Sajt-tekercs

Sajt-tekercs - Kész, tányéron

Hozzávalók:

 • 40-45 dkg sajt (Trappista, Edámi stb.)
 • 6 szelet téglalap alakú gépsonka

A franciasalátához:

 • 3 sárgarépa
 • 2 petrezs.gyökér
 • egy kis zeller fele
 • 1 alma
 • kb. 15 dkg zöldborsó
 • só a főzővízbe

A majonézhez:

 • 3 evőkanál tejfől
 • kb. 2 evőkanálnyi majonéz
 • 1 kiskanál cukor (a képről lemaradt)
 • 1 kiskanál mustár
 • bors
 • petrezselyemzöld
 • borsikafű (elmaradhat)
Sajt-tekercs - Hozzávalók

Elkészítés:

Ha rokonokat várunk, és szeretnénk őket megvendégelni egy kis harapnivalóval, akkor sikert arathatunk a hideg sajt-tekerccsel. Vajas pirítóssal, friss zöldséggel kínáljuk.

A sajt-tekercs lényege, hogy a sajtot egészben, lassú tűzön kb. 30 percig főzzük, és akkor megpuhul a belseje is. A leszűrt, meleg sajtot ki tudjuk nyújtani, megtöltjük valamilyen vaj alapú pástétommal – ami a hűtőben megszilárdul -, vagy éppen franciasalátával, ahogy most én tettem; feltekerjük, behűtjük, és hidegen tálaljuk-szeleteljük.

Az a lényeg, hogy a tölteléket elő kell készíteni, hogy mire a meleg sajtot kinyújtjuk, már mindent rá tudjunk halmozni. Ha még valamivel vacakolni kéne, a sajt megdermedne, és nem tudnánk feltekerni.
Ezért aztán a francia saláta elkészítésével kell kezdeni.

Sajt-tekercs - Tégy egy fazékba 2 liter vizet melegedni! Egy kb. 3 literes fazékba tégy oda főni 2 liter vizet. Szórj bele 2 kis fakanál sót.
Mosd meg a zöldségeket, és tisztítsd meg őket: a petrezselyemgyökér és a répa héját kapard le, a zeller héját vágd le.

Sajt-tekercs - Kapard le a petrezselyemgyökér héját! Sajt-tekercs - Kapard le a répa héját! Sajt-tekercs - Vágd le a zeller héját!

Sajt-tekercs - Mosd meg a pucolt zöldségeket! Mosd meg a pucolt zöldségeket!
Sajt-tekercs - Hosszában negyedeld fel a petrezselyemgyökeret! Sajt-tekercs - Vágd fel apróra a petrezselyemgyökeret! A petrezselyemgyökeret hosszában negyedeld fel, majd vágd apró darabkákra.
Sajt-tekercs - A répákat hosszában nmegyedeld fel! Sajt-tekercs - Darabold vékony lapokra a répacsíkokat! A répákat is negyedeld fel hosszában, aztán vágd kis darabokra.

A zellert szeleteld fel vékony lapokra, a lapokat csíkokra, a csíkokat apró darabkákra.

Sajt-tekercs - A zellert szeleteld fel vékony lapokra! Sajt-tekercs - A zellerszeleteket vágd fel csíkokra! Sajt-tekercs - A zellercsíkokat vagdosd apró darabokra!

A vágott zöldséget dobd a forrásban lévő vízbe. Ha megint forr a víz, akkor mehet bele a borsó is. Újbóli forrás után vedd takarékra a lángot, és főzd 6-8 percig a zöldséget. (Kóstolj meg minden fajtából egy darabot, és ha mind puha, akkor kész. De ne főjön agyon!)

Sajt-tekercs - Dobd a vágott zöldséget a forrásban lévő vízbe! Sajt-tekercs - Dobd a borsót a fazékba! Sajt-tekercs - Újraforrástól számítva 10 percig főzd a zöldséget takarékon!

