Rántott karfiol

Rántott karfiol - Kész, tálban

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol (kb. 80 dkg-os)
  • Vegeta
  • liszt
  • bazsalikom (morzsolt)
  • 3 tojás
  • prézli
  • 1 liter olaj
Rántott karfiol - Hozzávalók

Elkészítés:

Rántott karfiol - Tégy oda vizet főni! A karfiolt előbb meg kell egy kicsit főzni, úgyhogy azzal kezdd, hogy egy nagyobb, kb. 5 literes fazékba tégy oda kb. 3 l vizet főni. Adj hozzá 3 fakanál sót (literenként 1 fakanál). Amíg felforr, addig előkészítheted a karfiolt.

Tedd a karfiolt egy tálcára, torzsájával felfelé. Vagdosd le a vastag levél-töveket. Aztán kúposan vágd körül a torzsáját. Mire körbeérsz, ki tudod venni. Ha mégse, akkor nyúlj alá a késsel laposabban, majd csak sikerül! Ha kivetted a torzsáját, akkor még vagdosd le a maradék levél-szárakat.

Rántott karfiol - Nyesd le a vastag levél-töveket! Rántott karfiol - Vágd ki a torzsáját! Rántott karfiol - Vágd le a maradék levél-csonkot!

Egy tálba tégy félig vizet. Vágd le a karfiol-rózsákat, és tedd a tálba! Most még nem kell apró darabokra vágni, csak néhány nagy rózsára szedd szét!

Rántott karfiol - Vágd le a karfiol-rózsákat! Rántott karfiol - Csak néhány nagy darabra kell szétszedni! Rántott karfiol - A megmaradt csonk.

Rántott karfiol - Vágd ki a hibás részeket! Rántott karfiol - A főzésre kész karfiol-rózsák a mosótálban.

Ez a művelet időrendben előrébb van, ugyanis ahogy lenyisszantasz egy rózsát, még mielőtt a vizestálba tennéd, ellenőrizd az épségét. A megbarnult részeket vágd le, az esetleg férges részt – kerek fekete pötty a rózsán – vágd ki. Aztán vonulj a tállal a csaphoz, és egyenként mosd meg a karfiolrózsákat.

Hogy ne kelljen egy másik tálba tenned a megmosott fejet, várd meg a mosással, míg felforr a víz, és akkor egyből a fazékba teheted a megmosott karfiolrózsát. A hidegtől lehűl a víz, ezért várd meg, míg megint forrni kezd, és onnantól számítva főzd még 2-3 percig. Nem kell puhára főzni! Éppen csak hogy ne legyen nyers. Hiszen még a forró olajban is fog puhulni.

Rántott karfiol - Forr a főzővíz Rántott karfiol - Tedd a mosott fejeket a főzővízbe! Rántott karfiol - Újraforrástól számítva 2-3 percig főzd!

Rántott karfiol - Szedd ki a főzővízből a karfiolokat! Rántott karfiol - Készítsd ki a bundázás kellékeit!

Ha letelt a 2 perc, egy lyukas kiszedőkanállal szedd ki a karfiolokat egy tálcára (nem baj, ha félig nyers). Amíg kihűlnek, készítsd ki a bundázáshoz a dolgokat. Három tálra lesz szükséged: a liszt, a tojás és a prézli számára. A prézlis legyen nagyobb, hogy sok prézli beleférjen, és legyen hely a megforgatáshoz, anélkül hogy a fele kimenne. A lisztnek elég egy mélytányér, de a tojásnak is jobb, ha egy kicsit mélyebb, hogy jobban ellepje a bundázandó dolgot (jelen esetben a karfiolt). Tégy lisztet a tányérba, szórj bele morzsolt bazsalikomot, és keverd össze. Pikáns ízt ad a karfiolnak, nagyon finom!

Rántott karfiol - A bundázás kellékei. A 3 tojást egyenként üsd előbb egy kis tálkába, és csak akkor tedd a tojásos tálba, ha jó. Készíts egy villát a tojásostálba. Önts sok prézlit a legnagyobb tálba. Készíts még oda egy tálcát vagy vágódeszkát a bundázott karfiolok számára. A Vegeta is legyen ott, ezzel “sózzuk” meg még egy kicsit (nem nagyon, mert a főzővízben is volt só), mielőtt a lisztbe tennénk.

Most kezdheted a bundázást! Először is fogj egy karfiolt, és szedd szét kisebb rózsákra. Ha túl tömör a nagyobb fej, akkor késsel vágd ketté. Sokkal finomabb, ha kisebb darabokat rántunk, mert több prézli van rajta. Szórd meg őket egy kis Vegetával, és egyszerre több darabot dobj a lisztbe.

Rántott karfiol - Most szedd szét kisebb rózsákra a nagyobbakat! Rántott karfiol - Ha túl tömör a nagyobb rózsa, akkor késsel felezd meg! Rántott karfiol - Dobj vagy 6 db kis karfiolrózsát a lisztbe!

