Sajtos nokedli
Avagy Kasnockerl; osztrák nemzeti étel. Egy síelés alkalmával (20 éve) a barátnőm rokonainál szálltunk meg, ők főztek ilyet. Nem is szedtük ki tányérokra, mindenki kapott egy kanalat, és egy tálból ettük. Fejessaláta volt hozzá, ti is azzal egyétek (nekem most nem volt)!
Hozzávalók:A nokedlihez:
A nokedlin kívül:
|
|
Két okból szoktam sajtos nokedlit főzni:
- Vendégek jönnek – Ilyenkor előtte bevásárolok 4-5-féle sajtot.
- Sok sajt van otthon, és némelyiken már kezd megjelenni egy fehér réteg. Ahelyett, hogy naponként “meghámoznám”, inkább fel kell gyorsan használni. Ilyenkor lekaparom a gyanús részeket (rosszabb esetben le is vágom; a kutya boldogan bekapja).
Most az utóbbi eset forgott fenn, amint látszik is a képen a füstölt Mozarellán. 🙂
Elkészítés:
Főzzél 4 tojásból nokedlit. Itt a honlapon megvan a leírása.
Készíts az asztalra annyi kis tálkát, ahányféle sajtod van. Vagdosd fel a sajtokat kb. 1 x 1 cm-es kockákra. A sajtot először lapokra, aztán csíkokra vágd, utána jöhet a kockázás. Persze egyáltalán nem fontos a szabályos kinézet. 🙂 Csak aránylag kicsik legyenek, hogy könnyen elolvadjanak majd a nokedlin. Mindegyik sajtot külön tálkába tedd.
A camembert sajtot elég nehéz darabolni, mert hozzáragad a késhez. 🙂
Pannónia, füstölt Mozarella, és egy picike márványsajt.
A natúr Mozarella sajt feldarabolása. Volt még füstölt-fokhagymás Óvári sajt is. Ha nem lett volna ennyi magmaradt sajtom, akkor persze egy nagy tálka Füredi trappista is lett volna a sorban. 2-3-féle sajt is elég ám!
Vedd elő a legnagyobb teflon serpenyődet, abban főzd. Ha nem elég nagy, akkor inkább két kisebben süsd egyszerre! Mérj le 12 dkg Rámát, és tedd a teflonedénybe. Tégy a gázra egy vaslapot – hogy egyenletesebben piruljon majd a nokedli -, erre tedd a serpenyőt, és egész lángon olvaszd meg a vajat.
Az olvadt vajba kapard bele a nokedlit, sózd meg 3 csipet sóval, és jól keverd el. A sajtok felét szórd rá a nokedlire úgy, hogy mindegyikből jusson mindenhová. Most már vedd lejjebb a lángot!
Háromféle sajt már rajta van a nokedlin; ezek tálkája már üres. |
Amíg egy kicsit olvad a sajt, foglalkozz a hagymával. Pucold meg, vágd fel apróra. Egy kisebb teflon-serpenyőben olvassz kb. 2 dkg Rámát, és ha felolvadt, akkor kapard bele a hagymát. Sózd meg 2 csipet sóval, és közepes lángon pirítsd aranyszínűre. (Sokkal nehezebben pirul, mint olajon, de legalább nem ég oda!)
A hagymázás alatt már biztos megolvadt a sajt, forgasd bele a nokedlibe. Maradjon egy helyben a sajt, csak fentről kerüljön lejjebb. Utána szórd rá a maradék sajtot is a nokedlire, mindegyik tálkából jusson mindenhová. Közben bizonyára szépen megpirult a hagyma.
Ha a második adag sajt is megolvadt (vagy ha nem, akkor is), akkor megint forgasd meg helyben egy kicsit a nokedlit. Aztán oszlasd el rajta egyenletesen a pirult hagymát. Végül vágd fel apróra a petrezselymet, és azt is kapard rá a sajtos nokedli tetejére. | ||
Fakanállal rendezd el a petrezselymet, hogy mindenhova kerüljön egy kicsi. |
Hints rá egy kis borsot! Fejes saláta illik hozzá. Mindig nagy sikere van a vacsoravendégek körében! Jó étvágyat! |