Rántott karfiol

Rántott karfiol - Kész, tálban

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol (kb. 80 dkg-os)
  • Vegeta
  • liszt
  • bazsalikom (morzsolt)
  • 3 tojás
  • prézli
  • 1 liter olaj
Rántott karfiol - Hozzávalók

Elkészítés:

Rántott karfiol - Tégy oda vizet főni! A karfiolt előbb meg kell egy kicsit főzni, úgyhogy azzal kezdd, hogy egy nagyobb, kb. 5 literes fazékba tégy oda kb. 3 l vizet főni. Adj hozzá 3 fakanál sót (literenként 1 fakanál). Amíg felforr, addig előkészítheted a karfiolt.

Tedd a karfiolt egy tálcára, torzsájával felfelé. Vagdosd le a vastag levél-töveket. Aztán kúposan vágd körül a torzsáját. Mire körbeérsz, ki tudod venni. Ha mégse, akkor nyúlj alá a késsel laposabban, majd csak sikerül! Ha kivetted a torzsáját, akkor még vagdosd le a maradék levél-szárakat.

Rántott karfiol - Nyesd le a vastag levél-töveket! Rántott karfiol - Vágd ki a torzsáját! Rántott karfiol - Vágd le a maradék levél-csonkot!

Egy tálba tégy félig vizet. Vágd le a karfiol-rózsákat, és tedd a tálba! Most még nem kell apró darabokra vágni, csak néhány nagy rózsára szedd szét!

Rántott karfiol - Vágd le a karfiol-rózsákat! Rántott karfiol - Csak néhány nagy darabra kell szétszedni! Rántott karfiol - A megmaradt csonk.

Rántott karfiol - Vágd ki a hibás részeket! Rántott karfiol - A főzésre kész karfiol-rózsák a mosótálban.

Ez a művelet időrendben előrébb van, ugyanis ahogy lenyisszantasz egy rózsát, még mielőtt a vizestálba tennéd, ellenőrizd az épségét. A megbarnult részeket vágd le, az esetleg férges részt – kerek fekete pötty a rózsán – vágd ki. Aztán vonulj a tállal a csaphoz, és egyenként mosd meg a karfiolrózsákat.

Hogy ne kelljen egy másik tálba tenned a megmosott fejet, várd meg a mosással, míg felforr a víz, és akkor egyből a fazékba teheted a megmosott karfiolrózsát. A hidegtől lehűl a víz, ezért várd meg, míg megint forrni kezd, és onnantól számítva főzd még 2-3 percig. Nem kell puhára főzni! Éppen csak hogy ne legyen nyers. Hiszen még a forró olajban is fog puhulni.

Rántott karfiol - Forr a főzővíz Rántott karfiol - Tedd a mosott fejeket a főzővízbe! Rántott karfiol - Újraforrástól számítva 2-3 percig főzd!

Rántott karfiol - Szedd ki a főzővízből a karfiolokat! Rántott karfiol - Készítsd ki a bundázás kellékeit!

Ha letelt a 2 perc, egy lyukas kiszedőkanállal szedd ki a karfiolokat egy tálcára (nem baj, ha félig nyers). Amíg kihűlnek, készítsd ki a bundázáshoz a dolgokat. Három tálra lesz szükséged: a liszt, a tojás és a prézli számára. A prézlis legyen nagyobb, hogy sok prézli beleférjen, és legyen hely a megforgatáshoz, anélkül hogy a fele kimenne. A lisztnek elég egy mélytányér, de a tojásnak is jobb, ha egy kicsit mélyebb, hogy jobban ellepje a bundázandó dolgot (jelen esetben a karfiolt). Tégy lisztet a tányérba, szórj bele morzsolt bazsalikomot, és keverd össze. Pikáns ízt ad a karfiolnak, nagyon finom!

Rántott karfiol - A bundázás kellékei. A 3 tojást egyenként üsd előbb egy kis tálkába, és csak akkor tedd a tojásos tálba, ha jó. Készíts egy villát a tojásostálba. Önts sok prézlit a legnagyobb tálba. Készíts még oda egy tálcát vagy vágódeszkát a bundázott karfiolok számára. A Vegeta is legyen ott, ezzel “sózzuk” meg még egy kicsit (nem nagyon, mert a főzővízben is volt só), mielőtt a lisztbe tennénk.

