Magamról

Kovács Jánosné vagyok, 65 éves nyugdíjas.

Bátorítom a fiatalokat, hogy főzzenek maguknak! Itt részletesen elmagyarázom az alapvető dolgokat, meglásd, sikerülni fog elkészíteni a kinézett kaját!

——————————————————————–

De jó receptet írni!…(Ezt még 2008 januárjában írtam.)

Holnap lesz a lányom 20. születésnapja, neki ajánlom az első receptemet, a barackos krémtúrót.

Család-2007-dec

A lányom megfenyegetett, hogy addig nem ír emailt, amíg fel nem teszek egy olyan képet, amin az egész család rajta van. Na, ez hatott! Már régen mondogatja, hogy cseréljem már le ezt a képet, mert az egyik bátyja hiányzik (ő fotózott).

—————————————————————————————————

No és azóta van egy feleség és egy barátnő is. 🙂 (2009 karácsonya)

Magamról - Család-2009

—————————————————————————————————

2010. szeptember – Még többen vagyunk 🙂

Magamról - Családi fondüzés

—————————————————————————————————

2011 karácsonya – Már két feleség van, és nemsokára a családban a nők lesznek többségben. 🙂

Magamról - 2011 karácsonya

—————————————————————————————————

2012. szeptember: Panni unokám már fél éves. 🙂

Magamról - Panni unokám fél éves.

—————————————————————————————————-

2013. március: 1 éves az unokám. 🙂

Magamról - Panni 1 éves.

—————————————————————————————————-

2013. november: Megszületett a hugica! 🙂

Magamról - A két kislány.

110 hozzászólás

  • Bea

    Kedves Mariann!
    Egy jó sóska receptet kerestem a neten, amikor rábukkantam erre az oldalra.Gondoltam, ha már anyuka, akkor csak jók lehetnek a főztjei! 🙂 (Persze anyukákban is van különbség)
    Letöltöttem, megvettem az alapanyagokat, és nekiugrottam a főzésnek. Elsőre is pont úgy sikerült, ahogy annak lennie kell.
    Sajnos nekem már nincs kitől segítséget kérni a főzésben, úgyhogy remélem, még sok finomságos receptet fogsz ide feltölteni mindenki örömére! 🙂

    • Kedves Bea!

      Örülök, hogy idetaláltál, és hogy jó lett a sóska! 🙂
      Ha ezen a honlapon elsajátítod az alap dolgokat, akkor könnyebben el tudod majd készíteni a kismillió receptes oldal kajakölteményeit!
      Én ugyanis nagyjából csak az alapkajákat teszem fel. Azért is ritkulnak az új cikkek, mert már majdnem mindent leírtam, amiket eszünk. 🙂

      Jó főzéseket!
      Mariann

  • Andi

    Kedves Mariann!

    Nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt az oldalt, mivel 2 hónapja költöztem el otthonról, és eddig mindig haza kellett telefonálnom ha a sültkrumplinál bonyolultabb dolgot akartam elkészíteni, és annak kifejezetten örülök, hogy minden teljesen szájbarágósan van leírva, mintha csak az én anyukám mondaná 🙂 Tényleg hatalmas segítség, mindenhol csak azt írják hogy rántsd ki, habard be, de fogalmam se volt hogy kell ezeket. Mikor felhívtam anyut hogy hogy kell bundáskenyeret csinálni, mondta hogy ugyan úgy megforgatom mint a rántott húst szoktuk, de nem mondta külön hogy mibe (gondolom úgy gondolta nyilvánvaló…), úgyhogy én szépen bepaníroztam a kenyeret…:) szóval tényleg nagy segítség az oldal, főleg a sok képpel, köszönöm 🙂

    • Kedves Andi!

      Jót mosolyogtam a bundáskenyér-sztoridon! 😀
      Köszönöm lelkes hozzászólásodat! 🙂

      Na, majd hamarosan folytatom a recept-felviteleket!

