Sajtos nokedli

Avagy Kasnockerl; osztrák nemzeti étel. Egy síelés alkalmával (20 éve) a barátnőm rokonainál szálltunk meg, ők főztek ilyet. Nem is szedtük ki tányérokra, mindenki kapott egy kanalat, és egy tálból ettük. Fejessaláta volt hozzá, ti is azzal egyétek (nekem most nem volt)!

Sajtos nokedli - Kész, serpenyőben.

Hozzávalók:

A nokedlihez:

 • 4 tojás
 • kb. 1,5-2 dl víz
 • kb. 1/2 kg liszt
 • só a főzővízbe

A nokedlin kívül:

 • minél többféle sajt, összesen kb. 40 dkg
 • kb. 10-12 dkg Ráma a nokedli alá
 • kb. 2 dkg Ráma a hagyma alá
 • 1 nagy fej hagyma
 • 1 csokor petrezselyemzöld
 • bors
Sajtos nokedli - Hozzávalók

Két okból szoktam sajtos nokedlit főzni:

 1. Vendégek jönnek – Ilyenkor előtte bevásárolok 4-5-féle sajtot.
 2. Sok sajt van otthon, és némelyiken már kezd megjelenni egy fehér réteg. Ahelyett, hogy naponként “meghámoznám”, inkább fel kell gyorsan használni. Ilyenkor lekaparom a gyanús részeket (rosszabb esetben le is vágom; a kutya boldogan bekapja).

Most az utóbbi eset forgott fenn, amint látszik is a képen a füstölt Mozarellán. 🙂

Elkészítés:

Főzzél 4 tojásból nokedlit. Itt a honlapon megvan a leírása.

Készíts az asztalra annyi kis tálkát, ahányféle sajtod van. Vagdosd fel a sajtokat kb. 1 x 1 cm-es kockákra. A sajtot először lapokra, aztán csíkokra vágd, utána jöhet a kockázás. Persze egyáltalán nem fontos a szabályos kinézet. 🙂 Csak aránylag kicsik legyenek, hogy könnyen elolvadjanak majd a nokedlin. Mindegyik sajtot külön tálkába tedd.

A camembert sajtot elég nehéz darabolni, mert hozzáragad a késhez. 🙂

Sajtos nokedli - A camembert sajtot vágd fel szeletekre! Sajtos nokedli - Mindegyik szeletből 2 csík lesz! Sajtos nokedli - A camembert sajt-csíkokat vágd fel kockákra!

Pannónia, füstölt Mozarella, és egy picike márványsajt.

Sajtos nokedli - Pannónia sajtszeletek. Sajtos nokedli - Füstölt Mozarella sajtszeletek. Sajtos nokedli - Egy darabka márványsajt.

A natúr Mozarella sajt feldarabolása. Volt még füstölt-fokhagymás Óvári sajt is. Ha nem lett volna ennyi magmaradt sajtom, akkor persze egy nagy tálka Füredi trappista is lett volna a sorban. 2-3-féle sajt is elég ám!

Sajtos nokedli - Natúr Mozarella sajt-szeletek. Sajtos nokedli - A natúr Mozarella sajtkockák mennek a tálkába. Sajtos nokedli - A 6-féle sajt felkockázva a tálkákban.

Vedd elő a legnagyobb teflon serpenyődet, abban főzd. Ha nem elég nagy, akkor inkább két kisebben süsd egyszerre! Mérj le 12 dkg Rámát, és tedd a teflonedénybe. Tégy a gázra egy vaslapot – hogy egyenletesebben piruljon majd a nokedli -, erre tedd a serpenyőt, és egész lángon olvaszd meg a vajat.

Sajtos nokedli - Mérd le a 10-12 dkg vajat! Sajtos nokedli - Tégy egy vaslapot a gázra! Sajtos nokedli - Egész lángon olvaszd meg a vajat!

Az olvadt vajba kapard bele a nokedlit, sózd meg 3 csipet sóval, és jól keverd el. A sajtok felét szórd rá a nokedlire úgy, hogy mindegyikből jusson mindenhová. Most már vedd lejjebb a lángot!

Sajtos nokedli - Az olvadt vajba kapard bele a nokedlit! Sajtos nokedli - Sózd meg a nokedlit! Sajtos nokedli - 3-féle sajtot szórj rá a nokedlire!

Sajtos nokedli - 3-féle sajt már rajta van a nokedlin! Sajtos nokedli - A 3 sajt tálkája már üres! Háromféle sajt már rajta van a nokedlin; ezek tálkája már üres.

Amíg egy kicsit olvad a sajt, foglalkozz a hagymával. Pucold meg, vágd fel apróra. Egy kisebb teflon-serpenyőben olvassz kb. 2 dkg Rámát, és ha felolvadt, akkor kapard bele a hagymát. Sózd meg 2 csipet sóval, és közepes lángon pirítsd aranyszínűre. (Sokkal nehezebben pirul, mint olajon, de legalább nem ég oda!)

Sajtos nokedli - Vágd fel apróra a hagymát! Sajtos nokedli - Egy kisebb teflonban olvassz vajat a hagymának! Sajtos nokedli - 2 csipet sóval sózd meg a hagymát!

A hagymázás alatt már biztos megolvadt a sajt, forgasd bele a nokedlibe. Maradjon egy helyben a sajt, csak fentről kerüljön lejjebb. Utána szórd rá a maradék sajtot is a nokedlire, mindegyik tálkából jusson mindenhová. Közben bizonyára szépen megpirult a hagyma.

Sajtos nokedli - Forgasd bele az olvadt sajtot a nokedlibe! Sajtos nokedli - A többi sajtot is szórd rá a nokedlire! Sajtos nokedli - Szépen megpirult a hagyma!

Sajtos nokedli - A második adag sajtot is forgasd bele a nokedlibe! Sajtos nokedli - Kapard rá a pirult hagymát a sajtos nokedlire! Ha a második adag sajt is megolvadt (vagy ha nem, akkor is), akkor megint forgasd meg helyben egy kicsit a nokedlit. Aztán oszlasd el rajta egyenletesen a pirult hagymát. Végül vágd fel apróra a petrezselymet, és azt is kapard rá a sajtos nokedli tetejére.
Sajtos nokedli - Vágd fel apróra a petrezselyemzöldet! Sajtos nokedli - A vágott petrezselymet rendezd el a sajtos nokedlin!
Sajtos nokedli - Fakanállal rendezd el a petrezselymet, hogy mindenhova jusson egy kicsi! Fakanállal rendezd el a petrezselymet, hogy mindenhova kerüljön egy kicsi.
Sajtos nokedli - Kész, tányéron.

Hints rá egy kis borsot! Fejes saláta illik hozzá.

Mindig nagy sikere van a vacsoravendégek körében!

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.