Quiche – francia pizza

Quiche - Kész, tepsiben.

Hozzávalók:

Tészta
 • 30 dkg liszt
 • 18 dkg Ráma
 • 1 csipet só
 • 2 tojássárgája
 • fél citrom leve
Töltelék
 • 1 póréhagyma
 • kb. 30 dkg gomba
 • 1 közepes cukkini
 • 3 dkg vaj
 • 4 tojás
 • 3 evőkanál tejföl
 • 25 dkg reszelt sajt (20 bele, 5 a tetejére)
 • 4 nagy paradicsom
 • 3 ág bazsalikom
 • 1 nagy csokor petrezselyemzöld
 • 1 fakanál Vegeta Naturella
 • fél fakanál só
 • 4 csipet őrölt bors
Quiche - Kész, tányéron egy szelet.
Quiche - Hozzávalók

Elkészítés:

Idézet a Wikipédiából: “Quiche (ejtsd: kis) a franciák pizzája, egy klasszikus francia étel, melynek alapgondolata a következő: egy omlós tésztaágyon pihenő, gazdag feltéttel megpakolt, tejszínes tojással összesütött lepény.”

Az első (a 35 éves!!) egyetemi találkozónkon a házigazda évfolyamtársunk felesége készített nekünk ilyet vacsorára. (Köszönjük, Ica!) Persze elkértem a receptjét, mert még nem ismertem a quiche-t. De csak 2 év múlva próbálkoztam vele először; azóta viszont többször csináltam. A citrom annyira megbolondítja a tésztáját! 🙂

Tehát: Egy nagy tálba mérd ki a 30 dkg lisztet. Mérj ki 18 dkg Rámát, és darabold a lisztbe. Szórj egy csipet sót a jövendőbeli tésztához.

Quiche - francia pizza - Egy nagy tálba mérj ki 30 dkg lisztet! Quiche - francia pizza - Mérj ki 18 dkg Rámát! Quiche - francia pizza - Vagdosd a Rámát a lisztbe! Quiche - francia pizza - Adj egy csipet sót a vajas liszthez!

Quiche - francia pizza - Válassz el két tojássárgáját a fehérjétől! Quiche - francia pizza - A fehérjét öntsd át egy bögrébe!

Egy kistányér fölött válaszd el egy tojás sárgáját a fehérjétől, és pottyintsd a lisztbe. A fehérjét öntsd át egy bögrébe. Utána ismételd meg ezt az elválasztást egy másik tojással is. Sárgája a tésztához, fehérje a bögrébe.
Kell még a tésztába egy fél citrom leve. Mielőtt kettévágnád a citromot, vágd le a héját, csomagold be egy darab folpackba, és tedd a mélyhűtőbe; jó lesz az még gyümölcslevesbe vagy -szószba majd máskor! Vágd ketté a citromot, az egyik feléből facsard ki a levet, és öntsd a tésztához.

Quiche - francia pizza - Vágd le a citrom héját! Quiche - francia pizza - Facsard ki egy fél citrom levét! Quiche - francia pizza - Öntsd a tésztához a fél citrom levét!

Gyúrd meg a tésztát. Ha nagyon száraz lenne – vagyis merev, töredezésre hajlamos -, akkor csöppents még bele pár csepp citromlét (a másik fél citromból). A kész tésztagömböt tedd egy nájlonzacskóba, és tedd be a hűtőbe fél órára.

Quiche - francia pizza - Gyúrd meg a tésztát! Quiche - francia pizza - Tészta kész. Quiche - francia pizza - A kész tésztát tedd be egy nájlonzacskóba, és tedd a hűtőbe fél órára!

Most készítsd elő a töltelékbe való zöldségeket. Reszeld le a sajtot, mosd meg és vágd fel a póréhagymát (mint a csicseriborsólevesnél), mosd meg és vágd fel a gombát.

Quiche - francia pizza - Reszeld le a 25 dkg sajtot! Quiche - francia pizza - Vágd fel a póréhagymát! Quiche - francia pizza - Mosd meg a gombát! Quiche - francia pizza - Vagdosd fel a gombát!

Jól mosd meg a cukkinit – mert héjastul megy a töltelékbe -, aztán hosszában vágd ketté, kapard ki mindkét félből a magvas, puha részt, és kockázd fel, kb. 1,5 x 1,5 cm-s darabokra, mint a gombát. Utána már begyújthatod a sütőt – állítsd 180 fokosra -, mert nemsokára teheted be elősütni a tésztát.

Quiche - francia pizza - Felezd el hosszában a cukkinit! Quiche - francia pizza - Egy kanállal kapard ki a cukkini magházát! Quiche - francia pizza - Kockázd fel a cukkinit!