Most kezdheted a bundázást! Először is fogj egy karfiolt, és szedd szét kisebb rózsákra. Ha túl tömör a nagyobb fej, akkor késsel vágd ketté. Sokkal finomabb, ha kisebb darabokat rántunk, mert több prézli van rajta. Szórd meg őket egy kis Vegetával, és egyszerre több darabot dobj a lisztbe.

Rántott karfiol - Most szedd szét kisebb rózsákra a nagyobbakat! Rántott karfiol - Ha túl tömör a nagyobb rózsa, akkor késsel felezd meg! Rántott karfiol - Dobj vagy 6 db kis karfiolrózsát a lisztbe!

Két kézzel forgasd meg őket egyszerre (vagyis nem egyesével) a lisztben, aztán szedd át a tojásba. Egy villával forgasd meg a darabokat a tojásban. Lehetőleg sehol se látsszon ki a liszt, mert oda nem ragad majd prézli.

Rántott karfiol - Forgasd meg a karfioldarabokat lisztben! Rántott karfiol - Szedd át a karfioldarabokat a tojásba! Rántott karfiol - Forgasd meg a karfioldarabokat a tojásban!

Szedd át a karfiolokat a tojásból a prézlibe! Jó, ha közel van a prézlis tál a tojásoshoz, hogy ne csorogjon mellé az értékes tojás. (Én úgy szoktam megoldani, hogy felemelem a tojásos tálat a prézlishez, magam felé dűtöm, és a villával az edény túlsó falán csúsztatva átkotrom a karfioldarabot a prézlis tálba.) Először “szitálj” a tállal, hogy valamennyi prézli rátapadjon a karfiolokra. Így nem olyan “fujj” majd kézzel forgatni őket. Két kézzel mélyen a prézli alá nyúlva, az ujjaiddal forgatgasd meg egyszerre az összes darabot a prézliben. Aztán egyesével szedd ki őket a vágódeszkára.

Rántott karfiol - Szedd át a karfiolokat a prézlibe! Rántott karfiol - Forgasd meg a karfioldarabokat a prézliben! Rántott karfiol - Szedd ki a bundázott karfioldarabokat egy tálcára!

Most tedd oda az olajat melegedni (nagy lángon) egy kb. 3-4 literes fazékban. Azért nem előbb, mert olyan ciki, ha forró az olaj, és még nem tudok beletenni semmit. Amíg a többi karfiolt bundázod, felforrósodik az olaj. Tarts egy forróság-próbát, úgy hogy egy kis darabot beledobsz. Ha serceg, akkor jó. Ha nem, akkor még várj. Jó forró olajba tedd bele a karfiolokat! (De azért vigyázz, hogy ne égjen meg az olaj!) Utána levehetsz egy kicsit a lángból, de azért nagy láng legyen, ne takarék.

Rántott karfiol - Tégy oda olajat melegedni! Rántott karfiol - Ellenőrizd, hogy forró-e az olaj! Rántott karfiol - Tedd a forró olajba a karfiolokat!

Rántott karfiol - 2 perc sülés után forgasd meg a karfiolokat! Rántott karfiol - Ha szép pirosra sültek, szedd ki őket egy tálba!

Amíg sül, bundázhatod a többit. Néha azért nézz rá, nehogy túl barna legyen! Egyszer meg is kell forgatni közben, hogy minden oldala piruljon. És készíts oda egy tálat, amibe majd kiszeded. Tégy bele egy konyhai törlőpapírt itatósnak (szalvéta az nem jó, mert ráragad a karfiolra). Ha szép pirosra sültek a karfiolok, egy lyukas kiszedőkanállal halászd ki őket, jól csöpögtesd le, és tedd a papírral bélelt tálba.

Hát, ezzel meg is lennénk, de azért még írok egy keveset a romeltakarításról.

