Rántott cukkíni

Ilyenkor augusztusban mindig kap az ember valahonnan ajándékba cukkínit. Én most csak egy félnek a felét fogadtam el, de ez is bőven elég 4 személynek. 🙂

Rántott cukkíni - Kész, tálban.

Hozzávalók:

  • cukkíni, max. 60 dkg
  • Vegeta
  • bazsalikom
  • liszt
  • 2 tojás
  • prézli (a világos dobozban az van ám! 🙂 )
  • olaj a sütéshez
Rántott cukkíni - Hozzávalók

Elkészítés:

Mosd meg a cukkínit. Ha nagy, akkor hosszában vágd ketté, és kanállal kapard ki a puha részt a magjával. Ha kicsi (az jobb!), akkor nem kell hosszában elvágni, és semmit se kell kikaparni belőle.

Rántott cukkíni - Hosszában vágd ketté a cukkínit! Rántott cukkíni - Kanállal kapard ki a magját! Rántott cukkíni - A cukkíni szerencsésen túlesett a kaparáson!

Mindkét felet vágd fel kb. 1 cm vastag szeletekre. Ha ilyen nagy cukkínid van, akkor meg kell hámozni. Ha kicsi, akkor még zsenge a héja, nem kell levágni! Ha hámozós, akkor még a kettévágás előtt levághatod a héját, nekem egyszerűbb volt így szeletenként.

Rántott cukkíni - Szeleteld fel a megtisztított cukkínit! Rántott cukkíni - Ilyen sok szelet lett! Rántott cukkíni - Egyenként vágd le a héjukat! Rántott cukkíni - A hámozással is megvolnánk!

Egy gyümölcsmosó (lyukacsos) tálba rétegenként rakd le a cukkíni félkarikákat úgy, hogy fogsz egy szeletet, az egyik oldalát megvegetázod, és  a vegetás felével lefelé beteszed a tálba. Ott meghinted a másik felét is Vegetával. Így szépen kiraksz egy réteget. Most jó bőven hintsd meg bazsalikommal a szeleteket. Aztán jöhet a következő réteg cukkíni.

Rántott cukkíni - A cukkíni mindkét felét szórd meg Vegetával! Rántott cukkíni - Hintsd meg bazsalikommal a cukkíni-réteget! Rántott cukkíni - Az összes cukkínit fűszerezd be!

Rántott cukkíni - Készítsd elő a panírozás kellékeit! Rántott cukkíni - A panírozás sorrendje: liszt, tojás, prézli.

Amíg a szeletek a sótól (ami a Vegeta) megereszkednek, addig készítsd elő a panírozáshoz a tálkákat és a belevalókat: liszt, tojás, prézli. És egy falap a bundázott cukkíniknek. A tojásosba tégy egy villát. Legalább 10 percet hagyd állni a sóban a cukkínit. Utána öntsd le róluk a lét, amit eresztettek.

Mielőtt elkezdenéd a panírozást, nagy lángon tégy oda melegedni egy közepesen nagy fazékban kb. 5 cm magas olajat. Ugyanakkor készíts oda egy tálat a kész cukkíniknek. Rakj bele egy darab konyhai törlőt, hogy feligya az olajat.

A cukkíni szeleteket forgasd meg először lisztben, aztán villával a tojásban, végül kézzel a prézliben.

Rántott cukkíni - Ha forró az olaj, tégy bele néhány cukkínit!Rántott cukkíni - Egy lyukas kanállal szedd ki a sült cukkíniket egy tálba!

Ha az olaj felforrósodott, akkor vedd lejjebb a lángot, hogy ne égjenek meg egyből a cukkínik, és tégy annyi szeletet a fazékba, amennyi csak fér – de ne másszanak egymásra! Amíg az első oldaluk sül, addig folytathatod a panírozást. 3 szelet panírozása után forgasd meg a fazékban lévő cukkíniket. Újabb 2 szelet panírozása után vedd ki a pirosra sült cukkíniket egy lyukas kiszedőkanállal, és tedd az odakészített tálba.

Így rántsd ki az összes cukkínit!

Rántott cukkíni - Kész, tányérban.

Köretnek rizs vagy krumpli illik hozzá, és jó ha van mellé tartármártás. De azon kívül valamilyen saláta is jólesik hozzá.

Jó étvágyat!

Hozzászólás a(z) Névtelen bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.