Quiche – francia pizza

Quiche - Kész, tepsiben.

Hozzávalók:

Tészta
  • 30 dkg liszt
  • 18 dkg Ráma
  • 1 csipet só
  • 2 tojássárgája
  • fél citrom leve
Töltelék
  • 1 póréhagyma
  • kb. 30 dkg gomba
  • 1 közepes cukkini
  • 3 dkg vaj
  • 4 tojás
  • 3 evőkanál tejföl
  • 25 dkg reszelt sajt (20 bele, 5 a tetejére)
  • 4 nagy paradicsom
  • 3 ág bazsalikom
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld
  • 1 fakanál Vegeta Naturella
  • fél fakanál só
  • 4 csipet őrölt bors
Quiche - Kész, tányéron egy szelet.
Quiche - Hozzávalók

Elkészítés:

Idézet a Wikipédiából: “Quiche (ejtsd: kis) a franciák pizzája, egy klasszikus francia étel, melynek alapgondolata a következő: egy omlós tésztaágyon pihenő, gazdag feltéttel megpakolt, tejszínes tojással összesütött lepény.”

Az első (a 35 éves!!) egyetemi találkozónkon a házigazda évfolyamtársunk felesége készített nekünk ilyet vacsorára. (Köszönjük, Ica!) Persze elkértem a receptjét, mert még nem ismertem a quiche-t. De csak 2 év múlva próbálkoztam vele először; azóta viszont többször csináltam. A citrom annyira megbolondítja a tésztáját! 🙂

Tehát: Egy nagy tálba mérd ki a 30 dkg lisztet. Mérj ki 18 dkg Rámát, és darabold a lisztbe. Szórj egy csipet sót a jövendőbeli tésztához.

Quiche - francia pizza - Egy nagy tálba mérj ki 30 dkg lisztet! Quiche - francia pizza - Mérj ki 18 dkg Rámát! Quiche - francia pizza - Vagdosd a Rámát a lisztbe! Quiche - francia pizza - Adj egy csipet sót a vajas liszthez!

Quiche - francia pizza - Válassz el két tojássárgáját a fehérjétől! Quiche - francia pizza - A fehérjét öntsd át egy bögrébe!

Egy kistányér fölött válaszd el egy tojás sárgáját a fehérjétől, és pottyintsd a lisztbe. A fehérjét öntsd át egy bögrébe. Utána ismételd meg ezt az elválasztást egy másik tojással is. Sárgája a tésztához, fehérje a bögrébe.
Kell még a tésztába egy fél citrom leve. Mielőtt kettévágnád a citromot, vágd le a héját, csomagold be egy darab folpackba, és tedd a mélyhűtőbe; jó lesz az még gyümölcslevesbe vagy -szószba majd máskor! Vágd ketté a citromot, az egyik feléből facsard ki a levet, és öntsd a tésztához.

Quiche - francia pizza - Vágd le a citrom héját! Quiche - francia pizza - Facsard ki egy fél citrom levét! Quiche - francia pizza - Öntsd a tésztához a fél citrom levét!

Gyúrd meg a tésztát. Ha nagyon száraz lenne – vagyis merev, töredezésre hajlamos -, akkor csöppents még bele pár csepp citromlét (a másik fél citromból). A kész tésztagömböt tedd egy nájlonzacskóba, és tedd be a hűtőbe fél órára.

Quiche - francia pizza - Gyúrd meg a tésztát! Quiche - francia pizza - Tészta kész. Quiche - francia pizza - A kész tésztát tedd be egy nájlonzacskóba, és tedd a hűtőbe fél órára!

Most készítsd elő a töltelékbe való zöldségeket. Reszeld le a sajtot, mosd meg és vágd fel a póréhagymát (mint a csicseriborsólevesnél), mosd meg és vágd fel a gombát.

