Rácsos almatorta

Rácsos almatorta - Kész, tortatartón. Rácsos almatorta - A torta belseje - egy cikk hiányzik.

Hozzávalók:

Tésztája

 • 30 dkg liszt
 • 20 dkg vaj
 • 10 dkg porcukor
 • 1 tojás
 • 1 csipet só
Rácsos almatorta - Hozzávalók

Töltelék

 • 40-50 dkg pucolva mért alma
 • 4 kanál lekvár
 • 2 marék dió
 • 1 cs. vaníliacukor
 • 2 kanál cukor
 • őrölt fahéj

Elkészítés:

Én cikkekre vágott mélyhűtött almát használtam. Ha te is, akkor azzal kell kezdeni, hogy vedd ki a mélyhűtőből az almát. Egyébként meg mosd meg, hámozd meg, vágd négybe, és vágd ki a magházát. A mélyhűtött almát ne olvaszd fel teljesen, mert akkor plötty lesz. Kb. 1 óra állás után már kis ütögetésre szétválnak a cikkek, és könnyen le lehet róla szedni a jeget.

Akár mélyhűtött, akár nem, szeleteld fel az almacikkeket kb. 5-8 mm vastagságú szeletekre, és dobd a szeleteket egy lábosba (melegíteni kell majd).

Rácsos almatorta - A mélyhűtőből kivett almacikkek. Rácsos almatorta - Szedd le a jeget az almacikkekről! Rácsos almatorta - Vágd fel szeletekre az almacikket! Rácsos almatorta - Az almaszeleteket dobd egy lábosba!

Szórj az almaszeletekre 2 evőkanál kristálycukrot (a barna cukor az egészségesebb), szórj rájuk egy kiskanál fahéjat, és tedd oda melegedni az edényt. Kevergesd az almát. Ha elolvad a cukor, akkor már jó; elolthatod a gázt. (Azért kell ezt az elején elintézni, hogy hűljön ki az alma, mire sor kerül rá; ne meleg almát rakosgassunk a vajas tésztára.)

Rácsos almatorta - Szórj 2 evőkanál cukrot az almára! Rácsos almatorta - Szórj fahéjat az almaszeletekre! Rácsos almatorta - Addig kevergesd, míg elolvad a cukor!

Rácsos almatorta - Szórj egy tasak vaníliacukrot az almaszeletekre!Ja, és a vaníliacukrot is most szórd az almára, és megint keverd el.

Mielőtt nekifognál a tészta összeállításának, készítsd elő a tortaformát. A forma két részből áll: egy kerek lap az alja, és egy felcsatolható pánt az oldala. Se a kerek lapnak, se az oldalpántnak nem mindegy, hogy melyik az alja és a teteje. Az alsó lapnak az a fele van felül (a forma belseje felé), amelyiken van egy vájat – ez akad be a pánt alján körbefutó vájatba. Tehát a pántnak az az alja, ahol körbefut egy vájat a sütőlap befogadására. A sütőlapot úgy illeszd a pánt vájatába, hogy a pánt csatja már félig rá van zárva.

Rácsos almatorta - A tortaforma sütőlapjának első oldala a vájattal. Rácsos almatorta - A tortaforma sütőlapjának illesztése az oldalpánt vájatába. Rácsos almatorta - A pánt félig be legyen csatolva, mikor illeszted a sütőlapot!

Rácsos almatorta - Jól nyomkodd le a tortaforma alját!Jól nyomkodd le körben a tortaforma alját, hogy mindenütt bekattanjon a helyére. Utána fordítsd fel, és nézd meg az alját, hogy körben vízszintes-e. (Ha ferde, akkor még valahol nincs a helyén.)

Vajazd ki a tortaforma alsó lapját és oldalát is, aztán szórj egy kis lisztet a formába, és az alsó lap kocogtatásával oszlasd el, hogy mindenütt beliszteződjön a forma. (Az oldalpánt is.)

Rácsos almatorta - Vajazd ki a tortaforma alját! Rácsos almatorta - Vajazd ki a tortaforma oldalát! Rácsos almatorta - Szórj egy kis lisztet a tortaformába! Rácsos almatorta - Oszlasd el a lisztet a tortaforma alján és oldalán!