Két kézzel forgasd meg őket egyszerre (vagyis nem egyesével) a lisztben, aztán szedd át a tojásba. Egy villával forgasd meg a darabokat a tojásban. Lehetőleg sehol se látsszon ki a liszt, mert oda nem ragad majd prézli.

Rántott karfiol - Forgasd meg a karfioldarabokat lisztben! Rántott karfiol - Szedd át a karfioldarabokat a tojásba! Rántott karfiol - Forgasd meg a karfioldarabokat a tojásban!

Szedd át a karfiolokat a tojásból a prézlibe! Jó, ha közel van a prézlis tál a tojásoshoz, hogy ne csorogjon mellé az értékes tojás. (Én úgy szoktam megoldani, hogy felemelem a tojásos tálat a prézlishez, magam felé dűtöm, és a villával az edény túlsó falán csúsztatva átkotrom a karfioldarabot a prézlis tálba.) Először “szitálj” a tállal, hogy valamennyi prézli rátapadjon a karfiolokra. Így nem olyan “fujj” majd kézzel forgatni őket. Két kézzel mélyen a prézli alá nyúlva, az ujjaiddal forgatgasd meg egyszerre az összes darabot a prézliben. Aztán egyesével szedd ki őket a vágódeszkára.

Rántott karfiol - Szedd át a karfiolokat a prézlibe! Rántott karfiol - Forgasd meg a karfioldarabokat a prézliben! Rántott karfiol - Szedd ki a bundázott karfioldarabokat egy tálcára!

Most tedd oda az olajat melegedni (nagy lángon) egy kb. 3-4 literes fazékban. Azért nem előbb, mert olyan ciki, ha forró az olaj, és még nem tudok beletenni semmit. Amíg a többi karfiolt bundázod, felforrósodik az olaj. Tarts egy forróság-próbát, úgy hogy egy kis darabot beledobsz. Ha serceg, akkor jó. Ha nem, akkor még várj. Jó forró olajba tedd bele a karfiolokat! (De azért vigyázz, hogy ne égjen meg az olaj!) Utána levehetsz egy kicsit a lángból, de azért nagy láng legyen, ne takarék.

Rántott karfiol - Tégy oda olajat melegedni! Rántott karfiol - Ellenőrizd, hogy forró-e az olaj! Rántott karfiol - Tedd a forró olajba a karfiolokat!

Rántott karfiol - 2 perc sülés után forgasd meg a karfiolokat! Rántott karfiol - Ha szép pirosra sültek, szedd ki őket egy tálba!

Amíg sül, bundázhatod a többit. Néha azért nézz rá, nehogy túl barna legyen! Egyszer meg is kell forgatni közben, hogy minden oldala piruljon. És készíts oda egy tálat, amibe majd kiszeded. Tégy bele egy konyhai törlőpapírt itatósnak (szalvéta az nem jó, mert ráragad a karfiolra). Ha szép pirosra sültek a karfiolok, egy lyukas kiszedőkanállal halászd ki őket, jól csöpögtesd le, és tedd a papírral bélelt tálba.

Hát, ezzel meg is lennénk, de azért még írok egy keveset a romeltakarításról.

Ha marad meg tojás, akkor a prézliből halászd át bele a lehullott kis darabokat. Meg a karfiolos tálcán is biztos maradtak darabkák, azokat is tedd a tojásba. A lisztből is vedd ki a ragacsos darabokat, tedd a tojáshoz. Aztán ezt a masszát gyúrd össze egy golyóba, és ezt is süsd ki, jó lesz a kutyának. (Oda is adtam neki, de késve fotóztam, mikor már bekapta. Ezért egy rendes darabot is kapott, csak most rászóltam, hogy maradjon, azért sikerült lefotóznom 🙂 )

Rántott karfiol - Gyúrj gombócot a maradékból! Rántott karfiol - Gyúrj gombócot a maradékból! Rántott karfiol - A kutya is szereti!

Rántott karfiol - A maradék lisztet öntsd vissza a maradék-lisztes dobozba! Rántott karfiol - A maradék prézlit öntsd vissza a maradék-prézlis dobozba!

Végül a megmaradt lisztet öntsd vissza egy maradék-lisztes dobozba, és a megmaradt prézlit se a többi prézlihez tedd vissza, hanem egy maradék-prézlis dobozba. Mosogasd el mindhárom bundázós tálat, mert később rászárad!

Rántott karfiol - Kész, tálban (oldalról) Köretnek jó hozzá rizs vagy krumpli, és szinte elengedhetetlen valamiféle majonéz; mondjuk tartármártás. De megteszi egy pohár joghurtba nyomott majonéz is, amit aztán morzsolt bazsalikommal és cukorral ízesítünk. Esetleg teszünk bele egy kukoricakonzervet.

Jó étvágyat!

Hozzászólás a(z) Névtelen bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.