Rántott krumpli

Rántott krumpli - Kész, tányéron

Hozzávalók:

  • Fejenként 1 nagyobb krumpli
  • liszt
  • tojás (2 krumplihoz elég 1 tojás)
  • prézli
  • bors
  • Vegeta (Naturella)
  • esetleg valami szárított zöldfűszer (a képen borsikafű van, de lehet bazsalikom, kakukkfű, rozmaring is)
  • olaj (kb. 5-7 dl)
Rántott krumpli - Hozzávalók

Elkészítés:

Mosd meg a krumplikat, tedd egy tálcára. Egy tálba önts vizet, készítsd oda a pucolt krumplinak. Hámozd meg a krumplit, közben a pöttyszerű hibákat kanyarintsd ki a kés hegyével. A megpucolt krumplit tedd a tálba. A csap alatt mosd meg a pucolt krumplikat.

Rántott krumpli - Pucold meg a krumplikat! Rántott krumpli - Kanyarintsd ki a kis hibákat a kés hegyével! Rántott krumpli - Mosd meg a pucolt krumplit!

Egy vágódeszkán egy hosszú pengéjű késsel szeleteld fel a krumplikat fél cm vastag szeletekre.  Úgy állítsd be a krumplit a vágáshoz, hogy a szeletek minél nagyobb felületűek legyenek. Egy krumpliból 5-6 szelet is lesz.  Ahogy fogy a krumpli, egyre nehezebb megtartani a szeleteléshez. Az utolsó szeletet úgy vágd, hogy a hüvelyk- és mutatóujjaddal szorítsd össze két oldalról a krumplidarabot, miközben nyiszálsz.

Rántott krumpli - Szeleteld fel a krumplit fél cm vastag szeletekre! Rántott krumpli - Az utolsó szeletelésnél nyomd össze két oldalról a krumplit! Rántott krumpli - Krumplik szeletelve

Most jön a fűszerezés. Vedd a tenyeredbe a krumplit (én nem tudtam, mert a gépet is fogni kellett), és sózd-borsozd ugyanazt az oldalát. Aztán fektesd a vágódeszkára a fűszeres oldalával lefelé, és a felső oldalt szórd meg Vegetával. Ugyanígy fűszerezd be a többi szeletet is…

Rántott krumpli - Sózd meg a krumpliszelet egyik oldalát! Rántott krumpli - Szórd meg borssal a krumpliszelet besózott oldalát! Rántott krumpli - Szórd meg Vegetával a krumpliszelet másik oldalát!

Rántott krumpli - Az egyik krumpli szeletei befűszerezve.Készen van az egyik krumpli-sor.
A másik krumpli szeleteit – csak úgy próbaképpen – először vegetáztam, a vegetás felével lefelé a deszkára tettem, és a felső oldalát sóztam-borsoztam. Most már tudom, hogy egyik módszer se jó; úgy lett volna a legcélszerűbb, hogy előbb az összes krumpliszelet egyik oldalát vegetázni, a vegetás felükkel lefelé, átfedés nélkül egymás mellé tenni őket, és utána az összes krumpliszeletet végigsózni, utána meg végigborsozni. Te így csináld! Akkor nem kell szeletenként háromféle fűszert csippenteni, és a fölöslegeset mindig visszahinteni a megfelelő dobozba. Az egy csippentés Vegetával beszórok annyi szeletet, amennyire futja…stb.

Rántott krumpli - A tenyeredre vett krumpliszeletet szórd meg Vegetával! Rántott krumpli - Sózd meg a krumpliszeletet! Rántott krumpli - Borsozd meg a krumpliszeletet!

Rántott krumpli - Az összes krumpliszelet befűszerezve. Jöhet a panírozás.
Készíts a lisztnek egy mélytányért, a tojásnak egy mélyebb kis tálat, a prézlinek egy nagyobb tálat; és szép sorban az elsőbe szórj lisztet, a másikba üss fel 2 tojást, a harmadikba önts bőven prézlit.

Rántott krumpli - Tégy egy tányérba kb. 10 dkg lisztet, a panírozáshoz! Rántott krumpli - Üss fel egy mélyebb kis tálba 1-2 tojást, a panírozáshoz! Rántott krumpli - Szórj bőven prézlit egy nagyobb tálba, a panírozáshoz!