Most már hozzákezdhetsz a tésztájához. Egy nagy tálba mérd ki a 30 dkg lisztet, szórj bele egy csipet sót. Egy kis tálkába mérj ki 10 dkg porcukrot, és borítsd a liszthez. Keverd el.

Rácsoa almatorta - Mérd ki a 30 dkg lisztet! Rácsoa almatorta - Szórj a lisztbe egy csipet sót! Rácsoa almatorta - Mérj ki 10 dkg porcukrot! Rácsoa almatorta - Borítsd a porcukrot a liszthez!

Rácsoa almatorta - A keverő fakanállal nyomd szét a porcukor-görcsöket!Ha a porcukorban göbök vannak, a fakanállal lapítsd szét őket (legalábbis a nagyobbakat)! A kisebbeket a kezeddel is szét tudod morzsolni.
20 dkg vajat (vagy margarint) vagdoss kis darabokra bele a lisztbe, és a két tenyered között morzsold szét a liszttel. (Én úgy szoktam, hogy egy marék lisztes vajat a két tenyerem közé veszek, és a bal hüvelykujjammal a jobb tenyerem teknőjébe nyomkodom a lisztes vajdarabot.) Üss fel egy tojást egy kis tálkába, és ha kiállja a szagpróbát, akkor pottyintsd a lisztes vaj közepébe kotort fészekbe.

Rácsoa almatorta - Vagdosd a 10 dkg vajat a lisztbe! Rácsoa almatorta - Morzsold szét a vajat a liszttel! Rácsoa almatorta - Üss fel egy tojást, és pottyintsd a liszthez!

Először önmagával keverd el a tojást a mélyedésben, aztán fokozatosan kaparj hozzá egyre több lisztet. Mindig jól keverd el, csak utána húzz hozzá újabb lisztet. A végén keverd át az egészet fakanállal, de utána már kézzel kell gyúrnod a tésztát. Hamar összeáll, jó tészta. 🙂

Rácsos almatorta - Apránként keverd a lisztet a tojáshoz! Rácsos almatorta - Fakanállal keverd át az egészet! Rácsos almatorta - A végén kézzel gyúrd meg a tésztát! Rácsos almatorta - Készen van a tésztája!

Mérd le a tésztagömb súlyát, és saccra vágd le az egyharmad részét – ebből lesznek majd a rácsok a tetejére. Formálj gömböt mindkét részből.

Rácsos almatorta - Mérd le a tésztagömböt! Rácsos almatorta - Vágd le a tészta egyharmadát! Rácsos almatorta - Formálj gömböt mindkét tésztából!

Rácsos almatorta - Ez csak 19 dkg!Rácsos almatorta - Pótoltam 22 dkg-ra.

A tészta általában 66 dkg szokott lenni, tehát a harmada kb. 22 dkg. Méréssel ellenőrizd, hogy nagyjából jól vágtad-e el a tésztát. Ha kell, csippents le abból, amelyikből el kell venni, és tedd a másikhoz. Nekem 19 dkg-ra sikerült a kis gömb, ezért lecsippentettem egy keveset a nagy gömbből, és a kicsihez tettem. (Persze, nyugodtan hagyhattam volna így 19 dkg-osnak is a kis gömböt, legfeljebb csak vékonyabb rácsokra futotta volna majd a tetejére.)

Vedd elő a nyújtódeszkát és a sodrófát! Lisztezd le a deszkát, és nyújtsd ki a nagyobbik tésztát akkorára, hogy minden irányban 3-4 cm-rel nagyobb legyen, mint a tortaforma alaplapja. Egyszer-kétszer hajtsd fel a tésztát, és hints alá lisztet, hogy ne ragadjon le a tészta.

Rácsos almatorta - A nagyobbik tésztagömb a nyújtódeszkán. Rácsos almatorta - Nyújtsd ki a tésztát! Rácsos almatorta - Hajtsd fel a tésztát, és hints alá lisztet!

