Sajtos padlizsán
A teljes neve francia sajtos padlizsán, csak ez hosszú.
Hozzávalók:
|
|
Erre a kajára be kell vásárolni, mert a padlizsán, a bazsalikom meg a Mascarpone nem olyan, ami általában van otthon. A Mascarpone a Tescóban a sajtoknál, a Ricotta a túróknál van. Jó drága. Ilyen cserepes bazsalikom is van általában a Tescóban. Persze jobb, ha van sajátod a konyhaablakban. 🙂
Elkészítés:
Mosd meg a padlizsánt, és vágd fel 1 cm-es karikákra (páros számú szelet legyen). Abban a sorrendben, ahogy felvágtad, kettesével végy a karikákból, és az illeszkedést megtartva sózd meg először az alsó karika alsó felét, aztán tedd egy tésztaszűrőbe, a sós felével lefele. Sózd meg a felső felét is. Aztán sózd meg a felső karika alsó felét, tedd az alsó karikára, és sózd meg a felső karika felső felét is.
Így rakd párosával kupacokba a padlizsánszeleteket. 30 percig álljanak a sóban. (A tésztaszűrő alá tégy valamit, mert a sós padlizsán levet ereszt.) |
Amíg a padlizsánok isszák a sót, készítsd elő a többi hozzávalót is. (Most gyújtsd be a sütőt, és állítsd 200 fokra.) A Mascarponét sózd meg 2 csipet sóval, és nyomd bele a 4 cikk fokhagymát. Kúposan vágd ki a paradicsomok kemény szártövét, aztán karikázd fel a paradicsomot . Sajtvágóval szeleteld fel a darab sajtot. Ha már kicsi a sajt, akkor vagy reszeld le a maradékot, vagy kézzel szeleteld.
Csippents le néhány bazsalikomlevelet, mosd meg, és vágd apróra, mint a petrezselymet. |
Végy elő egy tűzálló tálat, önts bele egy kevés olajat, amit aztán oszlass szét az edény alján. Készíts a tepsi mellé egy falapot, és ahogy veszed ki a tésztaszűrőből a karika-párokat, az egyiket a tepsibe tedd, a másikat a deszka azonos helyére, mintha az is tepsi lenne. Így fogod tudni, hogy az egyes padlizsánokat melyikkel kell majd lefedni.
A tepsiben lévő padlizsánkarikákat vond be Mascarponéval, arra jönnnek a paradicsomkarikák (ezeket sózd meg), végül szórd rá a felaprított bazsalikomleveleket.
Most fedd be mindegyik padlizsánkarikát a vágódeszkán lévő párjával. Tégy mindegyik karikára sajtszeleteket, aztán mehet a tepsi a forró sütőbe!
20 perc alatt szépen megsül. (Ezalatt a rizset is megcsinálhatod hozzá.) A maradék Mascarponét tedd el, pirítósra kenve nagyon finom vacsora vagy reggeli! |
Köretnek rizs illik hozzá, de biztos jó mással is. Savanyúság se árt mellé! Jó étvágyat! |