Rántott sajt

Hozzávalók:

A bundázáshoz:

  • kb. 40 dkg kemény sajt (trappista)
  • kb. 10 dkg liszt
  • 2 tojás
  • kb. 20 dkg prézli

A majonézhez:

  • 2 evőkanál tejföl (még jobb 1 kis pohár natúr joghurt)
  • 2 evőkanál kész majonéz
  • 1 kiskanál cukor
  • bors
  • bazsalikom

A sütéshez:

  • kb. 7 dl olaj (lehet használt is)

Elkészítés:

Először a majonézt készítsd el, hogy a frissen rántott sajtot egyből lehessen enni. (Persze a köret is előbb legyen meg!) A rántott sajt frissen a legjobb, mert akkor még jó folyós a sajt a bunda alatt.

Készíts oda egy nagyobbacska tálkát a majonézes mártásnak. (Nem tartármártás, mert nincs benne tojássárgája.) Keverd fel a tejfölt, és 2 evőkanálnyit merj a tálkába. Nyomj bele 2 evőkanál tubusos majonézt. Keverd össze. Szórj bele morzsolt bazsalikomot. (Én úgy szoktam, hogy öntök a tenyerembe, és az ujjammal morzsolva szórom a tálkába.)

Hints bele borsot (kb. 2 csipetnyit). Szórj bele 1 kiskanál cukrot (mindegy, hogy por- vagy kristálycukor). Keverd el, és készen is van. Fedd le, és tedd a hűtőbe, mert hidegen finomabb.

Rántott sajt - Hints borsot a tejfölös majonézbe! Rántott sajt - Szórj bele 1 kiskanál cukrot!

Egy hosszú pengéjű késsel szeleteld fel a sajtot kb. 8 mm vastag szeletekre. Ha ilyen körcikk alakú a sajt, akkor én először a sarkát szoktam levágni…de ahogy neked jólesik. Beljebb már nehezebb vágni, a kés hegyét nyomd lefelé az ujjaddal! A túl nagy szeleteket utána még vágd ketté, akkor könnyebb panírozni.

Rántott sajt - Vágd le a sajt sarkát! Rántott sajt - Szeleteld fel a sajtot 8 mm vastag szeletekre! Rántott sajt - A széles szeleteket vágd ketté!

Rántott sajt - A sajtszeleteket rendezd kupacokba! A sajtszeleteket rendezd kupacba úgy, hogy egyet keresztbe, egyet hosszába tégy rá. Így könnyebb elvenni egy szeletet, ha majd panírozod.

Készíts oda egy mélytányért a lisztnek, egy kisebb, mély tálkát a tojásnak és egy nagyobb, mély tálat a prézlinek. Szedj kb. 10 dkg lisztet a lisztestányérba. Üss fel 2 tojást az arra szánt tálkába. Boríts jó sok prézlit a prézlistálba.

Rántott sajt - Szedj kb. 10 dkg lisztet a lisztestányérba! Rántott sajt - Üss fel 2 tojást az arra szánt tálkába! Rántott sajt - Önts jó sok prézlit a prézlistálba!

Rántott sajt - Készítsd oda a panírozás kellékeit! Így rendezd el a panírozás kellékeit: liszt – tojás – prézli, fölöttük pedig a sajtok. Ha nagy vágódeszkán vannak a sajtok, akkor ráférnek majd a bundázottak is, egyébként meg a panírozott sajtoknak is tégy oda egy deszkát.

Rántott sajt - Önts olajat egy fazékba! Mielőtt elkezdenéd a panírozást, tedd oda melegedni az olajat. (Ha használt olajban sütöd, akkor mély legyen az edény, mert a használt olaj nagyon habosodik, hamar kifut.)
A sajtot gondosan kell panírozni, hogy ne folyjon ki az olvadt sajt az olajba. Az a titka a jó bundázásnak, hogy a lisztet és a prézlit a sajt éleihez is oda kell nyomkodni. Először a lisztben forgasd meg, és nyomkodd oda a lisztet a sajt éleihez. Utána mártsd a tojásba, mindkét oldalát fürdesd meg benne.

Rántott sajt - Forgasd meg a sajtot a lisztben! Rántott sajt - Nyomkodd oda a lisztet a sajt éleihez! Rántott sajt - Forgasd meg a lisztes sajt mindkét oldalát a tojásban!

Villával tedd át a tojásba mártott sajtot a prézlibe.  (Csak picit szúrd a sajtba a villát, mert egyébként nem jön majd le róla.) Előfordul, hogy a tojás visszahúzódik a sajt egy részéről; ilyenkor tedd vissza a sajtot a tojásba, és sárgítsd be a fehér foltot.  Ha (megint) ott van a sajt a prézliben, akkor először szórj rá sok prézlit az ujjaddal.  Aztán jól nyomkodd rá a prézlit a sajt felszínére.

