Rakott krumpli

Rakott krumpli - Kész, tányérban.

Hozzávalók:

 • kb. 1,5 kg apró krumpli
 • 9 vagy 10 tojás (3-4 rétegre való)
 • kb. 7 dkg Ráma
 • kb. 15 dkg prézli
 • 1 nagy tejföl
 • kb. 1 dl tej
 • egy darab sajt (kb. 10 dkg)
 • olaj
Rakott krumpli - Hozzávalók

Elkészítés:

Készítsd oda a csaphoz a kuktát. Tedd bele a párolóbetétet, önts bele kb. fél liter vizet, és szórj bele egy csapott fakanál sót.

Rakott krumpli - Mosd meg a krumplit, és tedd kuktába! Rakott krumpli - Sípolástól számítva 8 percig főzd a krumplit! Egyenként jól mosd meg a krumplit, és tedd a kuktába. Zárd le a kukta fedelét, egész lángon tedd oda főni, és sípolástól számítva (a lángot ekkor takarékra véve) 8 percig főzd a krumplit. Ha letelt az idő, oltsd el a gázt, csatold ki a kukta fedelét, és ha beesik a fedő, akkor szedd ki a krumplit egy tálcára.
Rakott krumpli - A főtt krumplit tedd szellős helyre, hogy kihűljön!

Tedd hideg helyre, mert forró krumplit nem jó pucolni.

Amíg a krumpli hűl, főzd meg a tojásokat! Egy közepes edénybe tégy vizet, tedd oda főni, és tedd bele a 10 tojást. Forrástól számítva 10 percig főzd. Akkor öntsd le róla a meleg vizet, és azonnal eressz rá hideg vizet. Vagy kétszer öntsd le a vizet, a harmadik hideg vízben hagyd a tojásokat. Egyből pucold meg őket, mert azt figyeltem meg, hogy a hőmérséklet-különbségtől jön le könnyen a tojáshéj. Ha nemcsak a víz hideg, hanem a tojás is kihűl, akkor már nehezebb a dolog, a sejthártya fölött válik le a tojáshéj, pici darabkákban. Itt a képen a jó példát láthatod. 🙂

Rakott krumpli - Tedd oda főni a tojást! Rakott krumpli - Forrástól számítva 10 percig főzd a tojást! Rakott krumpli - Nyúlj a hártya alá, akkor könnyen lejön a tojáshéj!

Hadd hűljön még a krumpli, most pirítsd meg a prézlit!

Rakott krumpli - Olvaszd meg a Rámát!Rakott krumpli - Pirítsd meg a prézlit!

Egy teflonedényben olvaszd meg a Rámát. Nem kell kivárni, míg teljesen elolvad, csak mindenütt vajazd be az edény alját. Borítsd bele a prézlit, és takarékon, állandóan kevergetve pirítsd arany színűre!

Rakott krumpli - Pucold meg a főtt krumplit!

Most jöhet a főtt krumpli pucolása!

Kis kés se kell hozzá, megcsippented a héjat, és könnyen lejön.

Rakott krumpli - A szabálytalan alakú krumplit jó megfőzni, mert úgy könnyű pucolni!Rakott krumpli - A szabálytalan alakú krumpliról is könnyen lejön a héj!

Egy közbevetés: mikor válogatod a főzni való krumplikat, olyanokat válassz, amiket nehéz lenne hámozni. Pici, vagy szabálytalan alakú (vagy mindkettő), göcsörtös stb. Mikor a főtt krumpliról húzod le a héjat, könnyedén követi a krumpli idétlen domborzatát is.

Rakott krumpli - Az egyes rétegek elő vannak készítve!

Na, a java része már elő van készítva a “rakáshoz”.

Most már begyújthatod a sütőt, állítsd 200 fokra.

Már csak a tejföllel kell variálni egy kicsit: Öntsd át egy nagyobb bögrébe, a tejfölös poharat öblítsd ki kb. 1 dl tejjel, és azt is öntsd a bögrébe a tejfölhöz. Így könnyebben kezelhető. Egy kis olajat is önts hozzá, és keverd el.

