Petrezselymes újkrumpli

Petrezselymes újkrumpli - Kész, tányéron.

Hozzávalók:

 • 1 kg újkrumpli
 • egy kevés olaj
 • 1 fakanál só
 • 1 csokor petrezselyemzöld
Petrezselymes újkrumpli - Hozzávalók

Elkészítés:

Abban különbözik az ókrumplitól, hogy nem hámozzuk, hanem kaparjuk, és nem kell megfőzni a sütés előtt.

Petrezselymes újkrumpli - Mosd meg a krumplit!Borítsd az újkrumplit egy tálba, engedj rá vizet, és mosd meg. Öntsd le a piszkos vizet, és engedj rá tisztát. A pucolt krumplinak készíts oda egy másik tálat, abban is legyen víz. Egy kis késsel kapard le az újkrumpli héját. 4-5 kaparás után mártsd a vízbe a kezed, hogy lejöjjön róla a felgyülemlett krumplihéj. Újkrumplit öröm pucolni! Különösen a sárga felületeken, meg ahol olyan hámlásos. Mikor veszed, olyat válassz, ami nem sima rózsaszín, hanem tarka, pelyhes.

Petrezselymes újkrumpli - A krumplis tálba kapard a héját, a másikba pedig a pucolt krumplit tedd! Petrezselymes újkrumpli - Egy kis késsel kapard le a krumpli héját!

Ha elfogytak a krumplik, szűrd le a pucolóvizet egy teaszűrőn, így a szemétbe tudod dobni a héjakat. (Minél kevesebb dolgot öntök a lefolyóba, nehogy elduguljon.) (Családi házban persze egyszerűen löttyintsd a vizet héjastul egy kinti növény tövébe.)

Petrezselymes újkrumpli - Az újkrumpli-kaparás után visszamaradt héjas víz. Petrezselymes újkrumpli - Szűrd át a héjas vizet egy teaszűrőn! Petrezselymes újkrumpli - A szűrőben felfogott héjakat már dobhatod a szemétbe!

Petrezselymes újkrumpli - A megpucolt krumplit is mosd meg!Petrezselymes újkrumpli - Karikázd fel a krumplikat egy konyharuhára!

A lekapart krumplikat megint mosd meg, aztán karikázd fel egy tiszta konyharuhára, olyan 0,7 cm vastagon. Szóval, ne legyen túl vékony, mert akkor hamar szétmegy a krumpli. Ha kövér a krumpli, akkor előbb vágd ketté hosszában, és a félkrumplikat karikázd fel.

Petrezselymes újkrumpli - Ha kövér a krumpli, akkor vágd ketté hosszában, úgy karikázd fel! Petrezselymes újkrumpli - A kövér krumplit előbb vágd ketté hosszában, úgy karikázd fel! Petrezselymes újkrumpli - A felkarikázott krumplik a konyharuhán.

Azért tettük konyharuhára a krumplikarikákat, hogy letöröljük róluk a vizet. Fogd össze a ruha 4 sarkát, jól bugyoláld be a krumplit, és görgesd a csomót előre-hátra, hogy felitatódjon a krumpliról a víz. Az üres krumplistálból öntsd ki a benne maradt vizet, aztán a konyharuhás krumpligöngyöleggel törüld át a falát. Húzd le a konyharuhát a krumpliról, így a száraz krumpli visszakerül a száraz tálba.

Petrezselymes újkrumpli - Bugyoláld be a konyharuhába a krumplikarikákat, és görgesd a csomót, hogy száraz legyen a krumpli! Petrezselymes újkrumpli - A konyharuhás göngyöleggel törüld ki a krumplistálat! Petrezselymes újkrumpli - Húzd ki a konyharuhát, a krumpli maradjon a tálban!

Egy nagyobb teflonedénybe önts egy kevés olajat, forrósítsd fel, és ha serceg a belelógatott krumplikarika, akkor borítsd bele a tál krumplit.

Petrezselymes újkrumpli - Önts egy kevés olajat egy nagy teflonedénybe! Petrezselymes újkrumpli - Egy próbakrumplival nézd meg, hogy forró-e az olaj! Petrezselymes újkrumpli - Borítsd a tál krumplit a serpenyőbe!

Szórj rá 1 csapott fakanál sót, keverd el, és fedd le az edényt. Vedd le a lángot takarékra.

Petrezselymes újkrumpli - Szórj a krumplira egy fakanál sót! Petrezselymes újkrumpli - Keverd meg a krumplit! Petrezselymes újkrumpli - Fedd le az edényt!

Petrezselymes újkrumpli - 5 percenként kavard meg a krumplit!5 percenként kavard meg, de csak óvatosan, hogy lehetőleg ne roncsold szét a krumplikat.
Közben mosd meg és vágd apróra a petrezselyemzöldet, és 15 perc sülés után kapard a krumplihoz. Keverd össze, hogy mindenhova jusson petrezselyem. (Én végül is két kis csomó mirelit zöldet vágtam fel, mert jó, ha sok van rajta.)