Mosd meg a 3 bazsalikomágat. Egyenként csipkedd le az ágakról a leveleket. Szedd össze egy kupacba a leveleket, és először a deszkával párhuzamosan vágd fel 3 csíkra a levélkupacot, majd erre merőlegesen (ahogy a képen látod) vágd apróra.

Quiche - francia pizza - Egyesével tépkedd le a bazsalikomleveleket! Quiche - francia pizza - Bazsalikomlevél-kupac. Quiche - francia pizza - Vágd fel apróra a bazsalikomleveleket!

Quiche - francia pizza - A felvagdosott zöldségek. A petrezselymet is mosd meg és vágd apróra. A paradicsomokat mosd meg, de majd csak akkor vagdosd, ha teheted is a töltelék tetejére.
Most már minden elő van készítve a töltelékhez.

Szedd elő a nyújtódeszkát, készítsd oda a lisztesdobozt és a tepsit, amiben sütöd a lepényt. Az eredeti recept kör alakú tepsit javasol, de én rendes téglalap alakúban sütöttem; csak legyen legalább 4-5 cm magas az oldala.

Quiche - francia pizza - Vajazd ki a tepsit!Vajazd ki a tepsit.
Fontos, hogy előtted legyen a tepsi, mert ahhoz kell igazítani, hogy mekkorára nyújtsd a tésztát. Lisztezd le a deszkát, tedd rá a hűtőből kivett tésztát, és nyújtsd ki jó vékonyra, hogy betakarja a tepsi falát is, sőt egy kicsit még túl is nyúljon. Magadtól elfelé haladva tekerd fel a tésztát a sodrófára (itt a képen rossz helyen van a nyújtófa, mert magam előtt kell kezdeni a tekerést), a tekervényt illeszd a keresztben magad elé tett tepsi túlsó oldalához – egy kis tészta kapaszkodjon meg a tepsi oldalában -, és tekerd le magad felé a tésztát a sodrófáról a tepsibe.

Quiche - francia pizza - Tedd a lisztezett nyújtódeszkára a tésztát! Quiche - francia pizza - Nyújtsd ki jó vékonyra a tésztát! Quiche - francia pizza - Tekerd fel a kinyújtott tésztát a sodrófára, és tedd a tepsibe!

Quiche - francia pizza - A tepsibe rendezett nyers tészta.Quiche - francia pizza - 180 fokon 10 percig süsd elő a tésztát!

Fontos, hogy a tészta nyúljon túl a tepsi oldalán, mert egyébként az elősütésnél befelé lefittyed. (Első alkalommal én így jártam, és úgy odaragadt a befelé dűlt oldala az aljához, hogy alig tudtam kettéválasztani.) Inkább lógjon ennyire túl, mint hogy behajoljon! Az elősütés után aztán a túllógó tésztát letépheted, és az aljára teheted, mielőtt beleöntenéd a tepsibe a tölteléket. Szóval 180 fokon 10 percig süsd elő a tésztát.

Párold meg a zöldségeket: Egy nagy serpenyőben olvaszd meg a 3 dkg vajat, párold rajta 3 percig a póréhagymát, aztán borítsd hozzá a gombát, és párold 5 percig.

Quiche - francia pizza - Egy nagy serpenyőben olvaszd meg a 3 dkg vajat! Quiche - francia pizza - Kapard a serpenyőbe a póréhagymát, és párold 3 percig! Quiche - francia pizza - Borítsd a gombát is a serpenyőbe!

Végül zuttyintsd bele a cukkinit, sózd meg 1 fakanál Vegeta Naturellával és fél fakanál sóval, és párold újabb 5 percig.

Quiche - francia pizza - Borítsd a cukkinit a serpenyőbe, a többi zöldséghez! Quiche - francia pizza - Mehet hozzá 1 fakanál Vegeta Naturella! Quiche - francia pizza - Fél fakanál só a zöldségekre!

A zöldségek párolódása alatt pont el tudod készíteni a töltelék masszáját.

Quiche - francia pizza - Külön kistányérba üsd fel a tojást, és csak akkor tedd a többihez, ha jó! Quiche - francia pizza - 4 tojás a töltelék alapja! Egy nagyobb tálba üss fel – egyenkénti megvizsgálás után – 4 tojást.
Quiche - francia pizza - Tégy a tojáshoz 4 evőkanál tejfölt! Quiche - francia pizza - Szórd a masszába majdnem az összes reszelt sajtot! Tégy bele bő 3 evőkanál tejfölt, keverd el. Szórd bele majdnem az összes reszelt sajtot – egy fél maréknyit hagyj a tetejére -, és keverd el.
Quiche - francia pizza - Kapard a párolt zöldségeket a tojásos masszába! Quiche - francia pizza - A kész töltelék. Kapard a tojásos masszába a párolt zöldségeket.
Jól keverd össze.