      Szép őszi napokat!
      Mariann

  • Vivien

    20 éves vagyok, és még a vajaskenyeret is el tudom rontani. Ez az oldal azonban annyi segítséget nyújtott nekem, és nem utolsósorban rengeteg önbizalmat. Egyszerűen fantasztikusak a receptek, és még az ilyen ügyetleneknek is egyszerűen és érthetően van leírva minden, a képek pedig egyszerűen nélkülözhetetlenek. Én kérném kedves Kovács Jánosnét, hogy semmiféleképp ne hagyja abba a blogolást, mert rengeteg segítséget ad. Ez a legeslegjobb oldal.

    • Szia Vivien!

      Olyan aranyosat írtál, Köszönöm szépen! 🙂
      Jót derültem a vajas kenyér elrontásán. 🙂
      Azért mellékelek sok képet, mert tudom, hogy egy képről sokkal több információt le lehet olvasni, mint amit szövegesen megfogalmazok.
      Örülök, hogy megjött az önbizalmad a főzéshez!

      Sok sikert és örömöt a konyhában!
      Mariann

  • Zsóka

    Kedves Mariann-Anyuka!

    A derű, amellyel megörvendeztettél receptjeid olvasgatása közben, no, azért örökké hálás maradok!
    Gratulálok, jó ez az oldal, és külön elismerésem, hogy válaszolsz a kommentelőknek!
    Főzni alapvetően vagy 30 éve tudok, de köménymaglevest még soha nem készítettem, így bukkantam keresgélés közben az oldaladra. Valahogy itt is ragadtam 🙂 Visszatérek még ide, ez teljesen biztos!
    Köszönöm!
    Zsóka

  • Margit

    Kedves Anyuka!
    Örülök, hogy rátaláltam a honlapodra, sokat fogom használni, mert az igaz hogy (40 éve) szinte naponta főzök, de soha nem tanultam meg főzni, így most ezt tudom pótolni.
    Köszönöm: Biróné Margit

    • Kedves Margit!

      Én meg annak örülök, hogy segítségedre lehetek! 🙂
      Bár, ha 40 éve főzöl, akkor nemigen tudok újat mutatni neked.

      Jó főzéseket – most a karácsonyi időszakban sok időt fogunk a konyhában tölteni!
      Mariann

  • Kis Gabi

    Kedves Mariann!

    Előre szólok, hogy hosszú leszek! 🙂
    Lassan 30 éve lettem háziasszony. Mint sokan mások, én is nagy kedvvel vetettem bele magam a sütésbe, főzésbe, több kevesebb sikerrel. Sok mindent szakácskönyvből tanultam, és nekem is az volt a baj kezdőként, hogy sok recept arra épített, hogy mindenki főzési alap tudással született.
    Kár, hogy akkor még nem volt elterjedt internet, nem használhattuk a tudásodat.
    Talán 2 vagy 3 év múlva kedvet kaptam a befőzéshez is.
    Tettem el befőttet, lekvárt, savanyúságot. Mivel lakótelepen lakunk, izgatottan vártam, hogy a kamra jó helye lesz e a sok finomságnak.
    Nagy megkönnyebbülésemre, mindennek jó lett, kivéve az uborkának.
    Mivel a savanyúságok közül a csemege uborka a kedvencünk, végtelenül szomorú voltam, hogy pont az nem sikerült. 2-3 hét után elkezdett zavarosodni a leve. Mentve a menthetőt, leszűrtem, leöblítettem, új levet készítettem, és egy nagy fazékból a hűtőből ettük meg.
    Persze nem adtam fel, éveken keresztül próbálkoztam újabb és újabb “kipróbált”, “bevált”, “évtizedes” házi receptekkel, szakácskönyvből, újságokból, még a bolti savanyúságtartósítóval is próbálkoztam… Hát nekem egyik sem vált be. Pár év kísérletezgetés és kudarc után kénytelen voltam belátni, hogy nekünk már csak a bolti uborka marad…
    Egészen MOSTANÁIG!
    3 hete vasárnap, véletlenül találtam rá az oldaladra, és a csemege uborkád volt az első, amit megnéztem. A részletes leírás, a képek, és a sok dicsérő szó (szorgalmasan elolvastam mindet), újra meghozta a kedvemet. Alig vártam, hogy péntek legyen, mehessek a piacra uborkáért. Sajnos, miután lassan vége az uborkaszezonnak, nem volt túl nagy választék, de azért kaptam, és óriási várakozás közepette elraktam 3 üveggel (ennyi fért a fazekamba, mert egy kicsit nagyobb üvegbe raktam, mint a Tiéd), a leírásod alapján. A gőzöléstől féltem, mert semmit nem utálok jobban, mint a plötty uborkát.
    Amikor kihűltek, rémülten vettem észre, hogy csak az egyik tető horpadt be, a másik kettő kissé púpos volt, és be lehetett nyomni.
    Egy hétig minden áldott nap, felkelés után a konyhába vezetett az első utam, uborka mustrára, és nap mint nap nyugodtam lehettem, mert a lé mindhárom üvegben tiszta maradt. (Direkt ott hagytam, gondolván, ha a meleg konyhát kibírja, akkor már a kamrában sem lesz baja.) Nagy nehezen eltelt az egy hét “kötelező várakozási idő”, így végül jött az ízpróba.
    Hála NEKED, abban sem csalódtunk. Persze, a felbontott üvegből mindegyik uborkát meg kellett kóstolni, hogy mind jó lett e. 🙂

