Rántott krumpli

Rántott krumpli - Kész, tányéron

Hozzávalók:

  • Fejenként 1 nagyobb krumpli
  • liszt
  • tojás (2 krumplihoz elég 1 tojás)
  • prézli
  • bors
  • Vegeta (Naturella)
  • esetleg valami szárított zöldfűszer (a képen borsikafű van, de lehet bazsalikom, kakukkfű, rozmaring is)
  • olaj (kb. 5-7 dl)
Rántott krumpli - Hozzávalók

Elkészítés:

Mosd meg a krumplikat, tedd egy tálcára. Egy tálba önts vizet, készítsd oda a pucolt krumplinak. Hámozd meg a krumplit, közben a pöttyszerű hibákat kanyarintsd ki a kés hegyével. A megpucolt krumplit tedd a tálba. A csap alatt mosd meg a pucolt krumplikat.

Rántott krumpli - Pucold meg a krumplikat! Rántott krumpli - Kanyarintsd ki a kis hibákat a kés hegyével! Rántott krumpli - Mosd meg a pucolt krumplit!

Egy vágódeszkán egy hosszú pengéjű késsel szeleteld fel a krumplikat fél cm vastag szeletekre.  Úgy állítsd be a krumplit a vágáshoz, hogy a szeletek minél nagyobb felületűek legyenek. Egy krumpliból 5-6 szelet is lesz.  Ahogy fogy a krumpli, egyre nehezebb megtartani a szeleteléshez. Az utolsó szeletet úgy vágd, hogy a hüvelyk- és mutatóujjaddal szorítsd össze két oldalról a krumplidarabot, miközben nyiszálsz.

Rántott krumpli - Szeleteld fel a krumplit fél cm vastag szeletekre! Rántott krumpli - Az utolsó szeletelésnél nyomd össze két oldalról a krumplit! Rántott krumpli - Krumplik szeletelve

Most jön a fűszerezés. Vedd a tenyeredbe a krumplit (én nem tudtam, mert a gépet is fogni kellett), és sózd-borsozd ugyanazt az oldalát. Aztán fektesd a vágódeszkára a fűszeres oldalával lefelé, és a felső oldalt szórd meg Vegetával. Ugyanígy fűszerezd be a többi szeletet is…

Rántott krumpli - Sózd meg a krumpliszelet egyik oldalát! Rántott krumpli - Szórd meg borssal a krumpliszelet besózott oldalát! Rántott krumpli - Szórd meg Vegetával a krumpliszelet másik oldalát!

Rántott krumpli - Az egyik krumpli szeletei befűszerezve.Készen van az egyik krumpli-sor.
A másik krumpli szeleteit – csak úgy próbaképpen – először vegetáztam, a vegetás felével lefelé a deszkára tettem, és a felső oldalát sóztam-borsoztam. Most már tudom, hogy egyik módszer se jó; úgy lett volna a legcélszerűbb, hogy előbb az összes krumpliszelet egyik oldalát vegetázni, a vegetás felükkel lefelé, átfedés nélkül egymás mellé tenni őket, és utána az összes krumpliszeletet végigsózni, utána meg végigborsozni. Te így csináld! Akkor nem kell szeletenként háromféle fűszert csippenteni, és a fölöslegeset mindig visszahinteni a megfelelő dobozba. Az egy csippentés Vegetával beszórok annyi szeletet, amennyire futja…stb.

Rántott krumpli - A tenyeredre vett krumpliszeletet szórd meg Vegetával! Rántott krumpli - Sózd meg a krumpliszeletet! Rántott krumpli - Borsozd meg a krumpliszeletet!

Rántott krumpli - Az összes krumpliszelet befűszerezve. Jöhet a panírozás.
Készíts a lisztnek egy mélytányért, a tojásnak egy mélyebb kis tálat, a prézlinek egy nagyobb tálat; és szép sorban az elsőbe szórj lisztet, a másikba üss fel 2 tojást, a harmadikba önts bőven prézlit.

Rántott krumpli - Tégy egy tányérba kb. 10 dkg lisztet, a panírozáshoz! Rántott krumpli - Üss fel egy mélyebb kis tálba 1-2 tojást, a panírozáshoz! Rántott krumpli - Szórj bőven prézlit egy nagyobb tálba, a panírozáshoz!

