Rakott karfiol

Rakott karfiol - kész

Hozzávalók:

  • 1 nagy karfiol (ez a képen azt hiszem, 2 kg is volt, ennyivel vendéget is várhatsz)
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 1 bögre prézli
  • olaj
  • Vegeta
  • bazsalikom
  • borsikafű
  • 5 dkg Ráma
  • 5-10 dkg Trappista sajt
rakott karfiol - hozzávalók

Elkészítés:

Egy nagy fazékban tégy oda vizet főni. Tegyél bele 2 fakanál sót. Ne legyen túl sós, mert a főzőlét is felhasználjuk. A karfiolt tedd egy nagy tálcára, arccal lefelé. Hegyes késsel vágd ki a torzsáját, kúposan. Utána meg a nagy levél-ereket.

Rakott karfiol - torzsa kivágás Rakott karfiol - rózsák
Rakott karfiol - rózsák 2

Készíts oda egy nagyobb tálat vízzel. Ebbe tedd a levágott nagy karfiolrózsákat.

Rakott karfiol - hibás rész Rakott karfiol - hibás rész levágva A sérült részeket előtte laposan vágd le. Ha fekete részt látsz, az nagyobb hiba, azt hegyes késsel mélyen vágd ki.
Rakott karfiol - mosás A csapnál – folyó víz alatt – egyesével mosd meg a kis fejeket, és tedd egy újabb tálba.
Rakott karfiol - forró vízbe odatenni Rakott karfiol - forró vízben

A fejeket óvatosan tedd bele a forró vízbe. Ne placcsanjon, mert forró víz fröccsenhet a kezedre! Mire mindet beledobod, lehűl a víz.

Rakott karfiol - 5 percig főRakott karfiol - Ráma a prézlihezRakott karfiol - Prézli pirítás

Újraforrástól számítva még kb. 5 percig főzd. Közben pirítsd meg a prézlit egy teflon lábosban. (Az olvadt vajba tedd bele a bögre prézlit, és állandó keverés mellett takarék lángon pirítsd aranybarnára. Ja! a gázra tegyél egy lapot, hogy egyenletesen piruljon a morzsa.) Utána vedd le a tűzről, mert ha a lapon hagyod, még képes odaégni eloltott gáz mellett is.

Rakott karfiol - vedd ki a vízből Rakott karfiol - vedd ki a vízből egy tálba

Ha megfőtt a karfiol (elég, ha félpuha, mert még sülni is fog!), akkor készíts oda egy tálat, és egy lyukacsos kiszedőkanállal emeld ki a karfiolokat, kicsit csöpögtesd le, és tedd őket a tálba.

Ennyi előkészület után végre elkezdheted a karfiolok “rakását”.

Készítsd oda a jénai edényt, amiben a sütőben szoktál sütni. Az se baj, ha nincs fedele, mert ennek már nemigen kell főnie, csak összeérnie és pirulnia.

Rakott karfiol - az edény olajozása

Olajozd ki az alját, sőt még az oldalát is, úgy, hogy az edényt az oldalára fordítod, és végiggurítod rajta az olajat. Ne félj, nem ömlik ki, lassan mászik! Persze elég csak 5 cm magasan kiolajozni a falat, ne kísérletezz azzal, hogy egészen a pereméig futtatod az olajat!

Az aljára prézlit teríts, erre jön az első sor karfiol.

Rakott karfiol - az alsó réteg prézli Rakott karfiol - az első réteg karfiol

A nagy rózsákat szedd szét kicsikre, és a szárakat mindig vagdosd fel karikákra. Olyan lehangoló a tányérban egy nagy karfiolszár! Ha kész a réteg, szórd meg a karfiolt módjával Vegetával és bőségesen bazsalikommal.

A karfiolra tejföl jönne, csak én itt eltévesztettem, és a prézlit tettem előbb.

Rakott karfiol - a tejfölbe tégy olajat

Rakott karfiol - tejföl rétegA tejfölt öntsd át egy nagyobb bögrébe vagy tálba, hogy tudj hozzáönteni egy kevés olajat. Keverd el, aztán pedig még a kifőzővízből is tégy hozzá egy kis merőkanállal. Ezzel is keverd el. Most már folyékonyabb, könnyen lehet teríteni. Locsold hát meg egyenletesen tejföllel.

Utána jön a következő sor karfiol, megszórni Vegetával, bazsalikommal, lelocsolni tejföllel, megszórni prézlivel.

Rakott karfiol - második réteg karfiol Rakott karfiol - második rétegre prézli

Rakott karfiol - borsikafüves réteg Rakott karfiol - sajtreszelés

A következő réteg karfiolt bazsalikom helyett borsikafűvel fűszerezd, ha van. (Vegetával is szórd meg!) A legfelső réteg karfiolra a prézlit tedd előbb, utána a tejfölt, aztán reszeld le a sajtdarabot, és hintsd a mű tetejére. (Jobb, ha nem közvetlenül a karfiolra reszeled a sajtot, mert sok mellé megy. Inkább a kiürült karfiolos tálba reszeld le, és onnan szórd egyenletesen a karfiolra, ill. a tejfölös prézlire.

Rakott karfiol - az utolsó réteg Rakott karfiol - lefedni

Fedd le (ha van rá fedő), és mehet a sütőbe, 40 percre!

Rakott karfiol - mehet a sütőbe Rakott karfiol - 40 percig sül

Készíts oda az asztalra 2 falapot, az egyiket a jénainak, a másikat a fedelének. 35 perc után edényfogóval vedd ki a tálat, tedd a deszkára. Aztán vedd le a tálról a tetejét, és tedd a másik deszkára. (Hideg fémhez ne érjen a forró üveg, mert elpattanhat.) Fedő nélkül tedd vissza a sütőbe az utolsó 5 percre, hogy szépen megpiruljon a teteje.

Rakott karfiol - 5 perccel a vége előtt 5 perc múlva: Rakott karfiol - Kész.

Kész! Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.