    MIND JÓ LETT!!!!!!!!

    A másik két üveg bekerült a kamrába, ünnepi alkalomra. És már most tudom, hogy jövőre időben elkezdem a csemege uborka gyártását. És az is biztos, hogy a kamra fele uborkával lesz tele.
    Nem tudom elmondani mennyire hálás vagyok, hogy megosztottad ezt a receptet. Folytatom a többi recepted tanulmányozását is, és biztos, hogy kölcsön is veszek egyet-kettőt.
    Végül engedd meg, hogy gratuláljak a családodhoz is. Ennyi boldog fiatallal körülvéve nem csoda, hogy Te is fiatalnak, energikusnak érzed magad. További jó egészséget kívánok, és -nem kevés önzőséggel- hosszú, boldog életet, mely során megörvendeztetsz bennünket még sok-sok jó recepttel, ötlettel.

    Üdvözlettel, végtelen hálával, és sok szeretettel: Gabi

    Bocsánat!… Én mondtam, hogy hosszú leszek, bár ilyen hosszúra én sem gondoltam. :))))

    • Kedves Gabi!

      Örülök, hogy megtaláltad az oldalt! 🙂 És hogy segített neked! 🙂
      Nevettem, ahogy olvastam, hogy az uborkakóstolással olyanok voltatok, mint Micimackó a mézzel. 🙂

      A hozzászólások tényleg nagyon hasznosak, mert lehet látni, hogy többnyire sikerülni szokott az embereknek; csak néha jön elő egy-egy probléma, de később ezeknek a befőzőknek is jó lett. 🙂 A hozzászólásoknak köszönhetem azt is, hogy már csak 15 percig gőzölöm az uborkát, és így nem lesz plötty. 🙂 És akkor biztos azt is olvastad, hogy elég csak az első buborékokat megvárni, aztán már indulhat a gőzölési negyedóra.

      Köszönöm, hogy írtál, jó volt olvasni! 🙂
      Sok sikert az uborkával!
      Mariann

  • Liza

    Kedves Mariann! Fogalmam sincs, hogy olvasod-e majd egyáltalán a bejegyzésemet, de ha igen, annyit mondhatok, hogy fantasztikus!!!!!!! Én se vagyok mai csirke, anyukámtól mindent megtanultam, de annyi fantasztikus jó ötletet találtam nálad, hogy ha valami kell, vagy bizonytalan vagyok, hozzád jövök! Remélem mindnyájan jól vagytok, s gratulálok Neked! 🙂

    • Kedves Liza!