Ha marad meg tojás, akkor a prézliből halászd át bele a lehullott kis darabokat. Meg a karfiolos tálcán is biztos maradtak darabkák, azokat is tedd a tojásba. A lisztből is vedd ki a ragacsos darabokat, tedd a tojáshoz. Aztán ezt a masszát gyúrd össze egy golyóba, és ezt is süsd ki, jó lesz a kutyának. (Oda is adtam neki, de késve fotóztam, mikor már bekapta. Ezért egy rendes darabot is kapott, csak most rászóltam, hogy maradjon, azért sikerült lefotóznom 🙂 )

Rántott karfiol - Gyúrj gombócot a maradékból! Rántott karfiol - Gyúrj gombócot a maradékból! Rántott karfiol - A kutya is szereti!

Rántott karfiol - A maradék lisztet öntsd vissza a maradék-lisztes dobozba! Rántott karfiol - A maradék prézlit öntsd vissza a maradék-prézlis dobozba!

Végül a megmaradt lisztet öntsd vissza egy maradék-lisztes dobozba, és a megmaradt prézlit se a többi prézlihez tedd vissza, hanem egy maradék-prézlis dobozba. Mosogasd el mindhárom bundázós tálat, mert később rászárad!

Rántott karfiol - Kész, tálban (oldalról) Köretnek jó hozzá rizs vagy krumpli, és szinte elengedhetetlen valamiféle majonéz; mondjuk tartármártás. De megteszi egy pohár joghurtba nyomott majonéz is, amit aztán morzsolt bazsalikommal és cukorral ízesítünk. Esetleg teszünk bele egy kukoricakonzervet.

Jó étvágyat!

54 hozzászólás

  • Babi

    Kedves Anyuka!
    Én is csak gratulálni tudok az érthető,részletes recept leírásához.Gyakorlott háziasszony vagyok, sűrűn csinálok rántott karfiolt,nagyon szeretjük,de sosem tudtam meddig is kell előfőzni,most majd kipróbálom az általad leírt módon.
    Sok sikert!
    Babi

    • Kedves Babi!

      A lányom szerint nem is kell előfőzni. Néha, ha sietek, én se főzöm előtte még 2 percet se, és úgy is jó, tényleg. De ha nagyobb darabokban hagyod, akkor azért nem árt előfőzni.
      Mi egyébként a zöldségek többségét úgy szeretjük, ha nincs megfőve teljesen puhára.

      Köszönöm, hogy írtál!
      Mariann

  • Norbert

    En is eletemben eloszor csinaltam ilyet, es nagyon bevalt a recept.
    Jo, hogy rataláltam erre az oldalra; itt legalabb reszletesen leir mindent, es nem kell talalgatni 25 eves ferfi letemre, mit es hogyan csinaljak 🙂
    A baratnomnek is nagyon izlett, koszonom a receptet.
    Apropo en hazi “vegeta”-t hasznalok, szerintem igy sokkal finomabb, mint soval, es nem hinnem, hogy hu de karos lenne, mivel csak termeszetes alapanyagbol keszul. Szerintem finomabb is, mint barmelyik boltban kaphato 🙂

    Udv.: Norbi

    • Szia Norbi!

      Örülök, hogy sikered volt a rántott karfiollal! 🙂
      A házi Vegetát te csinálod? Akár te, akár a szüleid, nagyon jó, hogy ilyet használsz! Elhiszem, hogy finomabb a boltiaknál!
      Csak így tovább!
      Ugye, milyen öröm, mikor megdicsérik az ember kajáját? 🙂

      Sok örömöt a főzésben-evésben!
      Mariann

  • János

    Kedves Anyuka!

    Életemben* először “főztem” – a fenti leírás szerinti rántott karfiolt. (OK, sütni kell, nem főzni, vagyis de, kell főzni is – na ennyit a konyhai jártasságomról**)

    ÉS: meg lehetett enni!
    (nagyképűség lenne, ha most azt mondanám: jó lett)
    (pedig tényleg jó lett)

    Köszönöm!!!
    János

    *) 58 éves, nős-családos konyhai antitalentum
    **) Na ja! – mikor olyasmiket írnak a receptekben, hogy “paprikás-lisztes rántással hirtelen berántom” – hogy micsoda??? Paprkás lisztet szórok rá és gyorsan lekapom a tűzről, vagy mi? Jól el lehet ám így rémíszteni a naiv férfiembert

    • Kedves János!