(Mikor a 10 perc elősütés után kiveszed a tésztát, vedd feljebb a sütő hőfokát 200 fokra.) Az elősütött tésztáról törd le a túllógó részeket, és tedd oda, ahol esetleg hiány van az oldalfalon. Ha oldalra nem kívánkozik, akkor tedd az aljára. Öntsd a tésztaágyra a tölteléket. Szórd rá a zöld harmadát – a többit majd a paradicsomra.

Quiche - francia pizza - Az elősütött tészta. Quiche - francia pizza - Öntsd a tölteléket a tésztaágyra! Quiche - francia pizza - Szórd meg a zöld harmadával a tölteléket!

Szeleteld fel a paradicsomokat kb. fél cm vastagra, és rendezd el a töltelék tetején. Sózd meg.

Quiche - francia pizza - Szeleteld fel a paradicsomokat! Quiche - francia pizza - Rendezd a paradicsomszeleteket a töltelékre! Quiche - francia pizza - Sózd meg a paradicsomszeleteket!

Szórd rá egyenletesen a maradék zöldet – petrezselyem és bazsalikom is jusson mindenhova – (borsot is lehet rá hinteni),  szórd meg a maradék reszelt sajttal, és kész – mármint mehet a sütőbe.

Quiche - francia pizza - Szórd rá a maradék zöldet! Quiche - francia pizza - Szórd rá a maradék reszelt sajtot! Quiche - francia pizza - Sütésre kész!

Tedd a lepényt a 200 fokra előmelegített sütőbe, és 30 percig süsd. Akkor vedd ki egy alátétre, szurkáld meg villával, és ha még ráragad a villára a töltelék, akkor süsd még 5 percig. Lehet, hogy még egy 5 perces továbbsütésre is szükség lesz.

Quiche - francia pizza - Tedd a tepsit a 200 fokos sütőbe! Quiche - francia pizza - 30 percig süsd a lepényt! Quiche - francia pizza - A megsült quiche.

Quiche - francia pizza - A kész lepény tepsiben, megkezdve. Quiche - francia pizza - Kali eszi.

Jó étvágyat!

Quiche - francia pizza - Egy szelet lepény, tányéron.

4 hozzászólás

 • Irháziné Majoros Katalin

  Kedves Mariann!
  Bocs hogy az utóbbi napokban ennyit “zargatlak” de egyszerűen bámulatos ez az oldal.A csipkelekvár miatt kerültem ide ,de azóta már szinte az összes receptedet végig néztem és mind nagyon tetszett.Igaz,hogy már 58 éves vagyok és 4 gyerekre főztem(állítólag nem is rosszul)de még mindig van mit tanulnom.
  Ezt az oldalt valahogy hirdetni kéne ,mert a fiatalok itt tényleg megtanulhatnának jól főzni.A lányaimnak már ajánlottam és nekik is nagyon tetszik.
  Köszönöm Neked(a lányaim nevében is) a sok jó receptet és azt a sok munkát amit arra fordítasz ,hogy mindenki számára érthető legyen.
  Üdvözlettel:Kati

  • Kedves Kati!

   Nagyon örülök, hogy te is úgy látod, segít a fiataloknak ez az oldal! 🙂
   Annyi látogatóm van naponta, hogy nem is foglalkozok a hirdetésével. 🙂 Általában 2.000-ren nézik naponta.
   Szerintem szájról-szájra terjed, biztos a lányaid is tovább fogják adni.

   Köszönöm, hogy írtál!
   (Most, hogy írod ezt az 58-at, megyek is a “Magamról” oldalra, és kijavítom 62-re a koromat.)
   Mariann

 • Ungváriné Nagy Ágnes

  Mariann!
  Ez nagyon gusztusos és biztosan nagyon finom. Én is el fogom készíteni, mert kedvem támadt megkóstolni. A fotók természetesen most is magával ragadóak, mint mindig. Látom most volt egy kis kuktád, aki ügyesen segített és így “szabadon” tudtál fényképezni.
  Köszönöm az élményt
  Puszi
  Ági

  • Szia Ági!

   Már hiányoltalak! 🙂 Örülök, hogy ez is tetszik! 🙂
   Igen, most 2 segítőm is volt: a szőrös kezű, meg a karkötős. 🙂
   Így sokkal könnyebb fotózni!

   Remélem, mindenkinek fog ízleni, ha megcsinálod!
   Puszi
   Mariann

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.