Rakott krumpli

Rakott krumpli - Kész, tányérban.

Hozzávalók:

  • kb. 1,5 kg apró krumpli
  • 9 vagy 10 tojás (3-4 rétegre való)
  • kb. 7 dkg Ráma
  • kb. 15 dkg prézli
  • 1 nagy tejföl
  • kb. 1 dl tej
  • egy darab sajt (kb. 10 dkg)
  • olaj
Rakott krumpli - Hozzávalók

Elkészítés:

Készítsd oda a csaphoz a kuktát. Tedd bele a párolóbetétet, önts bele kb. fél liter vizet, és szórj bele egy csapott fakanál sót.

Rakott krumpli - Mosd meg a krumplit, és tedd kuktába! Rakott krumpli - Sípolástól számítva 8 percig főzd a krumplit! Egyenként jól mosd meg a krumplit, és tedd a kuktába. Zárd le a kukta fedelét, egész lángon tedd oda főni, és sípolástól számítva (a lángot ekkor takarékra véve) 8 percig főzd a krumplit. Ha letelt az idő, oltsd el a gázt, csatold ki a kukta fedelét, és ha beesik a fedő, akkor szedd ki a krumplit egy tálcára.
Rakott krumpli - A főtt krumplit tedd szellős helyre, hogy kihűljön!

Tedd hideg helyre, mert forró krumplit nem jó pucolni.

Amíg a krumpli hűl, főzd meg a tojásokat! Egy közepes edénybe tégy vizet, tedd oda főni, és tedd bele a 10 tojást. Forrástól számítva 10 percig főzd. Akkor öntsd le róla a meleg vizet, és azonnal eressz rá hideg vizet. Vagy kétszer öntsd le a vizet, a harmadik hideg vízben hagyd a tojásokat. Egyből pucold meg őket, mert azt figyeltem meg, hogy a hőmérséklet-különbségtől jön le könnyen a tojáshéj. Ha nemcsak a víz hideg, hanem a tojás is kihűl, akkor már nehezebb a dolog, a sejthártya fölött válik le a tojáshéj, pici darabkákban. Itt a képen a jó példát láthatod. 🙂

Rakott krumpli - Tedd oda főni a tojást! Rakott krumpli - Forrástól számítva 10 percig főzd a tojást! Rakott krumpli - Nyúlj a hártya alá, akkor könnyen lejön a tojáshéj!

Hadd hűljön még a krumpli, most pirítsd meg a prézlit!

Rakott krumpli - Olvaszd meg a Rámát!Rakott krumpli - Pirítsd meg a prézlit!

Egy teflonedényben olvaszd meg a Rámát. Nem kell kivárni, míg teljesen elolvad, csak mindenütt vajazd be az edény alját. Borítsd bele a prézlit, és takarékon, állandóan kevergetve pirítsd arany színűre!

Rakott krumpli - Pucold meg a főtt krumplit!

Most jöhet a főtt krumpli pucolása!

Kis kés se kell hozzá, megcsippented a héjat, és könnyen lejön.

Rakott krumpli - A szabálytalan alakú krumplit jó megfőzni, mert úgy könnyű pucolni!Rakott krumpli - A szabálytalan alakú krumpliról is könnyen lejön a héj!

Egy közbevetés: mikor válogatod a főzni való krumplikat, olyanokat válassz, amiket nehéz lenne hámozni. Pici, vagy szabálytalan alakú (vagy mindkettő), göcsörtös stb. Mikor a főtt krumpliról húzod le a héjat, könnyedén követi a krumpli idétlen domborzatát is.

Rakott krumpli - Az egyes rétegek elő vannak készítve!

Na, a java része már elő van készítva a “rakáshoz”.

Most már begyújthatod a sütőt, állítsd 200 fokra.

Már csak a tejföllel kell variálni egy kicsit: Öntsd át egy nagyobb bögrébe, a tejfölös poharat öblítsd ki kb. 1 dl tejjel, és azt is öntsd a bögrébe a tejfölhöz. Így könnyebben kezelhető. Egy kis olajat is önts hozzá, és keverd el.

Rakott krumpli - Öblítsd ki tejjel a tejfölöspoharat! Rakott krumpli - Öntsd a tejet a tejfölhöz! Rakott krumpli - Önts egy kis olajat is a tejfölhöz!

Rakott krumpli - Az első krumpliréteg. Vedd elő a tűzálló tálat, amiben sütöd a rakott krumplit. Önts bele olajat, és bátran forgasd meg minden irányban az edényt, hogy az olaj végigguruljon a falán. Persze, az alja is legyen olajos!

Először prézlit szórj a tálba, aztán vagdoss rá egy réteg krumplikarikát. A nagyobb krumplikat hosszában vágd ketté, és félkarikákat rendezz a prézlire. Ha kész, sózd meg!

Rakott krumpli - Tojásvágóval karikázd fel az épp soron következő tojást!Tojásvágóval karikázz fel egy tojást, és rendezd a krumplirétegre. Sózd meg a tojáskarikákat! (Ebbe a nagy ovális tálba 2 tojás kell az első és a második rétegre; a 3. és 4. réteg krumplira pedig 3-3 tojás, mert felfele szélesedik az edény.) Egy kanállal hintsd meg tejföllel a tojásréteget, de csak módjával, mert 4 réteg lesz, plusz a teteje. A tejfölt pedig prézlivel szórd meg.

Rakott krumpli - Tojásréteg Rakott krumpli - Tejfölréteg Rakott krumpli - Prézliréteg

Most már csak ismételni kell a rétegeket: 3-4 krumpli (sózás!), 2-3 tojás (sózás!), tejföl, prézli.

Rakott krumpli - Az utolsó krumpliréteg. Rakott krumpli - Az utolsó prézliréteg.

Az utolsó réteg krumplira szórd rá a maradék prézlit, arra oszd el a maradék tejfölt, és durva fogú reszelővel reszelj rá sajtot. (Én még egy kis tejet is locsoltam rá.)

Kész, mehet a sütőbe!

Rakott krumpli - A tetejére reszelj sajtot! Rakott krumpli - Mehet a sütőbe!
Rakott krumpli - A rakott krumli a sütőben! Rakott krumpli - 40 percig süsd! Forró sütőben legalább 40 percig süsd!
Rakott krumpli - Kész, a hőálló tálban.

Tulajdonképpen minden alkatrésze meg van főve már az elején! Csak azért sütjük, hogy piruljon, és az ízek összeérjenek.

Savanyúság legyen mellé!

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.