Petrezselymes újkrumpli - Kapard a 2. adag petrezselyemzöldetis a krumplihoz! Petrezselymes újkrumpli - Keverd bele a petrezselymet a krumpliba!

Süsd még 5 percig (végig fedő alatt, takarékon)! Kóstold meg, és ha úgy találod, hogy nem elég puha, akkor 2 percenként újból kóstold meg. Remélhetőleg marad még krumpli, mire megpuhul! 🙂

Petrezselymes újkrumpli - Kész, serpenyőben.

Savanyúságnak kovászos uborka vagy fejes saláta finom hozzá. (Mi rántott cukkínivel ettük, és kovászos uborkával.)

Jó étvágyat!

24 hozzászólás

 • Vera

  Finom lett, és gyors volt!

  Igaz, éhes voltam és kicsit türelmetlen, és az is igaz, hogy 1 személyes adagot csináltam, de így 10-11 perc fedő alatt párolás után már ettem is, de már így is jó volt, nem volt nyers.
  Lehet, hogy még 5 perccel még puhább lett volna, de nekem így is ízlett.
  Köszönöm a leírást és a képeket!

  • Kedves Vera!

   Örülök, hogy ez a változat is ízlett! 🙂
   A kézzel szaggatott nokedli tényleg macerás, ha nagy mennyiségről van szó!
   450 Ft-ért lehet kapni ilyen spatula-tologatós szaggatót. Szerezz be egyet! De biztos másféle is jó!

   Jó munkát a konyhában!
   Mariann

 • Vera

  Ma kipróbálom ezt a sápadtabb petrezselymes újkrumplit. Mostanában csináltam többször is a pirított verziót, de most az anyukámtól kapott csirkepörkölthöz jobb köretnek tűnik a karikákra vágott, nem pirított mint a kockákra vágott (bővebb vajban / olajban) pirított.

  Most párolódik éppen vajon, fedő alatt.

  Leírásod és anyukám instrukciói alapján a múltkor galuskát készítettem ugyanehhez a pörkölthöz (szaggató nélkül, késsel és deszkával). Egész jó lett.

  A gyerekek imádják anyukám tojásos galuskáját, egyszer azt is meg kell majd próbálnom. De ők olyan mennyiségben eszik, hogy az szaggató nélkül nagy meló lesz.

 • Vera

  Kedves Mariann!

  Ne furdaljon a lelkiismeret!
  Utólag kérdeztelek meg és a jövőre vonatkozóan.
  És így is köszönöm a választ!

  Barna ujj ellen ezek szerint nincs jó praktikád, ha nem írtál, ugye?
  (Nem sürgős a válasz!)

  Szép napot, jó egészséget, jó munkát!

  Ui: Szerintem törölheted ezeket a bejegyzéseimet, másnak nem érdekes vagy esetleg rövidítve.

 • Vera

  A krumpli mosó víz sózását a http://www.receptlap.hu/recept/petrezselymes_ujkrumpli_7066
  oldalon olvastam, a krumplihéjas víz kerti növény alá öntését Nálad, de már nem emlékeztem, hogy mit hol, így locsoltam meg szegény idén ültetett cseresznye fácskánkat jó kis sós héjas vízzel. Egyelőre jól van, de nem hiszem, hogy szerette.

  Pedig amúgy tök jó lenne ez a fa / bokor alá öntés. Vagy hagyjam ki a sót? De azzal tényleg elég könnyen jött le a héj. Lehet, hogy megpróbálom majd só nélkül is.

  • Kedves Vera!

   Most aztán furdal a lelkiismeret, mert nem válaszoltam időben, te meg a sós vizet a cseresznyefa tövébe löttyintetted. 🙁
   Nem jó neki a só!
   De tegnap annyira sok dolgom volt, hogy nem ültem a géphez. Pedig láttam a hozzászólásodat, meg is kérdeztem a férjemet, hogy jó-e a só a növénynek, mondta, hogy nem. Én meg nem írtam meg neked. Szóval a sós vizet ne öntsd a kertbe!
   Én egyébként mosogatáskor, ha nagy edényt öblítek el hideg vízzel, akkor szaladok vele az ajtóhoz, és oda öntöm ki az öblítő vizet a rózsa tövébe. 🙂 Meg is hálálja!

   Jó újkrumplizást!
   Mariann

 • Vera

  Kedves Anyuka!

  3 kérdés merült még fel bennem:

  1) Van-e valami jó módszered, trükköd, hogy mivel lehet az újkrumpli pucolástól bebarnult kezet (főleg hüvelyk ujjat) megtisztítani?

  2) Azt értem, hogy a pucolás után maradt víz és krumpli héj jó a növényeknek, ha a kertbe kiöntöm valamelyik fa vagy bokor alá, de a só is jó amit a vízbe szórtunk, hogy segítse a krumplihéj leválását?
  (Az jutott eszembe hogy azt szokták mondani, hogy sóval hintik be azt a területet, ahol nem akarják, hogy növény tudjon nőni.)