      Örülök a sikerednek!
      Biztos méltányolta a család! 🙂
      Ez talán meghozta a kedvedet további próbálkozásokhoz is…

      Minden jót!
      Mariann

  • Tittykee

    Tök jóóó ez az oldal 🙂 favourite

  • Anett

    Ja, bocsánat, most fedeztem fel a húsokat is 🙂

  • Anett

    Okés.

    Én megcsináltam és nagyon finom lett. Először csináltam rántott karfiolt életemben. Én a 3 helyett 2 tojással is meg tudtam csinálni egy nagy karfiolt, úgy, hogy nagyobb rózsákat paníroztam. De ebből is tanultam, mivel szerintem az ici-pici roppanós darabok sokkal finomabbak voltak, mint a nagyobbak. Pici alatt az olyan 3-4 cm-es darabokat értem, én ezt ajánlanám mindenkinek, csak legyen elég türelme az embernek megcsinálni. 🙂 Meg ha tényleg ilyen piciket csinál valaki, kell az a 3 tojás hozzá. Nekem egy órámba telt mire panírozás, sütés, mosogatás meglett. Vagy másfél..

    Jó az oldal, amúgy észrevettem, hogy húsos kaja nincs is. De nem is baj, ha húst akarok megcsinálom magamnak, ha meg valami különlegeset, valami mást szeretnék, felnézek ide.

    • Kedves Anett!

      Örülök, hogy megcsináltad a rántott karfiolt, és ízlett! 🙂
      Én egyszerre 5-6 kisebb karfiolrózsát forgatok meg a lisztben, tojásban, prézliben is. Így nagyon hamar megvan. Tényleg ízletesebb a kisebb darab!

      Jó főzést!
      Mariann

  • Anett

    Miért nem tudok ide kommentet írni? Illetve nem tudom, ki lett törölve?

    Csak azt írtam, hogy a maradék zsemlemorzsát én nem tárolnám és használnám fel újra, mert tojásdarabok maradhatnak benne, ami nem túl egészséges. Nem kritizálom az oldalt, sőt tetszik is, csak gondoltam leírom ide, hátha más is olvassa és tanul belőle.

  • Anett

    Szia! Köszi a receptet, nem is tudtam, hogy előtte a karfiolt meg kell főzni. Illetve lehet. Inkább maradok a megfőzésénél, biztos ami biztos, hogy jó legyen!

    Viszont nekem furcsa, hogy a maradék prézlit eltetted. Én nem szoktam visszatenni, mivel nem is látod, és mégis vannak benne tojásdarabkák, amik lecsöpögtek a karfiolról és ezek megromlanak. Ételmérgezést is lehet kapni ettől.

    • Szia Anett!

      Bocs, hogy csak most hagytam jóvá ezt a hozzászólásodat; megfeledkeztem róla.

      Ami a prézlit illeti, megfogadom a tanácsodat, és nem javaslom az olvasóknak a kimaradt prézli visszaöntését – igaz, egy másik dobozba szoktam visszaönteni, nem a friss prézlis dobozba. Mert én úgy szoktam csinálni, hogy a végén fél kézzel, az ujjaimat kicsit gereblyeszerűen szétnyitva “átszűröm” a prézlit. A tojásfoszlányok megkötnek valamennyi prézlit, ezért fennakadnak az ujjaimon, ezeket a tojásmaradékba dobom. De valószínűleg mások nem szőröznének ennyit vele, úgyhogy jobb, ha nem is említem ezt a dolgot.
      Majd átnézem a rántott kaják leírásait, és szépen kiveszem a szövegből ezt a prézlivisszadobást. Nem szeretném, ha valakinek baja esne a buggyant prézli miatt.
      Én viszont továbbra is el fogom tenni a maradék prézlit, persze csak akkor, ha túl sok marad ki, mert a keveset azt a tojásmaradékba dobom, és fasírtot gyúrok belőle, aminek örül a kutya. 🙂 Az eddigi 35 év alatt még sose volt belőle problémánk.

      A karfiolt elég csak 2 percig főzni a panírozás előtt!

      Jó hétvégi sürgés-forgást!
      Mariann

  • Deep

    Kedves Anyuka!

    Most fejeztük be a karfiolvacsorát 😀 Nagyon jól sikerült..mindenkinek ajánlom!

    Mindenkinek jó főzögetést 😉

    • Kedves Deep!

