csinálni, mint a savanyú krumplilevest, csak több liszt és kevesebb víz kell hozzá.

Tedd egy nagy tálcára a krumplikat, mosd meg őket, aztán pucold meg. A pucolt krumplinak készíts oda egy vízzel félig telt tálat. A megpucolt krumplikat mosd meg, hosszában negyedeld fel, és a negyed krumplikat vágd fel kockákra (ferdén vágva, hogy olyan piramis-szerű darabokat kapj).

Savanyú krumplifőzelék - Pucold meg a krumplit! Savanyú krumplifőzelék - Hoszában negyedeld fel a krumplit! Savanyú krumplifőzelék - A negyed krumplit kockázd fel!

Meleg vízzel mosd meg a kolbászt, vágd fel kb. 8 cm-es darabokra. Minden darabról húzd le a héjat úgy, hogy hosszában vágd végig egy vonalon a kolbászdarabot, aztán a vágás elején csippentsd meg a kolbászbőrt, válaszd el a kolbásztól a vonal mentén, aztán a teljes felületről húzd le a héjat. (Ha 4-en vagyunk, és másnap is ezt szeretnénk enni, akkor 8 kolbászdarab kell.)

Savanyú krumplifőzelék - Krumplidarabolás kész. Savanyú krumplifőzelék - Hasítsd végig a kolbászbőrt! Savanyú krumplifőzelék - Húzd le a kolbászbőrt!

Borítsd a krumplit egy kb. 4 literes lábosba. Öntsd fel annyi vízzel, hogy épp ellepje (kb. 1 liter), és tedd oda főni, nagy lángon.

Savanyú krumplifőzelék - Öntsd a krumplit egy kb. 4 literes lábosba! Savanyú krumplifőzelék - Öntsd fel a krumplit kb. 1 liter vízzel! Savanyú krumplifőzelék - A víz lepje el a krumplit!

Tedd bele a kolbászdarabokat, a 3-4 db babérlevelet, és önts hozzá kb. 1 dl tejet.

Savanyú krumplifőzelék - Tedd bele a kolbászdarabokat! Savanyú krumplifőzelék - Tedd bele a 3-4 db babérlevelet! Savanyú krumplifőzelék - Önts hozzá kb. 0,5 - 1 dl tejet!

Pucold meg a hagymát, mosd meg, vágd fel apróra. A felét kapard a főzelékhez, és keverd el benne.

Savanyú krumplifőzelék - Vágd fel apróra a hagymát! Savanyú krumplifőzelék - A hagyma felét kapard a főzelékbe! Savanyú krumplifőzelék - Keverd el a hagymát a főzelékben!

Sózd meg 1 fakanál sóval és 1 fakanál Vegetával. Ha felforr a főzelék, vedd takarékra a lángot.

Savanyú krumplifőzelék - Sózd meg 1 fakanál sóval! Savanyú krumplifőzelék - Mehet bele 1 fakanál Vegeta! Savanyú krumplifőzelék - Ha forr, vedd takarékra!

Amíg fő a krumpli, csináld meg a rántást. Egy teflon serpenyőbe önts egy kis olajat (kb. 5 evőkanálnyit), és pirítsd benne üvegesre a hagyma másik felét.

Savanyú krumplifőzelék - Önts olajat a serpenyőbe! Savanyú krumplifőzelék - Pirítsd meg a hagyma másik felét! Savanyú krumplifőzelék - Jöhet bele 10 fakanál liszt!

Kevergetve pirítsd a rántást halványbarnára. Ekkor tégy bele 1 csapott fakanál pirospaprikát, oltsd el a gázt, és gyorsan keverd el a paprikát a liszttel. Öntsd fel a rántást kb. 3 dl hideg vízzel, és alaposan keverd el, hogy csomómentes legyen.

Savanyú krumplifőzelék - Kevergetve pirítsd a rántást halványbarnára! Savanyú krumplifőzelék - Tégy a rántásba 1 fakanál pirospaprikát! Savanyú krumplifőzelék - Öntsd fel a rántást kb. 3 dl vízzel!

Savanyú krumplifőzelék - Jól keverd el a rántást!Savanyú krumplifőzelék - Kapard a rántást a főzelékbe!

A csomókat lapítsd el a fakanállal. Ha már jónak ítéled a rántás állagát, akkor kapard a rántást a főzelékhez. (Itt már átöntöttem egy nagyobb lábosba az egészet, mert láttam, hogy a kisebb annyira tele van, hogy nem fog elférni benne még a rántás is.) Jól keverd el a rántást a főzelékben! Merj egy kis lét az üres rántásos serpenyőbe, szedd össze vele a maradékot, és azt is borítsd a főzelékhez.

Savanyú krumplifőzelék - Merj egy kis lét a főzelékből a merőkanálba! Savanyú krumplifőzelék - Öntsd a lét az üres rántásos serpenyőbe, és öblítsd ki vele! Savanyú krumplifőzelék - A berántott főzelék.

Önts hozzá 1 evőkanál gyenge (6%-os) ecetet. Egy tányérba öntsd át a főzelékbe szánt tejfölt (legalább 1 kis poharasat), és először úgy magában keverd simára, aztán merj hozzá egy szedőkanál főzeléket, és azzal is keverd el. Ha fér a tányérba, akkor még egy merőkanállal szedhetsz rá főzeléket, és megint keverd el.

Savanyú krumplifőzelék - Tégy bele 1 evőkanál ecetet! Savanyú krumplifőzelék - Egy tányérba kapard ki a kis pohár tejfölt! Savanyú krumplifőzelék - Merj egy kevés főzeléket a tejfölre, és jól keverd el vele!

Savanyú krumplifőzelék - Borítsd a tejfölt a főzelékhez!

Kapard a hígított tejfölt a főzelékhez.

Először mindenki szedjen ki egy darab kolbászt a tányérjába, és vágja fel karikákra. Erre szedjük a főzeléket.

Savanyú krumplifőzelék - Kész, tányérban (2)

A kolbászt külön kistányérba is tehetjük, ott karikázzuk fel, és vagy a főzelék tetejére tesszük, vagy onnan a kistányérból veszünk mindig belőle.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.