Petrezselymes újkrumpli

Petrezselymes újkrumpli - Kész, tányéron.

Hozzávalók:

  • 1 kg újkrumpli
  • egy kevés olaj
  • 1 fakanál só
  • 1 csokor petrezselyemzöld
Petrezselymes újkrumpli - Hozzávalók

Elkészítés:

Abban különbözik az ókrumplitól, hogy nem hámozzuk, hanem kaparjuk, és nem kell megfőzni a sütés előtt.

Petrezselymes újkrumpli - Mosd meg a krumplit!Borítsd az újkrumplit egy tálba, engedj rá vizet, és mosd meg. Öntsd le a piszkos vizet, és engedj rá tisztát. A pucolt krumplinak készíts oda egy másik tálat, abban is legyen víz. Egy kis késsel kapard le az újkrumpli héját. 4-5 kaparás után mártsd a vízbe a kezed, hogy lejöjjön róla a felgyülemlett krumplihéj. Újkrumplit öröm pucolni! Különösen a sárga felületeken, meg ahol olyan hámlásos. Mikor veszed, olyat válassz, ami nem sima rózsaszín, hanem tarka, pelyhes.

Petrezselymes újkrumpli - A krumplis tálba kapard a héját, a másikba pedig a pucolt krumplit tedd! Petrezselymes újkrumpli - Egy kis késsel kapard le a krumpli héját!

Ha elfogytak a krumplik, szűrd le a pucolóvizet egy teaszűrőn, így a szemétbe tudod dobni a héjakat. (Minél kevesebb dolgot öntök a lefolyóba, nehogy elduguljon.) (Családi házban persze egyszerűen löttyintsd a vizet héjastul egy kinti növény tövébe.)

Petrezselymes újkrumpli - Az újkrumpli-kaparás után visszamaradt héjas víz. Petrezselymes újkrumpli - Szűrd át a héjas vizet egy teaszűrőn! Petrezselymes újkrumpli - A szűrőben felfogott héjakat már dobhatod a szemétbe!

Petrezselymes újkrumpli - A megpucolt krumplit is mosd meg!Petrezselymes újkrumpli - Karikázd fel a krumplikat egy konyharuhára!

A lekapart krumplikat megint mosd meg, aztán karikázd fel egy tiszta konyharuhára, olyan 0,7 cm vastagon. Szóval, ne legyen túl vékony, mert akkor hamar szétmegy a krumpli. Ha kövér a krumpli, akkor előbb vágd ketté hosszában, és a félkrumplikat karikázd fel.

Petrezselymes újkrumpli - Ha kövér a krumpli, akkor vágd ketté hosszában, úgy karikázd fel! Petrezselymes újkrumpli - A kövér krumplit előbb vágd ketté hosszában, úgy karikázd fel! Petrezselymes újkrumpli - A felkarikázott krumplik a konyharuhán.

Azért tettük konyharuhára a krumplikarikákat, hogy letöröljük róluk a vizet. Fogd össze a ruha 4 sarkát, jól bugyoláld be a krumplit, és görgesd a csomót előre-hátra, hogy felitatódjon a krumpliról a víz. Az üres krumplistálból öntsd ki a benne maradt vizet, aztán a konyharuhás krumpligöngyöleggel törüld át a falát. Húzd le a konyharuhát a krumpliról, így a száraz krumpli visszakerül a száraz tálba.

Petrezselymes újkrumpli - Bugyoláld be a konyharuhába a krumplikarikákat, és görgesd a csomót, hogy száraz legyen a krumpli! Petrezselymes újkrumpli - A konyharuhás göngyöleggel törüld ki a krumplistálat! Petrezselymes újkrumpli - Húzd ki a konyharuhát, a krumpli maradjon a tálban!

Egy nagyobb teflonedénybe önts egy kevés olajat, forrósítsd fel, és ha serceg a belelógatott krumplikarika, akkor borítsd bele a tál krumplit.

Petrezselymes újkrumpli - Önts egy kevés olajat egy nagy teflonedénybe! Petrezselymes újkrumpli - Egy próbakrumplival nézd meg, hogy forró-e az olaj! Petrezselymes újkrumpli - Borítsd a tál krumplit a serpenyőbe!

Szórj rá 1 csapott fakanál sót, keverd el, és fedd le az edényt. Vedd le a lángot takarékra.

Petrezselymes újkrumpli - Szórj a krumplira egy fakanál sót! Petrezselymes újkrumpli - Keverd meg a krumplit! Petrezselymes újkrumpli - Fedd le az edényt!

Petrezselymes újkrumpli - 5 percenként kavard meg a krumplit!5 percenként kavard meg, de csak óvatosan, hogy lehetőleg ne roncsold szét a krumplikat.
Közben mosd meg és vágd apróra a petrezselyemzöldet, és 15 perc sülés után kapard a krumplihoz. Keverd össze, hogy mindenhova jusson petrezselyem. (Én végül is két kis csomó mirelit zöldet vágtam fel, mert jó, ha sok van rajta.)

Petrezselymes újkrumpli - Kapard a 2. adag petrezselyemzöldetis a krumplihoz! Petrezselymes újkrumpli - Keverd bele a petrezselymet a krumpliba!

Süsd még 5 percig (végig fedő alatt, takarékon)! Kóstold meg, és ha úgy találod, hogy nem elég puha, akkor 2 percenként újból kóstold meg. Remélhetőleg marad még krumpli, mire megpuhul! 🙂

Petrezselymes újkrumpli - Kész, serpenyőben.

Savanyúságnak kovászos uborka vagy fejes saláta finom hozzá. (Mi rántott cukkínivel ettük, és kovászos uborkával.)

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.