      Mélyen meghatottak kedves szavaid! 🙂
      A rántott karfiol nálunk is nagy kedvenc. Mindig marad, és akkor arra rá lehet járni csak úgy, bármikor. 🙂

      Nézz be máskor is!
      Mariann

  • Kata

    Kedves Receptíró Anyuka!

    Látom, késői blogoló vagyok, de ezt nem hagyhatom szó nélkül.
    Fantasztikus alapossággal írt recept! Kiváló! Köszönöm! Most megyek, és készítem is! 🙂

  • Marcsi

    Szia Anyuka!

    Nagyon klasszul leírtad lépésről-lépésre a receptet. A bazsalikom nekem még új, de ki fogom próbálni vele. Én a tojásba szoktam még a főzővízen kívül sót tenni, így nem lesz sótlan. Vegetát már nem szoktam használni, helyette van a Magginak -Ízvarázs sok zöldséggel ételízesítő- azt szoktam használni, ez olyan granulátumos állagu. Pl. a mexikói zöldséges rízsbe isteni finom, azzal párolom a zöldséget. Ha össze jön a család azt mindig kell készítenem.

  • Kinga anya

    Nekem nagyon nagy segítség voltál,és hagyjuk már a támadásokat,hogy így-úgy. mindenki a maga portáján sepregessen.Akinek jó a vegeta,az hagy csinálja azzal pl én só helyett,mert elviekben annak a rákkeltő hatása van,én pl. vegetázok.. És akkor most mérgezem a családot? 🙂 ugyan már!

  • Levente

    Tökéletes a recept és a leírás is, gratula érte!
    Én a vegeta helyett fokhagymapor és csipetnyi őrölt kömény keverékét használom már évek óta, most kipróbáltam vegetával is, így is nagyon ízletes.
    Köszönöm a receptet!

  • Laci

    Szia Anyuka!

    Megcsináltam ma a rántott karfiolt. Remélem finom lesz….(még most sül)

    Soha életem ben nem paníroztam még. Kezdőként is teljesen érthető..

    Köszönöm!

  • Szia Anyuka!

    Ma én is megcsinálom a rántott karfiolt.
    Nagyon jól leírtad és illusztráltad az egész receptet.
    Előre látom nagyon finom lesz!

    -Bár mondjuk a karfiol leveleit letéptem már a Tescoban,
    ugyan már minek fizessek azért amit úgyis kidobok 😀 hihi

    • Szia Szoccso!

      Remélem, sikerült (2 hónapja) a karfiolod!
      A karfiollevelekkel kapcsolatban: Képzeld, egyszer, mikor gimiben tanítottam, olyan feladatot találtam ki a gyerekeknek a százalékszámítás dolgozatba, hogy Vettem egy 1kg 30 dkg-os karfiolt, (mondjuk) 195 Ft-ért. Otthon lemértem a letépkedett levelek súlyát; 42 dkg volt. Hány százalék a veszteség, és ezzel hány forintot dobok ki a szemétbe?
      Szóval engem is mindig nagyon bosszant, mikor túl sok levelet hagynak a karfiolon…de azért ejnye-bejnye a tescós dologért!

      További jó főzéseket!
      Mariann

  • olaszpal

    Tisztelt Anyuka!

    Csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz: köszönjük az aprólékos, minden részletre kiterjedő (“szalvéta az nem jó, mert ráragad a karfiolra” :)) leírást!

    olaszpal

    • Kedves Pál!

      Restellem, de csak most vettem észre, hogy itt várakozik a hozzászólásod. 🙁
      (Épp hogy befejeztük a padlózást karácsonyra.)

      Köszönöm a dicséretet!
      Szeretem csinálni a leírásokat. 🙂
      BÚÉK!
      Mariann

  • Mandka

    Kedves Anyuka!
    Gratulálok a recepthez és ahhoz, ahogy kezeled az okoskodó hozzászólókat!
    A zacskós levesbe is tegyünk Vegetát ! 😀
    Amúgy én is gyakorlott rántó vagyok, 3 gyerekkel a hátam mögött, de tényleg tuti az előfőzés!

    Ja! és bio karfiolt vegyetek, mer az nem vegyszeres (ha má kötekedünk….)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.