Rakott krumpli - Öblítsd ki tejjel a tejfölöspoharat! Rakott krumpli - Öntsd a tejet a tejfölhöz! Rakott krumpli - Önts egy kis olajat is a tejfölhöz!

Rakott krumpli - Az első krumpliréteg. Vedd elő a tűzálló tálat, amiben sütöd a rakott krumplit. Önts bele olajat, és bátran forgasd meg minden irányban az edényt, hogy az olaj végigguruljon a falán. Persze, az alja is legyen olajos!

Először prézlit szórj a tálba, aztán vagdoss rá egy réteg krumplikarikát. A nagyobb krumplikat hosszában vágd ketté, és félkarikákat rendezz a prézlire. Ha kész, sózd meg!

Rakott krumpli - Tojásvágóval karikázd fel az épp soron következő tojást!Tojásvágóval karikázz fel egy tojást, és rendezd a krumplirétegre. Sózd meg a tojáskarikákat! (Ebbe a nagy ovális tálba 2 tojás kell az első és a második rétegre; a 3. és 4. réteg krumplira pedig 3-3 tojás, mert felfele szélesedik az edény.) Egy kanállal hintsd meg tejföllel a tojásréteget, de csak módjával, mert 4 réteg lesz, plusz a teteje. A tejfölt pedig prézlivel szórd meg.

Rakott krumpli - Tojásréteg Rakott krumpli - Tejfölréteg Rakott krumpli - Prézliréteg

Most már csak ismételni kell a rétegeket: 3-4 krumpli (sózás!), 2-3 tojás (sózás!), tejföl, prézli.

Rakott krumpli - Az utolsó krumpliréteg. Rakott krumpli - Az utolsó prézliréteg.

Az utolsó réteg krumplira szórd rá a maradék prézlit, arra oszd el a maradék tejfölt, és durva fogú reszelővel reszelj rá sajtot. (Én még egy kis tejet is locsoltam rá.)

Kész, mehet a sütőbe!

Rakott krumpli - A tetejére reszelj sajtot! Rakott krumpli - Mehet a sütőbe!
Rakott krumpli - A rakott krumli a sütőben! Rakott krumpli - 40 percig süsd! Forró sütőben legalább 40 percig süsd!
Rakott krumpli - Kész, a hőálló tálban.

Tulajdonképpen minden alkatrésze meg van főve már az elején! Csak azért sütjük, hogy piruljon, és az ízek összeérjenek.

Savanyúság legyen mellé!

Jó étvágyat!

5 hozzászólás

 • NAGYON JO EZ AZ OLDAL ÖRÜLLÖK HOGY RATALALTAM

 • Szaszy

  Jandó Csillához hasonlóan csinálom én is, szerintem így egyszerűbb, és nincs átfedés időben. Hisz amíg a tojás fő, addig pucolom és karikázom a krumplit, eközben megfő a tojás. Amíg a krumpli fő, megpucolom a tojást, és karikázom. Párom mindenhez húst eszik, így ehhez kolbászt szoktam venni, és azt is karikázom.

  Kezdőknek jótanács: én mindig kifelejtettem a sót 🙁 amit utólag úgy tudok kiküszöbölni, hogy sülés előtt (tejszínt, 1 db tojást, tejfölt, tejet turmix-szal felverek, ehhez adok sót, hozzákeverjük, és ezzel öntöm nyakon a rétegeket.)

  Szerintem mindegyik megoldás jó, a végeredmény mindegyiknél finom 😀

 • Jandó Csilla

  Anyuka!

  Én a burgonyát meghámozom, nyersen vastagabb karikára vágom és megfőzöm. Így megsprolom a forró krumplibunda levarázslását és már egyből rakhatom le a jénai tálba a krumplikarikákat. Mi erről a véleményed?

 • Kali

  Anyuka!

  Olyan aranyosak a receptjeid 🙂

  Most epp azon nevettem, hogy fozni kicsi es gocsortos krumplit kell, mert a hej koveti a krumpli idetlen domborzatat 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.