      Minden hozzászólást elolvasok, mert először emailben kapom meg. Utána jóváhagyom, és csak akkor jelenik meg a honlapon. 🙂 Ha nem érek rá, akkor csak elolvasom az emailt, és majd később hagyom jóvá. Ekkor úgy tűnhet, hogy elkallódott a hozzászólás, de nem! Előbb-utóbb felmegyek a honlapra, kattintok egyet, és megjelenik a megjegyzés. 🙂
      Örülök, hogy hasznát veszed az írásaimnak, és köszönöm az elismerést! 🙂

      Jó főzést!
      Mariann

  • Márti

    Kedves Mariann!

    Nagyon köszönöm az ötletet,ki fogom próbálni. 🙂 A türelmetlenségben sajnos igazad van. Látatlanban is jó emberismerő vagy.:)

  • Márti

    Kedves Mariann!
    Most találtam rá erre az oldalra, és nagyon tetszik. Nekem a gyúrásra nem áll rá a kezem. Folyton kudarc ér, és már feladtam, mondván: túl béna vagyok. Olyan szép “zsemleformára “nem tudom összeállítani a tésztát, amit utána könnyen tudnék nyújtani. Nekem zsemle helyett lyukas valamim van. Tudnál segíteni??? Nem tudom, hogy érthetően írtam-e le a problémámat? Előre is köszönöm!

    • Kedves Márti!

      Valószínűleg túl kemény a tészta. A folyékony összetevőjéből tegyél még bele egy evőkanálnyit. (Tej vagy tejföl vagy langyos víz vagy tojás. Tojásból üss fel egy egészet, keverd össze, de csak egy kanállal tégy a tésztába.) Többet ne, mert ilyenkor már egy kis folyékonyt is nehezen vesz fel a tészta.
      Nem béna vagy, csak türelmetlen. 🙂
      A lágyabb tészta már könnyebben formálható, biztos sikerül a zsemleformájú. 🙂
      Már én is sokat bénáztam a tésztákkal; volt úgy, hogy már meggyúrtam, mikor észrevettem, hogy ott kel az élesztő a fűtőtesten. Csodálkoztam is, hogy most miért olyan kemény ez a tészta. 🙂
      (Ha viszont rosszul értettem, és pont fordított a helyzet – azaz túl lágy a tészta -, akkor szórj még bele lisztet.)

      Ne add fel! Ha egyszer eltalálod, akkor írd le, hogy mit módosítottál az eredeti recepthez képest, és legközelebb is úgy csináld! Én is mindig odafirkálom a fontos információkat a recept-cetlijeimre. 🙂

      Sikeres sütést!
      Mariann

  • Tisztelt asszonyom !

    Hatalmas gratuláció a lapért !!

    Tisztelettel: Hegedűs János és Családja

  • Gabi

    Kedves Anyuka!
    Köszönöm, hogy van kedve írni ezt a honlapot, nagyon sokat tanulok belőle!
    Annyi segítséget hadd kérjek, hogy a húsokról lehetne egy kicsit részletesebb leírás.. (és húsvéti ebéd, mert aktuális;), én ugyanis mindig elárvulok a hűtőpultok előtt már akkor is, ha kolbászt kell választani: van lecsó, lángolt, cserkész, és még sorolhatnám.. Ugyanígy a sonkákkal is örökké hadilábon állok.. ebben (is) megköszönnék némi segítséget:)
    Jó egészséget és kitartást kívánok a továbbiakhoz!
    Üdvözettel: Gabi

    • Kedves Gabi!

      Jó érzés, hogy segíthetek! 🙂
      Ami a húsokat illeti, én se nagyon értek hozzá, mert 20 évig vegetáriánus voltam.
      De majd tájékozódok, és írok egy rövid összefoglalót a fontosabb húsfélékről.

