Rántott sajt

Hozzávalók:

A bundázáshoz:

  • kb. 40 dkg kemény sajt (trappista)
  • kb. 10 dkg liszt
  • 2 tojás
  • kb. 20 dkg prézli

A majonézhez:

  • 2 evőkanál tejföl (még jobb 1 kis pohár natúr joghurt)
  • 2 evőkanál kész majonéz
  • 1 kiskanál cukor
  • bors
  • bazsalikom

A sütéshez:

  • kb. 7 dl olaj (lehet használt is)

Elkészítés:

Először a majonézt készítsd el, hogy a frissen rántott sajtot egyből lehessen enni. (Persze a köret is előbb legyen meg!) A rántott sajt frissen a legjobb, mert akkor még jó folyós a sajt a bunda alatt.

Készíts oda egy nagyobbacska tálkát a majonézes mártásnak. (Nem tartármártás, mert nincs benne tojássárgája.) Keverd fel a tejfölt, és 2 evőkanálnyit merj a tálkába. Nyomj bele 2 evőkanál tubusos majonézt. Keverd össze. Szórj bele morzsolt bazsalikomot. (Én úgy szoktam, hogy öntök a tenyerembe, és az ujjammal morzsolva szórom a tálkába.)

Hints bele borsot (kb. 2 csipetnyit). Szórj bele 1 kiskanál cukrot (mindegy, hogy por- vagy kristálycukor). Keverd el, és készen is van. Fedd le, és tedd a hűtőbe, mert hidegen finomabb.

Rántott sajt - Hints borsot a tejfölös majonézbe! Rántott sajt - Szórj bele 1 kiskanál cukrot!

Egy hosszú pengéjű késsel szeleteld fel a sajtot kb. 8 mm vastag szeletekre. Ha ilyen körcikk alakú a sajt, akkor én először a sarkát szoktam levágni…de ahogy neked jólesik. Beljebb már nehezebb vágni, a kés hegyét nyomd lefelé az ujjaddal! A túl nagy szeleteket utána még vágd ketté, akkor könnyebb panírozni.

Rántott sajt - Vágd le a sajt sarkát! Rántott sajt - Szeleteld fel a sajtot 8 mm vastag szeletekre! Rántott sajt - A széles szeleteket vágd ketté!

Rántott sajt - A sajtszeleteket rendezd kupacokba! A sajtszeleteket rendezd kupacba úgy, hogy egyet keresztbe, egyet hosszába tégy rá. Így könnyebb elvenni egy szeletet, ha majd panírozod.

Készíts oda egy mélytányért a lisztnek, egy kisebb, mély tálkát a tojásnak és egy nagyobb, mély tálat a prézlinek. Szedj kb. 10 dkg lisztet a lisztestányérba. Üss fel 2 tojást az arra szánt tálkába. Boríts jó sok prézlit a prézlistálba.

Rántott sajt - Szedj kb. 10 dkg lisztet a lisztestányérba! Rántott sajt - Üss fel 2 tojást az arra szánt tálkába! Rántott sajt - Önts jó sok prézlit a prézlistálba!

Rántott sajt - Készítsd oda a panírozás kellékeit! Így rendezd el a panírozás kellékeit: liszt – tojás – prézli, fölöttük pedig a sajtok. Ha nagy vágódeszkán vannak a sajtok, akkor ráférnek majd a bundázottak is, egyébként meg a panírozott sajtoknak is tégy oda egy deszkát.

Rántott sajt - Önts olajat egy fazékba! Mielőtt elkezdenéd a panírozást, tedd oda melegedni az olajat. (Ha használt olajban sütöd, akkor mély legyen az edény, mert a használt olaj nagyon habosodik, hamar kifut.)
A sajtot gondosan kell panírozni, hogy ne folyjon ki az olvadt sajt az olajba. Az a titka a jó bundázásnak, hogy a lisztet és a prézlit a sajt éleihez is oda kell nyomkodni. Először a lisztben forgasd meg, és nyomkodd oda a lisztet a sajt éleihez. Utána mártsd a tojásba, mindkét oldalát fürdesd meg benne.

Rántott sajt - Forgasd meg a sajtot a lisztben! Rántott sajt - Nyomkodd oda a lisztet a sajt éleihez! Rántott sajt - Forgasd meg a lisztes sajt mindkét oldalát a tojásban!

Villával tedd át a tojásba mártott sajtot a prézlibe.  (Csak picit szúrd a sajtba a villát, mert egyébként nem jön majd le róla.) Előfordul, hogy a tojás visszahúzódik a sajt egy részéről; ilyenkor tedd vissza a sajtot a tojásba, és sárgítsd be a fehér foltot.  Ha (megint) ott van a sajt a prézliben, akkor először szórj rá sok prézlit az ujjaddal.  Aztán jól nyomkodd rá a prézlit a sajt felszínére.

Rántott sajt - Ha hiányos a tojásréteg, újra forgasd meg a tojásban! Rántott sajt - Szórd be prézlivel a sajt felületét! Rántott sajt - Jól nyomkodd oda a prézlit a sajthoz!

Most az oldalaihoz is nyomkodd oda a prézlit! (Mind a 4 oldalához!) A kész sajtokat tornyozd egymásra a vágódeszkára.

Rántott sajt - Nyomkodd hozzá a prézlit a sajt oldalához is! Rántott sajt - A másik két oldalához is nyomkodd oda a prézlit! Rántott sajt - Rakd egymásra a bundázott sajtokat!

Ha kész vagy a panírozással, készítsd oda a tálcát a sajtokkal a gáz mellé. Végy elő egy szép tálat a kész sajtoknak, és tégy bele konyhai törlőpapírt, hogy beigya a sajtról lecsöpögő olajat. Nézd meg, hogy elég forró-e már az olaj! Mártsd bele az egyik panírozott sajtot, és ha gyöngyöződik és serceg az olaj, akkor már jó.

Rántott sajt - Készen van a panírozás. Rántott sajt - Tégy a tálba konyhai törlőpapírt! Rántott sajt - Olajpróba, hogy forró-e már.

Egyszerre 2-3-4 sajtot süss, az edényed nagyságától függően. Ne másszanak egymásra a sajtok! (Én is azonnal odébb libbentettem a tolakodót.) 1 perc alatt meg is sül, és nem kell megfordítani, hiszen a felső fele is szép piros, és a sajtnak nem kell puhulni. Sőt! Előfordul, hogy kifolyik a bundából, ilyen rövid idő alatt is. Szóval egy lyukas kiszedőkanállal emeld ki a rántott sajtokat, csöpögtesd le az olaj nagyját, és tedd a sajtokat az odakészített tálba.

Rántott sajt - Annyi sajtot süss egyszerre, hogy kényelmesen elférjenek! Rántott sajt - 1 perc alatt meg is sül a sajt, ki lehet emelni! Rántott sajt - A papírtörlőre kiszedett, kész sajt.

Rántott sajt - Kész, tálban.

Majonéz mindenképpen legyen hozzá, de azon kívül valamilyen saláta is elkel mellé!

Köretnek krumpli és rizs is jó lesz.
Finom volt a párolt répa is kiegészítésképpen.

Jó étvágyat!

Hozzászólás a(z) Névtelen bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.