Rántott krumpli - A borsik-ágacskaRántott krumpli - A lisztbe morzsolt borsikafű.

Most még morzsolj a lisztbe valami finom, szárított zöldfűszert. A száraz fűszerágacskáról a hegyétől a töve felé haladva húzd le a leveleket vagy virágokat. Ha a tövétől a hegye felé haladva próbálod leszakítani, akkor csak lelapulnak a levelek, vagy elszakad a szár. A lehúzott leveleket morzsold a lisztbe, és keverd össze.

Rántott krumpli - Panírozási munkahely Balra tedd a panírozandó krumplikat, jobbra egy másik vágódeszkát vagy tálcát a bundázott krumpliszeleteknek.

Rántott krumpli - Használt olajban is ránthatod a krumplit!Rántott krumpli - Ha nem elég a használt olaj, önts frisset is a fazékba!

Mielőtt elkezdenéd a panírozást, tedd oda az olajat melegedni, egy kb. 3 literes fazékba! Először a használt olajadat öntsd a fazékba, csak vigyázz, hogy a használt olajas edényed alján összegyűlt égett darabok már ne zúduljanak át.

Egy olajat 2-3-szor is felhasználhatsz rántásra. Tehát rendszeresíts egy edényt a használt oljanak, és a rántás végeztével – ha már kihűlt az olaj – öntsd át a használt olajat ebbe az edénybe. Macerásabb, ha egy üres olajosüvegbe öntöd vissza, mert ahhoz tölcsér is kell, és az olajos tölcsért elég utálatos dolog elmosni. Jobb a befőttesüveg, vagy egy rosszabb, lefedhető edény.

Fogj egy krumpliszeletet, először forgasd meg a lisztben (ide nem kell villa, a kezeddel csináld), aztán dobd a tojásba, és egy villával hempergesd meg benne a krumpli mindkét oldalát. Aztán a villával emeld ki, egy kicsit csöpögtesd le, és tedd át a prézlibe. Markolj fel a krumpli mellől egy kis prézlit, szórd a krumplira, és jól nyomkodd rá. A panírozott krumplit tedd ki a jobb oldali deszkára.

Rántott krumpli - A lisztből tedd át a krumplit a tojásba! Rántott krumpli - A tojásból tedd át (villával) a krumplit a prézlibe! Rántott krumpli - Markolj fel egy kis prézlit, és szórd a krumplira!

Rántott krumpli - Sütési munkahelyKészítsd a gázhoz a panírozott krumplikat, és a másik oldalra egy tálat, amibe a rántott krumplit kiszeded. Ebbe a tálba tégy egy levél konyhai papírtörlőt, ami majd felfogja az olajat.
Ellenőrizd az olaj forróságát, csak akkor kezdd el a sütést, ha már forró – de ne égesd meg az olajat! Lógass bele egy krumplit, és ha serceg körülötte az olaj, akkor már jó. Annyit süss egyszerre, amennyi csak elfér egymás mellett. Kb. 3 percig süsd az egyik oldalát…

Rántott krumpli - Lógass az olajba egy krumplit, hogy lásd, elég forró-e már az olaj!. Rántott krumpli - Annyit süss egyszerre, amennyi csak elfér egymás mellett! Rántott krumpli - Szépen sülnek a krumplik!

…aztán fordítsd meg őket. Ha a másik oldaluk is szép pirosra sült, egy lyukas kanállal szedd ki őket, egy kicsit csöpögtesd le, és tedd a papírtörlővel bélelt tálba.

Rántott krumpli - 3 perc sülés után fordítsd meg a krumplikat! Rántott krumpli - Ha a másik oldala is szép barnára sült, szedd ki őket! Rántott krumpli - A kész krumplit tedd a papírtörlővel bélelt tálba!

Rántott krumpli - Kész, tálban.

Puha, omlós a belseje, ropogós a külseje!
A fűszerektől különleges az íze…

Főzelékekhez jó feltétnek, de párolt zőldségek mellé is kiváló! (A kezdőképen majonézes kukorica és vajon párolt, friss citromlével megcsöpögtetett répa köret van mellette.)

Jó étvágyat!

7 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.