Sajt-tekercs - Közben hámozd meg és felezd, negyedeld, nyolcadold az almát!Sajt-tekercs - Szeleteld fel a nyolcadalmákat!

Amíg fő a zöldség, hámozd meg az almát, felezd, negyedeld, vágd ki a magházát, nyolcadold. A nyolcad-cikkeket szeleteld vékony lapocskákra.

Sajt-tekercs - Szűrd le egy másik fazékba a megfőtt zöldség levét!Sajt-tekercs - Tedd hideg helyre hűlni a leszűrt zöldséget!

A megfőtt zöldség levét szűrd át egy másik fazékba – ebben a lében fő majd a sajt is. Tedd a leszűrt zöldséget hideg helyre, hogy minél előbb kihűljön.

Készítsd el a franciasaláta öntetét! Végy elő egy mély tálat, tégy bele 3 evőkanál tejfölt, kb. 2 evőkanálnyi majonézt, és keverd el. Szórj hozzá 1 kiskanál cukrot…

Sajt-tekercs - Tégy 3 evőkanál tejfölt a tálba! Sajt-tekercs - Nyomj kb. 2 evőkanálnyi tubusos majonézt a tejfölre! Sajt-tekercs - Szórj az öntetbe 1 kiskanál cukrot!

…őrölt borsot, és adj még hozzá 1 kiskanál mustárt. Megint keverd el. Borítsd bele a felszeletelt almát.

Sajt-tekercs - Szórj az öntetbe borsot! Sajt-tekercs - Tégy az öntetbe 1 kiskanál mustárt! Sajt-tekercs - Borítsd az almaszeleteket az öntetbe!

Ha van friss borsikafüved, akkor mosd meg az ágat, szedd le róla az oldalágakat, és minden ágacskáról húzd le a leveleket felülről lefelé haladva. Az ág tetejétől olyan 3 cm-rel lejjebb kezdd a levélpergetést, mert feljebb olyan zsenge az ág, hogy eltörik. Ez a zsenge ágvég mehet vagdosásra. Tömörítsd egy kupacba a leveleket, vágd fel apróra, és kapard a majonézes öntetbe.

Sajt-tekercs - Tépd le az oldalszárakat a borsikafűről! Sajt-tekercs - Fentről lefelé húzd le a leveleket a borsikafű száráról! Sajt-tekercs - Vágd fel apróra a borsikafű-leveleket! Sajt-tekercs - Kapard a majonézes öntetbe az apróra vágott borsikafüvet!

A petrezselymet mosd meg, rendezd el a szálakat, hogy minden szárat a levelek tövénél fogj meg, aztán vágd le a szárakat. Vágd fel apróra a leveleket, és kapard az öntethez.

Sajt-tekercs - Rendezd csokorba a petrezselyemszálakat! Sajt-tekercs - Vágd le a szárakat! Sajt-tekercs - Aprítsd fel a petrezselymet, és kapard az öntethez!

Keverd bele a zöldet az öntetbe. Eddigre már biztosan kihűlt a franciasaláta. Ha sietsz, akkor az se baj, ha még nem hűlt ki teljesen, mehet az öntetbe. Jól keverd el! Tedd a hűtőbe, hadd dermedjen egy kicsit, amíg sor kerül rá.

Sajt-tekercs - Keverd el az öntetet! Sajt-tekercs - Borítsd a kihűlt zöldséget a majonézes öntetbe! Sajt-tekercs - Jól keverd el a zöldséget az öntettel!

Most már minden készen áll a sajt megtöltéséhez – jöhet a sajtpuhítás!
A leszűrt (2 liter) zöldséglét öntsd vissza a kb. 3 literes fazékba, és forrald fel a lét. Ha forr, tedd bele a sajtot egészben, és vedd takarékra a lángot. A víz lepje el a sajtot! Ha nem lepi el, akkor forralj még külön vizet, és öntsd hozzá. Fedd le a fazekat.

