Rántott cukkíni

Ilyenkor augusztusban mindig kap az ember valahonnan ajándékba cukkínit. Én most csak egy félnek a felét fogadtam el, de ez is bőven elég 4 személynek. 🙂

Rántott cukkíni - Kész, tálban.

Hozzávalók:

  • cukkíni, max. 60 dkg
  • Vegeta
  • bazsalikom
  • liszt
  • 2 tojás
  • prézli (a világos dobozban az van ám! 🙂 )
  • olaj a sütéshez
Rántott cukkíni - Hozzávalók

Elkészítés:

Mosd meg a cukkínit. Ha nagy, akkor hosszában vágd ketté, és kanállal kapard ki a puha részt a magjával. Ha kicsi (az jobb!), akkor nem kell hosszában elvágni, és semmit se kell kikaparni belőle.

Rántott cukkíni - Hosszában vágd ketté a cukkínit! Rántott cukkíni - Kanállal kapard ki a magját! Rántott cukkíni - A cukkíni szerencsésen túlesett a kaparáson!

Mindkét felet vágd fel kb. 1 cm vastag szeletekre. Ha ilyen nagy cukkínid van, akkor meg kell hámozni. Ha kicsi, akkor még zsenge a héja, nem kell levágni! Ha hámozós, akkor még a kettévágás előtt levághatod a héját, nekem egyszerűbb volt így szeletenként.

Rántott cukkíni - Szeleteld fel a megtisztított cukkínit! Rántott cukkíni - Ilyen sok szelet lett! Rántott cukkíni - Egyenként vágd le a héjukat! Rántott cukkíni - A hámozással is megvolnánk!

Egy gyümölcsmosó (lyukacsos) tálba rétegenként rakd le a cukkíni félkarikákat úgy, hogy fogsz egy szeletet, az egyik oldalát megvegetázod, és  a vegetás felével lefelé beteszed a tálba. Ott meghinted a másik felét is Vegetával. Így szépen kiraksz egy réteget. Most jó bőven hintsd meg bazsalikommal a szeleteket. Aztán jöhet a következő réteg cukkíni.

Rántott cukkíni - A cukkíni mindkét felét szórd meg Vegetával! Rántott cukkíni - Hintsd meg bazsalikommal a cukkíni-réteget! Rántott cukkíni - Az összes cukkínit fűszerezd be!

Rántott cukkíni - Készítsd elő a panírozás kellékeit! Rántott cukkíni - A panírozás sorrendje: liszt, tojás, prézli.

Amíg a szeletek a sótól (ami a Vegeta) megereszkednek, addig készítsd elő a panírozáshoz a tálkákat és a belevalókat: liszt, tojás, prézli. És egy falap a bundázott cukkíniknek. A tojásosba tégy egy villát. Legalább 10 percet hagyd állni a sóban a cukkínit. Utána öntsd le róluk a lét, amit eresztettek.

Mielőtt elkezdenéd a panírozást, nagy lángon tégy oda melegedni egy közepesen nagy fazékban kb. 5 cm magas olajat. Ugyanakkor készíts oda egy tálat a kész cukkíniknek. Rakj bele egy darab konyhai törlőt, hogy feligya az olajat.

A cukkíni szeleteket forgasd meg először lisztben, aztán villával a tojásban, végül kézzel a prézliben.

Rántott cukkíni - Ha forró az olaj, tégy bele néhány cukkínit!Rántott cukkíni - Egy lyukas kanállal szedd ki a sült cukkíniket egy tálba!

Ha az olaj felforrósodott, akkor vedd lejjebb a lángot, hogy ne égjenek meg egyből a cukkínik, és tégy annyi szeletet a fazékba, amennyi csak fér – de ne másszanak egymásra! Amíg az első oldaluk sül, addig folytathatod a panírozást. 3 szelet panírozása után forgasd meg a fazékban lévő cukkíniket. Újabb 2 szelet panírozása után vedd ki a pirosra sült cukkíniket egy lyukas kiszedőkanállal, és tedd az odakészített tálba.

