Rántott szójaszelet

Rántott szójaszelet - Kész, tálban

Hozzávalók:

 • 1 cs. szójaszelet (általában 10 dkg)
 • olaj

A főzővízbe:

 • 1 fakanál Vegeta
 • 1 fakanál só
 • 1 késhegynyi bors
 • 1 késhegynyi csípős paprika
 • 4 gerezd fokhagyma

A bundázáshoz:

 • 1 tojás is elég
 • liszt (bele a kedvenc fűszered)
 • prézli
 • Vegeta
 • esetleg mustár
Rántott szójaszelet - Hozzávalók

Elkészítés:

Rántott szójaszelet - Fűszerezd meg a főzővizet!Rántott szójaszelet - Nyomj a főzővízbe fokhagymát!

A szóját előbb meg kell főzni. Egy fazékba tégy oda kb. másfél liter vizet főni. Mivel a szója ízetlen, inkább édeskés, ezért a főzővizet erősen fűszerezd meg. Tégy bele 1 fakanál sót, 1 fakanál Vegetát, szórj bele őrölt borsot, csípős paprikát, és nyomj bele sok fokhagymát.

Ha forr a víz, öntsd bele a tasakból a szójaszeleteket. Bele kell őket nyomkodni a vízbe, mert képesek fent maradni, olyan könnyűek. Most magukba szívják a fűszeres lét.

Rántott szójaszelet - Tedd a forró vízbe a szójaszeleteket! Rántott szójaszelet - A szójaszeletek fent maradnak a forró vizen. Rántott szójaszelet - Nyomkodd le a szójaszeleteket a forró vízbe!

10 perc főzés után szűrd le egy tésztaszűrőbe, és tedd szellős helyre hűlni. (Közben megcsinálhatod a salátát.) Ha elég hideg, akkor egyenként nyomkodd ki belőlük a vizet a két tenyered között. A tenyered tövére tedd a szeletet, és a másik tenyered tövével erősen lapítsd ki, hogy kijöjjön belőle a víz.

Rántott szójaszelet - 10 percig főzd! Rántott szójaszelet - Szűrd le a szójaszeleteket! Rántott szójaszelet - Nyomkodd ki a szójaszeleteket!

Most kezdődhet a rántás. Innentől ugyanúgy kell bánni vele, mintha hús lenne, csak azt hiszem, nem szabad kiklopfolni, mert szétmegy. (Azért kipróbálhatod.)

Rántott szójaszelet - Reszelj szerecsendiót a lisztbe!Rántott szójaszelet - Készítsd ki a panírozás kellékeit!

Készítsd oda a panírozás kellékeit: liszt, tojás, prézli és valami, amire a bundázott szeleteket teszed. A lisztbe tehetsz valamilyen morzsolt vagy őrölt fűszert, én szerecsendiót reszeltem bele. A tojásokat előbb egyenként ellenőrizd egy kis tálkában, hogy jók-e. De 10 dkg szójához 1 tojás is elég!

Egy fazékba önts annyi olajat, hogy kb. 4 cm mély legyen, és tedd oda melegedni. Mire a szeletek felét bepanírozod, az olaj is felforrósodik.

A szójaszelet egyik oldalát vegetázd meg, aztán tedd a lisztbe a sós felével lefele, és most hintsd meg Vegetával a felső felét is. Forgasd meg jól a lisztben, és mehet a tojásba. Abban is forgasd meg, és tedd át a prézlibe. Rázogasd meg a tálat, hogy a prézli lepje el a szóját, így nem lesz tojásos a kezed. Tégy még prézlit a szeletre, nyomkodd meg, fordítsd meg, és már veheted is ki, mert a másik felére már ráragadt a prézli.

Rántott szójaszelet - Forgasd meg a szójaszeletet a lisztben! Rántott szójaszelet - Forgasd meg a szójaszeletet a tojásban! Rántott szójaszelet - Forgasd meg a szójaszeletet a prézliben!

Rántott szójaszelet - Lisztezés előtt megkenheted mustárral!Rántott szójaszelet - A bundázott szójaszeleteket tedd egy vágódeszkára!

Némelyik szeletet a lisztezés előtt megkenheted csípős dijoni mustárral vagy egyéb fűszeres krémmel. A prézliben forgatás után egy vágódeszkára tedd a szeleteket. Erről teszed majd a forró olajba. Ha beletetted az első adagot, akkor mérsékeld a meleget, mert hamar megég. (Én így jártam az első adaggal! 🙁 ) 1-2 perc múlva forgasd meg a szeleteket, újabb 1 perc múlva szedd ki, csöpögtesd le, és tedd egy konyhai törlővel bélelt tálba (lásd a legelső képen).

Rántott szójaszelet - Az első szelet az olajba - hőfok ellenőrzés Rántott szójaszelet - Az első adag az olajban. Rántott szójaszelet - Egy lyukas kiszedőkanállal vedd ki és csöpögtesd le a szójaszeleteket!

Rántott szójaszelet - Kész, tányérban.

Bármilyen krumpli, vagy rizs illik hozzá. Valamilyen saláta feltétlenül legyen!

Hidegen is finom, kenyérrel, zöldséggel.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.