Sajt-tekercs - Öntsd vissza a leszűrt zöldséglét a fazékba, és forrald fel! Sajt-tekercs - Tedd a sajtot egészben a fövő vízbe! Sajt-tekercs - A sajt a forró vízben.

Így hagyd átmelegedni a sajtot kb. 30 percig. Közben készítsd ki a gyúródeszkát, és teríts rá egy felvágott nájlonzacskót. Tedd a kezed ügyébe a franciasalátát és a sonkát is. 20 perc fövés után már szurkáld meg a sajtot 5 percenként; és ha érzed, hogy már belül is puha, akkor kész.

Sajt-tekercs - 30 percig főzd a sajtot! Sajt-tekercs - Készítsd ki a gyúródeszkát! Sajt-tekercs - Időnként szurkáld meg a sajtot, hogy puha-e már!

Szűrd le a sajtot. A sajtot a szűrőből óvatosan borítsd ki a gyúródeszkára fektetett nájlonra.

Sajt-tekercs - Szűrd le a megpuhult sajtot! Sajt-tekercs - A sajt a szűrőben. Sajt-tekercs - Borítsd a sajtot a gyúródeszkára!

Nyújtsd ki a sajtot nagyjából téglalap alakúra. (Nem baj, ha nem tökéletes a formája!) Előfordul, hogy valahol kilyukad, ha túl vékonyra nyújtjuk; de nem baj, mert úgyis sonkát fektetünk rá, az befoldja a lyukat. 🙂 (Én megsütöttem egy kicsit a sonkaszeleteket, mert már megkeményedett a szélük. Meg aztán finomabb is a sült sonka. 🙂 ) A forró sajttól kicsit összeugrik a nájlon, de szerencsére nem ragad rá.

Sajt-tekercs - Nyújtsd ki a sajtot nagyjából téglalap alakúra! Sajt-tekercs - Sajt kinyújtva. Sajt-tekercs - Rendezd rá a sonkaszeleteket a kinyújtott sajtra!

A franciasalátát kanalazd rá a sonkával borított sajtlapra. Jól kapard ki a tálat! Egyenletesen oszlasd el a tölteléket a sajton.

Sajt-tekercs - Kanalazd rá a franciasalátát a sonkával borított sajtra! Sajt-tekercs - Jól kapard ki a franciasalátát a tálból! Sajt-tekercs - Az összes töltelék a sajton.

Feltekerés előtt hajtsd be a sajtlap két oldalát, hogy majd ne folyjon ki a töltelék a tekercsből. A nájlon segítségével szorosan tekerd fel a sajtlapot.

Sajt-tekercs - Hajtsd be a sajtlap két szélét! Sajt-tekercs - A nájlon segítségével tekerd fel a sajtot! Sajt-tekercs - Feltekerés kész.

Készíts oda egy hosszú vágódeszkát vagy tálcát, amire ráfér a sajt-tekercs. A nájlon segítségével emeld át a sajt-tekercset a tálcára vagy vágódeszkára. (Ki se kellett volna húzni alóla a nájlont, azzal is befedhettem volna.) Takard le egy megfelelő hosszú fóliával, készíts neki helyet a hűtőben, és tedd be legalább 2 órára hűlni.

Sajt-tekercs - Húzd ki a nájlont a sajt-tekercs alól! Sajt-tekercs - Fedd le a sajt-tekercset egy fóliával! Sajt-tekercs - Tedd a sajt-tekercset a hűtőbe!

Sajt-tekercs - A felvágott tekercs elölnézetben.

Szoktak neki örülni a vendégek! 🙂

Jó étvágyat!

Egy megjegyzés

 • zsoalni

  Ezt nagyon szeretem, és készíteni is szoktam 🙂 annyi, hogy én a sajtot beleteszem egy zacskóba, és úgy a vízbe (mert már jártam úgy, h a sajt annyira megfolyt, hogy nem tudtam a vízből kiszedni) 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.