Quiche - francia pizza - Reszeld le a 25 dkg sajtot! Quiche - francia pizza - Vágd fel a póréhagymát! Quiche - francia pizza - Mosd meg a gombát! Quiche - francia pizza - Vagdosd fel a gombát!

Jól mosd meg a cukkinit – mert héjastul megy a töltelékbe -, aztán hosszában vágd ketté, kapard ki mindkét félből a magvas, puha részt, és kockázd fel, kb. 1,5 x 1,5 cm-s darabokra, mint a gombát. Utána már begyújthatod a sütőt – állítsd 180 fokosra -, mert nemsokára teheted be elősütni a tésztát.

Quiche - francia pizza - Felezd el hosszában a cukkinit! Quiche - francia pizza - Egy kanállal kapard ki a cukkini magházát! Quiche - francia pizza - Kockázd fel a cukkinit!

Mosd meg a 3 bazsalikomágat. Egyenként csipkedd le az ágakról a leveleket. Szedd össze egy kupacba a leveleket, és először a deszkával párhuzamosan vágd fel 3 csíkra a levélkupacot, majd erre merőlegesen (ahogy a képen látod) vágd apróra.

Quiche - francia pizza - Egyesével tépkedd le a bazsalikomleveleket! Quiche - francia pizza - Bazsalikomlevél-kupac. Quiche - francia pizza - Vágd fel apróra a bazsalikomleveleket!

Quiche - francia pizza - A felvagdosott zöldségek. A petrezselymet is mosd meg és vágd apróra. A paradicsomokat mosd meg, de majd csak akkor vagdosd, ha teheted is a töltelék tetejére.
Most már minden elő van készítve a töltelékhez.

Szedd elő a nyújtódeszkát, készítsd oda a lisztesdobozt és a tepsit, amiben sütöd a lepényt. Az eredeti recept kör alakú tepsit javasol, de én rendes téglalap alakúban sütöttem; csak legyen legalább 4-5 cm magas az oldala.

Quiche - francia pizza - Vajazd ki a tepsit!Vajazd ki a tepsit.
Fontos, hogy előtted legyen a tepsi, mert ahhoz kell igazítani, hogy mekkorára nyújtsd a tésztát. Lisztezd le a deszkát, tedd rá a hűtőből kivett tésztát, és nyújtsd ki jó vékonyra, hogy betakarja a tepsi falát is, sőt egy kicsit még túl is nyúljon. Magadtól elfelé haladva tekerd fel a tésztát a sodrófára (itt a képen rossz helyen van a nyújtófa, mert magam előtt kell kezdeni a tekerést), a tekervényt illeszd a keresztben magad elé tett tepsi túlsó oldalához – egy kis tészta kapaszkodjon meg a tepsi oldalában -, és tekerd le magad felé a tésztát a sodrófáról a tepsibe.

Quiche - francia pizza - Tedd a lisztezett nyújtódeszkára a tésztát! Quiche - francia pizza - Nyújtsd ki jó vékonyra a tésztát! Quiche - francia pizza - Tekerd fel a kinyújtott tésztát a sodrófára, és tedd a tepsibe!

Quiche - francia pizza - A tepsibe rendezett nyers tészta.Quiche - francia pizza - 180 fokon 10 percig süsd elő a tésztát!

Fontos, hogy a tészta nyúljon túl a tepsi oldalán, mert egyébként az elősütésnél befelé lefittyed. (Első alkalommal én így jártam, és úgy odaragadt a befelé dűlt oldala az aljához, hogy alig tudtam kettéválasztani.) Inkább lógjon ennyire túl, mint hogy behajoljon! Az elősütés után aztán a túllógó tésztát letépheted, és az aljára teheted, mielőtt beleöntenéd a tepsibe a tölteléket. Szóval 180 fokon 10 percig süsd elő a tésztát.

Párold meg a zöldségeket: Egy nagy serpenyőben olvaszd meg a 3 dkg vajat, párold rajta 3 percig a póréhagymát, aztán borítsd hozzá a gombát, és párold 5 percig.