Rántott krumpli - A borsik-ágacskaRántott krumpli - A lisztbe morzsolt borsikafű.

Most még morzsolj a lisztbe valami finom, szárított zöldfűszert. A száraz fűszerágacskáról a hegyétől a töve felé haladva húzd le a leveleket vagy virágokat. Ha a tövétől a hegye felé haladva próbálod leszakítani, akkor csak lelapulnak a levelek, vagy elszakad a szár. A lehúzott leveleket morzsold a lisztbe, és keverd össze.

Rántott krumpli - Panírozási munkahely Balra tedd a panírozandó krumplikat, jobbra egy másik vágódeszkát vagy tálcát a bundázott krumpliszeleteknek.

Rántott krumpli - Használt olajban is ránthatod a krumplit!Rántott krumpli - Ha nem elég a használt olaj, önts frisset is a fazékba!

Mielőtt elkezdenéd a panírozást, tedd oda az olajat melegedni, egy kb. 3 literes fazékba! Először a használt olajadat öntsd a fazékba, csak vigyázz, hogy a használt olajas edényed alján összegyűlt égett darabok már ne zúduljanak át.

Egy olajat 2-3-szor is felhasználhatsz rántásra. Tehát rendszeresíts egy edényt a használt oljanak, és a rántás végeztével – ha már kihűlt az olaj – öntsd át a használt olajat ebbe az edénybe. Macerásabb, ha egy üres olajosüvegbe öntöd vissza, mert ahhoz tölcsér is kell, és az olajos tölcsért elég utálatos dolog elmosni. Jobb a befőttesüveg, vagy egy rosszabb, lefedhető edény.

Fogj egy krumpliszeletet, először forgasd meg a lisztben (ide nem kell villa, a kezeddel csináld), aztán dobd a tojásba, és egy villával hempergesd meg benne a krumpli mindkét oldalát. Aztán a villával emeld ki, egy kicsit csöpögtesd le, és tedd át a prézlibe. Markolj fel a krumpli mellől egy kis prézlit, szórd a krumplira, és jól nyomkodd rá. A panírozott krumplit tedd ki a jobb oldali deszkára.

Rántott krumpli - A lisztből tedd át a krumplit a tojásba! Rántott krumpli - A tojásból tedd át (villával) a krumplit a prézlibe! Rántott krumpli - Markolj fel egy kis prézlit, és szórd a krumplira!

Rántott krumpli - Sütési munkahelyKészítsd a gázhoz a panírozott krumplikat, és a másik oldalra egy tálat, amibe a rántott krumplit kiszeded. Ebbe a tálba tégy egy levél konyhai papírtörlőt, ami majd felfogja az olajat.
Ellenőrizd az olaj forróságát, csak akkor kezdd el a sütést, ha már forró – de ne égesd meg az olajat! Lógass bele egy krumplit, és ha serceg körülötte az olaj, akkor már jó. Annyit süss egyszerre, amennyi csak elfér egymás mellett. Kb. 3 percig süsd az egyik oldalát…

Rántott krumpli - Lógass az olajba egy krumplit, hogy lásd, elég forró-e már az olaj!. Rántott krumpli - Annyit süss egyszerre, amennyi csak elfér egymás mellett! Rántott krumpli - Szépen sülnek a krumplik!

…aztán fordítsd meg őket. Ha a másik oldaluk is szép pirosra sült, egy lyukas kanállal szedd ki őket, egy kicsit csöpögtesd le, és tedd a papírtörlővel bélelt tálba.

Rántott krumpli - 3 perc sülés után fordítsd meg a krumplikat! Rántott krumpli - Ha a másik oldala is szép barnára sült, szedd ki őket! Rántott krumpli - A kész krumplit tedd a papírtörlővel bélelt tálba!

Rántott krumpli - Kész, tálban.

Puha, omlós a belseje, ropogós a külseje!
A fűszerektől különleges az íze…

Főzelékekhez jó feltétnek, de párolt zőldségek mellé is kiváló! (A kezdőképen majonézes kukorica és vajon párolt, friss citromlével megcsöpögtetett répa köret van mellette.)

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.