  Most újra néztem a leírásod, Te nem írtál a krumpli mosóvíz sózásáról. Akkor azt máshol olvastam vagy hallottam.

  3) Mennyi az a kevés olaj, amit 1 kg újkrumplihoz javasolsz?
  1 evőkanál? Több evőkanál?

  • Képzeld, Vera!

   Én erre már válaszoltam egyszer; nem tudom, hova lett.
   Valószínűleg közben kiléptem valami más honlapra, és akkor elvész, amit írtam. 🙁

   Szóval nincs trükköm a krumplipucolás utáni barna ujjak tisztítására.
   A mosóvízről már írtam máshol.
   A kevés olaj az nem is olyan kevés: kb. 3 evőkanálnyi. (Tudom már, itt elmentem megnézni, hogy írom-e a receptben, hogy forrósítsuk fel az olajat. Írom. 🙂 De a válaszom elveszett.)

   Köszönöm a jókívánságaidat! 🙂
   Nem törlöm az észrevételeidet, mert szerintem másnak is hasznosak. 🙂
   Jó hétvégét!
   Mariann

 • Vera

  Tényleg jó részletesen megírt és illusztrált recept. Tényleg jó kezdőknek.

  De én azt hiszem olyat keresek, ami jobban hasonlít a sült krumplira mint a párolt (főtt) krumplira, azaz olyan pirosas barnás, és talán van egy kicsit ropogós kérge. Szóval meg is van pirítva, nem csak párolva.

  Találtam olyan fényképet, és utána olyan leírást, ami a ropogósabb petrezselymes újkrumpli emlékeimhez hasonlít.
  Megosztom, hátha más is pirosabban szereti:
  http://www.kifozde.hu/kisablak.php?sorsz=432
  Egy másik:
  http://vajdasaginoiezmegaz.blogspot.hu/2011/05/fuszeres-ujkrumpli-fetas-salataval.html
  http://www.receptlap.hu/recept/petrezselymes_ujkrumpli_7066

  • Kedves Vera!

   Tényleg gusztusosak ezek a sültebb újkrumplik! 🙂
   A receptlapos linken jól leírják, hogy előbb fedő alatt puhítsuk, aztán fedő nélkül pirítsuk. És ne keverjük, mert akkor szétmegy, csak rázogassuk.

   Kösz az ajánlást!
   Jó újkrumplizást!
   Mariann

   (Az első helyett ezt a hozzászólásodat jelentettem meg, mert ebben eggyel több linket ajánlsz. 🙂 )

 • Nyami,nyami,nyami!
  Nagyon fincsi lett ,csak igy tovább!!!!!!!!!!
  🙂 😀

 • Szalai Madléna Hanna

  Szia!Nagyon finom lett !!

  2013.06.29.

 • Evi

  Szia! Éis most csináltam először, nagyon finom lett!!! Nekem 10 + 5 perc alatt lett készen, de elég apróra vágtam az újkrumplit. Köszönöm a receptet!!
  Mindenkinek kellemes nyarat és jó főzőcskézést kívánok!

 • Zsu

  SZia!

  Nagyon jó a recept leírás. Kezdőknek, mint én, ideális! Jó a sok kép 🙂
  Én is ajánlom, hogy teflon- vagy wok serpenyőt használjatok. Aki leégés ellen nagyon biztosra akar menni, az még fél deci vizet aláönthet.
  Kellemes főzőcskézést mindenkinek! 🙂

 • kecsap

  Én tegnap csináltam, nekem is kb. 35-40 perc kellett, mire a krumpli meg is puhult. Néha kis vizet adtam hozzá. Végig fedővel főztem, hogy párolódjon minél jobban a sütés mellett, de még így is ilyen sokáig tartott. De fincsi lett.

 • Kedves Anyuka!

  Nekem egyszerűen szuper lett! A lényeg, hogy nem sütögetni kell, az olaj csak járja át, majd takarék láng és párolás. Teflon serpenyőt vagy Wok-ot ajánlok, akkor tuti nem sül le.

  Üdv,
  Virágkötőrita

 • Ancsipancsi

  Köszi!
  Most sül
  A

 • Kiccsalád

  Legalább fél óráig sütögettük és így sem lett puha a belseje, kívülről viszont odaég. “Csodálatos” recept…

  • Kedves Kiscsalád!

   Sajnálom! 🙁 Lehet, hogy már nem volt “új” a krumpli…ha már nem lekaparható a héja, akkor már nem számít újkrumplinak.
   Ilyenkor a sima petrezselymes krumpli recept alapján kell sütni, vagyis előtte meg kell főzni.

   Minden jót!
   Mariann

 • Tóth Mirtill

  Nagyon jó recept a krumpli isteni lett.:)

 • FincsiBaba

  Anyukám épp petrezselymes krumplit csinál, ennek a receptje alapján!! 😀
  Biztos nagyon fincsii lesz!! xĐ

 • Zoli

  Isteni finom lett

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.