Rántott sajt
Hozzávalók:A bundázáshoz:
A majonézhez:
A sütéshez:
|
|
Elkészítés:
Először a majonézt készítsd el, hogy a frissen rántott sajtot egyből lehessen enni. (Persze a köret is előbb legyen meg!) A rántott sajt frissen a legjobb, mert akkor még jó folyós a sajt a bunda alatt.
Készíts oda egy nagyobbacska tálkát a majonézes mártásnak. (Nem tartármártás, mert nincs benne tojássárgája.) Keverd fel a tejfölt, és 2 evőkanálnyit merj a tálkába. Nyomj bele 2 evőkanál tubusos majonézt. Keverd össze. Szórj bele morzsolt bazsalikomot. (Én úgy szoktam, hogy öntök a tenyerembe, és az ujjammal morzsolva szórom a tálkába.)
Hints bele borsot (kb. 2 csipetnyit). Szórj bele 1 kiskanál cukrot (mindegy, hogy por- vagy kristálycukor). Keverd el, és készen is van. Fedd le, és tedd a hűtőbe, mert hidegen finomabb.
Egy hosszú pengéjű késsel szeleteld fel a sajtot kb. 8 mm vastag szeletekre. Ha ilyen körcikk alakú a sajt, akkor én először a sarkát szoktam levágni…de ahogy neked jólesik. Beljebb már nehezebb vágni, a kés hegyét nyomd lefelé az ujjaddal! A túl nagy szeleteket utána még vágd ketté, akkor könnyebb panírozni.
A sajtszeleteket rendezd kupacba úgy, hogy egyet keresztbe, egyet hosszába tégy rá. Így könnyebb elvenni egy szeletet, ha majd panírozod. |
Készíts oda egy mélytányért a lisztnek, egy kisebb, mély tálkát a tojásnak és egy nagyobb, mély tálat a prézlinek. Szedj kb. 10 dkg lisztet a lisztestányérba. Üss fel 2 tojást az arra szánt tálkába. Boríts jó sok prézlit a prézlistálba.
Mielőtt elkezdenéd a panírozást, tedd oda melegedni az olajat. (Ha használt olajban sütöd, akkor mély legyen az edény, mert a használt olaj nagyon habosodik, hamar kifut.)
A sajtot gondosan kell panírozni, hogy ne folyjon ki az olvadt sajt az olajba. Az a titka a jó bundázásnak, hogy a lisztet és a prézlit a sajt éleihez is oda kell nyomkodni. Először a lisztben forgasd meg, és nyomkodd oda a lisztet a sajt éleihez. Utána mártsd a tojásba, mindkét oldalát fürdesd meg benne.
Villával tedd át a tojásba mártott sajtot a prézlibe. (Csak picit szúrd a sajtba a villát, mert egyébként nem jön majd le róla.) Előfordul, hogy a tojás visszahúzódik a sajt egy részéről; ilyenkor tedd vissza a sajtot a tojásba, és sárgítsd be a fehér foltot. Ha (megint) ott van a sajt a prézliben, akkor először szórj rá sok prézlit az ujjaddal. Aztán jól nyomkodd rá a prézlit a sajt felszínére.
Most az oldalaihoz is nyomkodd oda a prézlit! (Mind a 4 oldalához!) A kész sajtokat tornyozd egymásra a vágódeszkára.
Ha kész vagy a panírozással, készítsd oda a tálcát a sajtokkal a gáz mellé. Végy elő egy szép tálat a kész sajtoknak, és tégy bele konyhai törlőpapírt, hogy beigya a sajtról lecsöpögő olajat. Nézd meg, hogy elég forró-e már az olaj! Mártsd bele az egyik panírozott sajtot, és ha gyöngyöződik és serceg az olaj, akkor már jó.
Egyszerre 2-3-4 sajtot süss, az edényed nagyságától függően. Ne másszanak egymásra a sajtok! (Én is azonnal odébb libbentettem a tolakodót.) 1 perc alatt meg is sül, és nem kell megfordítani, hiszen a felső fele is szép piros, és a sajtnak nem kell puhulni. Sőt! Előfordul, hogy kifolyik a bundából, ilyen rövid idő alatt is. Szóval egy lyukas kiszedőkanállal emeld ki a rántott sajtokat, csöpögtesd le az olaj nagyját, és tedd a sajtokat az odakészített tálba.
Majonéz mindenképpen legyen hozzá, de azon kívül valamilyen saláta is elkel mellé! Köretnek krumpli és rizs is jó lesz. Jó étvágyat! |