Quiche - francia pizza - Egy nagy serpenyőben olvaszd meg a 3 dkg vajat! Quiche - francia pizza - Kapard a serpenyőbe a póréhagymát, és párold 3 percig! Quiche - francia pizza - Borítsd a gombát is a serpenyőbe!

Végül zuttyintsd bele a cukkinit, sózd meg 1 fakanál Vegeta Naturellával és fél fakanál sóval, és párold újabb 5 percig.

Quiche - francia pizza - Borítsd a cukkinit a serpenyőbe, a többi zöldséghez! Quiche - francia pizza - Mehet hozzá 1 fakanál Vegeta Naturella! Quiche - francia pizza - Fél fakanál só a zöldségekre!

A zöldségek párolódása alatt pont el tudod készíteni a töltelék masszáját.

Quiche - francia pizza - Külön kistányérba üsd fel a tojást, és csak akkor tedd a többihez, ha jó! Quiche - francia pizza - 4 tojás a töltelék alapja! Egy nagyobb tálba üss fel – egyenkénti megvizsgálás után – 4 tojást.
Quiche - francia pizza - Tégy a tojáshoz 4 evőkanál tejfölt! Quiche - francia pizza - Szórd a masszába majdnem az összes reszelt sajtot! Tégy bele bő 3 evőkanál tejfölt, keverd el. Szórd bele majdnem az összes reszelt sajtot – egy fél maréknyit hagyj a tetejére -, és keverd el.
Quiche - francia pizza - Kapard a párolt zöldségeket a tojásos masszába! Quiche - francia pizza - A kész töltelék. Kapard a tojásos masszába a párolt zöldségeket.
Jól keverd össze.

(Mikor a 10 perc elősütés után kiveszed a tésztát, vedd feljebb a sütő hőfokát 200 fokra.) Az elősütött tésztáról törd le a túllógó részeket, és tedd oda, ahol esetleg hiány van az oldalfalon. Ha oldalra nem kívánkozik, akkor tedd az aljára. Öntsd a tésztaágyra a tölteléket. Szórd rá a zöld harmadát – a többit majd a paradicsomra.

Quiche - francia pizza - Az elősütött tészta. Quiche - francia pizza - Öntsd a tölteléket a tésztaágyra! Quiche - francia pizza - Szórd meg a zöld harmadával a tölteléket!

Szeleteld fel a paradicsomokat kb. fél cm vastagra, és rendezd el a töltelék tetején. Sózd meg.

Quiche - francia pizza - Szeleteld fel a paradicsomokat! Quiche - francia pizza - Rendezd a paradicsomszeleteket a töltelékre! Quiche - francia pizza - Sózd meg a paradicsomszeleteket!

Szórd rá egyenletesen a maradék zöldet – petrezselyem és bazsalikom is jusson mindenhova – (borsot is lehet rá hinteni),  szórd meg a maradék reszelt sajttal, és kész – mármint mehet a sütőbe.

Quiche - francia pizza - Szórd rá a maradék zöldet! Quiche - francia pizza - Szórd rá a maradék reszelt sajtot! Quiche - francia pizza - Sütésre kész!

Tedd a lepényt a 200 fokra előmelegített sütőbe, és 30 percig süsd. Akkor vedd ki egy alátétre, szurkáld meg villával, és ha még ráragad a villára a töltelék, akkor süsd még 5 percig. Lehet, hogy még egy 5 perces továbbsütésre is szükség lesz.

Quiche - francia pizza - Tedd a tepsit a 200 fokos sütőbe! Quiche - francia pizza - 30 percig süsd a lepényt! Quiche - francia pizza - A megsült quiche.

Quiche - francia pizza - A kész lepény tepsiben, megkezdve. Quiche - francia pizza - Kali eszi.

Jó étvágyat!

Quiche - francia pizza - Egy szelet lepény, tányéron.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.