Ha úgy gondolod, hogy már elég nagyra nyújtottad a tésztát, akkor ellenőrzésképpen tartsd fölé a tortaformát, és ha mindenütt túlér 3-4 centivel, akkor jó. Magadtól kiindulva tekerd fel a sodrófára a tésztát. Tedd a tortaformát magad elé, a nyújtódeszkára; tedd a sodrófát a forma távolabbi felére, és magad felé haladva tekerd le a tésztát a sodrófáról. Letekerés közben csak alig érjen a sodrófa a tortaformához, nehogy a forma elvágja a tésztát.

Rácsos almatorta - Tartsd a tortaformát a tészta fölé, hogy lásd, elég nagy-e már a tészta! Rácsos almatorta - Tekerd fel a tésztát a sodrófára! Rácsos almatorta - Tekerd le a tésztát a sodrófáról a tortaformába!

Ha legöngyölted a tésztát, akkor a szélénél fogva helyezd bele a tortaformába. Ilyenkor általában berogyik az alapkörön túlnyúló tészta, ami természetes. Hajtogasd ki, és nyomkodd oda a forma oldalához. (Jártam már úgy, hogy nem tudtam az oldalfalhoz nyomkodni; nem állt meg – ekkor ruhacsipesszel csíptettem oda 3 helyen, hogy ne rogyjon be. 🙂 )

Rácsos almatorta - A forma tetejére kiterített tészta. Rácsos almatorta - A tészta oldala berogyik. Rácsos almatorta - Hajtogasd ki a berogyott tésztát!

Igaz, hogy nem most következik, de jobb, ha minden elő van készítve a töltelékhez, ezért most vagdoss fel két marék dióbelet. Nem kell ledarálni, csak egy aprítóban felvagdosni. (Ha nincs aprítód, késsel is felvagdoshatod.) A rugós hagymavágót felfordítottam, a csészéjébe tettem egy marék dióbelet. Rátettem a vágódeszkát, majd így együtt visszafordítottam, hogy a deszka legyen alul. (Azért kell ez a felfordítás, mert ha leteszem a deszkára a marék diót, akkor szétfolyik, nem fér be az aprító burája alá.) A rugó nyomkodásával a kések felaprítják a dióbelet. Forgatni is kell a rugó nyomógombját, mert azzal forog a kés is, és így mindig máshol aprítja a diót.

Rácsos almatorta - Tölts egy marék dióbelet a kézi aprítóba! Rácsos almatorta - Tedd a vágódeszkát a felfordított aprító tetejére! Rácsos almatorta - Fordítsd vissza az aprítót a deszkával együtt! Rácsos almatorta - A rugó nyomkodásával vágd össze a dióbelet!

Rácsos almatorta - Emeld fel az aprítót!Rácsos almatorta - Az aprított dióban maradó nagy szemeket kézzel tördeld kisebbre!

Biztosan maradnak a kupacban nagy szemek is, ezeket kézzel törd néhány darabra. Az aprított diót kapard egy tálba, és apríts össze egy másik marék dióbelet is.
Készítsd elő a lekvárt is. Savanykás lekvárokkal finomabb! Azt hiszem, nekünk feketeribizli lekvárral ízlett a leginkább, de csináltam már szeder-, ribizli-, meggylekvárral is, és ezek keverékével. Itt most ribizli- és szilvalekvárt kevertem, mindkettőből 2-2 evőkanállal vettem.

Rácsos almatorta - Két kanál ribizlilekvár. Rácsos almatorta - 2 kanál szilvalekvár a ribizlilekvárhoz. Rácsos almatorta - Keverd össze a kétféle lekvárt!

Innen már gyorsan megy, úgyhogy gyújtsd be a sütőt, állítsd 180 fokra (közepesre).
Kend meg a tésztát lekvárral. Tépd le a nagyon zavaró tésztacafatokat – a többit majd csak a rácsozás előtt.

Rácsos almatorta - Kend meg a tésztát lekvárral! Rácsos almatorta - A tészta megkenve lekvárral. Rácsos almatorta - A nagyon zavaró tészta-túllógásokat már most tépd le!

Fektesd rá az almaszeleteket a lekváros tésztára. Ne túl sűrűn, mert hátha nem elég az alma. A nagyobb szeleteket rakd fel előbb, mert ha marad ki, akkor a kisebbeket könnyebb betenni a hézagokba.