      Köszönöm a jókívánságaidat!
      Jó főzéseket!
      Mariann

  • Blans

    Kedves Mariann!
    Nagyon nagyon hálás vagyok ezért az oldalért!
    Kezdőként lenne viszont egy kérdésem. Több receptedben előfordul, hogy pl.: két fakanál só, 1 fakanál pirospaprika, vagy 2 fakanál liszt. Mennyi az a fakanálnyi mennyiség, mekkora fakanalat használsz (pl.:mekkora az átmérője)?
    Üdvözlettel és köszönettel:
    Blans

    • Kedves Blans!

      Míg el nem felejtem, leírom gyorsan: 3 és fél, 6, 6, 10. 🙂
      Ó, nem úsztam meg!
      Tudom, ha már ennyire részletesen írok, akkor illene a pontos mértékegységeket is meghatározni.
      Leszaladtam hát, hogy lemérjem, legalább azokat, amiket kérdeztél.
      Tehát:

      • – A fakanalam kicsi, 3,5 cm átmérőjű (kerek).
      • – A sót szűken mérem, ezért 1 fakanál só 6-7 g, azaz 0,6 – 0,7 dkg. Nem igyekszek nagyon megpúpozni a fakanalat, csak amennyi egy merítésre ráfér. Tengeri sót használok.
      • – A pirospaprika is hasonló súlyú, 1 kis fakanál – nem púpozva – 6-7 g.
      • – A lisztet jó púposan mérem, amennyi csak ráfér a kis fakanálra, így 10 g, azaz 1 dkg.

      Egyébként a liszt meg a pirospaprika nem vészes, hogy olyan pontos legyen, csak a sóra kell vigyázni; inkább kevesebbet tégy, és sózd utána, mint hogy elsózd. 🙂

      Sok sikert a főzéshez!
      Békés karácsonyt!
      Mariann

  • Betti

    Kedves Mariann!

    Nagyon nagyon hálás vagyok ezért az oldalért! A petrezselymes krumpli elkészítése miatt keresgéltem, és találtam rá a receptjeidre, és azt hiszem ha főzni akarok, nem is fogok máshol nézelődni 😀 21 éves vagyok, mostanában költöztünk össze a barátommal, és szeretek neki főzni, habár még kezdő vagyok, de biztos vagyok benne, hogy ez az oldal mindig a segítségemre lesz! Már előre örülök, hogy milyen meglepetéseket fogok neki szerezni a segítségeddel :))) Nagyon köszönöm!!!
    Betti

    • Kedves Betti!

      Úgy örülök, hogy idetaláltál! 🙂
      Először a gyerekeim kedvéért írtam ilyen részletesen a recepteket, de aztán láttam, hogy van rá igény; a kezdők jó néven veszik a szájbarágós stílust. 🙂
      Milyen szép gondolat a részedről, hogy annak örülsz, ha kellemes meglepetést szerezhetsz a barátodnak!
      Most már én is drukkolok, hogy sikerüljön a főztöd! 🙂

      Kívánom, hogy a főzés szeretete erősítse a kapcsolatodat !
      Mariann

  • Nagyon orulok hogy veletlenul ratalaltam erre az oldalra. Nagyon nagyon koszonom az egyszeru es kovetheto recepteket. Hianyzik nagyon a Magyar konyha a Magyar iz.

    Udvozlettel es megegyszer koszonettel:
    Zsuzsa (Floridabol)

  • Kedves Mariann!
    Nagyon köszönöm ezt az oldalt, pont a hozzám hasonló kezdő háziasszonyoknak való. Otthon kicsit sem vonzott a konyha, de mióta az egyetem miatt elkerültem otthonról, illetve saját költségen kell a meleg étkezést megoldanom, egyre jobban elkezdett érdekelni a főzés, és nagyon meg is szerettem. Viszont még mindig rendszeresen hívogatom anyukámat – az alcím itt be is talált 😀 -, aki egyébként évek óta hasonló képsorozatokkal is dokumentálja saját alkotásait, és küldi nekem 🙂 Köszönöm tehát még egyszer, az ilyen és ehhez hasonló türelmes, kedves leírások segítségével lehet szerintem legjobban megtanulni főzni, és így annak az esélye is eltörpül, hogy valaki csak mindennapos kötelező robotként tekintsen a konyhai teendőkre.
    Szeretettel várom az újabb és újabb finomságokat! 🙂
    Üdv: Zsuuu

    • Kedves Zsuuu!