Rántott sajt - Ha hiányos a tojásréteg, újra forgasd meg a tojásban! Rántott sajt - Szórd be prézlivel a sajt felületét! Rántott sajt - Jól nyomkodd oda a prézlit a sajthoz!

Most az oldalaihoz is nyomkodd oda a prézlit! (Mind a 4 oldalához!) A kész sajtokat tornyozd egymásra a vágódeszkára.

Rántott sajt - Nyomkodd hozzá a prézlit a sajt oldalához is! Rántott sajt - A másik két oldalához is nyomkodd oda a prézlit! Rántott sajt - Rakd egymásra a bundázott sajtokat!

Ha kész vagy a panírozással, készítsd oda a tálcát a sajtokkal a gáz mellé. Végy elő egy szép tálat a kész sajtoknak, és tégy bele konyhai törlőpapírt, hogy beigya a sajtról lecsöpögő olajat. Nézd meg, hogy elég forró-e már az olaj! Mártsd bele az egyik panírozott sajtot, és ha gyöngyöződik és serceg az olaj, akkor már jó.

Rántott sajt - Készen van a panírozás. Rántott sajt - Tégy a tálba konyhai törlőpapírt! Rántott sajt - Olajpróba, hogy forró-e már.

Egyszerre 2-3-4 sajtot süss, az edényed nagyságától függően. Ne másszanak egymásra a sajtok! (Én is azonnal odébb libbentettem a tolakodót.) 1 perc alatt meg is sül, és nem kell megfordítani, hiszen a felső fele is szép piros, és a sajtnak nem kell puhulni. Sőt! Előfordul, hogy kifolyik a bundából, ilyen rövid idő alatt is. Szóval egy lyukas kiszedőkanállal emeld ki a rántott sajtokat, csöpögtesd le az olaj nagyját, és tedd a sajtokat az odakészített tálba.

Rántott sajt - Annyi sajtot süss egyszerre, hogy kényelmesen elférjenek! Rántott sajt - 1 perc alatt meg is sül a sajt, ki lehet emelni! Rántott sajt - A papírtörlőre kiszedett, kész sajt.

Rántott sajt - Kész, tálban.

Majonéz mindenképpen legyen hozzá, de azon kívül valamilyen saláta is elkel mellé!

Köretnek krumpli és rizs is jó lesz.
Finom volt a párolt répa is kiegészítésképpen.

Jó étvágyat!

28 hozzászólás

  • …még egy tipp az elözökhöz: ha egy félorára fagyasztoba tesszük a készen panirozott sajtot és UTÀNA rántjuk ki, nem folyik ki a sajt…. krumplipüre mellé is finon a rántott sajt, zöldség körités is lehet… vagy fejessaláta…
    jó étvágyat s remélem segitettem…
    üdvözlet Eszakról…

  • Rebeka

    Kedves Mariann!
    Nagyon örülök magának! Az egyetlen oldal, ahol vérbeli magyar páromnak kezdőként főzhetek olyan ételeket, amiktől nem marad éhes. Remélem még rengeteg ételt el fog nekünk készíteni!!!
    Üdv.: Rebeka

  • Klári

    Nagyon jó a recept, köszönöm a hasznos tanácsokat, végre nem folyt ki a sajt 🙂 🙂 Köszönöm, Mariann

  • Gerzson

    Szia Mariann!
    Köszönöm a bátorítást. 🙂
    Ismerőseim között van egy-két ember, akiknek a dupla panírozás ellenére is kifolyt a sajt. Lehet, hogy az olaj volt “hideg”.
    Sejtem, hogy nem lehet bonyolult a dolog, csak el kell találni a hőfokot, az időt, kvázi rá kell érezni ezekre, és utána már akár csukott szemmel is menni fog.
    Üdvözlettel: Geri

    • Szia Geri!

      Az se baj, ha nem sikerül tökéletesen a sajt, és mondjuk kifolyik. Én pl. úgy is szeretem, mert azért valamennyi sajt rátapad a bundára, tehát nem tud mind kifolyni, és olyan finom az a sült prézli! 🙂 A kifolyt sajtot meg ki lehet halászni, és ha kinyomjuk belőle az olajat, akkor meg is lehet enni.
      Javaslom még, hogy minden legyen már készen, mikor a sajt rántásához kezdesz, mert míg a többi rántott dolog langyosan is elmegy, addig a sajt azon-frissiben a legjobb. De az is igaz, hogy ha sok mindent rántasz, akkor mire a sajthoz érsz, már elfeketedik az olaj. Önts oda egy egész litert! Több olaj lassabban használódik el.

