Quiche – francia pizza
Hozzávalók:Tészta
|
|
Elkészítés:
Idézet a Wikipédiából: “Quiche (ejtsd: kis) a franciák pizzája, egy klasszikus francia étel, melynek alapgondolata a következő: egy omlós tésztaágyon pihenő, gazdag feltéttel megpakolt, tejszínes tojással összesütött lepény.”
Az első (a 35 éves!!) egyetemi találkozónkon a házigazda évfolyamtársunk felesége készített nekünk ilyet vacsorára. (Köszönjük, Ica!) Persze elkértem a receptjét, mert még nem ismertem a quiche-t. De csak 2 év múlva próbálkoztam vele először; azóta viszont többször csináltam. A citrom annyira megbolondítja a tésztáját! 🙂
Tehát: Egy nagy tálba mérd ki a 30 dkg lisztet. Mérj ki 18 dkg Rámát, és darabold a lisztbe. Szórj egy csipet sót a jövendőbeli tésztához.
Egy kistányér fölött válaszd el egy tojás sárgáját a fehérjétől, és pottyintsd a lisztbe. A fehérjét öntsd át egy bögrébe. Utána ismételd meg ezt az elválasztást egy másik tojással is. Sárgája a tésztához, fehérje a bögrébe.
Kell még a tésztába egy fél citrom leve. Mielőtt kettévágnád a citromot, vágd le a héját, csomagold be egy darab folpackba, és tedd a mélyhűtőbe; jó lesz az még gyümölcslevesbe vagy -szószba majd máskor! Vágd ketté a citromot, az egyik feléből facsard ki a levet, és öntsd a tésztához.
Gyúrd meg a tésztát. Ha nagyon száraz lenne – vagyis merev, töredezésre hajlamos -, akkor csöppents még bele pár csepp citromlét (a másik fél citromból). A kész tésztagömböt tedd egy nájlonzacskóba, és tedd be a hűtőbe fél órára.
Most készítsd elő a töltelékbe való zöldségeket. Reszeld le a sajtot, mosd meg és vágd fel a póréhagymát (mint a csicseriborsólevesnél), mosd meg és vágd fel a gombát.
Jól mosd meg a cukkinit – mert héjastul megy a töltelékbe -, aztán hosszában vágd ketté, kapard ki mindkét félből a magvas, puha részt, és kockázd fel, kb. 1,5 x 1,5 cm-s darabokra, mint a gombát. Utána már begyújthatod a sütőt – állítsd 180 fokosra -, mert nemsokára teheted be elősütni a tésztát.
Mosd meg a 3 bazsalikomágat. Egyenként csipkedd le az ágakról a leveleket. Szedd össze egy kupacba a leveleket, és először a deszkával párhuzamosan vágd fel 3 csíkra a levélkupacot, majd erre merőlegesen (ahogy a képen látod) vágd apróra.
A petrezselymet is mosd meg és vágd apróra. A paradicsomokat mosd meg, de majd csak akkor vagdosd, ha teheted is a töltelék tetejére. Most már minden elő van készítve a töltelékhez. |
Szedd elő a nyújtódeszkát, készítsd oda a lisztesdobozt és a tepsit, amiben sütöd a lepényt. Az eredeti recept kör alakú tepsit javasol, de én rendes téglalap alakúban sütöttem; csak legyen legalább 4-5 cm magas az oldala.
Vajazd ki a tepsit.
Fontos, hogy előtted legyen a tepsi, mert ahhoz kell igazítani, hogy mekkorára nyújtsd a tésztát. Lisztezd le a deszkát, tedd rá a hűtőből kivett tésztát, és nyújtsd ki jó vékonyra, hogy betakarja a tepsi falát is, sőt egy kicsit még túl is nyúljon. Magadtól elfelé haladva tekerd fel a tésztát a sodrófára (itt a képen rossz helyen van a nyújtófa, mert magam előtt kell kezdeni a tekerést), a tekervényt illeszd a keresztben magad elé tett tepsi túlsó oldalához – egy kis tészta kapaszkodjon meg a tepsi oldalában -, és tekerd le magad felé a tésztát a sodrófáról a tepsibe.
Fontos, hogy a tészta nyúljon túl a tepsi oldalán, mert egyébként az elősütésnél befelé lefittyed. (Első alkalommal én így jártam, és úgy odaragadt a befelé dűlt oldala az aljához, hogy alig tudtam kettéválasztani.) Inkább lógjon ennyire túl, mint hogy behajoljon! Az elősütés után aztán a túllógó tésztát letépheted, és az aljára teheted, mielőtt beleöntenéd a tepsibe a tölteléket. Szóval 180 fokon 10 percig süsd elő a tésztát.
Párold meg a zöldségeket: Egy nagy serpenyőben olvaszd meg a 3 dkg vajat, párold rajta 3 percig a póréhagymát, aztán borítsd hozzá a gombát, és párold 5 percig.
Végül zuttyintsd bele a cukkinit, sózd meg 1 fakanál Vegeta Naturellával és fél fakanál sóval, és párold újabb 5 percig.
A zöldségek párolódása alatt pont el tudod készíteni a töltelék masszáját.
Egy nagyobb tálba üss fel – egyenkénti megvizsgálás után – 4 tojást. |
Tégy bele bő 3 evőkanál tejfölt, keverd el. Szórd bele majdnem az összes reszelt sajtot – egy fél maréknyit hagyj a tetejére -, és keverd el. |
Kapard a tojásos masszába a párolt zöldségeket. Jól keverd össze. |
(Mikor a 10 perc elősütés után kiveszed a tésztát, vedd feljebb a sütő hőfokát 200 fokra.) Az elősütött tésztáról törd le a túllógó részeket, és tedd oda, ahol esetleg hiány van az oldalfalon. Ha oldalra nem kívánkozik, akkor tedd az aljára. Öntsd a tésztaágyra a tölteléket. Szórd rá a zöld harmadát – a többit majd a paradicsomra.
Szeleteld fel a paradicsomokat kb. fél cm vastagra, és rendezd el a töltelék tetején. Sózd meg.
Szórd rá egyenletesen a maradék zöldet – petrezselyem és bazsalikom is jusson mindenhova – (borsot is lehet rá hinteni), szórd meg a maradék reszelt sajttal, és kész – mármint mehet a sütőbe.
Tedd a lepényt a 200 fokra előmelegített sütőbe, és 30 percig süsd. Akkor vedd ki egy alátétre, szurkáld meg villával, és ha még ráragad a villára a töltelék, akkor süsd még 5 percig. Lehet, hogy még egy 5 perces továbbsütésre is szükség lesz.
Jó étvágyat! |
||