      Köszönöm a vallomásodat! 🙂
      Engem is hívogattak a gyerekeim, úgy látszik, ez nem egyedi eset. 🙂
      Ezért is adtam ezt az alcímet. 🙂

      Megnéztem a blogodat, gyönyörűek a gyöngy-ékszereid!
      A profilodra menve láttam, hogy milyen sok hasonló blogot olvasol; és felfedeztem, hogy szerepel a listádon Vezsuzsi blogja is.
      Képzeld! Pont most foglalkoztam az ő képeivel, mert a férjem az ő fotóit használja a demó-webáruházában, és én is segítek az áruház “tudományának” bemutatásában. 🙂

      Örülök, hogy segíthettem!
      Jó főzést és fűzést! 🙂
      Mariann

  • Barbi

    Köszönöm szépen azért a segítséget 🙂

  • Barbi

    Jó Napot Kívánok!
    Azt szeretném kérdezni, hogy nem tudják-e véletlenül, hogyan kell baracklekváros kuglófot készíteni, nagymamám szokott gyerekkoromban, de sajnos mielőtt annyi idős lettem, amikor átadhatta volna a tudását, elhunyt, és most az önök segítségét szeretném kérni ezzel a recepttel kapcsolatban.
    Válaszukat előre is köszönöm.

  • Erzsike

    Llégyszives a sárgaborsó főzeléket is írd meg, szeretném elkészíteni.

    Nagyon tetszik az oldal, végre van sikerélményem és a konyhában is szivsen foglalatoskodok. Erzsike

    • Húha, Erzsike!

      Nem tudom, mikor fogok sárgaborsót főzni…
      Viszont a csicseriborsólevest hamarosan felteszem (már le van fotózva). 🙂
      Sok adósságom van még: rántás, bögre-dkg megfeleltetés, …hirtelen csak ez jutott eszembe. 🙂

      Örömmel olvasom, hogy tetszik az oldal, és hogy szeretsz a konyhában sürögni. 🙂
      Addig is, míg felteszem a sárgaborsó-főzelék receptjét, próbálj ki mást is innen!
      Jó konyházást!
      Mariann

  • MADARÁSZ ERNŐ

    Kedves Kovács anyuka!
    A 2012. Karácsonyi kép ,,kissé korai,, ….
    A sütőben készített krumpli-t néztem meg—
    Én nem fűszerezem, sózni is csak amikor készre sült, sózom…
    Először letakarom alufóliával, így a benne lévő és rajta maradt víz által megpárolódik (nem kell a konyharuhával szárítgatni).
    Belül puha, kívül ropogós lett a ma elkészített krumpli.
    Üdvözlettel M Ernő

    • Jaj, Ernő!

      Köszönöm, hogy felhívtad figyelmemet a korai karácsonyra! 🙂
      Először nem is esett le; arra gondoltam, hogy korai a gyarapodásról beszélni a baba megszületése előtt.
      De aztán szerencsére rájöttem, hogy elírtam az évet, és jót nevettem magamon. 🙂 (Javítottam.)

      A sütőben sült krumplival kapcsolatban: az olvasók nevében köszönöm, hogy megosztottad velünk tapasztalatodat.
      Ami engem illet, én pont azért szeretem ezt a fajtát, mert a só beleivódik, és úgy egészen más az íze, mint ha utólag sóznám. Természetesen az én leírásom csak iránymutatás, mindenkit arra buzdítok, hogy kísérletezze ki a neki legjobban ízlő variációt.

      További jó konyhai élményeket kívánok! 🙂
      Mariann

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.