Így rántsd ki az összes cukkínit!

Rántott cukkíni - Kész, tányérban.

Köretnek rizs vagy krumpli illik hozzá, és jó ha van mellé tartármártás. De azon kívül valamilyen saláta is jólesik hozzá.

Jó étvágyat!

12 hozzászólás

  • Móni

    Kedves Mariann!
    Úgy irigylem azokat az embereket, akiknek az a legnagyobb problémája az életben, hogy a recept vegetát ír… Kívánom nekik, hogy találkozzanak olyan problémával, mint 10 hónapos gyerek cukorbetegen vagy ne adj isten kamasz fiú nyomorékon tolókocsiban… Ezek az anyukák még így is tudnak mosolyogni, és megtalálni a boldogságot, viszont az ilyen hozzászóló ( már bocsánat a véleményemért ) egészen biztos egy savanyú uborka… Én sem szeretem a vegetát ( az ízét… ), én grill zöldség fűszerrel szórtam be…
    Kitartást kívánok a receptekhez, a akommentekhez és az élethez…
    Tetszik a szájbarágós stílus, én 12,5 évesen kezdtem főzni, mert anyukám nem volt, a menzás nénik mindig így írták le nekem a recepteket, hogy meg tudjam csinálni…

    • Kedves Móni!

      Köszönöm a hozzászólásodat! 🙂
      Meg a jókívánságaidat!
      Remélem, az említett bajok nem a te családodban fordulnak elő!

      Minden jót!
      Mariann

  • Ágnes

    Most olvastam a receptet, nagyon tökéletes! Öreg róka vagyok már, de tanulok belőlük. Akinek nem jó így, variálja a kedve szerint, vagy tegyen fel jobbat! Remek ötleteket kapok.
    köszönöm

  • Konyhazombi

    Nagyon köszönöm a receptet . Totál kezdő vagyok de nagyon finom lett amit sütöttem .
    1000 hála és köszönet .

  • rita

    Szekérnek! Mi nem mű a mai világban?? Emiatt kötekedni ostobaság. Helyettesítsd a vegetát, és esetleg oszd meg a véleményed. Hátha más is tudja használni. A recept jó, köszönöm. Rita

  • Szekér Katalin

    Szeretem az egészséges ételeket, elutasítok mindent ami mű, ami agyonvegyszerezett. Vegeta? Na, itt be is fejeztem.

    • Kedves Katalin!

      Vegeta helyett használhatnál természetes ízesítőt, mondjuk sót. 🙂

      Hadd idézzek neked egy versikét Lin-csi apát könyvéből:

      Örökkön nyugtalan a tenger,
      örökkön zúgnak a lombok.
      Örökkön háborog az ember,
      örökkön kicsik a dolgok.

      Minden jót!
      Mariann

  • Bubika

    Nem jól van leírva a recept!Legalábbis kezdőnek!
    Mikor sózod,Mikor előtte vegeta,bazsalikom gyümölcsmosó tálban,ahol lecsöpög a lé?Vagy az lenne a só?
    Nem igazán tetszik ez a recept így!
    Bocs

    • Szia Bubika!

      Semmi baj, az ilyenekből is tanulok. 🙂 Már ki is javítottam, hogy a Vegeta a só helyett van. Mostanában már nem is használok Vegetát, csak a nátrium-glutamátmentes Vegeta Naturellát. Egyébként a Vegeta és a Vegeta Naturella is ételízesítők, csak egy kicsit kevésbé sósak, mint a só. A gyümölcsmosó tál pedig egy olyan tál, aminek az alja lyukacsos, és így ki tud csorogni belőle a mosott gyümölcsről (esetünkben a vegetázott cukkiniről) a víz (sós lé). Ha nincs otthon gyümölcsmosó tálad, akkor tedd egy tiszta konyharuhára a besózott (vegetázott) cukkiniket.
      Természetesen Vegeta helyett használhatsz egyszerűen sót. 🙂

      Azért próbáld csak meg összehozni a rántott cukkinit! 🙂
      Szerintem sikerülni fog!
      Mariann

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.