      Szép napot!
      Mariann

  • Gerzson

    Ezekben a neten található receptekben az a jó, hogy minden oldalon mást írnak és mindenhol azt állítják, hogy az a tuti, amit éppen ők írnak.
    Így jártam a tökéletes párolt rizzsel is; kipróbáltam jópár módszert, hogy pergő legyen. De nem lett az. Ha a rizs “olyan”, akkor nem lesz abból száraz, pergő, ha belefeszülünk sem.
    Most rajtam a sor, hogy a magányosok klubjában rántott sajtot készítsek a sorstársaimnak. Nem akarok vele felsülni, mert akkor bannolnak egy időre.
    Remélem nem járok úgy vele, mint a rizzsel. A sajt mellé mirelite hasiburit, párolt zöldsiket kapnak és pluszban rántott hagymát, rántott karfiolt és rántott (ecetes) almapaprikát, mert azok tutira nem folynak ki a panírból.

    • Szia Gerzson!

      Ha nem akarsz felsülni, akkor kétszer panírozd, ahogy az egyik kedves olvasóm – Jandó Csilla, alias JanCsi – javasolja: liszt-tojás-liszt-tojás-prézli.
      Ne legyen túl forró az olaj, mert akkor egyből megfeketedik a sajtbunda.
      Ne legyen túl hideg se az olaj, mert akkor olyan zsíros lesz a sajtszelet.
      Na, most már én is izgulok, hogy sikerüljön! 😕

      Finom még a rántott krumpli, a rántott karalábé és a rántott zeller is! 🙂
      Jó baráti eszegetést!
      Mariann

  • Mimi

    koszonom a receptet. kiprobaltam itthon, es jo lett.

    • Szia Mimi!

      Örülök neki!
      Ajánlom, hogy próbáld ki a rántott zellert is mellé. Egy fél zellert megpucolni, fél cm vékony szeletekre felvágni, sózni stb. Nagyon finom; lehet, hogy majd kiteszem a leírását. 🙂

      Jólesik, hogy segíthettem!
      Mariann

  • herman istvánné

    Ezt a leírást csak az nem érti (cirmicica), aki soha nem járt a konyhában!!!!!!!

  • Ayşe

    Fantasztikus az oldal. Minden recept reszletesen es követhetöen van leirva, tenyleg nagy segitseg annak, aki esetleg elöször probalkozik valamelyik etellel. Köszönöm.

  • cirmicica

    Finom a rantott sajt, csak ahogy te le irod a keszitesi modszert, abbbol az ember semmit sem ert meg…..liszt,, tojas,prezli es felettuk a sajt……ez mi???? bocsanat de ez van……….

  • Bertók Jánosné

    Sziasztok !

    53 éves vagyok, most először a leendő vőmnek szeretném elkészíteni ezt az ételt. Sohasem csináltam, én a régi, magyaros ételeknek voltam és vagyok a híve. Elolvastam a receptet, ami tökéletesen van leírva. Az külön jó: liszt, tojás, újra liszt tojás és úgy a zsemlemorzsa.
    Nagyon szépen köszönöm és további szép napot mindenkinek!

    Éva

  • Zsülien

    Haljak meg finom lehet

  • Ádám

    Megjött az étvágyam el is készítem,köszönöm a receptet!

  • bubu

    szószhoz tudom ajánlani ( nagy adag 😛 ): majonéz-tejföl-bors-egy nagy kanál kapor-pici snidling-egy fél gerezd fokhagyma. Finya! 🙂

    • Szia Bubu!

      Jól hangzik! Tejföl helyett natúr joghurttal ki fogom próbálni! 🙂 Van egy csomó lefagyasztott megvehagymám, majd azzal is kipróbálom snidling helyett.

      Kösz!
      Mariann

  • Bati

    Ezt én még ilyen szépen nem láttam soha leírva, köszönöm, már érzem a számban az ízét 🙂

  • A sült sajtnál finomabb kaja nem hiszem hogy van. Én úgy szoktam, hogy megsütök 1 kg-t és utána halára öntöm mustárral, és kettő friss kenyér közé teszem, amit jéghideg kólával társítok… 😉
    Ezt a kaját én mondjuk csak reggelre, délre, estére és éjszakára tudom ajánlani…. 😉 🙂
    Apropó! Jó az oldal!

  • dóra

    jó már finike

  • JanCsi

    Szia Anyuka!

    Itt egy régi olvasód! Csak annyi megjegyzésem lenne, hogy éttermekben is ezt a panírozási módot használják a sajtnál és mi is a családban így készítjük és tényleg sosem folyik ki:

    LISZT – TOJÁS – majd újra(!!!) – LISZT- TOJÁS és végül PRÉZLI.

    Nem mondom, hogy csak így jó, csak leírtam a “titkot” :DDDD

  • Kedves Anyuka!
    nehogy abbahagyja az írást! imádom olvasgatni, sokat lehet tanulni belőle.
    Üdv

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.