Rakott krumpli
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Készítsd oda a csaphoz a kuktát. Tedd bele a párolóbetétet, önts bele kb. fél liter vizet, és szórj bele egy csapott fakanál sót.
Egyenként jól mosd meg a krumplit, és tedd a kuktába. Zárd le a kukta fedelét, egész lángon tedd oda főni, és sípolástól számítva (a lángot ekkor takarékra véve) 8 percig főzd a krumplit. Ha letelt az idő, oltsd el a gázt, csatold ki a kukta fedelét, és ha beesik a fedő, akkor szedd ki a krumplit egy tálcára. | ||
Tedd hideg helyre, mert forró krumplit nem jó pucolni.
Amíg a krumpli hűl, főzd meg a tojásokat! Egy közepes edénybe tégy vizet, tedd oda főni, és tedd bele a 10 tojást. Forrástól számítva 10 percig főzd. Akkor öntsd le róla a meleg vizet, és azonnal eressz rá hideg vizet. Vagy kétszer öntsd le a vizet, a harmadik hideg vízben hagyd a tojásokat. Egyből pucold meg őket, mert azt figyeltem meg, hogy a hőmérséklet-különbségtől jön le könnyen a tojáshéj. Ha nemcsak a víz hideg, hanem a tojás is kihűl, akkor már nehezebb a dolog, a sejthártya fölött válik le a tojáshéj, pici darabkákban. Itt a képen a jó példát láthatod. 🙂
Hadd hűljön még a krumpli, most pirítsd meg a prézlit!
Egy teflonedényben olvaszd meg a Rámát. Nem kell kivárni, míg teljesen elolvad, csak mindenütt vajazd be az edény alját. Borítsd bele a prézlit, és takarékon, állandóan kevergetve pirítsd arany színűre!
Most jöhet a főtt krumpli pucolása! Kis kés se kell hozzá, megcsippented a héjat, és könnyen lejön. |
Egy közbevetés: mikor válogatod a főzni való krumplikat, olyanokat válassz, amiket nehéz lenne hámozni. Pici, vagy szabálytalan alakú (vagy mindkettő), göcsörtös stb. Mikor a főtt krumpliról húzod le a héjat, könnyedén követi a krumpli idétlen domborzatát is.
Na, a java része már elő van készítva a “rakáshoz”. Most már begyújthatod a sütőt, állítsd 200 fokra. |
Már csak a tejföllel kell variálni egy kicsit: Öntsd át egy nagyobb bögrébe, a tejfölös poharat öblítsd ki kb. 1 dl tejjel, és azt is öntsd a bögrébe a tejfölhöz. Így könnyebben kezelhető. Egy kis olajat is önts hozzá, és keverd el.
Vedd elő a tűzálló tálat, amiben sütöd a rakott krumplit. Önts bele olajat, és bátran forgasd meg minden irányban az edényt, hogy az olaj végigguruljon a falán. Persze, az alja is legyen olajos!
Először prézlit szórj a tálba, aztán vagdoss rá egy réteg krumplikarikát. A nagyobb krumplikat hosszában vágd ketté, és félkarikákat rendezz a prézlire. Ha kész, sózd meg!
Tojásvágóval karikázz fel egy tojást, és rendezd a krumplirétegre. Sózd meg a tojáskarikákat! (Ebbe a nagy ovális tálba 2 tojás kell az első és a második rétegre; a 3. és 4. réteg krumplira pedig 3-3 tojás, mert felfele szélesedik az edény.) Egy kanállal hintsd meg tejföllel a tojásréteget, de csak módjával, mert 4 réteg lesz, plusz a teteje. A tejfölt pedig prézlivel szórd meg.
Most már csak ismételni kell a rétegeket: 3-4 krumpli (sózás!), 2-3 tojás (sózás!), tejföl, prézli.
Az utolsó réteg krumplira szórd rá a maradék prézlit, arra oszd el a maradék tejfölt, és durva fogú reszelővel reszelj rá sajtot. (Én még egy kis tejet is locsoltam rá.) Kész, mehet a sütőbe! |
||
Forró sütőben legalább 40 percig süsd! |
Tulajdonképpen minden alkatrésze meg van főve már az elején! Csak azért sütjük, hogy piruljon, és az ízek összeérjenek. Savanyúság legyen mellé! Jó étvágyat! |