Rácsos almatorta - Fektesd rá az almaszeleteket a tésztára! Rácsos almatorta - A belső alma-kört már vízszintesen teszem le. Rácsos almatorta - Almával kirakva - első menetben.

Rácsos almatorta - A kimaradó almaszeleteket tömd a hézagokba! A kimaradó almaszeleteket tömd a hézagokba.
Szórd rá az aprított diót, és csorgasd rá az almás lábosban visszamaradó kevéske fahéjas, cukros lét.

Rácsos almatorta - Az almával kirakott torta. Rácsos almatorta - Szórd rá a vágott diót az almára! Rácsos almatorta - Csorgasd rá a fahéjas lét a tortára!

Most már csak a rácsozás van hátra, úgyhogy tépd le a fölösleges tésztákat, és tedd a kis tésztagömbhöz. A végén gyúrd egybe a rácsnak való tésztagömböt a letépkedett tésztacafatokkal.

Rácsos almatorta - Tépd le a fölösleges tésztát a torta oldaláról! Rácsos almatorta - A torta rácsozásra kész. Rácsos almatorta - Gyúrd össze a letépkedett tésztákat a rácsnak való tésztagömbbel!

Tépj le egy pogácsa nagyságú darabot a tésztából, és a nyújtódeszkán sodorj belőle kisujjnyi vastag hengert a két tenyereddel.

Rácsos almatorta - Tépj le egy pogácsa nagyságú darabot a rácsnak való tésztából! Rácsos almatorta - A tenyereddel sodorj kisujjnyi vastag rudat a tésztából! Rácsos almatorta - Már jó vékony a sodort rács.

Először középre tegyél fel egy rácsot, utána felváltva tőle jobbra és balra. (Én 7 rácsot szoktam fektetni.)

Rácsos almatorta - Az első rácsot középre tedd fel! Rácsos almatorta - 3 rács kész. Rácsos almatorta - Készen van az alsó szint rácsozása.

Utána keresztben is rácsozd be a tortát, megint középről kiindulva. Ha úgy látod, hogy bőven van még tészta, akkor tömörítsd össze a rácsokat. (Ha meg kevés a tészta, akkor vedd le a rácsot, és nyújtsd vékonyabbra.)

Rácsos almatorta - Az első keresztrács. Rácsos almatorta - Ha sok a tészta, tömörítsd összébb a rácsokat, úgy több kifér! Rácsos almatorta - Rácsozás kész!

A tortaforma alá tégy egy másik tepsit, mert azt tapasztaltam, hogy kifolyik (talán a lekvár, vagy csak a vaj…nem tudom). Tedd be a sütőbe, a középső rácsra 35 percre sülni.

Rácsos almatorta - Tégy a tortaforma alá egy másik tepsit! Rácsos almatorta - Tedd be az előmelegített sütőbe a tortaformát! Rácsos almatorta - 35 percig süsd a tortát!

Miután kivetted, várj legalább fél órát, csak utána csatold le a tortatartó oldalpántját. Az alsó fémlappal együtt csúsztasd egy szép tortatartóra. A szeleteléssel várj újabb fél órát! (Egyszer úgy jártam, hogy épp jött egy barátunk, mondtam neki, hogy várjon egy kicsit, mindjárt kész. Ahogy kivettem a sütőből, már csatoltam is le a pántot, és kettévágtam a tortát, hogy a felét odaadjam kedves barátunknak. Csakhogy szétment az egész. Végül belapátoltam egy dobozba, úgy vitte el. Nem győztem mentegetőzni, hogy még sose jártam így. 🙁 )

Rácsos almatorta - Kész, formában. Rácsos almatorta - Fél óra múlva lecsatolhatod a tortaforma oldalpántját. Rácsos almatorta - Csúsztasd a tortát egy szép tortatartóra!

Rácsos almatorta - Kész, tányéron egy szelet.

Mindig mindenkinek nagyon ízlik! 🙂 Alig van tésztája, a töltelék kellemesen savanykás, a diódarabokat pedig jó ropogtatni. 🙂

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.