Sajtos padlizsán

A teljes neve francia sajtos padlizsán, csak ez hosszú.

Sajtos padlizsán - Kész, tányéron

Hozzávalók:

  • 1 nagy vagy 2 kisebb padlizsán
  • egy 250 g-os Mascarpone vagy Ricotta
  • kb. 3 paradicsom
  • néhány bazsalikomlevél
  • 4 cikk fokhagyma
  • olaj
  • kb. 15 dkg sajt
Sajtos padlizsán - Hozzávalók

Erre a kajára be kell vásárolni, mert a padlizsán, a bazsalikom meg a Mascarpone nem olyan, ami általában van otthon. A Mascarpone a Tescóban a sajtoknál, a Ricotta a túróknál van. Jó drága. Ilyen cserepes bazsalikom is van általában a Tescóban. Persze jobb, ha van sajátod a konyhaablakban. 🙂

Elkészítés:

Sajtos padlizsán - Szeleteld fel a padlizsánt!Sajtos padlizsán - Sózd meg a padlizsánkarikákat!

Mosd meg a padlizsánt, és vágd fel 1 cm-es karikákra (páros számú szelet legyen). Abban a sorrendben, ahogy felvágtad, kettesével végy a karikákból, és az illeszkedést megtartva sózd meg először az alsó karika alsó felét, aztán tedd egy tésztaszűrőbe, a sós felével lefele. Sózd meg a felső felét is. Aztán sózd meg a felső karika alsó felét, tedd az alsó karikára, és sózd meg a felső karika felső felét is.

Sajtos padlizsán - Párosával rakd kupacokba a padlizsánkarikákat! Sajtos padlizsán - 30 percig álljanak a sóban a padlizsánkarikák! Így rakd párosával kupacokba a padlizsánszeleteket. 30 percig álljanak a sóban. (A tésztaszűrő alá tégy valamit, mert a sós padlizsán levet ereszt.)

Amíg a padlizsánok isszák a sót, készítsd elő a többi hozzávalót is. (Most gyújtsd be a sütőt, és állítsd 200 fokra.) A Mascarponét sózd meg 2 csipet sóval, és nyomd bele a 4 cikk fokhagymát. Kúposan vágd ki a paradicsomok kemény szártövét, aztán karikázd fel a paradicsomot . Sajtvágóval szeleteld fel a darab sajtot. Ha már kicsi a sajt, akkor vagy reszeld le a maradékot, vagy kézzel szeleteld.

Sajtos padlizsán - Nyomj fokhagymát a Mascarponéba! Sajtos padlizsán - Vágd ki a paradicsom kemény szártövét! Sajtos padlizsán - Sajtvágóval szeleteld fel a sajtot!

Sajtos padlizsán - Bazsalikomlevelek Sajtos padlizsán - Minden előkészítve! Csippents le néhány bazsalikomlevelet, mosd meg, és vágd apróra, mint a petrezselymet.

Sajtos padlizsán - Egy tűzálló tálba rakj le egy sor padlizsánt!Végy elő egy tűzálló tálat, önts bele egy kevés olajat, amit aztán oszlass szét az edény alján. Készíts a tepsi mellé egy falapot, és ahogy veszed ki a tésztaszűrőből a karika-párokat, az egyiket a tepsibe tedd, a másikat a deszka azonos helyére, mintha az is tepsi lenne. Így fogod tudni, hogy az egyes padlizsánokat melyikkel kell majd lefedni.

A tepsiben lévő padlizsánkarikákat vond be Mascarponéval, arra jönnnek a paradicsomkarikák (ezeket sózd meg), végül szórd rá a felaprított bazsalikomleveleket.

Sajtos padlizsán - A padlizsánokat vond be Mascarponéval! Sajtos padlizsán - Mindegyik szeletre tégy paradicsomkarikákat! Sajtos padlizsán - Az egészet hintsd meg vágott bazsalikommal!

Most fedd be mindegyik padlizsánkarikát a vágódeszkán lévő párjával. Tégy mindegyik karikára sajtszeleteket, aztán mehet a tepsi a forró sütőbe!

Sajtos padlizsán - Fedd le a padlizsánkarikákat a párjukkal! Sajtos padlizsán - Tedd a sajtszeleteket a padlizsánkarikákra! Sajtos padlizsán - Tedd oda sülni a forró sütőbe!

Sajtos padlizsán - 20 perc alatt megsül! Sajtos padlizsán - A maradék fokghagymás Mascarponét edd meg pirítósra kenve! 20 perc alatt szépen megsül. (Ezalatt a rizset is megcsinálhatod hozzá.) A maradék Mascarponét tedd el, pirítósra kenve nagyon finom vacsora vagy reggeli!
Sajtos padlizsán - Kész, tepsiben.

Köretnek rizs illik hozzá, de biztos jó mással is.

Savanyúság se árt mellé!

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.