Rongyos lángos
Maradék törtkrumpli felhasználására. Hozzávalók:
Ebből a mennyiségből 6 db lángos lett. |
|
Elkészítés:
Elég macerás, mert egyenként kell foglalkozni a lángosokkal; viszont nem olyan unalmas, mint a palacsinta, mert amíg az egyik lángos sül, előkészítheted a következőt.
Egy bögrébe üsd fel a tojást. Tedd bele az 1-2 dkg élesztőt (én 1 dkg-t tettem), és addig nyomkodd, keverd, míg teljesen szétmegy. Egy nagyobb tálba kapard bele a törtkrumplit, és szórd rá a liszt felét. Tégy bele 4 nagy csipet sót. Fakanállal keverd el, dolgozd össze a két anyagot. Készíts a közepébe mélyedést, és öntsd oda az élesztős tojást. Ezzel is dolgozd össze a masszát. Tedd hozzá a maradék fél-liszt felét, és azzal is dolgozd ki a tésztát.
Most add hozzá a grízt. Keverd el, és aztán egy kiskéssel kapard le a fakanálról a tésztát, mert most már kézzel kell gyúrnod. Nyomkodd meg a tészta közepét, és a mélyedésbe öntsd bele az 1 evőkanál olajat. Hajts tésztát az olajra, és addig gyúrd a masszát, míg fel nem veszi az olajat.
Tedd hozzá a maradék lisztet, és dolgozd bele a tésztába. Jól gyúrd meg!
Takard le a tésztát, és fél óráig keleszd meleg helyen. Közben készíts az asztalra egy nagy vágódeszkát vagy tálcát (az utóbbi akkor jó, ha sima az alja, mert azon fogsz majd tésztát nyújtani) és egy sodrófát. A liszt is legyen kéznél. Ha letelt az idő, akkor egy kis edényben olvaszd meg a 2 dkg Rámát, és azt is tedd a többi kellékhez. |
Tépj le a tésztából egy tojásnyi darabot. Lisztezd be a tálcát, és tedd rá az első adag lángostésztát. Nyújtsd ki téglalap alakúra (ez még nem a végleges formája)! (Én kör alakúra nyújtottam, de mivel hengert kell majd csavarni belőle, jobb, ha hosszúkás alakú a tészta.)
Egy kenő”tollal” kend meg az olvasztott vajjal a lángoslapot. Aztán szorosan tekerd fel, utána pedig a tenyereddel és az ujjaiddal sodord minél hosszabbra a tésztát. Ha idáig jutottál, akkor tégy egy lapot a gázra (én először nem tettem, oda is égett az első lángos 🙁 ), és tedd rá a palacsintasütődet. Önts bele egy kevés olajat, oszlasd szét az edény alján, és forrósítsd meg.
Most csiga alakban tekerd fel a hengert! A tekercs végét az ujjaddal jól nyomd bele a szomszédos tésztába. A sodrófával nyújtsd ki a csigát! Rájöttem, hogy a nyújtás előtt fordítani kell balra egy negyed fordulatot a tésztán, mert egyébként könnyen szétjön a csiga. Akkor sincs persze baj, mert szépen visszahajlítod a végét, és odanyomod a szomszédos csigamenethez.
Tehát nyújtsd ki kör alakúra a csigát. Közben felforrósodott az olaj, tedd bele a lángost. De vedd takarékra a lángot, mert egyébként úgy jársz, ahogy én: hamar leég. Végig legyen takarékon, így süsd az összest!
Itt még nem jöttem rá, hogy takarékra kell venni, ezért a másik oldala is sötét lett. Na, majd a többi! A tepsibe önts megint olajat a következő lángos számára. |
Tépj le egy újabb tojásnyit a lángostésztából, nyújtsd ki téglalap alakúra, kend meg olvasztott vajjal (ez most nincs a képen, de ne hagyd ki), sodorj belőle hurkát, tekerd fel csiga alakban, nyújtsd ki megint, és sütheted. | ||
Most szép lett mindkét oldala! És a többi is jó lett! (Elárulom, most sütöttem először 🙂 . Neked is menni fog!)
A maradék olvasztott vajat a kenőecsettel söpörd az utolsó lángos alá, a palacsintasütőbe. |
Ezt is bedörzsölheted fokhagymával, vagy eheted tejföllel-sajttal, mint a rendes lángost. Jó étvágyat! |